Digital Xplora

469 views
421 views

Published on

Presentatie Afstudeeropdracht D891 Hogeschool van Amsterdam Instituut voor Media en Informatie Management MIM-deeltijd IM, 2008-2009 Praktijkbegeleider: Linda Brouwers, Docentbegeleider: Jan-Jaap Heine, 2de docentbegeleider: Raoul Boers

Published in: Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
469
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • In mijn afstudeeropdracht heb ik een internetstrategie opgesteld voor Xplora.
 • Xplora is de leer- en werkomgeving van Avans Hogeschool en is een onderdeel van het Leer-en Innovatiecentrum, kortweg het LIC. Xplora is vertegenwoordigd op 3 locaties en is als fysieke omgeving sterk ontwikkeld. De digitale omgeving is daarentegen nog niet zo sterk ontwikkeld en daarom wordt in deze afstudeeropdracht een antwoord geformuleerd op volgende probleemstelling: welke internetstrategie kan het LIC volgen om te komen tot een optimale digitale leer- en werkomgeving binnen Avans Hogeschool? Deze digitale omgeving moet aansluiten op de fysieke omgeving en op de visie, missie en strategie binnen Avans, het LIC en Xplora.
 • Xplora biedt al digitale diensten en informatie aan via de portal van Avans Hogeschool. Deze portal vormt het intranet van Avans. Xplora biedt via de portal toegang tot de catalogus, databanken en relevante links. De gebruiker vindt er aanwinstenlijsten en lijsten van tijdschriften aanwezig in Xplora. Ook praktische informatie over Xplora is aanwezig op de portal.
  Daarnaast is er de Onderwijswiki. Het doel van deze wiki is vooral het faciliteren van het onderwijs door het aanbieden van een platform waar kennis over allerlei onderwijzaken binnen Avans gedeeld kan worden. De wiki richt zich op docenten en biedt informatie over allerlei onderwijzaken zoals e-Learning, onderwijsregelingen, applicatiemanagement, enzovoort. Naast deze onderwijszaken kunnen docenten op de Onderwijswiki ook terecht voor informatie over Xplora. Deze informatie komt overeen met de informatie die is te vinden op de portal, maar biedt daarnaast ook meer specifieke informatie voor docenten zoals informatievaardigheden en literatuuronderzoek
  In januari 2009 is binnen het LIC een werkgroep opgericht die als opdracht heeft het ontwikkelen van een website voor het LIC. Het LIC wil zich meer gaan profileren binnen Avans. Docenten en andere medewerkers weten nog te weinig van alle mogelijkheden die het LIC te bieden heeft. Met de huidige portal bereikt het LIC zijn gebruikers maar moeilijk. De directie van het LIC heeft daarom besloten een eigen website te gaan bouwen. Ook Xplora zal op deze website een plek krijgen.
  Vanuit de werkgroep Informatievaardigheden binnen het LIC is besloten om Xplora meer zichtbaar te maken binnen Blackboard, de elektronische leeromgeving van Avans. Enkele leden van de werkgroep zijn nu samen met het Blackboardteam aan’t bekijken hoe dit concreet kan vormgegeven worden.
 • Voor het opzetten van de internetstrategie is gebruik gemaakt van de Internet Scorecard als methodiek. De internetstrategie bestaat uit de volgende elementen:
  Allereerst de online missie, doelstellingen en succesfactoren. Waar staat Digital Xplora voor, wat willen we bereiken en welke factoren moeten worden beïnvloed. Deze 3 onderdelen worden bijeengebracht in de Online Strategy Map.
  Daarnaast hebben we indicatoren nodig om de strategie meetbaar te maken, moeten er targets en verbeteracties worden geformuleerd. Deze onderdelen vormen de internet scorecard.
  De meerwaarde van de Internet Scorecard is dat de internetstrategie wordt opgezet vanuit de organisatiestrategie. Daarnaast is de Internet Scorecard toepasbaar op dienstverlenende organisaties zoals Xplora en is de Internet Scorecard uitgebreid gedocumenteerd en zo open toegankelijk voor organisaties die een eigen internetstrategie willen opzetten. Ten slotte is de Internet Scorecard een recent opgezette methode.
 • Om te komen tot de online missie en strategische doelstellingen heb ik eerst de huidige visie, missie en organisatiestrategie van het LIC in kaart gebracht. Daarna heb ik een SWOT analyse uitgevoerd. Om tot deze SWOT matrix te komen heb ik een analyse uitgevoerd van nieuwe trends en mogelijkheden op het web en een concurrentiescan. Door het analyseren van relevante websites en ontwikkelingen op het web was het mogelijk leemtes te ontdekken in de dienstverlening en kansen te formuleren waarmee Xplora haar online dienstverlening kan verbeteren. Bij de online missie heb ik me gericht op profilering, de kwaliteit en toegankelijkheid van digitale informatiebronnen, maatwerk, het vergroten van de gebruikerstevredenheid, het bevorderen van interactie met de gebruiker en het inrichten van een professioneel webteam en webomgeving.
  Daarna heb ik de succesfactoren geformuleerd. In het onderste deel van de online strategy map worden de belangrijkste factoren weergegeven.
