Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
Filip Stojanovski - Privacy policies on the internet and a Code for privacy protection on the internet
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Filip Stojanovski - Privacy policies on the internet and a Code for privacy protection on the internet

 • 411 views
Published

Presentation at the conference Freedom and privacy on the Internet (FPI), 2012, Skopje, Macedonia

Presentation at the conference Freedom and privacy on the Internet (FPI), 2012, Skopje, Macedonia

Published in Technology
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
411
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
1
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Политики за приватност на веб, Заложба и Кодекс за заштита на приватноста Хаштаг на Твитер #privatnostФилип СтојановскиФондација МетаморфозисКонференција: Слобода и приватност на ИнтернетСити хол, Скопје, 21 мај 2012 г.www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 2. Основи• Закон за заштита на лични податоци на РМ• Правилник за техничките и организациските мерки за обезбедување тајност и заштита на личните податоци• како и Законот за електронски комуникации на РМ (спам) Е-книги достапни на • www.dzlp.mk • www.soros.org.mkwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 3. Алатки• Кодекс за заштита на приватноста на интернет• Заложба за заштита на приватноста• Водич „Како до политики за приватност“сите достапни на www.metamorphosis.org.mkwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 4. Заложба за заштита на приватноста 1/3 • Ние од нашите корисници ги собираме само најнеопходните лични податоци и ги чуваме и ги обработуваме во согласност со Законот за заштита на лични податоци на Република Македонија. 2. Ние не собираме лични податоци (име, презиме, контакт- информации) за Вас преку интернет, освен доколку не одлучите доброволно да ни ги дадете преку е-пошта или веб-коментари. 3. Ние јасно објаснуваме кои видови податоци ги собираме и за што сè се користат. 4. Како наши корисници, Вие имате право на увид, ажурирање, коригирање и на бришење на Вашите лични податоци во согласност со целите заради кои биле собрани или обработени.www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 5. Заложба за заштита на приватноста 2/3 5. Вие во секое време имате право да побарате да престанеме да Ви праќаме пораки и новости по е-пошта, како и трајно да ја избришеме Вашата адреса од нашите бази на податоци. 6. Ние никогаш не ги продаваме, изнајмуваме или споделуваме личните податоци на трети страни, доколку тоа не е потребно за извршување некоја услуга која Вие ќе ја побарате или без Ваша експлицитна дозвола. 7. Доколку користиме надворешна компанија за обработка на личните податоци на нашите корисници, задолжително применуваме систем за енкрипција и сигурносни сервери, а притоа податоците не се задржуваат, споделуваат, чуваат или користат за други цели.www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 6. Заложба за заштита на приватноста 3/3 8. Вашите лични податоци ги откриваме на трети лица само во случаи кога тоа се бара според закон или е потребно при судска постапка врз основа на судски налог. 9. Заштитата на безбедноста и приватноста на децата е посебно важна за нас. Затоа јасно ги означуваме информациите и услугите што ги нудиме, а чие користење е забрането за лица помлади од 18 години. 10. При објавување содржини на интернет, ние се раководиме според процедури засновани на Законот за заштита на лични податоци на Република Македонија и Правилникот за техничките и организациските мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци, кои се објаснети во јасна и разбирлива Политика за приватност.www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 7. Водич: „Како до политика за приватност?“ • Плод на соработка меѓу Метаморфозис и Дирекцијата за заштита на лични податоци (ДЗЛП) – www.dzlp.mk. • Бесплатно достапен на македонски и албански јазик во хартиена и електронска форма • Наменет за е-издавачи/сопственици на веб-локации и веб-апликации од сите секториwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 8. Политика за приватност • Политика за приватност (анг. privacy policy) е правен документ со кој се објавува на кои начини една страна прибира, користи, објавува и раководи со податоци на своите клиенти, заснован на важечките закони. • За сега, во РМ не постои законска обврска веб-сајтовите да објават политики за приватност, но ваквиот документ е важен во однос на нивната транспарентност и градењето доверба меѓу нив и корисниците. • Во РМ, при отворање е-продавници, банките бараат од коминтентите да имаат развиено политика за приватност. • Нема едно унифицирано решение, но има добри практики и de facto стандарди.www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 9. Елементи на политика за приватност • Поврзување со важечките закони за заштита на лични податоци и покажување на нивното познавање • Информирање какви сè податоци се собираат од корисниците, како и кога се користат, складираат, уништуваат • Автоматски собрани податоци – Серверски логови – Колачиња – Споделување со трети страни (бројачи на посети) • Податоци доставени од самите корисници „рачно“ – Е-пошта и мејлинг листи – Коментари, форуми итн.www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 10. Приватноста на интернет во Македонија • Извештаи на Метаморфозис, како дел од глобалните извештаи (www.epic.org, www.pi.org, www.edri.org) • Теми: приватност, транспарентност, отчетност – Заштита на личните податоци – Слободен пристап до информации од јавен карактер • Законската рамка и важни настани од областаwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 11. Политики за приватност на македонскиот веб Април 2010: • Проверени скоро 14 илјади .МК домени од регистарот на МАРНет, и 1,7 илјади активни веб-локации од директориумот на Маседониа срч • ПП откриени само на 41, односно 25 веб-локации • Од 165 активни GOV.MK веб-сајтови со домени од 3 ниво, 0 имаа ПП Октомври 2010: • Ниту една од веб-локациите на државни институции, локална самуправа, судска власт и политички партии од јавната база на Комисијата за заштита на правото на слободен пристап до податоци од јавен карактер имаа ПП Март 2011 • Најмалку две општини и една политичка партија објавија ПП Извори: dns.marnet.net.mk, www.org.mk, www.komspi.mk.www.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 12. Политики за приватност на македонскиот вебwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 13. Основни начела • Достапност и видливост • Објаснете кои видови податоци се собираат и како се користат • Објаснете зошто Вашиот сервер и онлајн-операции се сигурни • Дозволете им на корисниците да си одат • Дозволете им на корисниците да ги видат и изменат своите податоци • Информирајте за измените во ПП • Објавете можности за директен контакт • Напишете ПП што корисниците може да ја разберат • Пишувајте едноставно • Не ги лажете посетителитеwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 14. Должина и обем на ПП 7000 5443 5830 5965 6000 5000 4000 3067 3000 2313 2000 1004 1000 0 2005 2006 2007 2009 2010 2011 Број на зборови на Политиката за приватност на Фејсбук • Не постои еднозначно решение/рецепт – големината на ПП треба да ги одразува функциите на веб- локацијата/апликацијатаwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 15. Заклучоци: Политики за приватност • Потребно е воспоставување процедури на ниво на институции за заштита на приватноста на граѓаните во сите видови електронски комуникации • Воведување стандард за елементи и изглед на веб-сајт на јавни институции во РМ • Политиките за приватност се само еден од индикаторите дека институциите се грижатwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12
 • 16. Ви благодарам на вниманието! Повеќе информации, водичи и извештаи се достапни на Веб: www.metamorphosis.org.mk privatnost.kauza.mk Твитер: @fmeta #privatnost Фејсбук: fb.me/metamorphosis.foundationwww.metamorphosis.org.mk/fpi #fpi12