Curs foto

2,961 views
2,892 views

Published on

Explicarea tehnicilor de baza in fotografia digitala

Published in: Education
0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,961
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
215
Actions
Shares
0
Downloads
377
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Curs foto

 1. 1. When words become unclear, I shall focus with photographs.When images become inadequate, I shall be content with silence. Ansel Adams
 2. 2. Determina cat de luminoasa sau de intunecata va aparea o imagine. Acest fapteste controlat de trei parametri: apertura, ISO si viteza obturatorului, careformeaza triunghiul expunerii, fiind corelati.
 3. 3. Controleaza cantitatea de lumina care intrain obiectiv. Este in raport de inversproportionalitatea cu adancimea campului.Astfel, cu cat apertura este mai deshisa, cu atatmai multa lumina intra si, deci, obiectele dinplanele indepartate se vor estompa. Acestlucru inseamna o adancime mica de camp. Cucat apertura este mai mica, cu atat cresteadancimea campului, fiind surprinse detaliiaflate in plane indepartate.
 4. 4. Reprezinta momentul cand lumina se inregistreaza (este expusa)pe senzorul tau digital precum si durata expunerii sau perioada detimp in care obiectivul sta deschis dupa ce apesi declansatorul.Valoarea sa este setata in fractiuni de secunda, asadar, dacasetezi la 1/1000, inseamna ca obiectivul va sta deschis o miimedintr-o secunda.
 5. 5. Viteza poate avea un impact majorasupra felului in care vor apareaobiectele in miscare. Observati, cumfundalul devine cetos, intelegand prinaceasta ca apertura ar trebui ajustatacorelat pentru a obtine expunereapotrivita.
 6. 6. O alta intrebuintare, deja cliseu, este lafotografierea masinilor pe timp denoapte. Pentru obtinerea imaginii s-autilizat o deschidere a obiectivului de30 de secunde.
 7. 7. In concluzie, vitezele mari sunt potrivite pentru a surprinde obiecte aflate inmiscare rapida: pasari, avioane, atleti, in conditii normale de iluminare.Vitezele medii sunt utilizabile intr-o gama mai larga de fotografii, iar vitezelemici pentru a surprinde imagini in conditii de iluminare scazuta, caz in careeste necesara folosirea unui trepied.
 8. 8. Aperture Priority Mode (prescurtat ‘A’ sau Av’) permite setarea aperturiidorite, in timp ce camera calculeaza si stabileste automat vitezaobturatorului. De ce sa folosim acest mod ? Pentru ca apertura influenteazadirect adancimea campului. Uneori iti doresti sa fotografiezi o floare intr-unfundal neclar, vei utiliza o apertura mare. Daca doresti sa surprinzi in imaginetoate planele imaginii, atunci vei utiliza o apertura mica. In ambele cazuri,camera va calcula viteza necesara. Atentie, insa, la faptul ca se poate intamplaca viteza calculata sa fie mica, pentru a face fata unei iluminari precare. Inaceste conditii subiectul poate fi miscat, deci neclar.Shutter Priority Mode (prescurtat Tv sau S) permite alegerea vitezei, lasandcamera sa determine apertura necesara. Ce influenteaza viteza ? "Cantitateade miscare" pe care o vom surprinde in poza. Vom folosi, asadar, acest mod,mai ales atunci cand dorim sa surprindem subiecte aflate in miscare. Nutrebuie sa pierdem din vedere ca apertura influenteaza adancimea campului !Ce sa faci ca sa capeti o parere buna asupra subiectului ? Ia-ti camera siexperimenteaza ! Schimba intre Av si Tv si urmareste cum cameracompenseaza expunerea prin reglarea vitezei, respectiv a aperturii.
 9. 9. ISO determina cat de sensibil este senzorul la lumina. Cu cat este mai mare aceastavaloarea, cu atat este mai sensibil senzorul si, deci, mai mare capacitatea de a facefotografii in situatii cu iluminare slaba. Valoarea sa este redata numeric: 80, 100,200,400, 1600, 3200 etc
 10. 10. Repet, utilizarea unui ISO mare face posibila fotografierea in conditiide iluminare scazuta si, deci, va permite cresterea vitezeiobturatorului, intregind, astfel, triunghiul expunerii. Totusi, folosireaunei sensibilitati crescute aduce anumite dezavantaje, anume zgmotulde imagine si granulatia. In general, acestea depind de calitateacamerei si, cu anumite rezerve, pot fi corectate prin programespecializate.
 11. 11. Este procesul prin care sunt eliminate culorile nerealiste, astfel incatobiectele albe in realitate vor fi reprezentate alb si in fotografie. Acestlucru se realizeaza in functie de temperatura de culoare a sursei delumina. Ochii nostri percep albul corect indiferent de conditiile deilumincare, insa camerele foto au de multe ori tendinta de a coloranerealist imaginile in nuante albastrii, rosiatice sau verzi
 12. 12. Anumite subiecte creaza probleme camerelor digitale in realizareabalansului de alb, chiar si sub conditii de iluminare naturala. Un exemplueste cand subiectul contine predominant culori calde sau reci. In exemplulde mai jos, imaginea contine nuante de rosu. Camera greseste identificando sursa de lumina calda si incearca sa compenseze. Rezultatul este ca vaadauga un plus de albastru. Solutia este de a defini manual albul, fie pebaza imaginii (daca aceasta contine alb), fie cu ajutorul unui card gri.
 13. 13. Mai intai, fiecare pixel este convertit astfel incat sa reprezinte o culoare debaza pentru afisarea luminozitatii. Aceasta convertire presupune ca verdelereprezinta circa 59% din luminozitate, in timp ce rosu si albastru au 30%,respectiv 11%. Odata ce toti pixelii au fost convertiti in intensitate luminoasa,o histograma este realizata prin numararea a cati pixeli sunt identici din punctde vedere al luminozitatii, iar acest numar este ditribuit in histograma, pentrufiecare din cele 3 culori in parte. O histograma RGB produce 3 instanteindependente si apoi sunt unite intr-una singura, netinand cont daca fiecareculoare provine din acelasi pixel.
 14. 14. Imaginea alaturata contine foarte multezone de culori pure. In interiorul fiecareiculori, intensitatea ajunge la 255 (maxim).Desi aceasta imagine nu contine pixeli denuanta alba pura, histograma RGB aratastraluciri destul de puternice - atat demari incat, daca ar fi fost o fotografie, eaar fi fost supraexpusa. Acest lucru seintampla pentru ca histograma RGB nutine cont de faptul ca cele 3 culori nustralucesc in acelasi loc.Histograma luminozitatii arata faptul canici nu pixel nu este prea luminos. Arata,de asemenea, 3 varfuri distincte, pentrufiecare culoare in parte, zone care suntsemnificativ mai luminoase decat restulimaginii. Din moment ce sunt folositeculori primare ca albastru, rosu si verde,in histograma este prezentat foarte clarlocul de interpretare a culorii.
 15. 15. Desi majoritatea camerelor ne vorproduce tonuri demijloc in histogrameatunci cand sunt folosite in mod auto,distributia varfurilor depinde si de subiectin sine. Imaginile in care majoritateatonurilor sunt in umbra, vor producedeplasari spre stanga intervalului, asacum este imaginea din dreapta.Imaginea de dedesubt produce, in modauto, o deplasare spre dreapta, ca urmarea luminozitatii crescute a subiectului.

×