Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
2013 06 26 hog mm leiderschap dienend en verbindend
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

2013 06 26 hog mm leiderschap dienend en verbindend

 • 231 views
Published

 

Published in Business
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
231
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
7
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. 1   Nieuw Leiderschap! Leiderschapsevent InterimProf 26 juni 2013
 • 2. 2   • 9.00 – 9.15 uur Ontvangst • 9:15 – 9:30 uur Rondje Markt (Johan Blom) • 9:30 – 10:00 uur “Iets aparts”  van  Jelle de Boer, wat overgehouden? • 10:00 – 10:15 uur Intro Martin Madern (OG), Inspiratiemoment • 10.15 – 12.30 uur Leadership , Gesprek & Individuele Reflectie • 12.30 – 13.30 uur Lunch • 13.30 – 14.30 uur Vervolg Leadership, Gesprek & Groepsreflectie • 14.30 – 14.45 uur Inspiratiemoment • 14.45 – 16.15 uur Aan de slag met persoonlijk leiderschap, Start with Why Simon Sinek • 16:15 – 16.30 uur Inspiratiemoment • 16.30 – 18.00 uur Water • 18.00 – 20.00 uur Vuur • 20.00 uur Afsluiting Programma woensdag 26 juni 2013
 • 3. 3   Ready for Take-Off?? Part I
 • 4. 4   Inspiratiemomentje 1 Over bedrijfsresultaten & eenhoorns….
 • 5. 5   LEIDERSCHAP & VOLGERSCHAP….. “Indian Tree” https://www.youtube.com/watch? v=GPeeZ6viNgY
 • 6. 6   Het Stokkenspel…. •  8 stokken samen hoog houden •  Met platte hand, niet knijpen •  Bewegen met elkaar op muziek •  Geen verbale communicatie •  Resultaat…..?
 • 7. 7   On flight….
 • 8. 8   Leiderschap is ‘HOT’! "  Iemand enig idee waarom?
 • 9. 9   ‘Leiderschap’ roept ook weerstand op! "  Iemand enig idee waarom?
 • 10. 10  10   Wat is jouw associatie met ‘Leiderschap’? "   Roep eens wat….?
 • 11. 11  11   Wat is jouw associatie met ‘Dienend of Verbindend Leiderschap’? "   Roep nog eens wat….?
 • 12. 12   Zit er voor jou verschil tussen ‘Leiderschap’ en ‘Management’ ? "   Onderscheid "   Complementair "   2 kanten van zelfde medaille "   Onzin "   …. "   Roep nog eens wat….?
 • 13. 13  13   Managers & Leiders…. Management enManipulatiehebben dezelfdewoordstam‘manus’… de dingen naar jehand zetten…
 • 14. 14   EEN PAAR TRENDS
 • 15. 15   Trend: stress & burnout Hierdoor sterke toename van: •  Economische kosten •  Sociale kosten •  Psychologische kosten
 • 16. 16   Trends: van piramides naar pannekoeken… •  Opkomst social media •  Van producten naar verhalen •  Zoektocht naar zingeving, inspiratie •  Communities •  Van Inner Circle naar Outer Circle •  Onbeperkte kennisdeling •  Etc.
 • 17. 17  17   Actuele managementliteratuur "   Netwerkleiderschap is allereerst ‘dienend’….. "   Gaat niet meer om “GSM” (Matthieu Weggeman), voor sommigen ff slikken… "   Persoonlijke visie (vgl Jim Collins à nederig karakter bleek bepalend) "   Verbinden en communiceren "   Geloofwaardigheid, authenticiteit, innovatie, invloed Populair! “Authentiek”“Spiritueel”“Transformationeel” “Coachend”“Echt”“Tijdig”“Grenzeloos”“Persoonlijk”“Creatief”“Intuitief”“Horizontaal” “Nieuwsgierig” “Waarachtig”“Diep”“Rond”“Positief”“Gevleugeld”“Innerlijk”“Ondernemend” “Contextueel” “Evolutionair” “Vrouwelijk”“Waardenvol” “Bezielend”Etc.
 • 18. 18  18   Internationale boekenmarkt over Leadership Ruim 94.000 boeken……
 • 19. 19   Reflectiemoment "  Individueel 10 min (uitschrijven) "   Wat is voor jou Leiderschap "   Hoe ben jij een Leider? "   Waar haal jij je inspiratie vandaan? "   Waar zou jij je in willen doorontwikkelen? "  Daarna 30 min. Uitwisseling in de groep
 • 20. 20   On flight….
 • 21. 21   SERVANT LEADERSHIP
 • 22. 22   Leo F. Buscaglia 1924-1998 (“Dr. Love”) “It's  not  enough  to  have  lived.     We  should  be  determined  to  live  for  something.     May  I  suggest  that  it  be  crea;ng  joy  for  others,     sharing  what  we  have  for  the  be?erment  of  personkind,     bringing  hope  to  the  lost  and  love  to  the  lonely.”  
