ARTICLE SOBRE LA INTEGRACIÓ SOCIAL DELS PUNKS

Introducció
Pel que fa a l’article a tractar, el nostre grup hem escollit a...
De la mà de Marcos, Alberto, Urraka, Jakelin, Ivalu, Oliver, Didie o Taquechi
cubans de tota la vida, podem conèixer el se...
Els grups “Rotura”, “Futuro muerto” i “Detenidos” van obrir un camí que
seguirien altres. A mitjans del 1994 van aparèixer...
Hem destacat exactament tres fotografies importants. La primera, mostrada a
continuació, reflexa les condicions de vida d’...
Pel que fa a la segona fotografia, aquestes persones són molt caracteritzades a
més a més per la seva forma de vestir i pe...
Per últim, i no menys important, la tercera fotografia tracta sobre la família, i de
que cada família és un món diferent, ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Article sobre la integració social dels punks

107 views
51 views

Published on

Un interessant article sobre la integració dels punks a la societat amb fotografies fetes per ells mateixos on mostren la seva realitat dia a dia.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
107
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Article sobre la integració social dels punks

  1. 1. ARTICLE SOBRE LA INTEGRACIÓ SOCIAL DELS PUNKS Introducció Pel que fa a l’article a tractar, el nostre grup hem escollit aquesta temàtica ja que, és un tema que a les tres ens interessa molt i a més a més perquè ens va agradar molt la conferència del passat divendres dia vuit de Novembre de 2013, sobre els projectes de fotografia d’en Pau Coll, de la qual hem tret el següent article que explicarem, ja que pensem que ens pot treure molt profit pel que fa a l’àmbit de la nostra carrera. Tenen una pàgina web, que és la següent: http://www.ruidophoto.com/photo/ , on es destaquen tots els projectes realitzats fins ara. Aquesta pàgina s’anomena “RUIDO Photo”, que és una organització integrada per fotògrafs, periodistes i dissenyadors, que entenen el documentalisme com una eina de reflexió i transformació social. És una plataforma des d’on es pot exercir un documentalisme independent amb fort contingut social i compromís social. „‟RUIDO Photo‟‟ es centra sobre tot en tres temàtiques en les seves fotografies: migració, conflictes i violència. Porten des de 2004 ideant molts projectes on fomenten la participació, el debat i la sensibilització sobre temes relacionats amb els drets humans. Tot això ho van a través de formes innovadores com la fotografia, vídeos, llibres, llargs metratges, blocs, etc. I, debatent quin projecte agafar d’ell, ens hem decidit pel reportatge de “Kuidado ke muerden”, que és un taller de fotografia participativa amb punks de L’Habana. Què és el projecte punk? El projecte punk va sorgir de la idea d’evitar els estereotips marcats sobre Cuba. Molta gent al imaginar-se aquest indret s’imagina la típica imatge de platges paradisíaques, el ron de beguda característica o els “puros de l’Havana”. Però la realitat és molt diferent. El projecte pretén donar una visió més honesta sobre l’entorn quotidià de la illa.
  2. 2. De la mà de Marcos, Alberto, Urraka, Jakelin, Ivalu, Oliver, Didie o Taquechi cubans de tota la vida, podem conèixer el seu dia a dia, les seves alegries, i les seves penúries, entre altres. Els protagonistes són punks i van aprendre a utilitzar les noves tecnologies i plasmar a través de la fotografia el seu propi món, és a dir, la realitat més propera que els envolta. Les fotografies fetes ens mostren una nova tendència social i cultural emergent i com han de conviure amb els rols socials preestablerts. Les històries i vivències personals a través la fotografia tenen més rellevància que no pas el contingut estètic de la pròpia fotografia en sí, ja que és a través d’aquest medi que per primer cop, els protagonistes poden manifestar els seus desitjos i inquietuds i mostrar-nos la realitat quotidiana de Cuba. A través d’aquest reportatge fotogràfic podem anar observant com la realitat social del país presenta moltes desigualtats i la presència d’una diferenciada jerarquització social cada cop més significativa. Els orígens