• Save
Portfolio of Marco Notten
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
    Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
874
On Slideshare
872
From Embeds
2
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 2

http://www.linkedin.com 2

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. Marco Notten portfolio | contactgegevens | m.h.p.notten@student.tue.nl 06 1324 1455
  • 2. [ projecten TU/e ] [ 2e jaars project ] [ waterwoning ] “drijvende woning voor in het Eindhovensch Kanaal”
  • 3. ^ masterplan: 15 waterwoningen in het Eindhovensch Kanaal ^ gebiedsdoorsnede _met daarin eigen ontwerp ^ maquette
  • 4. De natuur is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de waterwoning, en dan De waterwoning is ingedeeld volgens de principes van een splitlevelwon- met name het element water. Een manier om te kijken naar het verbindend ele- ing. Hiermee worden ruimtelijke kwaliteiten gecreëerd die bijdragen aan een ment water tussen de natuur en je woning, zijn de ‘romantische gedachten’ die verbeterd woonklimaat en een extra dimensie geeft aan de beleving van het in je opkomen bij waterwonen: water. - “wakker worden van het kabbelend water bij je slaapkamerraam” Het spelen met niveauverschillen is interessant omdat je zo leuke doorki- - “ontbijten op je steiger in het zonnetje” jkjes kan creëren. Verder heb je met de betonbak en de splitlevelwoning een - “genieten van alle vogels, eenden etc. die neerstrijken op het water” perfecte combinatie om vertrekken gedeeltelijk onder het waterniveau te - “de rest van de wereld ervaren vanuit een andere positie” plaatsen. Door de niveauverschillen kan je ook een prominent, opvallend en - “gevoel van vrijheid: het water is van niemand” interessante verkeersgebied midden in je woning maken. - “de prachtige schittering van het water op plafonds en muren” Bovendien heb je de mogelijkheid om vertrekken een halve verdiepingshoogte boven het water te situeren, zodat je mooi kan uitkijken en het element water Vanuit dit idee ben ik gaan kijken welke eisen ik stelde aan de positie van de op een andere manier kan ervaren. vertrekken in de woning. Ook ben ik gaan kijken naar welke woonvormen er zijn, waarom deze het best aansluiten op mijn eisen en waarom deze de kwaliteit van De splitlevelwoning biedt talloze mogelijkheden. Het geeft een extra boost aan de waterwoning verbeteren. de beleving van de natuur en het water. ^ concept ^ aanzichten waterwoning [ concept & ontwerp ] ^ detaillering
  • 5. maquette foto’s ^ [ uitwerking] >
  • 6. [ 2e jaars project ] [ Joop van den Ende musicaltheater ]
  • 7. herbestemming voormalig ‘van Gent en Loos’ loodsen tot ‘Broadway Eindhoven’
  • 8. Het masterplan voor dit gebied vormt een toevoeging aan de natu- urstroom die door het centrum van Eindhoven loopt (zie kaartje rechts). Het vormt een aansluiting op de groene oevers van de Dommel en is dus een toegevoegde waarde hieraan. Op dit moment wordt de (toekomstige) groene stroom van de Dommel onderbroken bij het spoor en gaat pas weer verder op het terrein van de Technische Universiteit. De groenstroom is op dit punt niet bewust aanwezig in de stad. De Dommel is weggestopt achter de weg en de bebouwing. Door het masterplan als een openbaar groen gebied op zichzelf neer te zetten, dat aansluit bij het groen van de Dommel, worden de Dommel en het groen een opvallender aspect binnen Eindhoven. Het groen wordt nu ook een mooie plek om te ervaren, te zijn en te recreëren in een drukke stad. Verder liggen er in het gebied met privégroen (aan de zuidkant van het plangebied) een aantal kleine kanaaltjes. Deze zorgen daar voor een driedeling. Door dit water door te trekken in het gebied wordt de structuur uit het omliggende gebied overgenomen als structuur in het plangebied. Hierdoor sluit het plangebied aan bij de omringende omgeving. Verder is water een waardevolle toevoeging aan de groenstroom door het plangebied en zoek je tevens een aansluiting met het karakter van de Dommel. vervlechting cultuur- concept cultuur- & groenstroom ^ [ concept ] ^ & groenstroom toelichting uitwerking ^ Bij de verdeling en plaatsing van het programma van eisen zijn aanknopingspunten gezo- cht in de omgeving. Dit is gedaan door te kijken naar de structuur van het gebied en door relaties te leggen met de stad. Bovendien is gekeken naar het verkeerstechnisch aspect en hoe dit zo goed mogelijk op te lossen. Het café/restaurant heeft zijn plek aan het begin van het gebied gekregen. Dit moet als een plek fungeren waar je kan kennis maken met de cultuur in het gebied. Bovendien zoek je met een restaurant een soort aansluiting met de rest van het centrum. Mensen die er gezellig willen gaan eten worden sneller bij het gebied betrokken. De dependance van het Van Abbe museum voor performance art is gevestigd tussen twee kanaaltjes in aan de noordzijde van de cultuurstroom. In een groene omgeving en ‘geïntegreerd’ met het water moet dit een inspiratievolle plek gaan vormen.
