Your SlideShare is downloading. ×
Institucionet dhe mjedisi i biznesit nderkombetar
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Institucionet dhe mjedisi i biznesit nderkombetar

5,759
views

Published on

Institucionet dhe mjedisi i biznesit nderkombetar

Institucionet dhe mjedisi i biznesit nderkombetar

Published in: Education

0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
5,759
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
131
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Institucionet dhe mjedisi i biznesit ndërkombëtar Prof. dr. Besim Beqaj
 • 2. Objektivat e të mësuarit
  • Të shohim se si politika tregtare dhe e investimeve historikisht kanë qenë pjesë e politikave të brendshme
  • Të ekzaminohet se si po ndryshon sjellja (qasja) tradicionale ndaj politikave tregtare dhe të investimeve
  • Të shohim efektet e lidhjeve globale në tregti dhe investime të vendimmarrësit.
  • Të kuptojmë që vendet duhet të bashkëpunojnë shumë afër në të ardhmen për ruajtur qëndrushmerinë e tregtisë globale dhe mjedisit global investiv.
 • 3. Arsyet dhe qëllimet e Politikës tregtare dhe të investimeve
  • Politikat qeveritare janë të dizajnuara të rregullojnë, drejtojnë dhe mbrojnë aktivitetet nacionale (kombëtare). Zbatimi i këtyre politikave është rezultat i sovranitetit nacional, i cili i jep Qeverisë të drejtën të rregullon mjedisin e vendit dhe të qytetetarëve të vet.
  • Politika tregtare në nivel të vendeve – politika makroekonomike definon qasjen shtetrore ndaj importeve, eksporteve dhe ndaj zhvillimeve tekn i ko teknologjike.
  • Veprimet në kuadër të politikës së brendshme të shumicës së qeverive kanë si qëllim rritjen e standardit të jetesës të qytetarëve, përmirësimin e kualitetit të jetës dhe të arrihet punësimi i plotë (të mos këtë papunësi fare).
  • Këto politika kane ndikim indirekt në tregtinë dhe investimet ndërkombëtare.
 • 4. Arsyet dhe qëllimet e Politikës tregtare dhe Politikës investive - vazhdim
  • Në mënyra shumë më direkte dhe në dobi të ndërrmarjeve të posaformuara, një vend gjithashtu mund të nxisë transferin e teknologjisë nga jashtë ose të përjashtojë industritë e huaja nga tregu i vendit.
  • Zyrtarët qeveritarë gjithashtu mund të miratojnë rregullore mbi importin të cilat i mbrojnë qytetarët.
  • Qëllim kryesor i politikës të jashtme është siguria kombëtare .
  • Politika shtetërore ka për qëllim rregullimin, nxitjen, drejtimin dhe mbrojtjen e veprimtarive kombëtare .
  • Veprimet politike: ruajtja e nivelit të standardit jetësor, punësimi, ngritja e zhvillimeve ekonomike .
  • Politika e zhvillimit synon transferin e teknologjisë, ngritjen e kapaciteteve vendore për konkurim dhe nganjeherë përkrahjen e vendeve tjera për prodhimin e produkteve të cilat do të importohen.
 • 5. Organizatat ndërkombëtare
  • GATT-i Marrëveshja e Përgjithëshme për Tarifat dhe Tregtinë : Është themeluar me 1947 GATT . N ë Raundin e Uruguajit në vitet 80-ta, përqendrohet në reduktimin e barierave të tregtisë, mbrojtjen e pasurisë intelektuale, dhe në tregtinë e shërbimeve
  • World Trade Organization (WTO)/ Organizata Botërore e Tregtisë (OBT)
  • The International Monetary Fund (IMF)/ Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN)
  • The World Bank (WB)/ Banka Botërore (BB)
  • EIB Banka Evropiane p ër Investime
  • EBRD Banka Evropiane për Rindertim dhe Zhvillim
 • 6. Organizata Botërore e Tregtisë (OBT) dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN)
  • OBT është organizatë ndërkombëtare e cila merret me rregullat e tregtisë ndërmjet shteteve.
