• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
Over SOS Vakmanschap
 

Over SOS Vakmanschap

on

 • 1,747 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,747
Views on SlideShare
819
Embed Views
928

Actions

Likes
0
Downloads
2
Comments
0

2 Embeds 928

http://www.mkb.nl 927
http://webcache.googleusercontent.com 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment
 • Goed vakmanschap bepaalt de veerkracht van de samenleving. Onze economie heeft goed opgeleide vakmensen nodig. Dit geldt ook voor de kleinschalige specialistische beroepen: de tandtechnici, meubelmakers, instrumentmakers, uurwerktechnici en drukkers en van ons land. Deze kleine beroepsgroepen zijn nauwelijks hoorbaar in het publieke debat, maar zijn de stille kracht van onze economie. Zij geven kleur en diversiteit aan ons straatbeeld en houden de samenleving draaiende.De kleinschalige specialistische beroepen leveren een substantiële bijdrage aan onze economie:127 mijard euro omzetEen kwart miljoen bedrijvenGrote diversiteit aan beroepen met het daarbij behorende specialistische vakmanschapEen derde van de beroepsopleidingen in het MBOEen miljoen beroepsbeoefenaren
 • Maar: specialistisch vakmanschap raakt in de verdrukking. Door vergrijzing en ontgroening is er een groeiend tekort aan goed geschoolde vakmensen. Tegelijkertijd staan de specialistische vakopleidingen in Nederland onder druk. Leerlingaantallen lopen terug, specialistische vakdocenten worden schaars, vakkennis dreigt te verdwijnen, en door de veralgemenisering in het MBO ontstaat steeds minder ruimte voor verdieping en specialisatie. Vakopleidingen dreigen te verdwijnen. En omdat de afzonderlijke beroepen kleinschalig zijn, is hun stem nauwelijks hoorbaar in het publieke debat. Ze zijn onzichtbaar voor beleidsmakers en politiek.
 • Deze ontwikkelingen en bedreigingen voor de specialistische beroepsgroepen waren aanleiding voor vier partijen om actie te ondernemen. In oktober 2010 namen MKB Nederland / VNO-NCW, het Hoofdbedrijfschap Ambachten, de Koninklijke Metaalunie en SVGB Kenniscentrum het initiatief om de handen ineen te slaan. Met 44 partnerorganisaties uit bedrijfsleven en onderwijs hebben zij zich verenigd in de “Samenwerkende Organisaties Specialistisch Vakmanschap”.
 • SOS Vakmanschap wil het kleinschalig, specialistisch vakmanschap in Nederland voor de toekomst veiligstellen, door behoud en versterking van specialistisch beroepsonderwijs. Vanzelfsprekend is economische relevantie en toekomstperspectief voor de beroepsgroep hierbij een randvoorwaarde.
 • SOS Vakmanschap heeft in november 2010 een manifest aangeboden aan de Minister van OCW. De partners van SOS Vakmanschap zijn zelf aan zet om te zoeken naar oplossingen, maar roepen de Minister op in haar beleid rekening te houden met de specifieke uitdagingen van specialistische beroepsopleidingen. En met succes! In het Actieplan MBO staan de kleinschalige specialistische opleidingen expliciet op de agenda. De Minister wil een meldpunt voor kleinschalige specialistische opleidingen, dat leerlingaantallen en onderwijslocaties monitort. In het AO OCW van 20 april jl. heeft de Minister SOS Vakmanschap opgeroepen om knelpunten scherp in te gaten te houden en daarvoor oplossingen aan te dragen.  Ook de samenwerking breidt zich uit. Sinds de start in oktober 2010 hebben zich 50 organisaties uit bedrijfsleven én onderwijs bij SOS Vakmanschap aangesloten. In de begeleidingsgroep van SOS Vakmanschap hebben ook de MBO Raad en het Ministerie van OCW zitting genomen – naast de initiatiefnemers MKB Nederland, Hoofdbedrijfschap Ambachten, Koninklijke MetaalUnie en SVGB kenniscentrum.
 • SOS Vakmanschap heeft inmiddels een meldpunt ingericht, voor bedreigde beroepsgroepen én bedreigde opleidingen: meldpunt@sosvakmanschap.nl. Beroepsgroepen die zich in hun voortbestaan bedreigd voelen kunnen zich hier melden. Maar ook MBO-instellingen die specialistische vakopleidingen moeten sluiten of die zien dat een opleiding voor Nederland dreigt te verdwijnen, worden opgeroepen zich te melden. SOS Vakmanschap gaat dan met u in gesprek, om de knelpunten in kaart te brengen en te ondersteunen bij het vinden van oplossingen. Maar ook zonder urgente bedreigingen kunt u zich natuurlijk aansluiten bij SOS Vakmanschap. Kijk op www.sosvakmanschap.nl voor meer informatie. Want kleinschalig specialistisch vakmanschap is onmisbaar voor Nederland.

Over SOS Vakmanschap Over SOS Vakmanschap Presentation Transcript