Your SlideShare is downloading. ×
Rekomandime për standarde të TIK në administratën shtetërore
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Rekomandime për standarde të TIK në administratën shtetërore

897
views

Published on

Rekomandime për standarde të TIK në administratën shtetërore …

Rekomandime për standarde të TIK në administratën shtetërore
Andon Stefanovski
NP Gazeta zyrtare e Republikës së Maqedonisë

Published in: Technology

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
897
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1.
  • Rekomandime për standarde të TIK në administratën shtetërore
  • Recommendations for ICT Standards in public administration
  www.e-society.org.mk Andon Stefanovski NP Gazeta zyrtare e Republikës së Maqedonisë [email_address]
 • 2. Parimet themelore
  • Interoperabilitet
   • Aftësia e Sistemeve TIK dhe e proceseve afariste që të përkrahin qarkullimin e të dhënave dhe këmbimin e informatave dhe diturisë .
   • Teknike
    • Norma dhe standarde
   • Semantike
    • Rëndësia e të dhënave
   • Procesore
    • Qëllime afariste, modelimi i proceseve dhe bashkëpunimi
  www.e-society.org.mk
 • 3. Parime themelore
  • Interoperabiliteti mund të arrihet me zbatimin e normave teknike nacionale dhe ndërkombëtare. Duke marrë parasysh ardhmërinë e përcaktuar evropiane, është e qartë se Republika e Maqedonisë duhet t’i ndjekë drejtimet e përcaktuara në Kornizën Evropiane për interoperabilitet të shërbimeve
  • e-qeveritare panevropiane.
  • (European Interoperability Framework for Pan-European eGovernment Services v 1.0).
  • http://europa.eu.int/idabc/en/document/3761
  www.e-society.org.mk
 • 4. Rekomandime
  • Rekomandimi numër 2 ( karakteri i përgjithshëm )
   • Disponueshmëria ( Accesibility)
   • Shumëgjuhësia ( Multilingualism)
   • Siguria ( Security)
   • Privatësia ( Privacy)
   • Përdorimi i standardeve të hapura
   • Zëvendësueshmëria ( Subsidiarity)
  www.e-society.org.mk
 • 5. Rekomandime
  • Rekomandimi numër 10
   • Në nivel të punës në zyrë ( front office) , për interoperabilitet teknik
    • Prezantimi dhe këmbimi i të dhënave
    • Disponueshmëria ( dizajni i interfejsëve )
    • Qasje shumëkanalëshe
    • Llojet dhe formatet e dokumenteve
    • Kompresimi i datotekës
  www.e-society.org.mk
 • 6. Rekomandime
  • Rekomandimi numër 11
   • Në nivel të sistemit të përkrahjes ( back office)
    • Integrimi i të dhënave
    • XML sisteme të bazuara
    • Web servise
    • Arkitektura e aplikacioneve të shpërndara
    • Servise për interkonektim
    • Servise për grumbullimin e mesazheve
    • Qasje në e- kutinë
  www.e-society.org.mk
 • 7. Rekomandime
  • Rekomandimi numër 12
   • Aspekte të sigurisë
    • Servise të sigurisë
    • PKI
    • Siguria e serviseve Web
    • Firewalls
    • Mbrojtja nga viruset, krimbave , trojanasve dhe bombave e-mail
  www.e-society.org.mk
 • 8. Rekomandime
  • Rekomandimi numër 1 3
   • Shfrytëzimi dhe zhvillimi i drejtimeve të përbashkëta për interoperabilitet
  • Rekomandimi numër 1 4
   • Drejtimet e përbashkëta të mbështeten në standarde botërisht të pranuara
  www.e-society.org.mk
 • 9. Lëmenjtë (1)
  • Lëmenjtë iniciues për të cilët do të caktohen standarde
   • Grupi themelor ( UTF 8 dhe QWERTY)
   • Të zyrave ( front office)
   • Rrjetat
   • Siguria
   • Puna elektronike
   • Politikat
  www.e-society.org.mk
 • 10. Lëmenjtë (2)
  • Lëmenjtë iniciues për të cilët do të caktohen standarde
   • Furnizime
   • Multimedia
   • Kompresioni i të dhënave
   • Përmbajtje për mësim në largësi
   • Të ndryshme
  www.e-society.org.mk
 • 11. Zbatimi i standardeve relevante
  • Zbatimi i standardeve tanimë të përcaktuara dhe relevante
   • SAGA – RF e Gjermanisë
   • NORA - Holandë
   • TTSC – Britania e Madhe
  • Trupat botërore të standardizimit
   • ISO, IEC, W3C, OASIS , CENORM, ETSCI, …
  www.e-society.org.mk
 • 12. Konkluzion
  • Rekomandimet për/dhe standardet nuk janë të pandryshueshëm.
  • Standardet e propozuara e ndjekin jashtëzakonisht parimin për të qenë të hapur dhe të disponueshëm.
  • Implementim i mundshëm me dinamikë të definuar reale.
  • Shfrytëzim i rekomandimeve për Zotërim të Mirë. www.gg.gov.mk
  www.e-society.org.mk Lëmenjtë iniciues për të cilët do të caktohen standarde
 • 13. Falenderim
  • Fondacionit Instituti shoqëria e hapur Maqedoni (ФИОМ)
  • Sekretariatit të përgjithshëm të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë
  • Metamorfozis-it
  • www.gg.org.mk
  www.e-society.org.mk

×