Entreprenörskap i skolan

427 views

Published on

Yrkesdidaktisk forskning – vilken nytta har den för yrkesutbildningen?

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
427
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
64
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Entreprenörskap i skolan

 1. 1. Vad är det? Jessica Wallin
 2. 2. Mitt intresseområde  Undersöka varför entreprenörskap finns med i läroplanen, Gy11, vad det innebär och hur det skrivs fram att det ska genomföras med fokus på Hantverksprogrammet .  Undersöka hur lärare och skolledare inom gymnasieskolans yrkesförberedande program, inriktning hantverk, tolkar begreppet entreprenörskap i skolan samt hur de utifrån sina tolkningar resonerar kring hur de ska genomföra sitt uppdrag.
 3. 3. En studie i två delar 1. Formuleringsarenan En sammanställning av de olika faktorer som formar utbildningspolitik. Ett stort inflytande från någon eller några av dessa faktorer påverkar vad som blir framträdande i utbildning. 2. Realiseringsarenan Där formuleringar ska förverkligas. (Englund, 2005; Lindensjö & Lundgren, 1986/2000)
 4. 4. Frågeställningar Formuleringsarenan  Varför är entreprenörskap legitimerat i den svenska Läroplanen, GY11.  Vad menas med entreprenörskap i skolan?  Hur skrivs det fram att skolan och lärarna ska arbeta med detta i sin undervisning?
 5. 5. Datainsamling, formuleringsarenan  En analys av nationella utbildningstexter, framförallt GY11 har gjorts, men även andra texter som berör entreprenörskap i skolan tex. propositioner och regeringsdokument samt transnationella utbildningsdokument från EU och OECD har analyserats.
 6. 6. Resultat: Legitimering av entreprenörskap i skolan  Ska minska arbetslöshet och öka den ekonomiska tillväxten  Ett önskemål från arbetsgivarna  Ett medel för personlig utveckling.
 7. 7. Resultat, forts Exempel på citat: Europa måste bli bättre på att främja entreprenörsanda. Det behövs fler nya och blomstrande företag som är villiga att skörda frukerna av marknadens öppnande och att göra kreativa eller innovativa satsningar för kommersiell exploatering i större skala. (Europeiska gemenskapernas kommission, 2003, s. 4) Ungdomar är ofta nyfikna och många har en stark entreprenörsanda. Det är viktigt att samhället visar sin tilltro till ungdomar och deras förmåga. I takt med den allt snabbare samhällsutvecklingen öppnas ständigt nya möjligheter för idéer som kan leda till nya företag och därmed arbeten. Det är viktigt att ungdomar uppmuntras att ta till varar dessa möjligheter. Det kommer i framtiden troligen inte att vara lika självklart för dagens ungdomar som det varit för tidigare generationer att gå in på en redan befintlig arbetsmarknad. De måste räkna med att ha större beredskap för fortsatta och nya studier och andra utvecklingsvägar samt att i högre utsträckning kunna skapa sig sina egna jobb. (Regeringens proposition, 1998/99:15, s. 58
 8. 8. Resultat, forts Entreprenörskap är ett önskemål från arbetsgivarna. Undervisningen ska även leda till att eleverna utvecklar ett kreativt förhållningssätt till affärsmässiga och serviceinriktade verksamheter. Hantverkssektorn består delvis av små företag och därför ska undervisningen stimulera elevernas intresse för entreprenörskap. (Skolverket, 2013)
 9. 9. Resultat, forts  Entreprenörskap, ett medel för personlig utveckling. I vid mening bör entreprenörskap betraktas som en allmän inställning som var och en kan ha nytta av i sitt vardagsliv och i alla typer av arbete. Därför måste syftet med undervisning i entreprenörskap vara att utveckla de personliga egenskaper hos unga människor som ligger till grund för entreprenörskaps attityd, så som t.ex. kreativitet, initiativförmåga, förmåga att hantera risker och självständighet. (Europeiska kommissionen, 2004, s. 6).
