CRISP (Children’s Rights on the Internet –Safe and Protected)/DK by Ms. Ana Trpovska, Metamorphosis Foundation
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share

CRISP (Children’s Rights on the Internet –Safe and Protected)/DK by Ms. Ana Trpovska, Metamorphosis Foundation

 • 2,370 views
Uploaded on

Presentation by Ms. Ana Trpovska, Metamorphosis Foundation the third International Conference e-Society.Mk: CRISP (Children’s Rights on the Internet –Safe and Protected), November 29, 2007, Skopje......

Presentation by Ms. Ana Trpovska, Metamorphosis Foundation the third International Conference e-Society.Mk: CRISP (Children’s Rights on the Internet –Safe and Protected), November 29, 2007, Skopje Macedonia

More in: Technology
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
2,370
On Slideshare
2,342
From Embeds
28
Number of Embeds
3

Actions

Shares
Downloads
20
Comments
0
Likes
0

Embeds 28

http://e-society.org.mk 21
http://old.e-society.org.mk 5
http://www.slideshare.net 2

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide
 • Kakva e situacijata kaj nas (rezultati od istrazuvanjeto na USAID – april 2007 (proektot “Kompjuter za sekoe dete”, zgolemuvanje na konkurencijata pomegju internet provajderite, a so toa I poevtinuvanjeto na internetot doveduvaat do zgolemen broj na korisnici an internet I na snizhuvanje na vozrasnata granica na korisnici) Shto se sluchuva vo svetski ramki Vo zashtitata najaktivna uloga treba da imaat roditelite, vospituvachite, nastavnicite I samite deca Metamorfozis I proektot CRISP Korisni I interesni linkovi.

Transcript

 • 1. Заштита и безбедност на децата и нивните права на интернет Ана Трповска Фондација Метаморфозис 29.11.2007
 • 2. Од последното истражување на USAID в о РМ (април 2007) :
  • • 47% употребуваат компјутер; 32% се Интернет корисници ( во 2006-та: 43% наспроти 27%) .
  • • 40% од домовите поседуваат компјутер; 17% од домовите се поврзани со Интернет (во 2006-та: 37% наспроти 13%) .
  • • 52% од постојните Интернет корисници започнале да го користат Интернетот во изминатите 2 години, а најголемиот дел од нив се млади луѓе.
 • 3. Податоци од истражувањето на USAID од април 2007:
  • Профил на интернет корисници
 • 4. Податоци од истражувањето на USAID од април 2007:
  • Профил на интернет корисници
 • 5. Интернетот – извор на корисни информации, но и на опасности!
 • 6. Добри страни:
  • Бесконечен извор на информации
  • Неограничен извор на забавни содржини
  • Големи можности за комуникација
 • 7. Лоши страни:
  • Обезбедува анонимност / прикривање на идентитетот ( Предатори - физичко малтретирање и психичко вознемирување и заплашување / педофилија)
  • Не постои цензура / присуство на секакви и неадекватни содржини за децата
  • Постоење на вируси и хакери
  • Законски и финансиски опасности (проблеми)
 • 8. Факти:
  • Денес околу 15% од светската популација свесно користи интернет, а околу 25% несвесно (преку разни уреди, телефони, телевизија). Од нив половина се на возраст од 5 години до адолесценција.
  • Секое трето дете во информатичкото општество има свој сајт или блог.
  • Грубо пребарување на Google на зборот „енциклопедија“ дава 1.700.000 резултати, додека на зборот „секс“ дава 26.500.000 резултати.
  • Едно од седум деца постари од 10 години добива сексуални понуди преку интернет.
  • По најприближните проекции, со оглед на тоа што за голем број сајтови не се знае, во светот се појавуваат околу 20.000 нови педофилски сајтови секоја година.
 • 9. Родителите и старателите – клучни во заштитата на децата на интернет!
 • 10. Како можат родителите да помогнат:
  • Да се информираат за услугите кои децата ги користат на интернет
  • Да негуваат отворена комуникација со своите децата
  • Домашниот компјутер да биде лоциран во „јавна“ просторија, а не во спалната соба на детето
  • Составување на семеен договор и правилник за користење на интернетот
  • Правила за користење на сајтовите за социјално вмрежување
  • Личните податоци треба да се чуваат тајни т.е. не треба да се даваат на јавни места. Тоа е како да сте го дале клучот од вашиот стан.
  • Да се запознаваат нови онлајн-пријатели е во ред но децата треба да ги запознаваат своите родители со онлајн пријателите, исто како и со оние во реалниот живот.
  • Ако децата сакаат да запознаат некој од своите електронски пријатели и лично – тоа треба да им го кажат на своите родители
 • 11. Проблеми во Македонија:
  • Родителите и воспитувачите се неедуцирани за користење на интернет и за неговите добри и лоши страни
  • Досега ништо не е преземено на тој план / не постоеја организации или институции кои се бават со оваа проблематика
  • Непостоење на ресурси со информации и совети на оваа тема на локалните јазици
 • 12. CRISP – Children’s rights on the internet – safe and protected
  • Фондација Метаморфозис, во партнерство со Меѓаши
  • Цели на проектот:
  • - Подигање на јавната свест за оваа проблематика пред се кај децата, родителите, наставниците, медиумите и невладиниот сектор
  • - Создавање на ресурси со корисни информации и совети за запознавање и справување со овој проблем
 • 13. CRISP – Children’s rights on the internet – safe and protected
  • Активности:
  • - Формирање на НВО мрежа од десетина организации
  • - Обука/едукација на членовите на НВО мрежата
  • - Презентации за учениците, нивните родители и наставници во основните и средни училишта во РМ
  • - Создавање корисни ресурси со информации на локалните јазици
 • 14. Ресурси на албански и македонски:
  • Летоци / брошури
  • ИКТ Водич за безбедност на децата на интернет
  • Веб-сајт (www.bezbednonainternet.org.mk и www.crisp.org.mk)
  • Повелба за правата на децата ( Children’s Bill of Rights for the Internet)
 • 15.  
 • 16. Интересни и корисни линкови:
  • Childnet's Kidsmart: http://www.kidsmart.org.uk
  • ThinkYouKnow: http://www.thinkyouknow.co.uk
  • Child Exploitation and Online Protection Centre: http://www.ceop.gov.uk
  • Cyberbullying: http://www.cyberbullying.org
  • Ins@fe: http://www.saferinternet.org
  • IKeepSafe: http://www.ikeepsafe.org
  • Cyber Angels: http://www.cyberangels.org
  • NetSmartzKids: http://www.netsmartzkids.org
  • GetNetWise: http://kids.getnetwise.org
  • Family Online Safety Institute: http://www.fosi.org
  • http://digizen.org
 • 17. Ви благодарам на вниманието!