  • 9. ^ masterplan [ masterplan ] ^ programma van eisen Het Zuidelijk Theater heeft een centrale plek in het gebied gekregen. Dit omdat HZT voor de herbestemming zijn oorsprong hier al vond. De appartementen voor de theatre artists-in-residence zijn gehuisvest in het be- staande kantoorcomplex bij de tweede loods. Er is ook voorzien in een uitbreiding van dit voormalig kantoor, deze komt aan de noordzijde van de cultuurstroom of er gedeeltelijk overheen. Deze appartementen zijn in dit deel van het gebied geplaatst omdat het zo aansluiting kan zoeken bij de woonwijk aan de zuidkant van het plangebied. Bovendien is in deze zone de openheid naar het theater toe behouden. De afsluiting van het gebied wordt gevormd door het Joop van den Ende musi- caltheater, het einde van de cultuurroute.
  • 10. Het concept van dit gebouw wordt gevormd door het plaatje en de zin hieronder. Verder wordt nog een stukje van de uitwerking getoond. “Een gebouw gevormd door een routing die de Links is weergegeven hoe drie elementen d.m.v. de lus in elkaar overgaan. bezoeker als vanzelf een compleet verzorgde Mensen komen aan over de cultuurboulevard (zwart) en naderen het einde theateravond bezorgd.” daarvan. Precies daar is de plek van het theater (blauw) in het masterplan. Mensen lopen dan al continu in een gebied waar ook groen ervaren wordt op “afstand”. De functies in mijn gebouw zijn zo geordend dat mensen als vanzelf richting de uitgang aan de zuidkant van mijn gebouw worden geleid. De functies zijn zo langs deze lus geplaatst en gepositioneerd dat de lus een logische route vormt. Op deze manier wordt je naar de groenstrook geleid en vervolg je je weg na een avond vol met theater en cultuur in het groen. Deze routing, middels een lus, brengt de bezoeker door een logische plaatsing van alle functies, van de ingang aan de cultuurboulevard, richting de uitgang, uitkomend in de groenstrook van het masterplan ^ toelichting [ het concept & idee ] ^ plattegronden + doorsneden
  • 11. ^ gebouwaanzichten (constructie-) maquettes ^ [ ontwerp + uitwerking ] ^ detaillering
  • 12. [ 3e jaars project ] [ herbestemming Rioolgemaal F ]
  • 13. “in opdracht van SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte), Ruysdaelkade 2 Amsterdam”
  • 14. Dit ontwerp heeft een drietal ruimtes, bestaande Volledige vrije openstelling van het terrein uit een zaal (40-60 zitplaatsen) en twee onderste- is niet gewenst voor SKOR. Door de ene unende volumes. SKOR kan de zaal voor diverse helft semi-openbaar te maken kan SKOR zelf doelen gebruiken, ondermeer voor presentaties, bepalen wanneer ze haar deuren opent. Er lezingen, debatten of workshops. De onderste- wordt een harde fysieke scheiding gemaakt unende volumes kunnen dienen als werkplaats tussen het semi-openbare en het privé voor een kunstenaar, als opslag of als presentatie- gedeelte. Dit betekent dat gasten deze grens of tentoonstellingsruimte. Oftewel, multifunction- kunnen naderen en werknemers zien lopen, aliteit als middel om te kunnen voldoen aan de werken of vertrekken, maar dat men er niet uiteenlopende activiteiten die SKOR organiseert. kan komen. ^ programmatisch concept ontwerpthema 1: prive / openbaar ^ ^ box - in - box principe [ het concept & uitwerking ] plattegronden & doorsneden ^ Het programmatisch concept is vormgegeven volgens het box-in-box principe. De kelder zelf fungeert als box, waarin de zaal en de andere twee volumes als nieuwe elementen zijn geplaatst. Hoe deze volumes zich in de kelder tot elkaar verhouden is te zien op de afbeelding. Het lijkt alsof de zaal loshangt. In werkelijkheid ondersteunen de twee boxes de zaal con- structief gezien. Aan de ene kant leunt de zaal op één van de boxes en aan de andere kant hangt deze aan een box. plattegrond niveau -1. plattegrond niveau -2. box - in - box concept. doorsnede A-A’. doorsnede B-B’.
