• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content

Loading…

Flash Player 9 (or above) is needed to view presentations.
We have detected that you do not have it on your computer. To install it, go here.

Like this presentation? Why not share!

Parimet e te drejtes biznesore

on

 • 6,522 views

 

Statistics

Views

Total Views
6,522
Views on SlideShare
5,372
Embed Views
1,150

Actions

Likes
0
Downloads
60
Comments
0

3 Embeds 1,150

http://www.biznesi.net 1135
http://webcache.googleusercontent.com 14
http://www.facebook.com 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

CC Attribution-NonCommercial LicenseCC Attribution-NonCommercial License

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Parimet e te drejtes biznesore Parimet e te drejtes biznesore Presentation Transcript

  • Leksione PARIMET THEMELORE TË SË DREJTËS BIZNESORE
   • Punët juridike biznesore ralozohen nëpërmjet të raporteve juridike – civile dhe detyrimore;
   • Për shkak të natyrës, karakterit dhe rëndësisë ekonomike – shoqërore ato interpretohen lehtë nëse ne paraprakisht i njohim parimet e kësaj të drejte:
  • Ndër parimet themelore të kësaj lënde janë:
   • Parimi i autonomisë së vullnetit të palëve dhe barazia e subjekteve të së drejtës;
   • Parimi - Liria kontraktuese dhe sanksioni pasuror;
   • Parimi - Ekuivalenca e presacioneve;
   • Parimi - Ndërgjegjëshmeria dhe ndershmeria;
   • Parimi - Zgjedhja e kontesteve eventuale nëpërmjetë marrëveshjës dhe ulja e kostove;
   • Parimi - Kompensimi i dëmit dhe përgjegjësia për dëmin e shkaktuar;
   • Parimi - Drejtëshmeria – detyrimet për realizimin e kontratës dhe për veprimet e kontratës;
   • Parimi - Antimonopolizimi;
   • Parimi - Antitrusti
   • Parimi - Antibojkoti;
   • Parimi - Antikorrupsioni;
   • Parimi i autonomisë së vullnetit të palëve dhe barazia e subjekteve të së drejtës;
  • Parimi - Liria kontraktuese dhe sanksioni pasuror;
    • Raportet juridike – civile rregullohen sipas vullnetit të palëve;
    • Vetën në raste të caktuar – të jashtëzakonshme organi i shtetit rregullon raportet e këtilla;
    • Ekonomia e tregu t funksion lirshëm nëpërmjet të deklarimit të vullnetit të palëve (subjekteve të së Drejtës) lidhur me veprimtaritë biznesore si në planin nacional ashtu edhe në atë ndërkombëtar;
    • Ky parim palëve ju garanton lirinë e kontraktimit dhe pozitë të barabartë juridike;
    • Kjo pozitë garantohet nëpërmjet të manifestimit të lirshëm të vullnetit të palëve kontraktuese;
    • Autonomia e vullnetit të palëve tani është njëri ndër postulatat me të rëndësishme të së drejtës biznesore ndërkombëtare;
    • Në praktikë parimi i autonomisë së vullnetit të palëve konsiston në faktin se palët janë të lirë që të ndërmarrin veprime juridike që të ndryshojnë ose modifikojnë ndonjë raport të caktuar juridik;
    • Në të drejtë vullneti i palëve konsiderohet fakt juridik;
    • Që vullneti i palëve të jetë fakt i pranueshëm juridik duhet që:
     • Vullneti duhet të jetë i mirëfilltë;
     • I lirshëm;
     • Serioz;
     • I deklaruar me gojë, shkrim ose me mjete elektronike;
  • Parimi - Ekuivalenca e presacioneve;
   • Konsiderohet parim tradicional jurdik i cili ka lindur që në kohërat e herëshme;
   • Për shkak të rëndësisë që ka ky parim rregullohet edhe me Ligjin e Marrëdhënieve Detyrimore pothuajse në çdo shtet;
  • Kuptimi i parimeve te me poshtme
   • Parimi - Ndërgjegjshmëria dhe ndershmëria;
   • Parimi - Zgjedhja e kontesteve eventuale nëpërmjetë marrëveshjes dhe ulja e kostove;
   • Parimi - Kompensimi i dëmit dhe përgjegjësia për dëmin e shkaktuar;
   • Parimi - Drejtëshmeria – detyrimet për realizimin e kontratës dhe për veprimet e kontratës;
   • Parimi - Antimonopolizimi;
   • Parimi - Antitrusti
   • Parimi - Antibojkoti;
   • Parimi - Antikorrupsioni;
   • www.Biznesi.net