Your SlideShare is downloading. ×
0
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Lukiomatematiikkaa verkossa
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Lukiomatematiikkaa verkossa

3,655

Published on

Kasvatustieteilijän yritys avata lukiomatematiikan verkko-opetuksen mahdollisuuksia. Otan mielelläni vastaan parantamisehdotuksia ja toivon kommenttikenttään linkkejä paremmista materiaaleista …

Kasvatustieteilijän yritys avata lukiomatematiikan verkko-opetuksen mahdollisuuksia. Otan mielelläni vastaan parantamisehdotuksia ja toivon kommenttikenttään linkkejä paremmista materiaaleista aiheeseen. CC-lisenssin mukaisesti voit kopioida tämä ja muokata paremmaksi - mikä varmasti matematiikkaa paremmin tuntevalta onnistuu.
Jos olet kiinnostunut erityisesti iPadin appseista, aloita tutustumalla IlonaIT:n Tomi Dufvan TOP100 Apps -vihkoseen (saatavilla maksutta iBooksiin).

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
3,655
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide
 • Lukiomatematiikkaa verkossa - ja vähän fykeäkin, jonka tekijä on Matleena Laakso, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Jaa samoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Tätä lisenssiä laajempia oikeuksia voi olla saatavilla osoitteessa http://www.matleenalaakso.fi/. Lisätietoja tekijänoikeuksista diasarjan viimeisessä diassa.
  Pirkanmaan II asteen yhteisöllinen kehittämisverkosto – PAOK:n rahoittajana ovat Euroopan sosiaalirahasto ESR, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä yhteistyöoppilaitokset.
 • HYOM: Voi ladata itselle off-linellä käytettäväksi tai valita RUN, kun on nettiyhteys!
 • Pirkanmaan II asteen yhteisöllinen kehittämisverkosto – PAOK:n (http://paokhanke.ning.com) rahoittajana ovat Euroopan sosiaalirahasto ESR, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä yhteistyöoppilaitokset.
  Rahoituspäätöksessä todetaan kohdassa tekijänoikeudet seuraavasti:
  ”Hankkeen hyväksymisen, rahoittamisen ja maksamisen ehtona on, että tuensaaja luovuttaa kaikki taloudelliset oikeudet hankkeessa syntyneisiin tekijänoikeuslain (404/1961) mukaisesti suojattuihin aineistoihin, mukaan lukien oikeudet aineiston muokkaamiseen ja käyttöoikeuksien edelleen luovuttamiseen rahoittajaviranomaiselle sen varmistamiseksi, että aineistot ovat yleisesti käytettävissä korvauksetta rakennerahasto-ohjelmien tavoitteiden mukaisesti.
   
  Tuensaaja vastaa siitä, että sillä on ennen viranomaiselle luovuttamista oikeudet hankkeessa syntyneisiin tekijänoikeuslain mukaisesti suojattuihin aineistoihin tämän ehdon edellyttämässä laajuudessa, ja että aineisto ei loukkaa kolmannen tekijänoikeuslakiin perustuvaa oikeutta. Tuensaaja hankkii tarvittavat oikeudet niiltä, joiden teoksia tai muita suojattuja aineistoja on käytetty hankkeeseen syntyvien suojattujen aineistojen aikaansaamisessa. Tällaisia tahoja voivat olla esimerkiksi teosten luomiseen osallistuvat työntekijät tai alihankkijat. Taloudellisten tekijänoikeuksien haltijana rahoittajaviranomainen on päättänyt, että aineistoa saa käyttää ilman eri korvausta tai lupaa.
   