  • 15. Het laatste belangrijke middel De specifieke vorm van de originele waarmee getracht is recht te doen kelderbak komt mooi naar voren aan het feit dat dit een herbestem- door het dak van de kelder te De rauwe stoere sfeer die de kelder- mingproject is, bevindt zich onder in verwijderen. Bovendien wordt het wanden uitstralen blijft behouden. de kelder. Daar vormen step stones maaiveld verlaagd naarmate men Door de kelder op een aantal van beton een routing door de kel- de kelderbak nadert. De karakteris- plekken volledig open te houden van der. Op deze manier moet er bij elke tieke steunberen aan de zijkant van boven tot onder, kan de verticaliteit stap nagedacht worden en ervaart de kelder steken nog net door het van de kelder maximaal beleefd men bij elke stap dat water een verlaagde maaiveld heen. worden als men erdoorheen loopt. belangrijke rol speelt, toen en nu. ^ ontwerpthema: herbestemming van een rioolgemaal [ ontwerp + sfeerbeelden ] ^ sfeerimpressies + maquettes
  • 16. De boxes en de zaal hebben een gevelbekleding van hergebruikt hout. Sloophout sluit aan bij de dialoog tussen oud en nieuw in dit ontwerp. Het heeft een uniek en dramatisch karakter, een geweldig kleurenpallet, is kosteneffectief, praktisch en milieubewust. Als gevelbekleding zijn planken in wittinten toege- past. Ze zijn redelijk ruw van structuur, echter in een toepassing op de strakke vormentaal van de doorsnede C-C’. volumes en samen met strakke beëindigingen, blijft het strakke karakter van de volumes behouden. ^ materialisering 1:20 technische doorsnede ^ 1. 2. 6. 7.
  • 17. ^ opbouw van technische [ technische uitwerking ] ^ de kelder doorsnede > 3. 4. 5. 8. 9. 10.
  • 18. [ 3e jaars project ] [ de Blekerij ]
  • 19. “herbestemming oude papierfabriek, te Maastricht”
  • 20. Het bestaande monument de Blekerij is het aan- Het architectonisch concept van de nieuw- Er wordt een spanningsveld gecreëerd tussen knopingspunt van een nieuw te vormen bouwblok bouw wordt gekenmerkt door drie markante deze twee verdiepingen. Op de begane grond op stedenbouwkundig niveau. De aanbouw vormt volumes, namelijk de theaterzaal en de twee bevinden zich de functies die gerelateerd zijn aan de ontbrekende helft van het nieuwe bouwblok dat collegezalen. De nieuwbouw moet zich con- de voorbereiding van een voorstelling. Dit zijn de ontstaat. Dit sluit aan op de visie, die gekenmerkt trasterend opstellen t.o.v. de Blekerij. dans- en theaterstudio, decorwerkplaats, kleed- wordt door unieke binnenhavens waar mensen sa- Echter, de gekozen moderne materialisering kamers, laden en lossen en de installatieruimte. men komen. De twee collegezalen vormen letterlijk zoekt in esthetisch opzicht qua kleurstelling De eerste verdieping is de plek waar de uitvoering de brug tussen de nieuwbouw en de Blekerij. In de aansluiting bij het neutrale witte volume plaats vindt. De begane grond is voornamelijk Blekerij zijn voornamelijk onderwijsfuncties gep- van het monument. De twee collegezalen de plek van voorbereiding en domein van de laatst. De aanbouw bestaat uit theater gerelateerde en de theaterzaal, geheel uit zink gevormd, student, artiest en docent. De eerste verdieping is functies. De colleges die in deze twee bruggen zijn geplaatst op een betonnen fundament. een openbaar gebied. gegeven worden, zijn de verbindende factor tussen Het geheel aan volumes wordt doorkruist en Openheid aan de binnenzijde van het bouwblok, waar men studeert en waar men oefent en uitvoert. verbonden door een glazen routing. Zowel de een eis uit de visie, wordt gewaarborgd door De twee onderdoorgangen die hierdoor ontstaan wanden, als de vloer en het plafond zijn van een glazen gevel. Op deze manier ervaar je als vormen de entree, om vervolgens vanuit de kern glas en zorgen voor de connectiviteit tussen bezoeker wat er gaande is in de dansstudio, werk- van het bouwblok het gebouw te betreden. de begane grond en eerste verdieping. plaats of theater oefenruimte. [ het concept & idee ] plattegronden & doorsneden ^ 1. 2. 3. 4.
  • 21. ^ [ renders ] ^ sfeerimpressies van het ontwerp
  • 22. ontwerpthema: prive / openbaar ^ [ het concept & uitwerking ] plattegronden & doorsneden^
  • 23. uitwerking in een aanzicht ^ Dit zijn enkele korte schetsen van de resultaten van een gevelstudie die ik heb gedaan naar materialisering van het ontwerp. Dit ging o.a. over ritme, dimen- sionering en richting van de verschillende materialen. Het resultaat van deze studie is rechts te zien. De zaal is in zink gemateriali- seerd, de loopbrug volledig van glas en de onderbouw uit beton. [ gevelstudie ] ^ verticale doorsnede 1:20 gematerialiseerd en gedetailleerd
  • 24. [ overige vaardigheden ] - AutoCAD - Adobe Photoshop - Adobe InDesign - Google SketchUp (& Autodesk VIZ) - Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) - fotografie, layout’en, schetsen
  • 25. [ Adobe Photoshop ] “studiegerelateerde beeldbewerking”
  • 26. voor: voor: na: na: [ Adobe Photoshop ] “fotobewerking van auto’s” voor: na:
  • 27. [ Autodesk VIZ ] 2e jaars opdracht - ontwerp voor een paviljoen voor de Dutch Design Week
  • 28. [ Schetsen ] 3e jaars opdracht - Analyseren & bekritiseren van beeldende kunst & architectuur
  • 29. [ Fotografie ] architectuurfotografie in Europese steden