   • Në thelb të saj janë Marrëveshjet e OBT-së, rregullat ligjore për tregtinë ndërkombëtare, për politikën tregtare dhe për investime .
  • FMN – u projketua për të siguruar stabilitet të sistemit monetar ndërkombëtar dhe për të mbajtur kurse fikse këmbimi në mes vendëve.
 • 7. Banka Botërore (BB)
  • Banka Botërore (BB) është themeluar me 1944 për të ndimuar vendet e shkatërruara nga lufta dhe më vonë merr detyrën e ndihmës së zhvillimit botëror. Kapitali i BB kryesisht investohet për reduktimin e varfërisë.
 • 8. Ndryshimet në mjedisin pol i tik dhe global
  • Reduktimi i ndikimit të politikave kombëtare
   • Zgjerimet e lidhjeve gloable në mes të kompanive, industrive dhe vendeve kanë efekt mbi politikanët.
  • Roli i institucioneve ndërkombëtare
    • Rritje enorme e ndikimit të institucioneve ndërkombëtare dhe zvoglim i ndikimit të politikave nacionale në tregtinë ndërkombëtare (globalizimi dhe integrimet rajonale)
  • Roli i institucioneve tradicionale
  • Thellimi i konfliktit midis vendeve të industrializuara dhe vendeve në zhvillim.
 • 9. Ndryshimet në mjedisin e politikës globale
  • Tri ndryshime kryesore kanë ndodhur në mjedisin e politikës globale
   • Reduktimi i influencës të politikës të brendshme (vendore);
   • Dobësimi i institucioneve tradicionale;
   • Acarimi i konfliktit mes vendeve të industrializuara dhe vendev në zhvillim .
 • 10. Reduktimi i influencës të politikës të brendshme (vendore)
  • Interaksioni në mes rrjedhave financiare globale dhe atyre vendore (lokale) e ka limituar në masë të konsiderueshme influencën e qeverive.
  • Për të kthyer influencën disa qeveri janë munduar të kufizojnë tregtinë botërore duke vendosur barriera, aplikuar tarifa apo duke implementuar rregullore mbi importin.
 • 11. Dobësimi i institucioneve ndërkombëtare
  • Lidhjet e forcuara mes vendeve dhe mjedisi i ri ekonomik që rezulton nga lojtarët e rinj në treg dhe ndeshja e sistemeve të ndryshme ekonomike po e dobëson OBT-në
  • Fondi Monetar Ndërkombëtar nuk po ka fonde të mjaftueshme për të plotësuar nevojat e të gjitha vendeve që kanë vështirësi.
  • Banka Botërore ka qenë e pasuksesshme në përkrahjen e qëllimeve ekonomike të vendeve në zhvillim. Disa ankohen që politikat e kësaj banke kanë krijuar më shumë varfëri.
 • 12. Konflikti mes vendeve të industrializuara dhe vendeve në zhvillim
  • Në të kaluarën është shpresuar që hendeku në mes vendeve të industrializuara dhe vendeve në zhvillim do të mbyllet.
  • Mëgjithëse shumë vende të pazhvilluara sot po shfaqen si vende të reja të industrializuara, shumë vende tjera po ballafaqohen me një të ardhme ekonomike të zymtë.
  • Rritja e shqetësimeve ambientaliste ka bërë që ky konflikt të tendoset edhe më shumë.
 • 13. Kufizimet e importeve
  • Shumë vende duke përfshirë Bashkimin Evropian dhe SHBA-të kanë miratuar ligjet antidumping , që ju ndihmojnë industrive vendore duke kufizuar shitjen e produkteve të huaja nën koston e prodhimit, ose çmime me të vogla se çmimi i tyre në vendet prej nga vijnë.
  • Importet kufizohen gjithashtu me barriera jotarifore, siç janë kampanjat blej vendore. Mënjanimi i këtyre barrierave është shumë i vështirë.
  • Importet mund të reduktohen edhe duke ngushtuar hyrjen e produkteve të huaja në treg përmes procedurave të komplikuara dhe inspektimeve.
 • 14. Efektet e kufizimit të importeve
  • Kontrolli i importeve mund të bëjë që të mos shfytëzohen resurset më efiçente gjë që rezulton në produkte që nuk janë me të mirat dhe kosto më të lartë për malltat (ofertën) e kufizuar.