  Saattaessaan aineistoa yleisön saataville aineiston käyttäjän tulee liittää oheen maininta aineistoon liittyvien taloudellisten tekijänoikeuksien kuulumisesta rahoittajaviranomaiselle sekä siitä, että aineistosta saa vapaasti valmistaa kappaleita ja saattaa sen yleisön saataviin sekä sisällyttää muuhun aineistoon tai muulla tavoin kehittää sitä edelleen kuitenkin loukkaamatta tekijän moraalisia oikeuksia, samoin kuin sitä, että käyttäjän sitoutuminen näihin ehtoihin on käyttöoikeuden ehto.”
 • Transcript

  • 1. Lukiomatematiikkaa verkossa - ja vähän fykeäkin Maaliskuu 2014 Matleena Laakso PAOK-verkosto Blogi: www.matleenalaakso.fi paokhanke.ning.com Twitter: @matleenalaakso Diat: www.slideshare.net/MatleenaLaakso
  • 2. Tämä diasarja on koottu keväällä 2013 veso-päivään (ja sittemmin päivitetty), vaikken matematiikkaa, saati sen sovelluksia hyvin tunnekaan. En tuolloin löytänyt vastaavaa suomenkielistä koontia verkosta. Jaan tämän eteenpäin CC-lisenssillä. Toivottavasti joku oppiainetta paremmin tunteva kehittelee tätä eteenpäin ja linkittää uuden version tai muita aiheen linkkejä SlideSharen kommenttikenttään. PS: Eihän se vienyt kuin tunnin diojen julkaisemisesta, kun ensimmäiset vinkit tupsahtivat Facebookiin. Kiitos ideoista siellä ja muutenkin Kari Nieminen, Hiski Eronen, Tomi Dufva, Kari Rajala sekä Nokian lukion matikistit!
  • 3. avoinoppikirja.fi
  • 4. opetus.tv CC-lisensoitua materiaalia Khan Academyn innoittamana Opetus.tv:n sisältö: - lukion ma, fy, ke, bg - yläkoulun ma, ke Tavoitteet: - Tarjota opiskelijoille mahdollisuus itsenäiseen opiskeluun. - Toimia opettajien tukena.
  • 5. oppiminen.yle.fi
  • 6. linkkiapaja.edu.fi Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja
  • 7. www.luma.fi Nyt alueellista toimintaa myös Pirkanmaalla!
  • 8. Matikkasivusto lukiolaisille Kaarinan lukion opettajien sivusto lukion lyhyen ja pitkän matematiikan opiskelijoille. Sivustolla on materiaalia, joita opiskelija voi hyödyntää itsenäisessä opiskelussa ja kertaamisessa. LiveMath: sites.google.com/a/koulut.kaarina.fi/matematiikka/home
  • 9. Avuksi lukion lyhyeen matikkaan Tukipaketti auttaa heikoimpia opiskelijoita ja sopii itsenäiseen opiskeluun. PAOK-verkoston opettajat ovat yhdistäneet matematiikan osaamisen, erityisopetuksen tietämyksen ja ohjauksellisen näkökulman. Tervetuloa hyödyntämään ja edelleen kehittämään wikiä (CC BY-SA): lyhytmatematiikka.wikispaces.com
  • 10. Tutustu Moodlessa MAA7-kurssiin Derivaatta-verkkokurssi muodostuu tiiviistä teoriapaketista, monipuolisista esimerkeistä ja automaattisesti tarkastettavista tehtävistä. Työkaluina ovat GeoGebra, STACK, CAS-laskin, Moodle ja Facebook. Kurssi on PAOK-verkoston kolmen opettajan, Jussi Kytömäen, Laura Kauppisen ja Mika Setälän tekemä. Lue lisää & ks. vierailijatunnukset: paokhanke.ning.com/page/verkkokurssi-derivaatta-maa7
