BAB 2UNSUR PERDAGANGAN
2.1 Perdagangan1.  Perdagangan ialah semua kegiatan   yang berkaitan dengan pengagihan   barang dan perkhidmatan dari...
2.  Perdagangan ialah satu cabang   pengeluaran yang berkaitan dengan   tugas pengagihan. Barang keluaran   kilang ...
3.  Aktiviti perdagangan merangkumi   perniagaan dan bantuan perniagaan.4.  Perniagaan merupakan aktiviti jual   bel...
6.  Perniagaan dalam negeri terdiri   daripada perniagaan runcit dan   perniagaan borong.7.  Perniagaan antarabangsa...
8.  Bantuan perniagaan terdiri daripada:     Perbankan     Insurans    Pengangkutan   Komunikasi    Pe...
9.  Perbezaan antara perniagaan   dengan perdagangan.      Perniagaan        Perdagangan   Aktiviti mem...
10. Keperluandan kehendak manusia mewujudkan pengeluaran. Pengeluaran pula mewujudkan perniagaan dan perdagangan secara...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Bab 2

164 views
97 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
164
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bab 2

 1. 1. BAB 2UNSUR PERDAGANGAN
 2. 2. 2.1 Perdagangan1. Perdagangan ialah semua kegiatan yang berkaitan dengan pengagihan barang dan perkhidmatan daripada pengeluar asal kepada pengguna terakhir bagi memenuhi keperluan dan kehendak mereka.
 3. 3. 2. Perdagangan ialah satu cabang pengeluaran yang berkaitan dengan tugas pengagihan. Barang keluaran kilang tidak dapat memenuhi kehendak pengguna sekiranya barang itu tidak diagihkan kepada pengguna tepat pada masa, harga, tempat, dan kuantiti yang dikehendaki.
 4. 4. 3. Aktiviti perdagangan merangkumi perniagaan dan bantuan perniagaan.4. Perniagaan merupakan aktiviti jual beli yang dibuat dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan.5. Perniagaan terdiri daripada: a) Perniagaan dalam negeri – urusan jual beli yang dijalankan antara penduduk dalam sempadan sesebuah negara. b) Perniagaan antarabangsa – urusan jual beli yang melintasi sempadan sesebuah negara.
 5. 5. 6. Perniagaan dalam negeri terdiri daripada perniagaan runcit dan perniagaan borong.7. Perniagaan antarabangsa boleh dibahagikan kepada perniagaan import, eksport dan enterport.
 6. 6. 8. Bantuan perniagaan terdiri daripada: Perbankan Insurans Pengangkutan Komunikasi Pergudangan Promosi
 7. 7. 9. Perbezaan antara perniagaan dengan perdagangan. Perniagaan Perdagangan Aktiviti membeli dan Aktiviti pengagihan barang menjual barang dan daripada pengeluar asal perkhidmatan untuk kepada pengguna akhir. mendapatkan keuntungan. Liputan sempit. Liputan luas. Perniagaan termasuk dalam Perdagangan termasuk cabang perdagangan. dalam cabang pengeluaran.
 8. 8. 10. Keperluandan kehendak manusia mewujudkan pengeluaran. Pengeluaran pula mewujudkan perniagaan dan perdagangan secara langsung membolehkan pengeluaran dijalankan secara berterusan.

×