 10. 10. Resultat: Vad menas med entreprenörskap? Två definitioner framträder.  Att lära sig starta företag.  Att att utveckla kompetenser och kvaliteter som anses behövas för att individer ska kunna hänga med i det föränderliga ekonomiska och sociala samhälle som vi lever i.
 11. 11. Resultat: Hur ska entreprenörskap realiseras?  Information om hur lärare och skolledare ska undervisa i entreprenörskap är begränsad.  Projektarbete skrivs fram som en arbetsform som kan gynna entreprenörskap där andra ämnen ska vara inkluderade.  Eleverna ska ges möjlighet till reflektion.  Lärare ska bidra till att eleverna utvecklar kompetenser som förknippas med entreprenörskap. Ingen förklaring till hur detta ska ske ges.  Ett sätt kan vara att använda sig av ett entreprenöriellt lärande. Hur detta lärande ska gå till förklaras inte.
 12. 12. Frågeställningar, del 2 Realiseringsarenan  Hur beskrivs entreprenörskap i skolan av lärare och skolledare inom yrkesförberedande program på gymnasieskolan?  Hur bedrivs arbetet med entreprenörskap på dessa program?  Hur resonerar skolledare och lärare om det fortsatta arbetet med entreprenörskap?
 13. 13. Datainsamling, realiseringsarenan  Enskilda intervjuer med 13 utbildade hantverkslärare inom stylist, frisör , finsnickeri, mode/sömnad och florist samt intervjuer med 5 skolledare med ansvar för hantverksprogrammet.  Intervjuerna har genomförts på 8 olika gymnasieskolor i södra Sverige som har yrkesförberedande program med inriktning hantverk.  Intervjupersonerna var mellan 27 år till 64 år.
 14. 14. Resultat  Två spår ses hos lärare. Det handlar om att starta företag, UF, eller att det handlar om ett sätt att lära. Jag tror att om man säger så att man inte kan tackla det på något annat sätt än UF. (Lärare, Mode/Sömnad) Det knyter jag egentligen till allas undervisning och att man då ska uppmuntra eleverna att vara entreprenöriella, vilket ju gör att man kanske måste lämna en gammal kunskapssyn bakom sig. Så det kan ju vara en utmaning. (Lärare, Florist)  Hos skolledare ses inte denna typ av uppdelning.
 15. 15. Resultat, forts Ett behov av kompetensutveckling ses  Vi har sagt att vi ska lägga det här med eget företagande, UF, i den kursen, att de får starta det självständigt, som jag sa förut. De har ju, det blir ju, alltså det blir ju mycket att man får starta eget företag, kanske? Och jobba lite i eget företag, kanske jobba för olika entreprenörer? (Lärare, Stylist)  Så själva innehållet blir ju inte helt nytt. Utan det blir ju kanske liksom, ramen runt det ibland. Men det tar ju tid alltså. Det tar många år innan man förändrar.(Lärare, Mode/Sömnad)  Det enda vi har haft är ju genomgång av kurserna med GY 11, med studiedagar och sådant, det har vi haft men, inte entreprenöriellt lärande. (Lärare, Frisör)
 16. 16. Resultat, forts. Motstånd/Börda Vi ska syssla med allt från att få barnen att inte cykla mot enkelriktat till att se till att inte ungdomarna får klamydia. Allt där emellan ska skolan utbilda om. Och väldigt många av de här olika sakerna som vi ska göra är lite dagssländor kan jag tycka (Skolledare)
 17. 17. Resultat, forts Entreprenörskap i skolan ses som ett omöjligt uppdrag En del har det i sig och en del har väldigt, väldigt svårt att nå dit, tror jag. Och att då, ja, ja det är alltså ett väldigt svårt uppdrag att få alla att springa lika fort, om man säger så. (Skolledare)
 18. 18. Resultat, forts Ansvarstagande, drivande, nytänkande. Det här med entreprenörskap är väl kanske också att man ska ha nytänk och nyförmåga, att hitta på nya saker, inte bara gå i det här gamla vanliga. (Lärare, Florist)
 19. 19. Fortsättning följer!

×