Etika ne Biznes

11,775 views
11,231 views

Published on

Etika ne Biznes

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
11,775
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
111
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Etika ne Biznes

 1. 1. Lënda mësimore: Bazat e BiznesitMësimdhënës: Doktorant, Sokol DomnikuTema e ligjëratës: Etika në biznes
 2. 2. Etika në biznesPërgjegjësia sociale –Çështja etike - shikohet nga perspektiva ekonsumatorit ose konkurrentitVaret nga kultura e një populli
 3. 3. Konflikti i interesit - nënkuptohet kur një personduhet të zgjedh në mes të avancimit të interesave tëtij personal ose interesave të anëtareve të tjerë tëgrupit.Ryshfeti - konsiderohet konflikt i interesit pasi qëindividi përfiton në llogari të organizatës oseshoqërisë. (rasti në IBM)
 4. 4. Drejtësia dhe ndershmëria konsiderohen zemra e etikës biznesore dhendërlidhen me vlerat e përgjithshme të vendimmarrësve.Mosdëmtimi i punonjësve, konkurrentëve, etj.Problem edhe jashtë botës së biznesitKomunikimi – transmetimi korret i informatave Kanë provuar të kopjojnë Nuk kanë provuar Nuk I kanë gënjyer I kanë gënjyer prindërit 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
 5. 5. Marrëdhëniet biznesore - kanë të bëjnë me sjelljen epersonave të involvuar në biznes, p.sh. Menaxherëtme punëtorë.Plagjiati nënkupton rastin kur një individ ose një grupshfrytëzojnë krijimtarinë e një individi ose një grupitjetër dhe e prezantojnë si krijimtari të tyre pa epërmendur burimin e shfrytëzuar.
 6. 6. Vendimet etike në biznes kryesisht varennga dy faktorë kryesorë:a) së pari nga standardet dhe vlerat morale të individitb) së dyti nga influenca e menaxherëve dhe bashkëpunëtorëve Standardet dhe Sjellet dhe vendimet Etike / Joetike vlerat individuale Influenca dhe e menaxherëve
 7. 7. Kodi etik - është një set formal i rregullavedhe standardeve që përshkruan se çfarë njëorganizatë pret nga punonjësit e saj.Marrëdhëniet me pronarët e biznesitMarrëdhëniet me punëtorëMarrëdhëniet me konsumatorë
 8. 8. Veprimet joetike në funksionin dhe aktivitetet ekontabilitetitVeprimet joetike në funksionin dhe aktivitetet e shitjesdhe marketingutVeprimet joetike në funksion dhe aktivitetet e prodhimitVeprimet joetike në funksion dhe aktivitetet e burimevenjerëzore
 9. 9. Vendos fjalën e duhur në fjalinë e poshtëshënuar:Ofrimi i një produkti ekzistues në treg dhe duke proklamuar seprodukti është një krijimtari e ndërmarrjesDhënia e 1.000€ për punësim në një nga ndërmarrjet turistikePunonjësit janë të obliguar që në orarin e punës të mos sjellinkafshë me vetiMohimi i pushimit shëndetësor të një pjese të punonjësve nëkrahasim me një pjesë të punonjësve të tjerë
 10. 10. Domniku Sokol (2011): “Bazat e biznesit” –(libër në përfundim)Georges E. (1999): International BusinessEthics, ShBAW. H. Shaw (2008): “Business Ethics” , ShBA

×