Voct innovatie in commercieel proces 1

623
-1

Published on

Presentatie gebruikt tijdens de netwerkbijeenkomst van het VOCT
www.voct.nl

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
623
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Voorbeelden van samengestelde behoeften:
  Energie en ontspanning: Energie die een persoon opwekt door te bewegen wordt omgezet in licht en warmte.
  Voeding en onderwijs: Op school wordt verantwoord maar wel trendy gegeten e gedronken.
  Kleding, veiligheid en communicatie: traceerbare opvallende kleding uitgerust met een GPS-locatiesysteem…
 • Stroomopwekkenterwijl je ontspant.
  Energie die een persoon opwekt door te bewegen, wordt omgezet
  in licht en warmte. Zo bestaat in discotheek Watt in Rotterdam de
  vloer uit modules van 65 x 65 centimeter die een kleine verticale
  bewegingmakenwanneer je erop danst. Deze beweging wordt via
  geavanceerdeelektronicaomgezet in elektrische stroom.
  Hoe harder je danst, hoe meer power wordt opgewekt, tot 20
  Watt. De energie wordt nu gebruikt om de vloer op een
  interactieve manier
 • Product ontstaan uit de samenwerkig van de MKB-bedrijven. KITT Engineering (Enschede) en Yalp (Goor)
  In de voetbalwand (onder de naam:SUTU) is ieder vlak gevoelig voor aanraking en met licht, geluid, cijfers en letters geeft de wand instructies aan de spelers van het spel. Ook is er communicatie mogelijk over scores op alle SUTU’s in de wereld.
  De voetbalwand stimuleert kinderen om actief buiten te gaan spelen, in plaats van binnen achter de computer te blijven hangen. De Sutu sluit aan op de belevingswereld van de jeugd en combineert de positieve punten van ‘gamen’ (spanning, levels halen, competitie) met al het goede van buiten spelen (sociale ontwikkeling, gezond bewegen, betrokkenheid buurt).
 • Intelligente kledingNatuurlijk kennen we kogel- , zon-, regen-
  en windwerende kleding, maardankzij nieuwe materialen en
  nanotechnologiezijn heel nieuwe mogelijkheden te bedenken.
  Een voorbeeld: traceerbaar zijn door een ingebouwd GPS
  Locatiesysteem wanneer je vermist wordt. Ideaal ook voor
  ouderen die de weg naar huis niet kunnen terugvinden.
  ‘Augmented reality’ vertaald ‘toegevoegde realiteit’ is de term
  voor het toevoegen van computerbeeld en aan de reële wereld.
  De beelden worden steeds scherper geprojecteerd, nu nog vaak
  via een headset, waardoor langzaam maar zeker het onderscheid
  tussen virtuele- en reële wereld verdwijnt.
  Nu zijn mobiele telefoon, videoapparatuur, oortelefoontjes of
  Fototoestel nog losse apparaten. Als deze in kleding of
  lichaam worden geïntegreerd, ben je altijd online.
 • De digitale versie van mond-tot-mondreclame. U laat klanten uw boodschap verspreiden via digitale kanalen. Dat is goedkoop en effectief. Een boodschap verspreidt zich via internet, sms en e-mail veel sneller dan gewone mond-tot-mondreclame. De geloofwaardigheid van het doorgestuurde bericht van een vriend of kennis is groot.Het enige wat u daarvoor hoeft te doen, is uw marketingboodschap voor uw product of dienst zodanig te vertalen dat mensen worden aangezet via digitale kanalen de boodschap te forwarden naar hun kennissenkring. Opmerkelijke nieuwsfeiten, interessante informatie op uw site of een combinatie met gamemarketing werken goed. U kunt virale marketing ook zelf bewerkstelligen met zogeheten member-gets-member-acties. Daarbij krijgen de boodschappers een incentive om extra hard voor u te lopen.
  Voordelen
  Vergeleken met traditionele media kent virale marketing doorgaans een kostenvoordeel.
  Het mechanisme sluit goed aan bij een specifieke doelgroepen zoals jongeren, die via de traditionele media moeilijker te bereiken zijn.
  De snelheid van de campagne wordt doorgaans als groot voordeel gezien. Traditionele media zoals televisie hebben een relatief lange aanloopperiode nodig voordat consumenten de reclame voldoende herkennen.
  [bewerk] Nadelen
  Het ontwerpen van virale campagnes is lastig en vereist specifieke vaardigheden. Wat in het verleden werkte, doet dat doorgaans in het heden al niet meer.
  Vaak is het bij een echt succesvolle campagne niet direct duidelijk dat het om een virale campagne gaat. "Ontdekking" van de commerciële boodschap kan in het ergste geval het succes van de campagne vroegtijdig beëindigen.
  De virale campagne onttrekt zich, zodra eenmaal gelanceerd, vaak aan de invloed van de onderneming. Waar bij een reclamefilm op televisie binnen enkele uren een campagne gestaakt kan worden, is dit bij virale campagnes meestal niet meer het geval.
  Sommige mensen stellen het ontvangen van filmpjes en andere uitingen niet op prijs. Het is mogelijk dat dit negatief uitstraalt op het merk of het imago van de fabrikant.
   