d’aquests punks El moviment punk cubà començà a finals dels anys vuitanta, però a causa dels pocs recursos de les primeres bandes no van aparèixer fins als anys noranta. En 1991, en Gil va formar el seu grup de música “Rotura”, però la banda no va resistir a causa de problemes interns que van provocar la desintegració del grup en el 1993. També en el 1991 l’Abel va formar el grup de “Futuro muerto”, una banda que va durar molt poc. Un any més tard l’Abel ja va començar amb un altre projecte: “Detenidos”, una de les bandes més radicals. Eren temps difícils per a l’illa i la caiguda dels socialistes va significar un fort revés per a l’economia de Cuba, això va repercutir a la vida quotidiana. Aquests tres grups van crear una altra manera de veure la realitat i que, les seves principals referències musicals provenien del País Basc, de l’Estat espanyol i de Gran Bretanya.
  3. 3. Els grups “Rotura”, “Futuro muerto” i “Detenidos” van obrir un camí que seguirien altres. A mitjans del 1994 van aparèixer els grups “VIH” a l’Habana i “Eskoria” a Santa Clara, probablement la banda més veterana de Cuba. Actualment el moviment manté part de les seves arrels. Els músics s’han fet grans i tenen activitats més corrents. L’Alexis (El Urraka) treballa de mecànic i a la vegada es fa càrrec del seu germà Takechi. En Markitos va deixar la banda “VIH” i treballa fent tatuatges i gràcies això té una família. En Didie treballa en la construcció i juntament amb la Yadira tenen dos fills. L’Alejandro toca la bateria en dos grups de “Heavy metal’’, “Eskape” i “Combat Noise”. L’Anaís (mànager d’“Eskoria”), és advocada i l’Ernest (fundador d’“Akupunktura” i ex integrant d’“Eskoria”) informàtic. Les noves generacions no han deixat morir el moviment. Estudiants de sociologia, artistes i músics formen l’escena punk actual. “Eskoria”, “Akupunktura”, “Arrabio”, “Limalla”, “Gatillo”, “Chispaitren” i “Albatros” són les bandes de música més destacades. Els assaigs es fan en cases particulars, garatges o en espais cedits per associacions culturals. Es realitzen deu festivals de rock a l’any i els punks participen en dos: Rockasol i Ciudad Metal. En aquests festivals els punks es reuneixen, sempre que l’economia els hi permeti. Fotografies Finalment, les persones punks, com ja sabem la majoria de la societat, es caracteritzen per un cabell diferent al nostre, que en aquest cas seria en forma de “punxa”, i la roba d’un estil de rock, o més hippies, seria una barreja entre aquests dos estils. En aquest article, tal com hem dit abans, està extret d’una pàgina web anomenada “RUIDO PHOTO” i hem escollit el reportatge que tracta sobre els punks. De la qual cosa, hem pogut extreure unes fotografies que ens han semblat més importants i més significatives, que reflexa molt la vida d’aquestes persones a l’Habana, i les seves condicions de vida.
  4. 4. Hem destacat exactament tres fotografies importants. La primera, mostrada a continuació, reflexa les condicions de vida d’aquestes persones, és a dir, com viuen el dia a dia, i com són les seves cases.
  5. 5. Pel que fa a la segona fotografia, aquestes persones són molt caracteritzades a més a més per la seva forma de vestir i pentinar-se, també per la quantitat de tatuatges que tenen al cos. I cadascun dels tatuatges signifiquen sempre algun significat per a ells. Per això hem destacat també aquesta fotografia, pel fet que es reflexa molt bé els tipus de tatuatges que solen portar normalment.
  6. 6. Per últim, i no menys important, la tercera fotografia tracta sobre la família, i de que cada família és un món diferent, però, si una família és de punks, llavors la majoria dels membres d’ella també ho seran, ja que ja neixen ensenyats a partir dels seus pares. Com es pot veure a la següent fotografia, apareixen quatre membres de la família, on dos d’ells són els fills i es veu clarament que són punks, i, els altres dos són els pares, també amb un estil “punky”. Fotografies extretes de: http://www.ruidophoto.com/photo/wpcontent/uploads/2012/12/sondelpunk/index.html http://www.ruidophoto.com/photo/galerias/kemuerden/index.html.

×