Uploaded on

 

More in: Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
119
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
8
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Készítette:
 • 2. Földrajzi elhelyezkedése:  A név a latin terra australis incognita kifejezésből ered, jelentése ’ismeretlen déli föld’.  Ausztrália az Indiai- és a Csendes-óceán határvonalán helyezkedik el. Északon a Timor- és az Arafura-tenger, valamint a Torres-szoros, délen és nyugaton az Indiaióceán, keleten a Korall- és a Tasman-tenger határolja.
 • 3. Turizmus Ausztrália több szempontból is különleges kontinens és ország egyben. A legkisebb területű kontinens, a legalacsonyabb fekvésű és a legszárazabb területű földrész (Egyharmada sivatag illetve félsivatag). A kontinens a legkülönlegesebb állat- és növényvilággal rendelkezik. (kacsacsőrű emlős, kenguru, koala, eukaliptuszerdők) A küldő országoktól a legtávolabb fekszik. A távoli földrészen viszonylag kevés a turista, a 
 • 4. Szórakozási lehetőségek:  Tevegelés:  Kiváló felfedezési lehetősége az Outback tájainak az, ahogyan régen a felfedezők is tették: teveháton. Az egynapos kiránduláson eljuthatunk az északi területen lévő Rainbow-völgy ősi szurdokaiba.   Búvárkodás: Ausztrália egyik legszebb nevezetessége a nagy korallzátony Queensland partjainál.
 • 5. Kakadu Nemzeti Park  Ausztrália északi részén található a Kakadu Nemzeti Park, melyet teljes egészében 1992ben vettek fel a Világörökség listájára. A tengerparton fekvő, trópusi éghajlatú területet mangrove-erdők borítják, ahol találkozik a tengeri és a szárazföldi ökoszisztéma. A nemzeti parkban krokodilok, kenguruk, dingók és kakaduk élnek paradicsomi körülmények között.
 • 6. Nagy-korallzátony  Cook a világ legnagyobb korallzátony-együttesét fedezte fel, amely 2000 km hosszan és 300 km szélességben terül el az ötödik kontinens előtt. Amit azonban Cook és a kor természetbúvárai még nem tudtak, az a következő: a Nagy-korallzátony, amely kb. 2900 zátony monumentális egyesüléséből jött létre, a lehető legparányibb építőmesterek, milliméteres és centiméteres méretű korallpolipok műve.
 • 7. Közép-Kelet-Ausztrália esőerdő-rezervátumai  Közép-Kelet-Ausztrália esőerdő-rezervátumai (neve angolul 2007 óta Gondwana Rainforests of Australia elöző nevén Central Eastern Rainforest Reserves) Új-Dél-Wales és Queensland határán fekszenek. Első lépésben 1986-ban Új-Dél-Wales 3600 km²-nyi területe került a Világörökség listájára, majd ezt követte Queensland 592 km²-nyi területe 1994-ben.  Miközben több védett területet ölel fel, ez a helyszín túlnyomóan a Nagy-Vízválasztó-
 • 8. Fraser-sziget  Az Ausztráliához tartozó Fraser-sziget (neve angolul Fraser Island) a dél-queenslandi partoknál található. A sziget körülbelül 300 km-re van északra Brisbane városától. Az 1840 km²-es területű szigetet a világ legnagyobb homokszigeteként tartják számon. 1992-ben került világörökségi listára.
 • 9. Purnululu Nemzeti Park  A park Nyugat-Ausztrália északkeleti részén található, a tőle délre lévő Halls Creek közelében. A parktól északra Kununurra város fekszik.  A Purnululu nevet az őslakos kija népcsoport adta a környező homokkő területnek, amely a Bungle Bungle-hegységben helyezkedik el. A hegység teljes terjedelmével a park területén belül fekszik. A hegység legmagasabb kiszögelése 578 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. A terület vízszintes barnás-szürkés csíkozású homokkőkupoláiról híres. A homokkő csíkozását a képződésekor a tengerfenékre lerakódó agyag vasoxid tartalma és sűrűsége okozza. A szürke csíkokat a cianobaktériumok megjelenése okozza.
 • 10. Ayers Rock  Ausztrália sivatagos középső területén, közigazgatásilag az Északi Területen, Alice Springstől 450 km-rel délnyugatra található nagy, vörös monolit. Ausztrália fehérbőrű lakossága csak halott szív-nek nevezi az Ayers-sziklát, minden megfejthetetlen titokzatosságával együtt inkább turistalátványosságként tekint rá. Ausztrália közepén élő őslakók egy része ma is elzarándokol ide vallási (és más) okokból. Az Uluru egyike a világ legszentebb helyeinek.
 • 11. Sidney  Ausztrália legnagyobb városa.  Az Economist Intelligence Unit 2013-as rangsora szerint a világ hetedik legélhetőbb városa.  Sydney a központja az ausztrál kereskedelemnek, művészetnek, oktatásnak, kultúrának, divatnak, a zenei, szórakoztató iparnak és a turizmusnak is. A város otthont adott nagy nemzetközi sporteseményeknek, mint például az 1938-as Brit Birodalmi Játékoknak, a 2000-es Nyári Olimpiai Játékoknak és a 2003-as Rögbi Világkupa döntőjének is.  Ez a várost övező dombokon (a mai Port Jackson vagy közismert nevén Sydney Harbour városrésznél) jött létre, ahol a mai Operaház és Harbour Bridge (Kikötői híd) áll. A várost ma nemzeti parkok, számos öböl, folyók, strandok veszik körbe, köztük a híres Bondi Beach.
 • 12. Melbourne  A város egész évben kínál kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz különböző programokat. Melbourne Ausztrália művészeti központja, itt tartják a Nemzetközi Művészeti fesztivált és a Moombát is. Az állam színházi társulatainak otthona, a 'Victoria Arts Centre, a Melbourne Concert Hallban található. Rendszeresen tartanak szabadtéri előadásokat is a nagyobb kertekben, parkokban, amelyek időpontjait sok esetben a naplemente idejére teszik. A város műsorfüzete az AGE, ami hetente jelenik meg, részletes információval látja el a tájékozódni vágyó olvasót a heti programokból.
 • 13. Élővilág:  A végeláthatatlan síkságokat kenguruk népesítették be, és itt telepedtek le a kisebb erszényesek: a közönséges vombat és a patkánykenguru is, melyek a talajba vájt alagutakban közlekednek. A leginkább az európai farkasra emlékeztető tasmán tigris a nagyragadozó szerepét töltötte be, a tasmán ördög funkciójának a kontinensünkön honos menyétféléké (nyest, hermelin...) felel meg. Az északi erdők fáit a kuszkuszok, a koalák és az erszényes mókusok népesítenek be.Ausztrália különleges növényei közül ismeretesek az eukaliptuszfajok, amelyek egyes fajtának a leveleit a koalák előszeretettel fogyasztanak, valamint az akácia-félék és a kefevirágok.
 • 14. Köszi a figyelmet!