Ligj. VIDISKRIMINIMI NË PUNË DHE ASPEKTET ETIKE TË TIJ
KUPTIMI I DISKRIMINIMIT Latinisht “DISCRIMINARE” “të dallosh midis”; “veçimi i një objekti nga një objekt tjetër”  Di...
FORMAT E DISKRIMINIMIT, ASPEKTET E QËLLIMSHME DHE INSTITUCIONALE Një akt diskriminues mund të jetë:- pjesë e sjelljes së...
Diskriminimi Për sa kohë që nuk jemi në dijeni të faktit për diskriminim, për aq kohë nuk mund të themi se ka diskrim...
Shtrirja e diskriminimit në punë Duhet bërë krahasimet:- Përfitimeve mesatare që institucioni jep grupit që mendohet se ...
Diskriminimi, të drejtat,  dobishmëria dhe drejtësia Shkalla e zbatimit të parimeve morale:             Dis...
Praktikat diskrimnuese Praktika e rekrutimit-rekrutimi i grupeve raciale që janë forcë ekasës punëtore (psh. Mëshkujt apo...
Praktikat diskrimnuese…. Praktikat promocionale(moslejimi i grave dhe minoriteteve tëpërparojnë në punë); Kushtet e punë...
Ndërmarrja e veprimeve     korrigjuese- Hartimi i programeve të posaçme kundër diksriminimit;- Këto lloj programesh ...
Politikat kundër diskriminimit- Mund të kenë natyrë negative, kur ato synojnë të ndalojnë diskriminimin e mëtejshëm.- Pë...
Pyetje për diskutim-  Argumentoni kundër dhe në favor të  diskriminimit!-  Cilat janë format kryesore të  diskrimini...
Diskriminimi ne pune
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Diskriminimi ne pune

14,790
-1

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
14,790
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
129
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Diskriminimi ne pune

 1. 1. Ligj. VIDISKRIMINIMI NË PUNË DHE ASPEKTET ETIKE TË TIJ
 2. 2. KUPTIMI I DISKRIMINIMIT Latinisht “DISCRIMINARE” “të dallosh midis”; “veçimi i një objekti nga një objekt tjetër” Diskriminimi në punë përfshinë tre elemente bazë: Së pari-është një vendim kundër një apo disapunonjësve; Së dyti – vendimi rrjedhë pjesërisht ose tërësisht ngaparagjykimet; Së treti- vendimi ka një ndikim të dëmshëm apo negativmbi interesat e punonjësve
 3. 3. FORMAT E DISKRIMINIMIT, ASPEKTET E QËLLIMSHME DHE INSTITUCIONALE Një akt diskriminues mund të jetë:- pjesë e sjelljes së izoluar të një individi të vetëm që diskriminon në bazë të paragjykimit të tj përsonal;- Pjesë e sjelljes rutinë të një grupi që diskrimonon për shkak të pikëpamjeve përsonale të anëtarëve të tij;- Pjesë e sjelljes së izoluar të një individ të vetëm I cili pa dashje diskriminon duke adaptuar praktika tradiconale ku ai bënë pjesë
 4. 4. Diskriminimi Për sa kohë që nuk jemi në dijeni të faktit për diskriminim, për aq kohë nuk mund të themi se ka diskriminim; Nuk është e lehtë të përcaktohet nëse një individ është diskriminuar apo jo; Për të përcaktuar duhet të shikohet se çfarë ndodhë me minoritetin si grup;
 5. 5. Shtrirja e diskriminimit në punë Duhet bërë krahasimet:- Përfitimeve mesatare që institucioni jep grupit që mendohet se është diskriminuar, me përfitimet mesatare të grupeve të tjera;- Numri i anëtarëve të grupt të dskrimnuar që gjendet në poziconet më të ulta në raport me grupet tjera;- Numri i anëtarëve të grupit në pozicionet më të favorshme në raport me nr. e anëtarëve të grupeve të tjera në këto pozcione
 6. 6. Diskriminimi, të drejtat, dobishmëria dhe drejtësia Shkalla e zbatimit të parimeve morale: Diskriminimi çon në një Dobishmëria përdorim inefiçient të burimeve njerëzore Diskriminimi dhunon të Të drejtat drejtat bazë të njeriut Diskriminimi çon në Drejtësia shpërndarje të padrejtë të përfitimeve midis shoqërisë
 7. 7. Praktikat diskrimnuese Praktika e rekrutimit-rekrutimi i grupeve raciale që janë forcë ekasës punëtore (psh. Mëshkujt apo vetën ëbardhët); Praktikat e shqyrtimeve të hollësishme(kërkesat e panevojshme);
 8. 8. Praktikat diskrimnuese…. Praktikat promocionale(moslejimi i grave dhe minoriteteve tëpërparojnë në punë); Kushtet e punësimit(dhënia e dferencuar e pagave dheshpërblimeve); Pushimet e padreja nga puna(Pushimi nga puna në baza racore, gjnore etj)
 9. 9. Ndërmarrja e veprimeve korrigjuese- Hartimi i programeve të posaçme kundër diksriminimit;- Këto lloj programesh mund të konsiderohen s forma të ndreqjes se gabimeve;- i) megjithatë, këto programe janë të padrejta sepse përfituesit nuk janë përsonat që janë dëmtuar dhe paguesi nuk janë diskriminuesit;- ii) Këto programe bëhen diskriminuese sepse shpërndajnë përfitimet në bazë të kritereve të pavend sic janë gjinia dhe raca. (nuk ësht raca apo gjinia por kriter është nevoja për zbatm të programit
 10. 10. Politikat kundër diskriminimit- Mund të kenë natyrë negative, kur ato synojnë të ndalojnë diskriminimin e mëtejshëm.- Për të ndrequr efektet e diskriminimit të ndodhur në të kaluarën, janë hartuar programe që synojnë shpërndarje sa më përfaqësuese për grupett e diskrminuara.
 11. 11. Pyetje për diskutim- Argumentoni kundër dhe në favor të diskriminimit!- Cilat janë format kryesore të diskriminimit?- Analizoni diskriminimin në raport me tre parimet bazë etike!- Argumentoni pro dhe kundër korrigjimeve të dëmtimeve nga diskriminimi!
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×