Uploaded on

Presentation held by Ms.Hristina Dzambazoska as a part of the - Cooperation between academia and ICT businesses Session at the 8th SEEITA and 7th MASIT Open Days Conference, 14th-15th October, 2010

Presentation held by Ms.Hristina Dzambazoska as a part of the - Cooperation between academia and ICT businesses Session at the 8th SEEITA and 7th MASIT Open Days Conference, 14th-15th October, 2010

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
509
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
1
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Проект на УСАИД за конкурентност USAID’s COMPETITIVENESS Национална програма за PROJECT практикантска работа и вработување Моја кариера Октомври, 2010 год.
 • 2. РАЗВОЈ НА РАБОТНА СИЛА 1. НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРАКТИКАНТСКА РАБОТА И ВРАБОТУВАЊЕ 2. ОБУКИ И СЕРТИФИКАЦИОНИ ПРОГРАМИ 3. ПАРТНЕРСКИ ПРОГРАМИ ПОМЕЃУ ИНДУСТРИЈАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО 10/17/2010 2
 • 3. ПОТРЕБА ОД ЕФЕКТИВЕН СИСТЕМ ЗА ГРАДЕЊЕ РАБОТНА СИЛА РАБОТНА СИЛА • 36 % невработеност КАКО ДА СЕ СИНХРОНИЗИРА? • Да се изгради пазарот на работна сила согласно РАБОТОДАВАЧИ ОБРАЗОВНИ ИНСТИТУЦИИ потребите • Да се охрабрат младите да ги ЛОКАЛНА САМОУПРАВА зголемуваат своите знаења, стручност и лична вредност
 • 4. НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРАКТИКАНТСКА РАБОТА И ВРАБОТУВАЊЕ -МОЈА КАРИЕРА МАРКЕТИНГ И ПРОМОЦИЈА www.mojakariera.com.mk Студенти Компании Пракса Обуки Вработување Кариерно советување
 • 5. ЗОШТО Е КОРИСНА ПРОГРАМАТА МОЈА КАРИЕРА • Го поврзува бизнисот со образованието • Овозможува надополнување на теоријата со пракса • Помага во создавање на квалитетен човечки капитал • Преку валидни договори обезбедува легитимност и заштита на сите вклучени страни • Ја јакне конкурентската позиција на деловните субјекти и на општините 10/17/2010 5
 • 6. Моја кариера: www.mojakariera.com.mk • Отворен портал за слободна комуникација помеѓу компаниите и идните практиканти • Организација на електронски саеми за кариера • Он лајн форуми и дискусии • Можност за превземање на материјали за обуки • Можност за селекција од датабазата на евалуирани практиканти • Он лајн промотивни активности за компаниите
 • 7. Што добиваат општините • Информации за состојбите и потребите од квалификувана работна сила • Методологија за практикантска работа и практиканти • Директна соработка со компаниите и образовните институции за промена на постоечките и развој на нови наставни курикулуми • Поддршка во градењето на стратегии за развој на сопствените човечки ресурси / градење капацитети • Пристап до информации
 • 8. Што добиваат компаниите • Обучени практиканти со проверени знаења и способности • Потенцијални идни вработени • Обука на ментори во компанијата • Методологија за практикантска работа • Промоција на компанијата преку видео презентации • Поддршка во градењето на стратегии за развој на сопствените човечки ресурси • Пристап до голема и регионално опфатена база на евалуирани практиканти • Намалени трошоци за нови вработувања
 • 9. Што добиваат студентите • Практична примена на теоретското знаење • Стекнување нови вештини преку директна соработка со успешни професионалци • Збогатување на својата професионална биографија • Можност за да го направат вистинскиот избор за својата кариера • Проширување на контактите • Сопствена реализација и афирмирање
 • 10. Досегашни резултати • Над 8000 регистрирани студенти и лица кои бараат работа • 400 регистрирани компании на порталот • 6000 обучени лица за пишување на биографија • 2500 обучени лица за комуникациски вештини • 300 обучени ментори од компани • Над 1300 организирани успешни пракси • 180 нови вработувања 10/17/2010 10
 • 11. БЛАГОДАРАМ ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА КОНКУРЕНТНОСТ Orce Nikolov 63, 1000 Skopje, Maкedoniјa Tel: +389 (0) 3215 744, Faкс: +389 (0)2 3215 492; www.mcp.org.mk; www.mojakariera.com.mk 10/17/2010 11