Presentatie bibliotheekweek 2011

 • 1,182 views
Uploaded on

Presentatie van de campagne Dankzij de bib zoals voorgesteld op de provinciale studiedagen.

Presentatie van de campagne Dankzij de bib zoals voorgesteld op de provinciale studiedagen.

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
1,182
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
13
Comments
0
Likes
1

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide
 • We starten de voorbereiding van de campagne telkens met een denkoefening. Wat willen we dat de Bibliotheekweek betekent voor Vlaamse en Brusselse bibliotheken? De campagne gaat over jullie, en staat ook ten dienste van jullie. Vanuit die optiek wouden we aansluiten bij wat actueel is in het bibliotheeklandschap. En dan gaat het over de uitdagende tijden, de veranderingen die daarnet geschetst werden. We dachten daarbij na over hoe de sterktes van de Bibliotheekweek daar kunnen toe bijdragen. Met alle aandacht die de campagne vooral lokaal telkens weet los te weken, vonden we dat we eens de meerwaarde van de bib expliciet zichtbaar mochten maken. Wat brengt de bib teweeg in het persoonlijke leven van de mensen? Wat hebben ze te danken aan de bibliotheek? En hoe kunnen die verhalen voor de bib renderen? We wouden daarbij ook extra aandacht vestigen op de belangrijkste belanghebbenden van de bib.
 • Hoe gaat de campagne algemeen gevoerd worden?
 • EWOUD: Voor wie en met wie doen we het? In de namiddag kan je een workshop volgen over bibliotheken, partners en prioriteiten.
 • BRAM: Getuigenis is vertaling van testimonial, de Engelse term die vaak in de marketing gebruikt wordt. Wat is de letterlijke betekenis van het woord? … Geef toe, klinkt goed hé. Waarom zouden we dat dus met bibliotheken niet doen? Je hebt natuurlijk goede en slechte testimonials. De tv-shop op namiddagtelevisie over wondersponzen en afvalmethodes kan wellicht weinig mensen boeien. Maar het blijft ook wel bestaan, dus dat zal wel z’n reden hebben. Maar wij gaan uiteraard beter doen. We hoeven voor een beter voorbeeld zelfs niet ver te kijken.
 • BRAM: We komen er dagelijks mee in contact: de achterflap van een boek. Met altijd lovende recensies van toonaangevende media. Dat zijn eigenlijk ook testimonials, want het zijn getuigenissen van opiniemakers, over hoe zij het boek waarderen. En ik wed dat iedereen ze wel eens leest of overweegt bij de eigen boekenkeuze… Op lokaal niveau, en concreet voor de bibliotheek, zijn er ook zo’n opiniemakers. En die moeten we hebben met de Bibliotheekweek.
 • Wat is de psychologie achter een getuigenis? Wat zorgt ervoor dat het een overtuigend instrument is?
 • Waar houd je best rekening mee om een goede getuigenis te sprokkelen?
 • Die uitgangspunten zijn dus vertaald in concrete creaties voor de bibliotheken. We gaan opnieuw gezamenlijk campagne voeren, met alle bibliotheken en hetzelfde campagnebeeld. Dat ziet er zo uit… Een beeld met stopkracht, dat de mensen aanzet om even te kijken. Meer kan een campagnebeeld ook niet doen. Het kan gaan over een bibliothecaris die een klant kust of twee klanten onderling, dat maakt eigenlijk niet uit. Het beeld legt de link naar wat de kijker te danken heeft aan de bib.
 • Er is opnieuw een flyer die je kunt inzetten in de bibpraktijk. Met vooraan het campagnebeeld, achteraan alvast enkele getuigenissen die inspireren en binnenin jouw programma, of jouw originele oproep naar klanten om te getuigen. De getuigenissen op de achterkant zijn echte getuigen, het resultaat van een drietal bezoeken aan bibliotheken.
 • Klanten mogen beloond worden wanneer ze hun liefde verklaren aan de bib. Bijvoorbeeld met een gadget. Dankzij de bib… Wanneer ze de pin opspelden, tonen ze zich bovendien als ambassadeur van de bib. Denk maar aan de A op de blazer van Patrick Janssens. Je krijgt voor jouw bib pins voor de collega’s en kunt er tegen kostprijs bijbestellen.
 • We hebben al een fotograaf en copywriter op pad gestuurd om alvast enkele getuigenissen te verzamelen, met foto van de getuigen. Je kunt deze vrij gebruiken in de voorbereiding van jouw campagne. Uit de bibliotheken die ons laten weten wat ze gaan ondernemen tijdens de Bibliotheekweek verloten we bovendien een fotosessie van deze fotograaf tijdens uw Bibliotheekweek. Het volstaat om jouw plannen door te mailen naar Bram tegen begin september. Ik zal je hier zeker nog aan herinneren.
