Bosuil
              Bosuil
    IUCN-status: Veilig[1] (2009)




    Taxonomische indeling
Rijk:
Animalia
(Dieren)

Stam:
Chordata
(Chordad
ieren)

Klasse:
Aves
(Vogels)

Orde:
Strigifor
mes
(Uilen)

Familie:
Stri...
De bosuil (Strix aluco) is een vogel uit de orde van uilen (Strigiformes). Bosuilen worden 35
tot 40 centimeter groot. Ze ...
Bosuil ( Strix aluco )

                 Inhoud:
                  Afmeting
                 Leefwijze
               Voor...
Bosuil - Eieren




Bosuilen paren in de herfst en een paartje blijft een leven lang samen.
Het wijfje kiest de nestplaats...
aan de eerste slagpennen.
Het gehoor van een bosuil is zo goed, dat hij zijn buit zelfs in het pikkedonker weet te
lokalis...
Roep

Hieronder het geluid van de bosuil

Informatie

Het zijn geheimzinnige vogels, die bosuilen. Hun leven speelt zich v...
3 - 4 eieren



Herkenning

Opvallende kenmerken
       Grote uil, met opvallende donkere ogen
Kleed
       Donkerbruin ve...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Bosuil

1,553

Published on

Published in: Travel, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,553
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bosuil

