Undergraduate Mini Folio

696 views
643 views

Published on

RIBA Part I Mini Portfolio of work

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
696
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Undergraduate Mini Folio

  1. 1. Theatre Studios Project Leicester Level II Studio
  2. 2. Theatre Studios Project North-West Elevation Leicester Level II Studio 1. Entrance 2. ETFE Pillow Facade 3. Adaptive Light Shutters 4. Wooden Shading Devices Render shows entrance area and surroundings from the 3 North of the site 1 2 4
  3. 3. 1m 5m Part Section 6 Long Section 3 1 4 8 2 5 7 Open Plan Offices DETAIL A DETAIL B 1. Aluminium Eaves Strip 9. Stainless Steel Anti-Bird Wire 9 2. Spray-on Insulation 10. Roof Drainage Channel (Insulated) 3. Steel SHS Box Beam 11. Pre Insulated Internal Walling 4. Custom Steel Pillow Support 5. Aluminium ETFE Clamp System 9 6. 5-Layer ETFE Sheeting (Dot Printed) 10 7. Air Supply Unit 8. Noise Insulated Glazing (Offices Only) 11 1 Video Editing Suite 2 10 11 4 3 5 8 Stage Area 6 71. Aluminium Eaves (Insulated) 142. Air Supply Piping3. Five-Layer ETFE Pillows(Solar ‘DOT’ printed and Air Insulated) 134. Drainage Box Channels (Insulated)5. Solar Dependent Adaptive Shading 12 126. Roof Ventilation Services7. Openable Internal Window8. Double Skin Internal Ventilation DETAIL C9. Steel RHS Frame Structure 12. Steel SHS Box Beam10. Pre-Cast Concrete Floor Plates & Insu- 13. Steel Window Clamp System 15lated Floor Finish 14. Self-Supporting Timber ‘Trelis’ Cladding11. Suspended Ceiling System 13 15. Floor Finish - (Adobe/Concrete base) 1612. Raised Floor Flood Defence (Integrated Under Floor Heating)13. Piled RC Substructure 16. Floor Insulation 17 17. Pre-Cast Concrete Floor Block (High Thermal Mass) 18. In-Situ Cast Concrete Retaining Structure 18
  4. 4. Ground Floor L.Ground Floor 1. Entrance Foyer 12 12. Make-Up Room 1 2. Staff Entrance 13. Stage Storage 3. Double Height Atrium 14. Delivery Bay 4. Security Point 15. Stage 5. Video Editing Suite 16. Performance Space 6. Sound Recording Studio 13 17. W/Cs 4 2 7. Animation Room 18. Workshop ONE 8. Fire Exit 19. Workshop TWO 5 3 9. Bridge Link 15 14 10. Workshop A 11. Workshop B A. Existing Boathouse 16 6 7 178 19 18 9 10 11 Upper Floor 20. Tech Support A 21. Open Plan Offices 22. Projectionist Room 20 23. Café 21 22 23 Theatre Studios Project Leicester Level II Studio
  5. 5. Urban Park Design Project Current Improved Level III Studio Analysis Current Pedestrian FlowThe pedestrian flow in the area of the Viaduct iscurrently restrictive in nature. The road networktakes far greater priority in the built environment inthis area, The ‘restrictive movement of pedestriansis particularly noticed between Bede Park and theBraunstone Gate area, whereby pedestrians have to double back on themselves to access the retail area. Improved Pedestrian FlowThe newly adapted pedestrian flow in the area wouldbe more desirable. With the use of the large slopingsurfaces, a convergence of pedestrian footfall can beenabled and a more natural flow would occur betweenall areas concerned, both within and beyond the area.Access ramps at the northern and southern ends of the viaducts improve the pedestrian desire lines. North access ramp South access ramp
  6. 6. Sun Energy Centre Working ‘Off-Grid’ viewing platform and office space, generating electricity for theUrban Park Design Project park lighting and the on-site facilities. Plan shows highlighted Sun Energy Centre in Level III Studio context of development scheme. Leicester
  7. 7. Display Pods Showcase various working examplesof sustainable building techniques, standards and workshop space.Plan shows highlighted display area and the Display Pods.
  8. 8. Urban Park Design Project Park Features and Displays Constraints There are several initial constraints which have been put in place for the design process. The first constraint is to keep as much of the original form and structure as possible. Also keeping the post-train use of a pedestrian walkway. The second is to Level III Studio give the Bowstring Bridge a renewed iconic status for the Leicester locals and visitors alike. The third is to add emphasis at waterline level and improve pedestrian routing Leicester as much as possible. Water Connection This is an important node for the route between Bede Park and the Braunstone Gate area. The waterline is not currently exposed but hidden behind a wall of foliage. It would benefit the area as a whole if the waterline is opened up as in several other European cities that utilise their urban waterways. Also this is the start of the connection between the existing park and the above ground level viaduct (also currently hidden behind a wall of foliage). Careful consideration is given to the merging of Park, River and Viaduct and it’s use by pedestrians. Site Features The Bowstring Bridge is the dominant focal point for the site and the immediate area. Demolishing the bridge would be a major ‘no-no’ to many local residents and several local opposition groups would like to see a re-vamped bridge, rather than a dismantling. Wildlife has been self seeded on top of the now disused viaduct and the shoreline along the River Soar. Mother Nature has taken full effect along the full course of the viaduct structure. Also, being a viaduct, the arch forms a major structural element for the entire length.