 • Op de studiedagen vroegen we aan collega’s wat zij te danken hebben aan de bib. Het resultaat is een volgeschreven gastenboek en een reeks mooie portretfoto’s over wat we zelf te danken hebben aan de bib.
 • EWOUD
 • Getuigenissen kunnen zo divers zijn als de werking van onze bibliotheek.
 • Hoe gaan we die getuigenissen verzamelen? Spreek je eigen netwerk aan. In een brainstorm met collega’s moet je maar eens nagaan wie aan welke klanten denkt en het bijhorende verhaal van klant en bibliotheek. Bibliotheken zijn geen organisaties van boeken maar van mensen, dus daar zitten verhalen in. Ongetwijfeld. Die getuigenissen zijn zeker een goede start om ervaringen van andere klanten los te weken. Denk samen eens na wat je al met die eerste getuigenissen kunt doen.
 • Na ons eigen netwerk is er nog de instap-versie: wat we hier vandaag ook doen, een gastenboek. Leg een gastenboek in de bib waar gebruikers aangespoord worden te vertellen waarom ze blij zijn met hun bib. Zorg voor een vlotte begeleiding van het boek, want het alleen maar ter beschikking leggen werkt niet. Geef de mensen eventueel wat tijd om na te denken. Zorg voor een pen met goudkleurige inkt, dat maakt het allemaal echt. Maar met het gastenboek alleen nemen we uiteraard geen genoegen …
 • We besteden in de campagne heel wat aandacht aan het gemeentebestuur, onze opdrachtgever. Wanneer we de meerwaarde van de bib aantonen uit de monden van de gebruikers, dan moeten zij dit toch als eerste weten? Nodig de burgemeester of uw schepen van cultuur uit om een bib-spreekuur te komen houden op de Verwendag. Of laat hen als baliemedewerker voor één dag fungeren, met een voorleesuurtje als intermezzo. Communiceer op voorhand aan bib-gebruikers dat ze rechtstreeks aan de burgemeester of schepen kunnen vertellen wat ze aan de bib te danken hebben. Spreek zelf zeker een aantal trouwe gebruikers aan of ze dit niet zien zitten. Dergelijke persoonlijke contacten blijven hangen en kunnen het verschil maken, de bestuurder toont zich ongetwijfeld tevreden over de bib of is zelfs aangenaam verrast door wat de bib betekent bij inwoners. En uiteraard mag de mandataris zelf ook vertellen wat hij of zij aan de bib te danken heeft.
 • Deze getuigenis komt bijvoorbeeld van de cultuurschepen van Kapellen. Is uw schepen niet zo enthousiast of betrokken, reden te meer om de banden aan te halen.
 • Kranten zijn voortdurend op zoek naar lokale nieuwtjes. Sommige kranten publiceren zelfs dagelijks de coördinaten van hun lokale correspondent, bereikbaar voor iedereen. Gesneden koek voor de bibliotheek! Nodig eens zo’n lokale journalist uit in de bib, bijvoorbeeld op de Verwendag. Stel voor om een stuk te schrijven over de getuigenissen van bibgebruikers, over hoe zij de bib ervaren. Je hebt een grote kans op een fijn artikel. En vergis je niet, de streekpagina’s worden vaak het gretigst gelezen.
 • Portretteer de klanten. Een fotograaf trekt een foto van hen in de bib in ruil voor een getuigenis over de bib. En je zorgt er bijvoorbeeld voor dat ze de week nadien hun portret kunnen komen ophalen in de bib.
 • Installeer een babbelbox. Laat die niet zo maar staan, zorg voor een vlotte begeleider die mensen uitlegt wat de bedoeling is en aanport om iets in te spreken. Het enige dat je nodig hebt is een pc met webcam en een headset en je bent vertrokken. Het resultaat is een audiovisuele getuigenis die je dan weer op diverse kanalen kunt inzetten.
 • Ga getuigenissen halen waar de mensen zich bevinden, en vaak is dat buiten de muren van de bib. Vorig jaar richtte de bib van Wachtebeke naar aanleiding van de bibliotheekweek bijvoorbeeld de kleinste bib van Vlaanderen in op de wekelijkse markt. En dat leverde heel wat reacties op.
 • Vraag aan klasjes die regelmatig over de vloer komen of de kinderen iets willen schrijven, tekenen, knutselen, maken … over hun relatie met de bib. Kijk eens na welke tevreden reacties of bedankingsmailtjes je hebt gekregen na afloop van de laatste Jeugdboekenweek. Maak dat werk zichtbaar, het zijn positieve getuigenissen over de meerwaarde van uw bibliotheek.