  • 11. Miten kaavat onnistuvat? Matematiikan verkko-opiskelun haasteena ovat erikoismerkit ja piirtäminen. Kosketusnäytöllä toimivat kynät ovat tähän yksi ratkaisu ja lisää ratkaisuja kehittävät lukuisat tahot, mm. sähköisistä yo-kokeista vastaava Digabi. Aina on silti hyvä pohtia, milloin tabletti tuo lisäarvoa opetukseen. Kuva: Matleena Laakso, CC BY Jos tehtävä on tarkoituksenmukaisinta tehdä paperille ja käytössä on sähköinen oppimisympäristö, voi paperin helposti skannata tabletilla ja jakaa sähköiselle alustalle. Kuvassa brightonilainen koululainen katsoo tehtävän tabletilta (Showbie), laskee tehtävän paperille ja käyttää apuna kirjaa. Kyseisessä koulussa oppilaat saavat itse valita käyttämänsä välineet.
  • 12. Matematiikkaa verkossa – sosiaalinen media ja verkkosivustot • Facebook-ryhmä ohjaukseen • Sähköinen oppimisympäristö (Moodle, blogi, wiki,..) • Ohjeita videoina tai ruudunkaappausvideoina • Ohjeet voin linkata QR-koodin avulla monisteisiin tai paperikirjoihin • www.slideshare.net/MatleenaLaakso/qrkoodit-opetuksessa • Socrative ja muut sähköiset kokeet ja kyselyt: helppoja kyselyitä, joihin voi vastata myös mobiililaitteilla, tulokset saa exceliin ks. www.slideshare.net/MatleenaLaakso/shkiset-kokeet-ja-arviointi • Suomalainen GeoGebra-verkosto: www.geogebra.fi/ – Monipuolinen: voi laskea, piirtää kuvia ja kuvaajia, tehdä animaatioita ja liittää töihin digikuvia. Sopii sekä opettajan työvälineeksi että opiskelijan oppimisen avuksi, myös kotitehtäviin. – GoeGebra on saatavissa myös appsina – www.geogebra.org/cms/fi/
  • 13. Matematiikkaa verkossa • www.matikkamatskut.com Tuusulan lukion Ville Aitlahden kurssimateriaalit • E-math-hankkeen tavoitteena oli parantaa oppilaiden motivaatiota ja osaaamista lukion matematiikassa hyödyntäen interaktiivisia e- kirjoja. Tutustu tuloksiin: emath.eu/fi/julkaisu • Ilmaisohjelmien sivustolla esitellään eri alojen maksuttomia sovelluksia: www.ilmaisohjelmat.fi/matematiikka – Scilab: Matemaattista laskentaa, kuvaajia ja malleja opetuskäyttöön tai järeämpään tieteelliseen käyttöön. Muistuttaa ominaisuuksiltaan kaupallista Matlab-ohjelmistoa. Sis. CAS-laskimen ominaisuudet ja paljon muutakin. (Lukion pitkä ja korkeakoulumatematiikka) – LibreOffice Math: Opettajille matemaattisten lausekkeiden kirjoittamiseen. Soveltuu käytettäväksi muiden LibreOffice tai OpenOffice -ohjelmien kanssa.
  • 14. Lataa iBookiin maksuton IlonaIT/Tomi Dufvan Top100 Apps –kirja. Siellä on esitellään lukuisia sovelluksia eri oppiaineisiin, matematiikan osalta erikseen peruskoululle sekä toiselle ja korkea-asteelle iPadin sovelluksia
  • 15. Matematiikan appseja Kari Niemisen bloggaus (CC BY-SA): tabletitopetukseen.wordpress.com/2013/05/21/appeja-lukion-matematiikkaan/ Laskimet ja taulukkokirjat TI-Nspire CAS •Täysiverinen yo-kirjoituksissa sallittu laskin, jossa on miellyttävä käyttöliittymä. Korvaa useat alla kuvatuista ohjelmista Free GraCalc •Ilmainen graafinen laskin ja taulukkokirja, jossa on myös MAOL:n verran kaavoja Quick Graph •Hyvä graafinen laskin, myös kolmiuloitteiset kuvaajat Grafikal •Vielä yksi graafinen laskin Laskin! •Hyvä peruslaskin Taulukkokirjoja: •Math RefFree •Math Notes Muita sovelluksia Dynaamisen geometrian ohjelmia Geogebran iPad-versiota odotellessa: • Isosceles, erityisesti monikulmioiden piirtoon • MathGraph, myös itseopiskeluun iPadin ominaisuuksia hyödyntävät: •Long division, jakokulmassa jako •Calculator, laskin, joka osaa tulkita käsin piirrettyjä symboleita Kaavojen kirjoittamiseen •EQ Editor ja siihen liittyvä EQ Notes •MathBot, (TeX) Minds of Math •Upea esitys matematiikan historiasta