  9. 9. Barcelona GridAvinguda Diagonal (Diagonal Avenue - Purple) reaches a finish point directly adjacentto the site, which is here marked in blue. The grid-work lines superimposed on thesatellite image portray the original Cedrá city plan. Coincidently the site can be seenas the first grid-sized block on the south side of the Diagonal Avenue, and is seen as an important node with a large sphere of influence amongst the city-scape. Sant Marti District Road NetworkThe road network within the district of Sant Marti is clearly following the ‘Eixample’layout as drafted by Ildefons Cerdà. This is despite the fact that the old town of SantMarti is technically not part the Eixample district of Barcelona. The historic centre of the town however predates the grid (shown at the northern end of the district). Barcelona Library Level III Studio
  10. 10. ConceptThe initial concept creates a gateway to the park and opens up the park with the mainpedestrian route to the North. Main transport links are also located along the main pedestrianised diagonal route through the area.Ramps and Escalators are used as much as possible through the building on a continuous journey from the ground to the top floors.
  11. 11. Barcelona Library Level III Studio Forming the Building The ‘Form’ of the building follows direct extrapolation of existing building lines cutting through the site. With careful consideration to the ascertained needs of the Library/Genealogy Centre, the ‘double wing’ design is adopted from this massing 1 exercise. This enables the buildings architecture to create the ‘gateway’ to the park 2 which is seen from the site analysis, to be very much needed. A gateway is not only formed by the double-wing architecture of the design, but also from the utilisation of the existing building lines and features. Catalonia Plaza (4) is itself a gateway to all visitors arriving via the main street - Diagonal Avenue. If arriving from the beach front, and north through the park you will be met by the main (and largest) pedestrian plaza on site (Library Plaza, 5). This is very pedestrian orientated and as such has the various facilities associated with pedestrian needs in the city (i.e. Seating, Drinking Fountains etc). Diagonal Plaza (6) is the last connection for the exterior form of the building. Aligned with the building entrance axis (2) this will act as the main entrance for visitors utilising the car parking and shopping facilities in the Diagonal Mar Shopping Centre. 3Ground Floor 3 4 5 6 4 7 1. To City 2. To La Mina 3. Catalonia Plaza 4. ‘Misting Gardens’ 5. Library Plaza 6. Diagonal Plaza 7. Diagonal Mar Shopping 8. To Beaches 8 Purple - Pedestrian Routing 5 Red - Ground Floor Permeability 6
  12. 12. Book SpiralThe ‘Book Spiral Block’ rises up in a single helical route. Althoughsmaller than the Seattle Public Library, there is still a continuousflow of movement due to huge central void which penetratesthrough the whole building thus preventing any course deviation,from the intended route. This is a different approach Seattle’slibrary which uses vast straight lines which zig-zag up the building. ZoningClearly distinct zoning of the internal spaces, provide users with anease of navigation much the same way the Seattle Public Libraryhas clearly numbered the sequential book numbering system(Dewey) to aid in book navigation. Alternating bookshelves,study courts and desk space provide break off points from the main spiral route.
  13. 13. 1. HEATING - The Winter Sun heats the concrete thermal mass which has integratedPhase Change Materials to actively store heat energy and release when thetemperature drops below a certain threshold. The supplementary system of underfloor heating is activated when the load increases, drawing it’s heat from ground source heat pumps.2. COOLING - Evaporative cooling, cools the incoming prevailing wind which thenenters the building via trickle vents within the floor. As heat rises it naturally entersthe central void (due to slightly sloping ceiling) and is then extracted through the roof.3. VENTILATION - For a library, the ultimate issue is the control of the environmentin which books and people require exacting needs. Computer controlled mechanicalventilation is the most precise method and will be the main HVAC system to be used.4. ACOUSTICS - Noise levels are also an issue for libraries. To prevent unwantedexternal noises penetrating the building envelope, a double skinned double-glazingsystem is in use. With an additional air cavity, this system decreases noise pollutionsubstantially. Internal noises are either softened by acoustic panels (Ceiling andBookshelves) or redirected to louder areas. The Quiet Zones have Anechoic materials strategically placed to prevent noise related problems.

×