  'Virale marketing is hot, maar veel bedrijven zien deze noviteit als doel op zich'
  De laatste tijd worden we overstelpt met virale marketingacties. Viral marketing is hot, maar interactieve bureaus waarschuwen dat virals geen doel op zich moeten worden. Virale marketing is misschien wel goedkoop, maar bedrijven moeten er niet te licht over denken, menen ze.Virale marketing heeft de perceptie van goedkoop. Zeker als je het vergelijkt met het maken en uitzenden van een tv-commercial. 'Maar virale marketing moet waanzinnig en spraakmakend zijn', zegt Igor Beuker, directeur van LaComunidad. Hij vervolgt: 'Het is tijdrovend, vraagt een gedegen voorbereiding, strategie, ontwikkeling, seeding en tracking. Virale marketing is misschien wel goedkoper, maar ook ontzettend moeilijk. Uit eigen onderzoek blijkt dat ongeveer 50 procent van de virale campagnes de doelstellingen niet haalt.' Bedrijven beginnen nogal eens met de verkeerde gedachte aan zo’n virale marketingcampagne. 'Sommige organisaties denken met virale marketing goedkoper uit te zijn', zegt Stephan Fellinger, adviseur op het gebied van interactieve marketing en oprichter van Blogo Media. 'Terwijl het uitgangspunt zou moeten zijn dat aandacht krijgen via virale marketing meer waard is dan gekochte aandacht via bijvoorbeeld tv-commercials. Ze vergeten ook nog eens dat een creatieve manier van aandacht genereren veel meer inspanning vergt dan aandacht kopen.' De groei van virals komt ook doordat de prijs van de campagne vaak lager is dan die van traditionele campagnes. 'De kosten per contact bij een nationale viral variëren van vier tot acht eurocent per contact', zegt Igor Beuker. 'De clickratio’s op goede viral commercials met een sterke call-to-action, liggen tussen de drie procent en negen procent. Dat is tientallen malen hoger dan op een gemiddelde bannercampagne.' De toegenomen aandacht voor virals komt deze maand uitgebreid aan de orde in het februarinummer van het Tijdschrift voor Marketing, dat deze week verschijnt. Daarin ook een overzicht van wat marketeers wel en niet moeten doen met viral marketing.
 • Als de consument dan toch niet meer te vangen is met 'good old fashioned advertising', en het bovendien al beter weet, waarom laten we die consument dan niet vertellen onder welke voorwaarden de koop meer kans heeft? Precies dat moet bijvoorbeeld het Amerikaanse biermerk Coors Light gedacht hebben toen het klanten uitnodigde mee te helpen een advertentiecampagne te creëren. Mercedes en Mazda kwamen met vergelijkbare initiatieven.
  www.nike.com
  www.volvo.nl
  www.barbie.com
 • MySpace Meer dan 106 milioen geregistreerde gebruikers. Als dit een land was, zou dit het 11e land van de wereld zijn. (tussen Japan en Mexico)
  60% Nederlanders heeft profiel op online netwerk
  Door: Annemarie Korevaar Uit onderzoek van Ruigrok | NetPanel onder 1.870 Nederlanders blijkt dat we steeds vaker persoonlijke informatie online zetten: 76% plaatst foto's, 75% geeft cijfers en reviews voor producten en diensten, 58% plaatst reacties op discussiefora, 42% reageert op weblogs en 35% zet eigen video's online. Het plaatsen van foto's staat zelfs op de derde plaats van favoriete activiteiten op internet. Zes van de tien Nederlanders (59%) hebben inmiddels een profiel op een of meerdere online netwerken.
  Door al deze online informatie ontwikkelen we een 'online identiteit'. Toch is een vijfde van de actieve internetters zich niet erg bewust van hun online identiteit, blijkt uit het onderzoek in samenwerking met The Next Web Conference . Het merendeel geeft aan de online identiteit onbelangrijk (39%) te vinden of er onverschillig tegenover te staan (29%). Ruim de helft is zich wel bewust van de online identiteit (51%).
  Vrouwen zijn vaker selectief dan mannen in wat ze van zichzelf laten zien (88% versus 82%) en hebben er vaker moeite mee dat iedereen online persoonlijke informatie kan zien (71% van de vrouwen versus 62% van de mannen).
  In onderstaande tabel staan de top 10 websites, gemeten naar de tijd die Nederlandse Internetgebruikers er in maart 2008 spendeerden. De tijdsbesteding is gemeten in uren en berekend door het aantal Internetgebruikers dat de website bezoekt te vermenigvuldigen met het aantal bezoeken per maand en de gemiddelde duur van een bezoek.
 • Een breedbanduitzending waarbij een specifiek publiek bediend wordt. Denk aan een commercial in een winkel over een product dat ter plekke verkocht wordt. De mogelijkheden van narrowcasting worden groter als het tijdperk van de digitale televisie aanbreekt. Voor elke doelgroep kan er dan een apart televisiekanaal worden opgezet.
  Voorbeelden:
  Een lcd schermpje met reclame boodschap onder “literteller” bij tanken
  LCD- Zuilen
  De nieuwe vormen van interactieve TV bieden gigantisch veel kansen. TV afgestemd op het individu!
  Personalcasting: De boodschap is echt afgestemd op het individu dat op dat moment te bereiken is.
 • De noodzaak tot nieuwe verbindingen vraagt om een nieuw soort ondernemer. Ze er al maar goed om je hiervan bewust te zijn. (karakter)eigenschappen van de nieuwe ondernemer zijn…..
 • Voct innovatie in commercieel proces 1