  • 16. Matematiikan appseja • Wolfram Alpha – matemaattinen haku- ja vastauskone, saa myös appsina, jolloin korvaa CAS-laskimen www.wolframalpha.com – Sen päälle rakennettuja sovelluksia: Pre-Algebra, Algebra ja Linear Algebra • Algebra Touch, ensisijassa lyhyeen matikkaan • Measures HD: erilaisia mittareita (metronome, stopwatch, timer, seismometer, ruler, surface level,..) • MyScript Calculator: tunnistaa hyvin käsialan ja ratkaisee tehtävät, maksuton • Math Formulas - Reference Guide: Over 100 math formulas (algebra, geometry, calculus, trigonometry, probability and statistics)
  • 17. Muista myös ei-oppiainesidonnaiset sovellukset • Notability, Evernote ym: muistiinpanot, joihin voi liittää piirroksia tai kuvia • Explain everything: ks. iPad kotitehtävien esittämisessä, Lari Härkönen, MobiLuck-hanke: finnedmob.blogspot.fi/2014/02/ipad-kotitehtavien-esittamisessa-kuinka.html • Dropbox, OneDrive tai Google Drive pilvitallentamiseen • ScannerApp: Kotitehtävien skannaus, minkä jälkeen ne esim. omiin DropBox-kansiohin tai oppimisalustalle • iAnnotate: Opettajan työkalu tehtävien korjaamiseen. Voi tehdä merkinnät piirtäen suoraan opiskelijan tehtäviin tai sovelluksesta riippuen myös antaa palautteen äänitiedostona • PenUltimate: Ohjelma, minkä avulla voi kirjoittaa sormella tai kynällä
  • 18. Simulaatioita University of Colorado Boulder: kymmeniä simulaatioita eri oppiaineisiin (ma, fy, ke, bg, ge) •PhET Interactive Simulations: phet.colorado.edu •Suomeksi: phet.colorado.edu/en/simulations/translated/fi
  • 19. • Elemental: kemian rakennekaavojen piirtämiseen • Kemian ilmaisohjelmia: www.ilmaisohjelmat.fi/kemia • Periodic Table Classic: jaksollista järjestelmää havainnollisesti ja todella perinpohjaisesti opettava ohjelma • ChemSketch: vaativaan käyttöön suunnattu kemian mallinnus- ja piirto-ohjelma runsailla ominaisuuksilla Kemia
  • 20. Tabletti kemian työvälineenä ”Tabletin käyttömahdollisuuksia on luonnontieteissä paljon. Bloggauksessani olen esitellyt pääpiirteissään oman visioni lähitulevaisuudesta.” Sakari Härmän bloggaus (CC BY-SA): tabletitopetukseen.wordpress.com/2013/05/28/tabletti-fysiikan-ja-kemian-tyovalineena /
  • 21. • Aldogoo: Hauska ohjelma fysiikan lakien havainnollistamiseen: www.algodoo.com tai mobiilisovellus • SimplePhysics: rakentamisen ja lujuuden perusteiden havainnollistaminen • Coaster Physics: Havainnollistaa kinesteettistä ja potentiaalista energiaa • Air Coaster: lisävauhtia edelliseen (matkapahoinvointia tiedossa?) Fysiikan ilmaisohjelmia: www.ilmaisohjelmat.fi/fysiikka • Solve Elec: opeta tai kokeile itse sähköoppia havainnollisesti. Myös kaavat ja kuvaajat • Convert: Minimalistinen ohjelma mittayksikköjen muunnoksiin. • Qucs: Ohjelma virtapiirien suunnitteluun ja virtapiirin toiminnan testaamiseen. Fysiikka
