Your SlideShare is downloading. ×
0
Gyldendals om cuba
Gyldendals om cuba
Gyldendals om cuba
Gyldendals om cuba
Gyldendals om cuba
Gyldendals om cuba
Gyldendals om cuba
Gyldendals om cuba
Gyldendals om cuba
Gyldendals om cuba
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Gyldendals om cuba

185

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
185
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1.  
 • 2. Historie Ved Columbus' ankomst til Cuba 27.10.1492 var øen beboet af tre indianske folkeslag, ciboney, arawak og taino, der hovedsagelig ernærede sig ved jagt og agerbrug. I 1511 indledtes den spanske erobring og bosættelse under Diego Velazquez, øens første guvernør, og de vigtigste byer blev anlagt i løbet af de følgende år. Allerede omkring 1600 var de indianske folk nærmest udryddet pga. sygdom, tvangsarbejde og spaniernes angreb
 • 3. Fra 1500-t. indtil omkring år 1800 blev der indført over 100.000 afrikanske slaver. På trods af en overenskomst mellem England og Spanien om at standse slavehandelen blev der i løbet af 1800-t. indført omkring en halv million flere.
 • 4. Cubas geografiske position og status som center for skibsfarten mellem Spanien og dets kolonier gjorde særlig i 1600-t. øen til mål for piratangreb. I 1762 blev Havana angrebet og besat af en engelsk flåde, og Spanien måtte afstå Florida for at få byen tilbage.
 • 5. Befolkning og erhverv Den oprindelige indianske befolkning gik til grunde under den spanske kolonisering; Cuba er den tyndest befolkede ø i Antillerne, og tilvæksten har været lav siden 1970'erne .
 • 6. Landbrug er hovederhverv med dyrkning af sukkerrør som den traditionelle hovedafgrøde. Planten blev bragt til øen af Columbus, men først i 1800-t. blev den dominerende som indtægtskilde for plantageejerne. Siden da har Cuba været en af verdens hovedeksportører af sukker.
 • 7. Siden 1959 har sukkerproduktionen været i statslig regi; høst, forarbejdning og transport er i vidt omfang blevet mekaniseret. En meget stor del af sukkeravlen eksporteres, i mange år på langtidskontrakter med Sovjetunionen og Østeuropa. Til hjemmemarkedet dyrkes ris, majs og bønner, hvortil kommer produktion af kvæg og fjerkræ.
 • 8. Industrien Industrien er ret alsidig med hovedvægten på forarbejdning af landbrugets produktion i sukkermøller, tobaksfabrikker, tekstilfabrikker m.m. Cuba er blandt verdens førende nikkelproducenter og har meget store reserver. Endvidere er der begrænsede forekomster af bl.a. kobber, cobalt og mangan.
 • 9. Natur og turisme Klimaet er tropisk, men temperaturerne modereres af det omgivende hav. Regntiden er fra maj til oktober med størst nedbør på nordkysten og i bjergområderne. Landbrugsjorden er rigelig og særdeles frugtbar. Bl.a. dyrkes tobak under ideelle vilkår, og cubanske cigarer fastholder en førende rolle på verdensmarkedet.
 • 10. Kilder Cuba - geografi Cuba - historie

×