  1. 1. Paul Jansman www.linkedin.com/in/pauljansman Marco Strijks www.linkedin.com/in/marcostrijks Innovatie in het commerciële proces 3 november 2010
  2. 2. • Kort voorstellen • Commerciële proces • Klantgedrag (trends) • Internet en sociale netwerken • Afsluiting Programma 2 29-01-15
  3. 3. 3 29-01-15
  4. 4. Innovatie en internetmarketing • Marketingdefinitie blijft overeind! Voorzien in wensen, behoeften en koopgedrag van de (potentiële) klant. • Wensen, behoeften en met name het koop- en informatiegedrag veranderen. • “Aandacht” is schaars geworden.
  5. 5. 5 Schaarse tijd, ruimte en aandacht Waar kan ik nog alleen zijn?
  6. 6. Samengestelde behoeften 6
  7. 7. Kleding Communicatie Sport Voeding Gezondheid Onderwijs Energie Kunst Onderdak Transport Religie Veiligheid Werk Ontspanning
  8. 8. 8 Energie met ontspanningEnergie met ontspanning Stroom wordt opgewekt terwijl je je ontspant
  9. 9. 9Ontspanning met gezondheid enOntspanning met gezondheid en communicatiecommunicatie Bewegen en interactief communiceren
  10. 10. 10 Kleding met veiligheid en communicatieKleding met veiligheid en communicatie Intelligente kleding
  11. 11. Innovatie in het commerciële proces, waarom ? • Veranderend klantgedrag • Veranderende mogelijkheden (nieuwe media, etc.) Trends in mediagebruik • Groei internet • Groei TV op PC • Groei gaming • Groei multitasking • Groei buitenshuis • Groei mobiel internet Bron: SPOT TBO 2010 Mediagebruik (minuten) (20-65 jaar, exclusief radio)
  12. 12. Koopgedrag verandert 12 • Generatie Einstein • Informatiegroei • Twinsumers (C2C marketing)
  13. 13. Stelling • Het bedrijfsleven heeft voldoende aandacht voor het internet !
  14. 14. Nieuwe marketing- en communicatieconcepten • Behavioural targeting • Buzz Marketing/Viral Marketing • Customer made • Streaming Video Advertising • Zoekmachine Marketing • Nieuwsbrief / E-mailmarketing • Eventmarketing • Experience Marketing • Gamemarketing • Mobile Websites • Multichannelmarketing • Multitasking • Appvertising • 50+ marketing • Jongerenmarketing • Narrowcasting • Bluecasting • Non Spot Advertising • RSS-Feed marketing • SMS-marketing • Transformation marketing • Tryvertising • Videomarketing • Weblogmarketing • PUrl • Twitter • Communitymarketing • Foursquare • Loyaliteitsmarketing •
  15. 15. Buzz Marketing/Viral Marketing (digitale mond tot mond marketing) Verspreiding via: • Word of Web • Word of E-Mail • Word of mouth • Forum Discussions • Social Bookmarking • Etc. Blendtec www.willitblend.com