  • 22. Tabletti fysiikan työvälineenä Sakari Härmän bloggaus liikeopista (CC BY-SA): tabletitopetukseen.wordpress.com/2013/05/28/tabletti-fysiikan-ja-kemian-tyovalineena
  • 23. Kuva: IlonaIT:n Appsruletti, Tomi Dufva helmikuu 2013 • (Google) Sky Map: Lisätyn todellisuuuden sovelluksen kautta näkee tähdet, linnunradan yms. (iPad, Android) • Earth now: NASA:n sovellus, jolla voi tarkastella tuoreinta, maailman- laajuista satelliittidataa. Otsonikerros, miltä maapallo näyttää juuri nyt, merenpinnan korkeus, lämpötilat... (iPad, Android) • Tähtitieteen ilmaisohjelmia: www.ilmaisohjelmat.fi/tahtitiede • Celestia: Tutkimusmatka avaruuteen opettaa mittasuhteita näyttävästi. • Stellarium: Virtuaalinen tähtitaivas jäljittelee oikeaa ja sen tutkimista. Tähtitiede ja avaruus
  • 24. Vektorigrafiikan perusteet Illustratorilla Viestintäalan opiskelijoille ja opettajille lähi- ja etä- opetuksen tueksi rakennettu wiki on tehty PAOK- verkoston teematiimissä ja tekijät ovat Satu Drufva ja Katri Vuorijärvi-Rautiola. Tervetuloa hyödyntämään ja edelleen kehittämään wikiä (CC BY-SA): vektorigrafiikka.wikispaces.com
  • 25. Erityisesti peruskouluille • Vinkkejä Sari Auramon blogista: luokanopettajajatietotekniikka.blogspot.fi – www.sumdog.com – alakoululaisia innostava matikkapeli – www.arcademicskillbuilders.com/games/space-race/space-race.html – kertotaulupeli • Espoon matikkamaa (esiopetuksesta yläkouluun, mukana myös erityisopetus): www.espoonmatikkamaa.fi/index.php?option=com_content&view=article& • Math.fi: matikkasivusto yläkoululaisille • Haluoppia.fi - matematiikan ja tietotekniikan opetustuokioita, jotka koostuvat pääosin opetusvideoista. Matematiikka: lähinnä yläkouluille ja tietotekniikan sisältö sopii mihin tahansa kouluasteelle.
  • 26. Matikistit verkossa Muista myös FB-ryhmät iPad opetuksessa, Android-laitteet opetuksessa sekä muut opettajien verkostot: opeverkostot.wikispaces.com - LUMA-klubi - Matikkamatskut (lukiomatikka) - Rakastan matematiikkaa Tampereen lumate-keskus (LUonnontieteet, MAtematiikka, TEknologia) www.lumate.fi - materiaalipankki - tilaa uutiskirje
  • 27. Lisätietoja • CC-lisenssit: creativecommons.fi • CC BY-SA 4.0 eli Creative Commons Nimeä-Jaa samoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssi: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.fi – Sinä saat jakaa ja muuntaa tätä diasarjaa, myös kaupallinen hyödyntäminen on sallittu. – Ehtona on, että viittaat aina alkuperäiseen tekijään ja lähteeseen, tämän diasarjan osalta: Matleena Laakso, www.slideshare.net/MatleenaLaakso/lukiomatematiikkaa-verkossa. Muokattu teos tulee jakaa tällä samalla lisenssillä.   • Tätä lisenssiä laajempia oikeuksia voi olla saatavilla osoitteessa www.matleenalaakso.fi • Diasarjan taloudelliset tekijänoikeudet kuuluvat Pirkanmaan ELY-keskukselle Tämä diasarja on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä CC BY-SA 4.0

  ×