 • De Internet Scorecard biedt de mogelijkheid om een doordacht systeem van meten, analyseren en verbeteren van de internetstrategie neer te zetten. Hierbij wordt uitgegaan van vier perspectieven. Voor elk perspectief kan je succesfactoren, indicatoren, targets en acties definiëren.
  Bij het financiële aspect zijn natuurlijk de kosten belangrijk
  Bij de website moet er gekeken worden naar de inhoud, de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid, de vormgeving en de technische performance van de website
  Het is belangrijk dat een effectieve internetorganisatie te creëren waarbij de organisatiestructuur, de kennis en vaardigheden van de medewerkers, de systemen en de processen en hulpmiddelen een rol spelen
  Bij Xplora dient het klantperspectief het hoogste doel. Hoe bereiken we onze doelgroepen en hoe stellen we onze bezoekers tevreden? Succesfactoren zijn bereik, bezoek, engagement, branding, conversie, retentie en gebruikerservaring en –tevredenheid
  In mijn afstudeeropdracht heb ik al deze indicatoren uitgewerkt voor de internetstrategie van Xplora.
 • Dit zijn de instrumenten om de indicatoren en dus de internetstrategie meetbaar te maken:
  Als webanalyse software maakt Xplora voor zowel de portal als de Onderwijswiki gebruik van Google Analytics. Ook voor de nieuwe website van het LIC zal dezelfde software worden gebruikt. Google Analytics geeft uitgebreide cijfers weer van o.a. de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves. Het is wel belangrijk om de structuur van de website en van de URL’s zo op te bouwen dat Google Analytics er mee om kan gaan. Dit was namelijk bij de portal niet geval waardoor concrete statistieken voor Xplora niet konden worden verkregen.
  Om de mening te weten te komen van de gebruikers van Xplora over de huidige websites en online diensten heb ik een uitgebreid gebruikersonderzoek uitgevoerd aan de hand van een vragenlijst. 409 studenten en 74 medewerkers hebben de vragenlijst ingevuld. De respondenten konden hun mening kwijt over de Xplora-pagina’s op de portal en over de catalogus.
  Er wordt maar weinig gebruik gemaakt van de Xplora-pagina’s en de respondenten reageerden neutraal op de gebruiksvriendelijkheid en vormgeving van deze pagina’s. De zoekmogelijkheden laten te wensen over. De catalogus, de databanken en de openingstijden worden beschouwd als belangrijke onderdelen van deze pagina’s.
  Ook de catalogus wordt maar weinig gebruikt. Reserveren wordt wel eens gedaan via de catalogus maar geavanceerde functies zoals het bewaren van zoekresultaten zijn minder bekend. Zoeken op titelwoorden, onderwerp en auteur worden als de belangrijkste zoekmogelijkheden aangeduid. Volgende nieuwe functies worden hoog gewaardeerd: waarschuwingen via e-mail en het tonen van cover en inhoudsopgave.
  Het is aan te raden het gebruikersonderzoek op periodieke basis te herhalen.
  De internetstrategie van Xplora moet aansluiten bij de behoeften van haar gebruikers: de studenten en medewerkers van Avans Hogeschool. Het vormen van klankbordgroepen kan hier uitkomst bieden. Het voordeel hiervan is dat je een persoonlijke band kunt ontwikkelen met je gebruikers, je kunt hun specifieke vragen stellen en de mensen binnen zo een klankbordgroep zijn gemotiveerd. Maak gebruik van de ervaringen van je gebruikers!
  Voor bepaalde indicatoren is het nodig om richtlijnen op te stellen waarin de online activiteiten kunnen worden getoetst. Richtlijnen voor content, usability en design kunnen worden opgenomen in een contenthandleiding en webstijlgids. De concurrentiescan is uitgevoerd aan de hand van een aantal van deze richtlijnen, ook de portal en de onderwijswiki heb ik geanalyseerd op basis van deze richtlijnen.
 • Ten slotte wil ik aantal elementen uitlichten waar Xplora zich kan op focussen bij de internetstrategie:
  Promotie: de website is meer dan een toegangspoort tot de bronnen, het is een middel voor het promoten van de collecties, populaire materialen en de dienstverlening van Xplora
  Segmentatie: verschillende doelgroepen hebben unieke behoeften. Xplora doet er goed aan om een onderscheid te maken tussen docenten en studenten bij het aanbieden van informatie en bronnen
  Zoekmogelijkheden: eenvoudige zoekmogelijkheden, een zoekbox op iedere pagina en een federatieve zoekmachine zorgen voor een betere toegang tot alle bronnen, inclusief de informatie op de website zelf
  Mobiel: mobiel is de toekomst blijkt uit vele onderzoeken en rapporten, bij de bouw van een website kan niet alleen maar gedacht worden aan het beeldscherm van een pc, daarnaast kan Xplora mobiele tefonie inzetten voor de dienstverlening, bijvoorbeeld het aanbieden van een mobiele catalogus en het mobiel reserveren van een werkplek
  Interactie: gebruik de website om de dialoog aan te gaan met gebruikers, geef hen de mogelijkheid te reageren en laat ze zien dat Xplora luistert
  Help: geef de gebruikers de mogelijkheid om op een eenvoudige manier online de hulp in te roepen van de Xplora medewerkers
  “We’ll be where your are”: breng de digitale bibliotheek naar de gebruiker
  Dit was mijn presentatie! Dank voor uw aandacht!
 • Digital Xplora