 • 23. 23   Wat is jouw associatie met ‘Dienend Leiderschap’? "   Paradox? "   Hype of trend? "   Ruwe diamant? "   Contradictio in terminis? "   Of gewoon kretologie… "   Of liever ‘graaiend leiderschap’…? "   .... "   Roep nog eens wat….?
 • 24. 24  24   Een korte kennismaking met 'Servant Leadership' Robert K. Greenleaf (1904-1990)
 • 25. 25  25   Essenties van Robert K. Greenleaf "  Presenteerde eigenlijk geen model, maar schreef essays! "  Essays over dienend leiders in instituten, bedrijven, onderwijs, stichtingen, kerken, clubs van aandeelhouders etc. "  “De dienend leider is allereerst dienaar (…). Het begint met het natuurlijke gevoel dat iemand eerst wil dienen. Vervolgens brengt bewuste keuze iemand tot het verlangen te leiden.” "  “De ‘eerst-leider’ en ‘eerst-dienaar’ zijn twee extreme types” "  Simpele test: groeien de mensen aan wie leiding wordt gegeven? Als mens? Gezonder, wijzer, vrijer, autonomer? En profiteren de minst bedeelden in de samenleving er ook van? "  Dienend leiders doen de meeste dingen die andere leiders ook doen (managen, communiceren, visie ontwikkelen, besluiten nemen), maar ze zijn niet gefocust op zichzelf, maar gemotiveerd om het leven van anderen beter te maken
 • 26. 26  26   Essenties van Robert K. Greenleaf "   Onvoorwaardelijke liefde + "   Onbegrensde verantwoordelijkheid " Verlangen om anderen te dienen " Commitment om te leiden "   Levenslange reis die ontdekking van jezelf inhoudt "   Voorstel nieuwe business ethiek: "  “Bedrijven zijn te dominant in ons leven om ons niet beter te dienen!” "  “Ieder persoon heeft recht op betekenisvol werk!” "  “The work exists for the person as much as the person exists for the work” "  “In what business are you in?” "  “I am in de business of growing people!”
 • 27. 27  27   Essenties van Robert K. Greenleaf "   Welk organisatiemodel willen we hanteren? "   Twee tradities……
 • 28. 28  28   Essenties van Robert K. Greenleaf (by Larry C. Spears) "   Luisteren "   Empathie "   Helend vermogen "   Bewustzijn "   Overtuigingskracht "   Conceptualiseren "   Vooruitzien "   Rentmeesterschap à nalatenschap, opvolging… "   Commitment aan groei mensen "   Bouwen aan gemeenschap
 • 29. 29   Servant Leadership in USA "  Welkom “Transformation of Heart, Head, Hands & Habits” •  10 Paradoxale geboden •  Serving of Serf-serving?
 • 30. 30   SL-aspecten bij andere denkers in USA
 • 31. 31   SL-aspecten bij andere denkers in USA
 • 32. 32   SERVANT LEADERSHIP IN NEDERLAND
 • 33. 33   Servant Leadership in Nederland
 • 34. 34   Bevindingen dr. Inge Nuijten " Ontwikkelde Servant Leadership Survey " Multidimensioneel meetinstrument "   DL hangt inderdaad positief samen met welzijn, teamprestaties en vertrouwen "  Twee studies à tonen verband aan met drie basisbehoeften " Autonomie " Verbondenheid " Competentie "  1 studie laat zien hoe DL (m.n. op achtergrond blijven, empowerment en bescheidenheid) teamprestaties bevordert "  1 studie laat zien hoe DL positief samenhangt met vertrouwen
 • 35. 35   Bevindingen dr. Inge Nuijten "   Stelt: de DL kern gedragingen….. "   Empowerment "   Accountability "   Stewardship "   Courage "   Humility "   Standing-back "   Forgiveness "   Authenticity “Leading”   part     “Serving”   part    
 • 36. 36   Bevindingen dr. Inge Nuijten "   Aanpak en onderzoek via: "  HRM simulaties met 320 studenten "  Veldstudie met 160 HBO docenten "  Sessies met ruim 140 teams "  Veldgegevens van bijna 1200 mensen "  Ruim 180 medewerkers in verschillende branches "   Hanteerde voor onderzoek 6 onafhankelijke variabelen om te meten: "  Empowerment "  Humility "  Trust "  Autonomy "  Relatedness "  Competence "   DL: eerder ‘ruwe diamant’dan ‘paradox’ Psychologische   basisbehoeBen  
 • 37. 37  37   Voorbeelden van ‘Servant Leaders’ "  John Woolman…. (1720-1772) "  George Washington "  Abraham Lincoln "  Moeder Theresa "  Nelson Mandela "  Martin Luther King "  Mahatma Gandhi "  Dalai Lama "  Gandalf (Lord of the Rings…) "  Tex Gunning, Akzo Nobel "  Herman Wijffels "  Dick Berlijn, generaal b.d., nu Deloitte "  Elmer Mulder, VUMC "  Dick van Putten, Kmar "  …. "  Wij, jij en ik?
