Улогата на УСАИД Македонија во креирањето стратешки пристап за употреба на отворен софтвер     во образованието   ...
Стратешка цел на УСАИД Македонија:подобрување на опфатот, квалитетот ирелевантноста на образованиетоКлуч за успехот: заедн...
Во 2003 год. почнуваат проектите на УСАИД за  модернизација на наставните методи преку  воведување на информациско-комун...
Компоненти: 1.инфраструктура - компјутерски лаборатории во сите основни и средни училишта во Македонија 2.содржини - локал...
Првите обуки за наставници: основни ИКТ вештини (Microsoft т.е. Windows –based) Потоа следува изготвувањето на „Концептуал...
• Прва стратегија од овој вид во Македонија која  содржи:    основни смерници и начела за воведување слободен    со...
Стратегијата претставуваше отворен текст: Во духот на слободниот софтевер за чија примена се залагаше, беше отворена за к...
Дел од Стратегијата: прилагодена и локализирана компилација на софтверски апликации со отворен код и Linux оперативен си...
Следните обуки за наставници промовираатотворен софтвер:- Mambo алатка за изработка на едноставниучилишни Интернет страниц...
Следни чекори:  Развивање локални апликации наменети на  македонскиот систем за образование  Соработка со невладиниот...
Ви благодарам на вниманието.      Контакт: nbuleska@usaid.govwww.e-society.mk
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Наташа Булеска - Улогата на УСАИД Македонија во креирањето стратешки пристап за употреба на отворен софтвер во образованието

567 views
400 views

Published on

Презентација на Наташа Булеска на годинешната e-Society.mk конференција, насловена „Отворено образование за отворено општество - Да го споделиме знаењето!“

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
567
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Наташа Булеска - Улогата на УСАИД Македонија во креирањето стратешки пристап за употреба на отворен софтвер во образованието

 1. 1. Улогата на УСАИД Македонија во креирањето стратешки пристап за употреба на отворен софтвер во образованието Наташа Булескаwww.e-society.mk
 2. 2. Стратешка цел на УСАИД Македонија:подобрување на опфатот, квалитетот ирелевантноста на образованиетоКлуч за успехот: заедничка визија и соработката соМинистерството за образование и наука и Бирото заразвој на образованието, а подоцна и соМинистерството за информатичко општество иадминистрацијаОснова на визијата: Националната стратегија заразвој на образованието 2005 - 2015www.e-society.mk
 3. 3. Во 2003 год. почнуваат проектите на УСАИД за модернизација на наставните методи преку воведување на информациско-комуникациски технологии во наставата: • е-Школо (2003-2008) • Македонија се поврзува (2004-2007) • Проект за основно образование (2006-2012) • Проект за е-пристапно образование (2010-2014)www.e-society.mk
 4. 4. Компоненти: 1.инфраструктура - компјутерски лаборатории во сите основни и средни училишта во Македонија 2.содржини - локализација и адаптација на образовен софтвер 3.широкоопфатна обука на наставници – Windows, Toolkid, EdUbuntu, GCompris 4.поврзување на наставниците и размена на искуства преку интернет конекција – wireless ADSL Internetwww.e-society.mk
 5. 5. Првите обуки за наставници: основни ИКТ вештини (Microsoft т.е. Windows –based) Потоа следува изготвувањето на „Концептуална стратегија за користење на слободен софтвер и софтвер со отворен код во училиштата во Македонија“ - април 2006 г. до февруари 2007 г. - техничка помош на барање од Министерството за образование и наука - изработена од локален т.е. македонски експертwww.e-society.mk
 6. 6. • Прва стратегија од овој вид во Македонија која содржи:  основни смерници и начела за воведување слободен софтвер во образовниот систем,  објаснување на основните поими,  анализа на состојбата, можностите и придобивките од користењето на софтвер со отворен код во образовниот систем, и  препораки за понатамошна примена на овој вид на софтвер за образовни цели, како и во кои области во наставата може да биде вклучен.www.e-society.mk
 7. 7. Стратегијата претставуваше отворен текст: Во духот на слободниот софтевер за чија примена се залагаше, беше отворена за коментари и сугестии од страна на пошироката јавност. Објавена на тогашниот училишен портал на МОН ( www.schools.edu.mk).www.e-society.mk
 8. 8. Дел од Стратегијата: прилагодена и локализирана компилација на софтверски апликации со отворен код и Linux оперативен систем наменети за настава по повеќе предмети. Инсталација на пакетот преку проектот е-Школо и поставување на тогашниот училишен портал на МОН (www.schools.edu.mk).www.e-society.mk
 9. 9. Следните обуки за наставници промовираатотворен софтвер:- Mambo алатка за изработка на едноставниучилишни Интернет страници.- ToolKid- EdUbuntu- GCompris
 10. 10. Следни чекори: Развивање локални апликации наменети на македонскиот систем за образование Соработка со невладиниот сектор кој е активен на полето на отворен софтвер Зајакнување на соработката со Универзитетите Регионална соработка во преведувањето и локализирањето Креирање групи за поддршка и контринуиран хелпдеск како што е http://www.thinktogether.mk/ Креирање централна библиотека на образовни апликацииwww.e-society.mk
 11. 11. Ви благодарам на вниманието. Контакт: nbuleska@usaid.govwww.e-society.mk

×