 • BRAM Een post it wall is een andere instap-mogelijkheid: Maak er wel een creatieve versie van, eentje die klanten inspireert om zelf een persoonlijke getuigenis toe te voegen. Vb. maak de aanzet tot een figuur in post its, bezoekers zullen willen helpen om de vorm te vervolledigen. Maak kort en krachtig duidelijk wat er van de bezoeker verwacht wordt. Of je kan helemaal gek doen, en jouw gevel aankleden…
 • Dit is het resultaat van twee keer een uurtje bezoekers aanspreken in de bibliotheken van Deinze en Gent. De beelden werden aan elkaar geplakt met Moviemaker, een programma dat op iedere pc met Windows office staat. Zonder voorkennis monteerde ik de beelden op twee uurtjes.
 • Ontsluit getuigenissen in het infoblad van de gemeente.
 • Organiseer met de verzamelde getuigenissen een fototentoonstelling in de bib. Portretten van klanten met hun getuigenis over de bib. Richt een symbolisch openingsmoment in waar de getuigen, jouw belangrijkste partners, inclusief burgemeester en schepenen, niet op kunnen ontbreken. De medewerkers of getuigen zelf geven met gepaste trots toelichting bij de expo.
 • Laat getuigenissen renderen in een afhakersbrief. Laat de campagne je inspireren om afhakers aan te schrijven met getuigenissen als sprekend argument om nog eens terug te komen.
 • Even pochen: het jaarverslag van LOCUS. Iedereen kent het wel: bestuurders zijn geïnteresseerd in de cijfers. In jullie geval: Hoe zijn de bezoekerscijfers geëvolueerd? De ontleningen voor dat collectieonderdeel…? In ons geval, vb. hoeveel adviesvragen heeft LOCUS verwerkt.
 • Je kan een droog taartdiagrammetje maken, maar de cijfers krijgen voor de lezer pas echt een meerwaarde door voorbeelden te geven. Getuigenissen dus. Je hebt het bovendien zelf in de hand: zorg voor de juiste getuigenis die jouw cijfers emotioneel versterkt zoals jij het wilt.
 • Kijk op www.locusnet.be op de pagina van de Bibliotheekweek voor voorbeelden over hoe je getuigenissen kunt inzetten in uw jaarverslag.
 • De bib van Halle heeft een hele fijne blog met een gevarieerde stroom aan bibnieuwtjes. Korte interviewtjes met trouwe gebruikers vormen een terugkerende rubriek en zorgen voor leuke getuigenissen.
 • Gebruikers krijgen een gezicht op de website van de bib van Middelkerke. De bib is onderdeel van de gemeentelijke website maar maakt er een interessante pagina van, met verschillende gebruikersprofielen. Gebruikers vertellen wat ze komen zoeken in de bib.
 • In Kalmthout richtten ze de bib opnieuw in afgelopen jaar. De fijnste reacties uit het gastenboek naar aanleiding van een tentoonstelling kregen een plaatsje op de Facebook-pagina van de bib.
 • Wanneer mensen een fijne ervaring te danken hebben aan de bib, posten ze trouwens vaak zelf een getuigenis. Dit is het verhaal van studenten die elkaar aanmoedigen en afspreken voor of na een examen in café Van de Velde, het leescafé van de bib in Leuven.
 • Je kunt getuigenissen ook zo inzetten, digitaal als banner op jouw website of blog. Bruikbare foto’s, pdf’en vind je op www.locusnet.be.
 • Laat op jouw eigen Facebook-pagina getuigenissen aan bod komen. Vanop de fanpagina van de Bibliotheekweek kan je binnenkort heel eenvoudig getuigenissen ‘liken’ zodat ze ook op jouw fanpagina terecht komen.
 • Downloads beschikbaar via www.locusnet.be, inspiratie voor activiteiten en verzamelen/ontsluiten getuigenissen vind je op de wiki. Bestelperiode loopt van 15 mei tot 15 juni. De bestelbon vind je op de site van Locus. Materialen worden geleverd tegen 15 juli.
 • Nog een kort woordje over de Bib Bang wedstrijd: die is in het leven geroepen om van elkaars praktijk te leren. Wanneer u een inzending bezorgt over uw initiatief tijdens de Bibliotheekweek krijgt u bovendien feedback van een jury met kennis van zaken. Naast de individuele feedback formuleert de jury ook enkele algemene tips. … De bib van Wachtebeke won vorig jaar de Bib Bang. … Het gemeentebestuur toonde zich trots over wat de bib realiseerde. Een getuigenis om af te sluiten, van de bibliothecaris van Wachtebeke, die het aanvoelde als een hart onder de riem om verder op te bouwen.