  16. 16. Consument winkelt online 2009: 8,7 miljoen Nederlanders doen een online aankoop 2008: 7,5 miljoen personen Peiling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en ANP.
  17. 17. Customer made (klant gemaakt) • Klant geeft voorwaarden en nieuwe ideeën aan waardoor “koop” wordt gestimuleerd.
  18. 18. Opkomst sociale netwerken • www.wieowie.nl • www.hyves.nl • www.linkedin.com • www.facebook.com • www.xing.com • www.flickr.com • www.youtube.com • www.myspace.com • www.deondernemer.nl • www.twitter.com • http://hallo.kvk.nl • www.foursquare.com
  19. 19. Stelling • Sociale netwerken kosten tijd en leveren niets op !
  20. 20. www.wieowie.nl
  21. 21. Hyves > 10 miljoen geregistreerde gebruikers Nederlandstalig Gemiddelde leeftijd 27 jaar - 54,7 % vrouw - 45,3 % man
  22. 22. LinkedIn 47 miljoen geregistreerde gebruikers Nederland één van de grootste gemeenschappen Gemiddelde leeftijd 41 jaar 15 jaar werkervaring $ 109.000, - per jaar
  23. 23. TWITTER Twitter is een internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes publiceren. Het is een socialnetwerksite waarop men zichzelf, zoals bij Hyves, Facebook en LinkedIN, een profiel en een beeldmerk kan aanmeten.
  24. 24. Stelling • Als je niet te vinden bent op het internet tel je niet meer mee !
  25. 25. QR-code gemaakt in www.i-nigma.com Voordeel: • Na fotograferen direct op de desbetreffende internetpagina • Gratis Nadeel: • Geen standaardisering • Gebruiker moet eerst programma downloaden
  26. 26. Narrowcasting • Narrowcasting is door middel van audiovisuele displays het benaderen van een of meer specifieke doelgroepen, op een specifieke plaats en op specifieke momenten • Geheel in de lijn van massaindividualisering is de volgende stap: van narrowcasting naar personalcasting – Chatbots zullen verdrievoudigen – 3D zal meer worden toegepast
  27. 27. Nieuwe ondernemer 1. Heeft visie en passie voor vernieuwing. 2. Doet niets meer alleen, is een netwerker. 3. Is continu op zoek naar nieuwe verbindingen. 4. Is transparant in doen en laten. 5. Is een kennisondernemer. 6. Is maatschappelijk betrokken. 7. Past spiritueel management toe, redeneert vanuit waarden. 8. Experimenteert en ontwikkelt in co-creatie. 9. Investeert in nieuwe business-concepten. 10. Gebruikt nieuwe ICT-toepassingen. 27
  28. 28. Questions? Have a nice day ! 0884440222
  1. A particular slide catching your eye?

   Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

  ×