Your SlideShare is downloading. ×
Recommendations for ICT Standards in public administration by Andon Stefanovski, Official Gazette of RM
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Recommendations for ICT Standards in public administration by Andon Stefanovski, Official Gazette of RM

1,302
views

Published on

Presentation by Mr. Andon Stefanovski, Official Gazette of RM at the third International Conference e-Society.Mk:Recommendations for ICT Standards in the Public Administration developed through Good …

Presentation by Mr. Andon Stefanovski, Official Gazette of RM at the third International Conference e-Society.Mk:Recommendations for ICT Standards in the Public Administration developed through Good Governance Project, November 29, 2007, Skopje Macedonia

Published in: Technology, Business

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Am a Public Administration student (freshman) this info is being so helpful.
  if there are more P A students who wish to interact with me please e mail me on Kamuchonzi@yahoo.com
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,302
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1.
  • Препораки за стандарди за ИКТ во државната управа
  • Recommendations for ICT Standards in public administration
  www.e-society.org.mk Андон Стефановски ЈП Службен весник на Република Македонија [email_address]
 • 2. Појдовни принципи
  • Интероперабилност
   • Способност на ИКТ системите и
   • деловните процеси да поддржат проток
   • на податоци и размена на информации
   • и знаење.
   • Техничко
    • норми и станарди
   • Семантичко
    • значење на податоците
   • Процесно
    • деловни цели, моделирање на процеси, и соработка
  www.e-society.org.mk
 • 3. Појдовни принципи
  • Интеропeрабилноста може да се постигне со примена на национални и меѓународно-технички норми. Со оглед на зацртаната европска иднина очигледно е дека Република Македонија треба да ги следи насоките зацртани во Европската рамка за интероперабилност за паневропски е-владини услуги
  • (European Interoperability Framework for Pan-European eGovernment Services v 1.0).
  • http://europa.eu.int/idabc/en/document/3761
  www.e-society.org.mk
 • 4. Препораки
  • Препорака број 2 ( општ карактер)
   • Достапност ( Accesibility)
   • Повеќејазичност ( Multilingualism)
   • Безбедност ( Security)
   • Приватност ( Privacy)
   • Употреба на отворени стандарди
   • Заменливоста ( Subsidiarity)
  www.e-society.org.mk
 • 5. Препораки
  • Препорака број 10
   • На ниво на канцелариско работење ( front office) , за техничка интероперабилност
    • Презентација и размена на податоци
    • Пристапност (дизајн на интерфејси)
    • Повеќеканален пристап
    • Типови и формати на документи
    • Компресија на датотеки
  www.e-society.org.mk
 • 6. Препораки
  • Препорака број 11
   • На ниво на систем за поддршка ( back office)
    • Интеграција на податоци
    • XML базирани системи
    • Web сервиси
    • Архитектура на дистрибуирани апликации
    • Сервиси за интерконекција
    • Сервиси за складирање на пораки
    • Пристап до е-сандаче
  www.e-society.org.mk
 • 7. Препораки
  • Препорака број 12
   • Сигурносни аспекти
    • Безбедносни сервиси
    • PKI
    • Безбедност на Web сервиси
    • Firewalls
    • Заштита од висруси, црви, тројанци и e-mail бомби
  www.e-society.org.mk
 • 8. Препораки
  • Препорака број 1 3
   • Користење и развивање на зеднички насоки за итероперабилност
  • Препорака број 1 4
   • Заедничките насоки да се засноваат на прифатени отворени стандарди
  www.e-society.org.mk
 • 9. Области (1)
  • Иницијални области за кои ќе се донесат стандардите
   • Основна Група ( UTF 8 и QWERTY)
   • Канцелариско ( front office)
   • Мрежи
   • Безбедност
   • Електронско работење
   • Политики
  www.e-society.org.mk
 • 10. Области (2)
  • Иницијални области за кои ќе се донесат стандардите
   • Набавки
   • Мултимедија
   • Компресија на податоци
   • Содржини за учење на далечина
   • Разно
  www.e-society.org.mk
 • 11. Примена на релевантни стандарди
  • Употреба на веќе донесени и релевантни стандарди
   • SAGA - СР Германија
   • NORA - Холандија
   • TTSC – Велика Британија
  • Светски тела за стандардизација
   • ISO, IEC, W3C, OASIS , CENORM, ETSCI, …
  www.e-society.org.mk
 • 12. Заклучок
  • Препораките за/и стандардите не се непроменливи.
  • Предложените стандарди исклучително го следат принципот на отвореност и достапност.
  • Можна имплементација со дефинирана реална динамика.
  • Користење на препораките за Добро Владеење. www.gg.gov.mk
  www.e-society.org.mk
 • 13. Благодарост
  • Фондацијата Институт отворено општество Македонија (ФИОМ)
  • Генералниот Секретаријат на Владата на Република Македонија
  • Метаморфозис
  • www.gg.org.mk
  www.e-society.org.mk