Your SlideShare is downloading. ×
Lidershipi dhe aftesite Negociuese
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Lidershipi dhe aftesite Negociuese

12,382
views

Published on

Lidershipi dhe aftesite Negociuese

Lidershipi dhe aftesite Negociuese

Published in: Education

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
12,382
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
188
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. LIDERSHIPIKuptimi i lidershipit Mr.Sc.Drita Krasniqi
 • 2. Kuptimi i lidershipit Lidreshipi mund te definohet si afesi e individit per e ndikuar te njerzit tjere ashtu qe ata te bashkepunojne dhe te kontribojne per perpjekjet e orientuara ne realizimin e qellimeve te organizates. Ne literature shpesh krahasohet lidershipi me menaxhmentin,por ne esence ekziston dallim esencial midis ketyre dy komponenteve.
 • 3. Dallimet mes lidershipit dhe menaxhmenit Lidershipi eshte i kufizur me akivitetin e njerezve perkatesisht ne komponenten e lidheshmerise me faktore tjere. Menaxheri paraqet akivitet me te gjere ,nuk perfshin vetem aktivitetin njerezor po edhe procesin e vendosjes,çeshtjet financiare,lenden e pare, tregun ,teknologjine dhe proceset informative.
 • 4. Lidershipi dhe autorieti Autoriteti e ka kupimin e rolit dhe e ndikimit pushtetit ,forces e cila shtyn apo ngre, perkatesisht presionit ndikues qe i ben njerezit per te percjlle apo per ti shkuar pas. Lidershipi efikas shtohet ateher kur percepimi i udheheqesit mbi autoritetin e vet eshte i ngjashem me percepotimin e te tjereve (inferioreve)mbi autoritetin e udheheqesit .
 • 5. Autoriteti zyrtar dhe jo zyrtar Autoriteti zyrtar-ka karaker formal dhe mund e definohe si e dreje per vendojse mbi çeshtjet qe I takojne funksionit te caktuar sipozite.Autoriei eshe pozite e jo person e cila I takon rolit organizativdhe ka burim legjiim qe autorizon individin per te vendosur per çeshje qei takojne. Autoriteti jo zyrtar paraqe neesence autoritetin personal ap “karizmatik”.Ky lloj autoriteti nuk ka burim zyrtar por ne esence paraqet udheheqesin e vertet P.sh udheheqesi jo zyrtar i ndonje grupi paraqet udheheqesin e vertet por jo te mbeshtetur ne poziten graden por ne personalitetin (individualen)
 • 6. Dija si autoritet Burim i rendesishem i autorietit eshte edhe dija,njohurit shkencore te veçanta.Ëshe e natyrshme qe ne rrethana dhe momente te caktuara te shtohet kerkesa per njohuri perkatesish er zgjidhje te caktuara qe mund ti reaizoj vetem personi qe ka njohuri. Autoriteti i arritur ne baze te ketyre njohurive jep mundesi bartesit te caktuar te veproj si udheheqes pa mar parasysh poziten apo funksionin Varesisht nga problemi mjedisi dhe mundesit per tu treguar sillet edhe dija si autoritet-dieteri si udheheqes.
 • 7. Zhvillimi i personalitetit si faktor ne lidership Teoria e ndarjes se personaliteteve sipas pjekurise,sipas Argiris-it deshmon se ne zhvillimin e personalitetit te disa personave te shendosh ekzistojne disa tendenca Nga femijeria-pjekuria ekziston tendenca per zhvillimin e personalitetit te shendosh.Por ne disa raste nuk u lejohe njerezve te ecin sipas keti zhvillimi p.sh specializimi i ngusht.Me qe njerezit deshirojne e zhvillohen si personaliete e pjekura mund te ken reaksione negative(leshojne organizaten,behen agresiv etj.)
 • 8. Karakteristikat kryesore dhe stilet e udheheqesit Kuptimi i hershem i lidershipit mbeshtet kryesisht ne identifikimin e usheheqesve me persona qe posedojne cilesi dhe aftesi te veçanta personale. Fajol-karakterisikat cilesore te udheheqesit –personit jane:3. Cilesit fizike(forca,shendeti)4. Cilesit mendore(aftesia per te kuptuar dhe mesuar)5. Aftesite morale (energjia,iniciaiva,gatishmeria per te pranuar pergjegjesine etj).