  1. 1. Verbeteracties Targets Succesfactoren Doelstellingen Missie Indicatoren
  2. 2. STRATEGIE Financieel Website Organisatie Klant Kosten: totale kosten, kosten per campagne, personeelskosten en ict- kosten Bereik: bereik van campagnes, bereik in alternatieve kanalen Bezoek: aantal page views, aantal (unieke) bezoekers, percentage nieuwe bezoekers Engagement: mate van consumptie, mate van deelname, mate van participatie, mate van verspreiding Branding: online branding Conversie: conversieratio per campagne, conversieratio website functionaliteiten Retentie: percentage terugkerende bezoekers, recency, frequency Gebruikerservaring & tevredenheid: bezoekduur, aantal pagina’s per bezoek, stichness van binnenkomst pagina’s, gebruikerservaring & tevredeneheid Organisatie & inrichting: organisatiestructuur, governance, responstijden Kennis & innovatie: kennisniveau medewerkers, innovatiekracht organisatie Systemen: CMS, catalogus, federatieve zoekmachine, linkresolver, A-tot-Z lijst, software voor authentificatie en toegangscontrole, e-mail management software, webanalyse software Processen & hulpmiddelen: performance-managementproces, richtlijnen voor content, usability en design Content: contentkwaliteit en contentactualiteit Gebruiksgemak: gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid Vormgeving & rich media: pagina-ontwerp en inzet van rich media Technische performance: beschikbaarheid, laadsnelheid, browsercompatibiliteit, veiligheid De vier perspectieven, succesfactoren en indicatoren
  3. 3. Meetmethoden
  4. 4. Promotie Segmentatie Zoekmogelijkheden Mobiel Interactie Help “We’ll be where you are”

  ×