 • 38. 38  38   Inspirerend filmpje “Invictus” http://www.youtube.com/watch? v=wt2VJn9_s3o
 • 39. 39   VERBINDEND LEIDERSCHAP
 • 40. 40  40   Emmanuel Gobillot ‘The Connected Leader’ "   “Mensen-economie” "   “Co-creatie” "   Zingeving is belangrijk(er) geworden "   Leiderschapsparadox à "  Aanpassen aan context om succesvol te kunnen zijn "   Connected Leadership à "  Gebruik van informele netwerken (‘echte’ organisatie) "   Creëren van sociale & morele connecties "   Bouwstenen: "  Vertrouwen "  Betekenis "  Dialoog "   Leadership Take Away Box à 10 kritische lessen
 • 41. 41  41   Emmanuel Gobillot ‘The Connected Leader’ "   Leadership Take Away Box à 10 kritische lessen " Motivatie bestaat in iedereen, je moet het zien te vinden "  Je organisatie is een gemeenschap van individuen die uitzien naar co-creatie, niet een collectie van human resources die klaar staan om te leveren " Corruptie is niet langer een performance management option "  Focus op relaties, niet structuren " Leiderschap gaat om gevolgd worden "  Je impact als leider bepaalt organisatorische outcome " Kracht is de grote motivator "  Manage je eigen vertrouwens-account " Zet je systeem aan op de ‘echte’ organisatie, niet de formele " Creeer dialogen
 • 42. 42  42   Emmanuel Gobillot ‘The Connected Leader’ "   Organisaties complexer, relaties niet "   Mensen willen: "   Wel diepe relaties, maar: "   Tegelijk onafhankelijkheid "   Zelfactualisatie "   Identiteit "   In flow komen: "   Persoonlijke doelen verbinden met organisatie doelen "   Groei en zingeving houden mensen betrokken "   Niet langer omkopen met economische incentives
 • 43. 43  43   Emmanuel Gobillot ‘The Connected Leader’ "   Focus op: "  Percepties & behoeften van anderen "  Relaties (!), niet op structuren "   Manage het ‘vertrouwen-account’ op de ‘bank van kredietwaardigheid’ "   Creeër dialoog door: "  Eerst luisteren en anderen verzekeren dat je gaat voor openheid bij inhoud & proces "  Verspreiden nederigheid in reactie op anderen "  Verspreiden passie & grenzeloof geloof in mogelijkheden van ‘echte’ organisaties
 • 44. 44   Prepare for landing!
 • 45. 45   Reflectiemoment "  Groepsgesprek (30-45 min) "   Welke overeenkomsten zie je tussen DL & VL? "   Welke verschillen zie je? "   Wat vind jij van het gedachtegoed? "   Hoe zouden deze stijlen passen in jouw werkomgeving? "   Welke bijdrage zou jij hier persoonlijk aan kunnen of willen leveren?
 • 46. 46   Lunchpauze
 • 47. 47   Ready for Take-Off?? Part II
 • 48. 48   Inspiratiemomentje 2 Over leiding nemen en bevers….
 • 49. 49   Persoonlijk Leiderschap http://www.youtube.com/watch? v=a6kbcERdmCw
 • 50. 50   On flight….
 • 51. 51   Persoonlijk Leiderschap "  Groepsgesprek (20 min) "   Reflectie op filmpje & model "   Herkenbaar? "   Toepasbaar? "  In jouw organisatie? "  In jouw team? "  In jouw persoonlijke omgeving? "  Inspirational coin!
 • 52. 52   Persoonlijk Leiderschap Aan de slag met Sinek…. "  30 minuten individueel uitschrijven: "   Waar zit jouw WHY? "   Waar zit jouw HOW? "   Waar zit jouw WHAT? "   Leidend tot “Persoonlijk Mission Statement” "  30 minuten delen met elkaar in duo-gesprek "  Performance in de groep??
 • 53. 53   Prepare for landing!
 • 54. 54   Wat neem jij mee van vandaag voor jouw Leiderschap van morgen? De oogst voor jou….
 • 55. 55   Inspiratiemomentje 3 Over ganzen die kabaal maken….
 • 56. 56   Summing up “Gung Ho!” De Drijfveer van de Eekhoorn: Ze doen belangrijk en waardevol werk De Werkwijze van de Bever: Ze bepalen zelf hoe hun doel te behalen De Gave van de Gans: Ze moedigen elkaar aan!