Udheheqja Efektive
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Like this? Share it with your network

Share

Udheheqja Efektive

on

 • 6,546 views

Udheheqja Efektive

Udheheqja Efektive

Statistics

Views

Total Views
6,546
Views on SlideShare
3,138
Embed Views
3,408

Actions

Likes
0
Downloads
48
Comments
0

1 Embed 3,408

http://www.biznesi.net 3408

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

CC Attribution-NonCommercial LicenseCC Attribution-NonCommercial License

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Udheheqja Efektive Presentation Transcript

 • 1. Udhëheqja efektive e NVM-ve Mësimdhënës: Sokol DOMNIKU, Doktorant
 • 2. Organizimi i udhëheqjes• Për kë dhe përse dihet bërë organizimin?• Hapat e organizimit të NVM-ve:• Përcaktimi i objektivave dhe i detyrave• Grupimi i punëve (departamenizimi)• Delegimi i autoritetit• Sigurimi i resurseve financiare dhe fizike
 • 3. Zbatimi i procesit të organizimit në biznes• Faza A (organizimi i thjeshtë)• Faza B (organizim jo i thjeshtë)• Faza B (organizim i ndarjes së udhëheqësisë dhe pronësisë)• Faza D (organizim i ndarjes së udhëheqësisë nga biznesi)
 • 4. Udhëheqja efektive e NVM-ve• Ndarja dhe shtrirja e NVM-ve (sipas territorit, procesit të prodhimit, etj)• Kultura organizative• Përbëhet nga qëndrimet, sjelljet, rregullat dhe pikëpamjet e organizatës• Kultura toksike• Kultura e shëndoshë
 • 5. Autoriteti i udhëheqësve të NVM-ve• Autoriteti dhe influenca• Çka nënkuptojmë me autoritet?• Dallimi kryesor në mes liderit dhe menaxherit?• Autoriteti i pozitës• Autoriteti personal• Autoriteti i dijes
 • 6. Delegimi i autoritetit të NVM-ve• Varet nga aftësia dhe përvoja e menaxherit• Karakteristikat personale• Pse duhet deleguar autoritetin• Mbetet më shumë kohë për punët e mirëfillta udhëheqëse (liron stresin)• Vartësit do të jenë më produktiv
 • 7. Delegimi i autoritetit• Mundëson vetë avancimin e udhëheqësit• Delegimi është proces dhe jo moment• Çka duhet të merret parasysh për të deleguar autoritetin• Analiza e punëve• Analiza e vartësve• Bartja e autorizimit• Lajmërimi i të tjerëve
 • 8. Llojet e autoritetit• Autoriteti linear• Autoriteti i stafit• Autoriteti funksional• Nivelet e udhëheqjes• Niveli i ulët (operativ)• Niveli i mesëm (planifikues)• Niveli i lartë (strategjik)
 • 9. Stilet e udhëheqjes• Autokratik• Demokratik• Liberal• Transformues
 • 10. Motivimi• Teoritë X dhe Y• Kontinuiteti dhe metodat e komunikimit• Komunikimi pasiv• Komunikimi agresiv• Komunikimi kategorik
 • 11. Literatura:• Mustafa Isa (2004): “Udhëheqja, efiçenca dhe efektiviteti, Prishtinë• Llaci Shyqyri (2010): “Menaxhimi i biznesit”, Tiranë• Domniku Sokol (2011): “Bazat e biznesit”, Pejë• Chapman Elwood, O’Neil Sharon (2008): “Leadership, Essentials steps every manager need to know”, ShBA•