 • 9. Qasja dydimensionale e lidershipit Hulumimet e Rensis Liker-I (Universitei i Michigenit) per te percaktu tipet e struktures organizative dhe parimet-meodat e udheheqjes me efiase te cilat mundesojne produktivitet te larte dhe mungese min.nga puna regojne per dy dimensione te udheheqjes:2. Orientimi kah te punesusrit efikas me theks e veçante mardheniet ndernjerezore3. Orenimi kah biznesi me theks e veçant me aspektet teknike te punes)
 • 10. Vazhdim… Po ashtu rezultate e hulumimit e Univeristetit te Ohajos kane tregu rendesin e qasjes dydimensionale:2. Dimensioni i strukures fillestare ne te cilen udheheqesi vepron kah perparimi i detyrave e punes se grupit.3. Dimensioni i nderlidhjes midis nevojave e punesuarve dhe mardhenieve ndernjerezore
 • 11. Qasja e situatave Ekzisimi i rregullave dhe menyrave te veçanta per situata te ndryshme ka vene ne pah zbatimin e qasjes “contingensy”.Parimi i udheheqjes nga sitata ne situate eshte i njohur nga Fred Fidler i cili nga hulumtimet e nera nxjerr tre fator themelor ne situatat e udheheqjes:2. Mardhenia udheheqje-anetar3. Srukturae detyres se punes4. Pushteti i pozites –auoriteti formal
 • 12. ROLI I MOTIVIMIT PER LIDERSHIPKuptimi imotivimit Me motivim kupojme teresne e faktoreve te cilet ndikojne ne njerez,ne sjelljet e tyre te caktuara perkatesisht ne intensitetin dhe menyren e arijes se qellimeve te cakuara Moivimi mund te definohet si funksion I re faktoreve3. Valences(vlerave e cilat individi I çmon me se shumti)4. Pritjes (ajo qe e bene e shpreh rezultat e deshiruara)5. Rezultati –forcat motivuse qe krijohen si rezultat valences dhe pritjes
 • 13.  Shprehja moivim rrejdhe nga fjala laine move –movere qe d.t.h levizje,duke u nis nga kjo motivimi ne vete perbene tre emertues te berbahket”2. Çka drejon ao orienton sjelljen e tille3. Ne çfar menyre sjellja e tille e mban konstante4. Çka i jep energji sjelljesse njerezve
 • 14. Motivimi per pune Strategjia e komunikimit Strategjia e qendrimit te menaxhereve ndaj te punesuarve Strategjia e pasrimi te punes Strategjia modifikimit te sjelljve
 • 15. Matja e motivimit Sipas Dejvid Gestit ekzistojne tri teknika te matjes se motivimit2. Anketimi i punetoreve (kerkimi motivimi mbi ate seçka i motivon per pune)3. Vleresimi i sjelljes se punetorit ne situata te ndryshme te punes )4. Matja e perpekjeve(elementeve e efekteve (performasat e punetoreve)
 • 16. Cikli i motivimit Cikli i motivimit perfshine ti faza2. Motvimi3. Efekti (rezultati)4. Kenaqesia (mosrezultati)
 • 17. Ndikimet e teorive instrumentale e motivimitne lidership Valeca Pritja rezultati
 • 18. Roli dhe rendesia e lidrshipitLidershipi ka shume tipare Ne pergjithsi çdo kuptim dhe studim lidershipit duhet marre parasysh jo vetem liderin ,atesit e tij por edhe karakteristikat e pergjitshme ne pergjegjesit e tij njerezit qe duhet udhehequr si dhe aftesit e ture me dinamiken e mjedisit-Orientimi kah njerezit-Personalteti per lidership
 • 19. Zhvillimi i personalitetit dha karriera Personalitet rrjedh prej fjales latine”per son”d.t.th te flasesh permes dikujt. Per zhvillimin e personalitetit neper faza rendesi vendimtare ka familja. Faktor me rendisi qe ndkojne po ashtu ne zhvillimin e personalitetit jane edhe ata qe vijn nga mjedisi. Shume teoricient jane marr me zhvillimin e personalitetit perkatesisht pjekurise se njerezve ,nder te cilet edhe Daniel Levinson i cili thekson kater faza
 • 20. •Zhvillimi i personalitetit dha karriera Hyrja ne boten e te rriturve 22-25v Krijimi i familjes 33-40v Hyrja ne pjekuri 45-50v Kulmiacioni i pjekurise 55-50v
 • 21.  www.Biznesi.net