Your SlideShare is downloading. ×
Олга Самарџиќ Јанкова - Неколку добри примери за употреба на отворен софтвер во образованието во Македонија
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Олга Самарџиќ Јанкова - Неколку добри примери за употреба на отворен софтвер во образованието во Македонија

464
views

Published on

Презентација на Олга Самарџиќ Јанкова на годинешната e-Society.mk конференција, насловена „Отворено образование за отворено општество - Да го споделиме знаењето!“

Презентација на Олга Самарџиќ Јанкова на годинешната e-Society.mk конференција, насловена „Отворено образование за отворено општество - Да го споделиме знаењето!“

Published in: Education

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
464
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Неколку добри примери за употреба на отворен софтвер во образованието во Македонија Олга Самарџиќ Јанковаwww.e-society.mk
 • 2. Покрај интервенциите во физичкатаинфраструктура, како носењето на безжиченинтернет и инсталирање на компјутерскилаборатории во сите основни и средни училишта воМакедонија, УСАИД поддржува и активности залокализација и адаптација на образовен софтвер.Локализацијата секогаш се работи во теснасоработка со Бирото за развој на образованието, асе однесува на поврзување на софтверот сонаставната програма и изготвување прирачници занаставниците.www.e-society.mk
 • 3. Првите, пионерски чекори се направени со локализација на образовен софтвер наменет за ученици од одделенска настава, ToolKID.www.e-society.mk
 • 4. ToolKID е образовен софтвер составен од седум групи на различни образовни активности кои ги покриваат речиси сите предмети од одделенска настава. Паралелно со процесот на локализација на македонски и албански јазик, советниците од БРО идентификуваа делови од наставната програма каде ToolKID има примена и изработија прирачници за наставниците. Со поддршка на УСАИД, сите одделенски наставници добија обука за користење на ToolKID, а софтверот е влезен и во наставната програма.www.e-society.mk
 • 5. Интервенциите продолжуваат со локализација на македонски и албански јазик на 43 образовни апликации кои се дел од EdUbuntu инсталацијата на училишните компјутери во рамките на проектот „Компјутер за секое дете“.www.e-society.mk
 • 6. Соработката при локализацијата на 43-те образовни апликации во техничкиот дел беше со Министерството за информатичко општество и администрација, додека за педагошкиот аспект повторно се погрижија советниците од БРО кои: -направија избор на апликациите, -ја поврзаа нивната примена со наставната програма, -изработија прирачници за наставниците и -одржаа обуки за користење на софтверот на наставниците.www.e-society.mk
 • 7. Последната локализација е направена во 2011 година за образовниот пакет GCompris наменет за одделенска настава.www.e-society.mk
 • 8. Локализацијата на пакетот GCompris беше поттикната од неговата применливост и во работа со деца со посебни образовни потреби. БРО повторно се покажа како добар партнер при поврзување на образовните активности и наставната програма, изготвување на прирачник за наставниците и обуката на наставниците.www.e-society.mk
 • 9. Искуствата стекнати при сите досегашни локализации овозможија идентикување на неколку клучни елементи кои во иднина може да станат дел од процесот за развој на локален образовен софтвер: -поврзување на софтверот со целите на наставните програми, -изготвување на прирачници за користење на софтверот во наставата, -изготвување на наставни активности со користење на софтверот и -работилници со наставниците за размена на искуства.www.e-society.mk
 • 10. Ви благодарам на вниманието! Контакт: olga.samardzic@openthewindows.org o.samardzic@yahoo.comwww.e-society.mk

×