  1. 1. Bosuil Bosuil IUCN-status: Veilig[1] (2009) Taxonomische indeling
  2. 2. Rijk: Animalia (Dieren) Stam: Chordata (Chordad ieren) Klasse: Aves (Vogels) Orde: Strigifor mes (Uilen) Familie: Strigidae (Uilen) Geslacht: Strix Soort Strix aluco Linnaeus, 1758 Leefgebied van de bosuil
  3. 3. De bosuil (Strix aluco) is een vogel uit de orde van uilen (Strigiformes). Bosuilen worden 35 tot 40 centimeter groot. Ze komen algemeen voor in bossen, parken en tuinen. Meestal jagen ze 's nachts. Toch zijn ze soms ook overdag te zien als ze geplaagd worden door kleine vogels die hen proberen te verjagen. De kleur van de bosuil varieert van bruin tot grijs. Ze zijn gestreept, hebben zwarte ogen, een enigszins gedrongen vorm en beschikken niet over oorpluimen. Bosuilen komen in vrijwel geheel Europa het hele jaar voor, met uitzondering van Ierland en Noord-Scandinavië. jonge bosuil
  4. 4. Bosuil ( Strix aluco ) Inhoud: Afmeting Leefwijze Voortplanting Voedsel en jacht Leefomgeving Veldwaarnemingen Verspreiding Soortbescherming Roep Bosuil - Strix aluco Afmeting Lengte: 37-39 cm Gewicht: 360-650 gram Vleugelspanwijdte: 94-104 cm Leefwijze Gedrag: meestal nogal honkvast; normaal gesproken monogaam Voedsel: kleine zoogdieren, vogels, amfibieen, wormen en kevers Levensverwachting: de oudst bekende wilde vogel werd 18 jaar oud Voortplanting Geslachtsrijp: met 1-2 jaar Broedtijd: maart tot mei Legsel: 2-5 witte eieren Broedduur: 28-30 dagen Nestverblijf: 32-37 dagen
  5. 5. Bosuil - Eieren Bosuilen paren in de herfst en een paartje blijft een leven lang samen. Het wijfje kiest de nestplaats, meestal in een boomholte van een oude boom. Er worden ook wel leegstaande nesten van andere roofvogels of spleten in muren en rotsen genomen. Het mannetje laat als territoriumroep een korte 'oe' horen, gevolgd door een vibrerend 'oe-oehoe-hoehoehoe'. Het wijfje broedt de 2-5 eieren alleen uit. Ze begint direct na het leggen, wat betekent dat de jongen met enige afstand van elkaar uit het ei komen. De moeder neemt de jongen onder haar vleugels, terwijl de vader voedsel komt brengen. De jongen verlaten na ongeveer vijf weken het nest. Ze worden dan nog wel door hun ouders bijgevoerd tot ze circa 2-3 maanden oud zijn. Tenslotte worden ze uit de nestomgeving verdreven en moeten ze een eigen territorium zoeken Voedsel en jacht De bosuil is een echt nachtdier en jaagt het liefst 's nachts. Zijn techniek bestaat uit het doodstil observeren van zijn omgeving vanuit een uitkijkpost, om zich dan trefzeker op zijn prooi te storten. Zijn vleugels maken daarbij geen geluid dankzij de zachte veren en de getande punten
  6. 6. aan de eerste slagpennen. Het gehoor van een bosuil is zo goed, dat hij zijn buit zelfs in het pikkedonker weet te lokaliseren. Hij voedt zich met allerlei soorten kleine dieren, afhankelijk van het aanbod in zijn leefgebied. In de bossen zijn dat vooral kleine zoogdieren, vogels, wormen en kevers. In bewoonde gebieden jagen bosuilen eerder op kleine vogels. Leefomgeving In Midden-Europa treft men de bosuil vooral in de loof- en gemengde bossen aan omdat ze daar voldoende oude boomholten aantreffen om hun nest te bouwen. Men ziet ze weleens in parken, kerkhoven en zelfs in de stad waar hij soms op het dak van een huis zit. In naaldbossen komt de bosuil hoogstens aan de rand voor. Middenin de donkere bossen is er zowel te weinig aanbod van prooidieren, als van geschikte boomholten om een nest te maken. Het lijkt erop dat een bosuil het liefst heeft dat er open vlakten en water in zijn buurt zijn. Veldwaarnemingen Soms laten bosuilen zich verleiden om in nestkasten in een bos met maar weinig oude bomen te gaan nestelen. Deze nestkasten moeten aan de voorkant een grote opening hebben, bovendien een diepte van 75 cm, en een grondoppervlak van ongeveer 20 x 20 cm. De nestkasten moeten hoog tegen eeen boomstam en niet in de felle zon gehangen worden. Als de jongen het nest verlaten, houden ze zich vaak nog op de takken in de buurt van het nest verstopt tot ze goed genoeg kunnen vliegen. In die periode vindt men ze ook weleens op de grond. Het beste is dan ook om de jonge dieren op een boomtak in de buurt terug te zetten waar ze veilig zijn voor katten, honden en andere roofdieren. Verspreiding In Europa behalve Noord-Scandinavie, in delen van Noord-Afrika, in het Westen van Rusland, in Afghanistan en China. Soortbescherming In het grootste deel van zijn verspreidingsgebied en ook bij ons komt de bosuil nog regelmatig voor. Aangezien hij jacht maakt op kleinere uilen, vormt hij zelf juist een bedreiging in de gebieden waar bijvoorbeeld de dwerguil voorkomt.
  7. 7. Roep Hieronder het geluid van de bosuil Informatie Het zijn geheimzinnige vogels, die bosuilen. Hun leven speelt zich voornamelijk af in de nachtelijke uren. Daaraan zijn ze dan ook optimaal aangepast. Zo kunnen ze prima zien bij zelfs het kleinste spoortje maanlicht en vliegen ze in stealth-modus door een zeer fijn gewimperde vleugelrand. Bosuilen lijken soms vrij forse vogels, maar onder de enorme hoeveelheid veren bevindt zich eigenlijk een verrassend kleine vogel. Uilen kunnen hun ogen niet verdraaien in hun kassen. Deze handicap compenseren ze door een flexibele hals die bijna volledig rond kan draaien. Het bekendst is misschien nog wel de spookachtige roep - graag gebruikt in griezelfilms - van de mannetjes, vaak beantwoord door de ijselijke kreet van de vrouwtjes. Algemeen Overige namen Tawny Owl , Strix aluco Orde Strigiformes Familie Uilen (Strigidae) Status Jaarvogel. Vrij schaarse tot vrij talrijke broedvogel; standvogel Europese verspreiding De bosuil komt voor in Europa en Azië, maar de populaties van beide continenten zijn van elkaar gescheiden door een onbezet gebied. Leefomgeving en voedsel Voedsel- en broedbiotoop Loofbossen vormen de belangrijkste biotoop, maar bosuilen zoeken ook regelmatig het landelijk gebied op, mits er voldoende bosjes met enkele oude bomen aanwezig zijn. Die bomen worden gebruikt als uitkijkpost om naar potentiële prooien te speuren, en om in te broeden. Het plaatsen van nestkasten heeft ook bijgedragen aan een verdere verspreiding van de bosuil. Voedsel Vooral muizen, kikkers, vogels en andere kleine dieren Broeden Broedperiode Februari - juni Koloniebroeder Nee Aantal legsels 1 legsel Aantal eieren
  8. 8. 3 - 4 eieren Herkenning Opvallende kenmerken Grote uil, met opvallende donkere ogen Kleed Donkerbruin verenkleed met lichtere gevlekte onderdelen Formaat/ lengte 37 - 43 cm. Snavel De forse haaksnavel gaat voor het grootste deel schuil in de dikke laag kopveren Poten Stevige klauwen, grotendeels verstopt onder veren Vogeltrek Overwinteringsgebied Bosuilen overwinteren in hun eigen territorium. Het gebeurt maar zeer zelden dat een bosuil omzwervingen maakt; alleen jonge vogels doen dit, op zoek naar een nieuw territorium of een plek waar één van de volwassen vogels is doodgegaan.

×