Telekomunikimet

 • 1,353 views
Uploaded on

Telekomunikimet - Informatika Biznesore

Telekomunikimet - Informatika Biznesore

More in: Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
 • Faliminderit shum per keto mundesi qe po na ofroni
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
1,353
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
19
Comments
1
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. 5. TELEKOMUNIKIMETElektromagnetizmi, optika dhe akustika kanë sjellur deri te zbulime tëmëdha, me rëndësi epokale, për bartjen e të dhënave në distancë.Të gjitha format e komunikimit ndër-njerëzor në distancë quhetTELEKOMUNIKIM.5.1. ZHVILLIMI I TELEKOMUNIKIMEVE DHE NDIKIMET NË BIZNESSistemet telekomunikuese paraqesin paisjet hardverike dhe softverët endryshëm që janë kompatibile dhe veprojnë së bashku për të transmetuarinformatat (tekst, fotografi, zë ose video) nga një vend në tjetrin.Pjesët kryesore të një sistemi telekomunikues janë:Kompjuterët si përpunues të informatave,Terminalet ose ndonjë paisje tjetër input/output që dërgon informata,Kanali komunikues, mundësojnë transmetimin e të dhënave ose tëzërit midis paisjeve dërguese dhe marrëse në rrjetë. INFORMATIKA E BIZNESIT
 • 2. Kanalet komunikuese përdorin linjën telefonike, kabllot optike etj.Softverët komunikues, kontrollojnë aktivitetet input/output dhemenaxhojnë funksione tjera të komunikimit në rrjeta komunikuese,Funksionet ndihmëse për transmetimin e të dhënave sigurojnë: modemidhe kontrollorët etj.5.2. KOMUNIKIMI SATELITORNënkupton bartjen e të gjitha llojeve të sinjaleve tokësore dhe tëvideosinjaleve në distancë përmes satelitëve tokësor artificial.Komunikimi satelitor në saje të rrjetave digjitale mundëson transmetimin e sinjaleve tokësore dhe video sinjaleve në largësi dhe shpejtësi të madhe.SATELITËT:Sputnik, 1957,ECHO I, 1960- ka shërbyer si reflektor i sinjaleve të dërguara nga toka,CURIER I-B, 1960, sateliti i parë komunikues aktiv,TELSTAR, 1962, sateliti komercial INFORMATIKA E BIZNESIT
 • 3. SATELITËT:Deri vonë janë përdorur vetëm për vënjen e lidhjeve telefonike dhe për transmetime të programeve radio-televizive.Tani komunikimi satelitor përdoret për transmetimin e të dhënave dhe për vënjen e lidhjeve nidis kompjuterëve dhe bazave të dhënave5.3. TELEMATIKATELEMATIKA (1970)=(TELEkomunikimet + inforMATIKA),Me formimin e Telematikës u tejkaluan problemet kohore dhe hapësinorenë transmetimin e të dhënave.Telematika përfshin:Rrjetat kompjuterike (Computer Networks),Rrjetat e të dhënave (Data Networks),Rrjetat për komunikim me të dhëna (Data Communication Networks),Rrjetat informative (Information Networks). INFORMATIKA E BIZNESIT