Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
Hyrje ne financa
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Hyrje ne financa

 • 5,471 views
Published

 

Published in Travel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
5,471
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
117
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. HYRJE NE FINANCA Mr.sci. Drita Krasniqi
 • 2. Industria e sherbimeve financiare
  • C’jane Financat ?
  • Financa eshte shkenca e menaxhimit te flukseve te parase,eshte arti i drejtimit dhe administrimit te tyre.
  • Financa eshte shkence e mirefillte,sepse,perveq se studjon krijimin,perdorimin dhe administrimin e fondeve,njeherazi synon realizimin e postulatit:te prodhohet sa me shume, duke shpenzuar sa me pak;ose te maksimizohen flukset hyrese,duke minimizuar flukset dalese,pra qe te synohet maksimumi i te ardhurave,duke synuar minimizimin e shpenzimeve.
 • 3. Industria e sherbimeve financiare
  • Koncepti i ekuilibrit – aksioma e njohur se,qe te shpenzosh para,paraprakisht duhet t’i zoterosh ato.
  • Financa studion gjithe institucionet e ndermjetesimit financiar te cilat ne kohet e sotme jane mjaft te zhvilluara dhe te shumellojshme.
  • Financa eshte e lidhur ngushte edhe me qeverisjen.Qeverite,shteti dhe financat kane lindur historikisht ne te njejten kohe.
  • Financa studion gjithe mekanizmat dhe marredheniet financiare qe krijohen nga shtetet dhe ne sherbim te qeverive,pra perfshin fushen qe ne terma profesionale emertohet si sfera e financave publike
 • 4. Industria e sherbimeve financiare
  • Pse duhet studiuar financa ?
  • Nobelisti ne finance,Robert MERTON,tregon 5 arsye kryesore .Sipas tij,njerezit duhet ta studjojne shkencen e finances me qellim qe:
  • Te aftesohen per te admninistruar e perdorur si duhet pasurine personale;
  • Te trajtojne e te drejtojne problemet e tregtise dhe ato te biznesit;
  • Te fitojne nje profesion interesant,te bukur dhe qe te behen te pasur;
  • Te marrin vendime publike,si qytetare te mire;
  • Te kuptojne boten,te pasurojne shpirtin dhe te zgjerojne hapesirat e intelegjences
 • 5. Industria e sherbimeve financiare
  • Pse duhet studiuar financa ?
  • Njiheni financen dhe ajo do t’ju ndihmoje te miradministroni pasurine tuaj
  • Ne boten e biznesit lypset nje minimum njohurish nga fusha e finances
  • Karriera ne finance eshte mjaft interesante
  • Cdo nenshtetas i mire duhet te kete njohuri nga shkenca e finances
  • Financa,fusha e shperthimit te intelegjences intelektuale
 • 6. Industria e sherbimeve financiare
  • Roli dhe funksionet e finances
  • Percakton politiken financiare qe duhet te ndjekin ndermarjet,qe do te thote ka per detyre te percaktoje hierarkine e prioriteteve qe do te kushtezojne vendimet financiare te ndermarjeve
  • Vlereson rentabilitetin dhe percakton mundesite e investimeve,ne perputhje me politikt e percaktuara me pare si dhe sipas kerkesave te pronareve te ndermarrjes.
  • Parashikon efektin financiar te vendimeve te marra,me qellim qe te mundesoje sigurimin e aftesise se nevojshme te nderrmarjes per ti paguar dhe shlyer detyrimet e saj ne cdo kohe.
 • 7. Industria e sherbimeve financiare
  • Lidhjet e finances me shkencat tjera
  • Financa si dicipline shkencore eshte e lidhur edhe me shkencat tjera
  • Lidhmeria e finances shifet veqanarisht me shkencat e ekonomise ,si dhe me kontabilitetin
  • Lidhmeria e finances me mikroekonomine dhe makroekonomine
  • Te gjitha funksionet tjera qe kan te bejne me ekonomine,drejtimin,me prodhmin,tregtin,me administraten,me llogarin,me shkencat tjera etj,duhet te marin ne konsiderate komponentin financiar.
  • P.Samuelson”Financa eshte mbretreshe e shkencave ekon.”
 • 8. Industria e sherbimeve financiare
  • Roli dhe funksionet e finances
  • Kontrollon rrjedhjen e fondeve dhe te flukseve ,ne perputhje me drejtimin e parashikuar prej saj,perdorimin e mire te tyre ne perputhje me destinacionin e parashikuar.
  • Analizon performancat e ndermarrjes – arritjen e objektivave dhe te parametrave te deshiruara
  • Financa kryen njeherazi dy role te rendesishme:
  • Politik
  • Funksional
 • 9. Industria e sherbimeve financiare
  • Nocionet baze ne finance
  • Shkenca e finances ndertohet mbi disa nocione baze,pa te cilat nuk do te kishte kuptim asnje lloj operacioni.
  • Nocionet baze te finances jane,si te thuash tullat me te cilat do te ngrihet e gjithe godina shumekateshe financiare.
 • 10. Industria e sherbimeve financiare
  • Mjetet dhe burimet
  • Mjet konsiderohet nje mall i cfaredo forme dhe permase vlerore qofte,qe ka nje pamje te caktuar fizike,sherben per te plotesuar nje funksion te dhene,e per te cilin nuk ka rendesi jetegjatesia e sherbimit.
  • Mjet eshte cdo mall qe zoteron nje vlere perdorimi,si psh.paraja,ndertesat,toka,fabrika,zyra,etj.
  • Mjet eshte gjithcka,qe ne kontabilitet paraqitet ne aktivin e bilancit te ndermarjes:qe nga aktivet fikse,aktivet qarkulluese e deri te aktivet financiare
 • 11. Industria e sherbimeve financiare
  • Mjetet dhe burimet
  • Mjeti para se te shtihet ne dore,kerkon domosdoshmerisht te posedohet nje shume e caktuar parashe,si dhe te harxhohet nje pjese nga flukset monetare qe dalin, e ky fakt ne gjuhen e finances quhet burim.
  • Burimet mund te perdoren gjithmone dhe ne kete menyre ato krijojne mjete.
  • Burimet klasifikohen gjithmone ne dy grupe te medha:
  • Burime te veta
  • Burime te huajtura
 • 12. Industria e sherbimeve financiare
  • Mjetet financiare
  • Kane rendesi te madhe dhe kane keto tipare dalluese:
  • Paraqiten ne forme monetare
  • Kane nje vlere te caktuar fillestare-vlera nominale
  • Kane si rregull afat maturimi
  • Norma e fitimit dhe produktiviteti
  • Aftesia e tyre per tu kthyer ne likuiditete