  • Kontrolli i importit mund të rezultoj me ndryshime negative në strukturen e importeve.
  • Për shkak të joefiçencës, kontrolli i importeve mund të shkaktojë ngecje në avancimin teknologjik.
 • 15. Kufizimet e eksporteve
  • Vendet vendosin kontroll mbi eksportet për arsye të ofertës të pamjaftueshme, sigurisë kombëtare dhe qëllimeve të politikës të jashtme, apo dëshirës për të mbajtur kapitalin.
  • Kontrollet që lidhen me sigurinë kombëtare aplikohen për armë dhe eksportet e teknologjisë të lartë.
  • Megjithëse kufizimi i eksportit është një mjet i vlefshëm që përdoret në marrëdhëniet ndërkombëtare, ky kufizim mund t`i jep ndërrmarjeve vendore reputacionin e një ofertuesi të pasigurt dhe si rrjedhojë e kësaj porositë (kërkesat) të bëhen të ofertues (ndërrmarje) të vendeve tjera.
 • 16. Promovimi i eksporit
  • Promovimi i eksportit është i dizajnuar t`i ndihmojë ndërrmarjet të hyjnë në tregjet ndërkombëtare ruajnë dhe të ruajnë pozicionin e tyre në këto tregje si dhe të shërbejë si kunderveprim ndaj masave të ngjashme që aplikojnë vendet tjera.
  • Qasjet e ndryshme drejt promovimit të eksportit përfshijnë:
   • Transferin e dijes (njohurive)
   • subvencionimin direkt apo indirekt të eksportit
   • Reduktimin e burokracisë qeveritare për eksportuesit
   • Financimi i eksportit
   • Legjislacion i ndryshëm tatimor për qytetarët që jetojnë jashtë vendit
 • 17. Promovimi i importit
  • Masa për promovimin e importit përdorin vendet që ruajnë një bilanc tregtar me suficit të madh.
   • The Japan External Trade Organization (JETRO)- Organizata japoneze e Tregtisë të Jashtme ka filluar të fokusohet në promovimin e importit në Japoni
 • 18. Ndikimi i Investimeve të Huaja Direkte (IHD) në vendet nikoqire
  • Ndikimi pozitiv
  • Informimi kapital
  • Transferi i teknologjisë dhe aftësive menaxheriale
  • Zhvillimi rajonal dhe sktorial
  • Konkurrenca e brendshme dhe ndërrmarrësia
  • favourable effect on balance of payments
  • Efektet pozitive në bilancin e pagesave
  • Rritja e punësimit
  • Ndikimi Negativ
  • Dominimi industrial
  • Varësia në teknologji
  • Çrregullimi i planeve ekonomike
  • Ndryshimi kulturor
  • Ndërhyrja qeveritare të koroporata multinacionale
 • 19. Kufizimet e Investimeve
  • Shumë vende që kanë mungesa të rezervave devizore e kufizojnë eksportin e kapitalit, sepse ikja (lëvizja) e kapitalit mund të jetë problem i madh.
  • Në momentin që qeveria vendos kufizime në eksportin e fondeve (kapitalit), rritet edhe dëshira për eksport të kapitalit jashtë vendit.
 • 20. Promocimi i investimeve
  • Incentivat (stimulimet) fiskale – janë masa tatimore specifike të dizajnuara për tërheqjen e investimeve të huaja
  • Incentivat (stimulimet financiare) – masa konkrete në përkrahje të investitorëve, siç janë: sigurimi i tokës apo objektit, kreditë dhe garancitë për kredi.
  • Incentivat (stimulimet) jofinanciare mund të jenë blerjet e grantuara nga qeveria, mbrojtje e veçantë nga konkurenca dhe investime në infrastrukturë.
 • 21. Fuqia negociuesë (për të arritur marrëveshje) e Korporatave multinacionale dhe vendi nikoqir Fuqia negociuese Koha Politika e ofruar/kërkuar Stimulimet për investime Tretmani privelegjues i vazhdueshëm Kërkesa diskriminuese Fundi i relacioneve/ Deinvestimi MNC
 • 22. Perspektiva ndërkombëtare për Politikat tregtare dhe të investimeve
  • Prej një perspektive ndërkombëtare, negociatat për tregti dhe investime duhet të vazhdojnë.
  • Për të bërë këtë, Politika tregtare dhe e investimeve mund të këtë qasje bilaterale apo multilaterale

×