Transcript

 • 1. Doelstellingen
  • Een Bibliotheekweek die rendeert, bibliotheken ondersteunt in verandering.
  • Focussen op wat bib teweegbrengt bij mensen. Tonen wat we betekenen. Letterlijk: meerwaarde zichtbaar maken.
  • Belanghebbenden van de bib betrekken. Wie is er belangrijk?
 • 2. Opzet
  • Centrale vraag: wat heb jij te danken aan jouw bib?
  • Gebruikers vertellen over hun bib
  • Achteraf ontsluiten we deze persoonlijke verhalen
  • Via deze succesverhalen: meerwaarde van de bib zichtbaar maken
  • Trots en zelfvertrouwen: fier op de bib Waarom zijn we zelf blij met onze bib?
 • 3. Opzet
  • Doelgroepen:
   • Huidige klanten
   • Lokaal bestuur
   • Minder de nadruk op potentiële klanten.
  • Starten voor de Bibliotheekweek met verzamelen van verhalen. Hoogtepunt tijdens Bibliotheekweek / Verwendag
 • 4. Getuigenissen = testimonials = evaluatie van klant die op positieve wijze kennis heeft gemaakt met uw diensten. Van Daele: Voor u Van een tevreden klant Gratis en voor niets
 • 5. Vb. boekenbranche
  • Op de achterflap
 • 6. Testimonials
  • Mensen geloven wat anderen over jou vertellen.
  • We laten ons leiden. We herkennen onszelf in het verhaal van anderen.
  • Gebruikers vinden het prettig, voelen zich gewaardeerd.
  • Verkopers zijn verdacht, bibliotheken niet.
  • Integendeel, betrouwbaarheid vergroot
   • Cfr. Poetsvrouw van de buren
  • Bewijs van de waarde die je creëert. Je toont je als aantrekkelijke organisatie, iemand om in de toekomst rekening mee te houden.
 • 7. Testimonials
  • Do’s en dont’s
  • Stel een gerichte vraag, dan krijg je concreet antwoord.
   • Waarom ben jij blij met je bib?
   • Waarom zou je jouw bib niet kunnen missen?
   • Waar ben jij de bib dankbaar voor?
  • Maak getuigenis herkenbaar, toon wie het zegt.
  • Hoe authentieker, hoe geloofwaardiger: spreektaal
  • Schrijf ze niet zelf, je valt door de mand.
  • Wees niet bang om arrogant gevonden te worden.
  • Vertrek niet van een leeg blad: breng mensen op ideeën.
 • 8.  
 • 9. Wervende flyer
 • 10. Gadget
 • 11. Portretten Win …
 • 12.  
 • 13. Aan de slag met de campagne
 • 14. Getuigenissen verzamelen
  • Klanten boekendienst aan huis of woon- en zorgcentrum
  • Andere gemeentediensten
  • Een lokale BV
  • Families met zomercd’s voor autorit naar zuiden
  • Mensen die jaarlijks belastingsgids consulteren.
   • Ouders die voorlezen ontdekt hebben voor baby of peuter
   • Jijzelf
  • Ga op zoek naar diversiteit in getuigenissen
  • Laat meerwaarde van de bib eruit blijken
  • Enkele voorbeelden
   • Trouwe krantenlezers
   • Leden leeskring
   • Cursisten basiseducatie
   • Jongeren die met wagen leren rijden
   • Ouders op zoek naar geboortenaam
   • Studenten die komen studeren
   • Internetgebruiker die
   • thuis geen internet heeft
   • Voorleesvrijwilligers
   • Leerkrachten
 • 15.  
 • 16.  
 • 17. Spreekuur mandataris
 • 18. ‘ De bib is één van onze diensten waar een groot deel van de inwoners misschien wel het vaakst komen. Waar bovendien een unieke dienstverlening geboden wordt, voor alle fasen in het leven. Vanuit die optiek ben ik blij dat we als gemeentebestuur enkele jaren geleden geïnvesteerd hebben in een nieuwbouw voor onze bibliotheek.’   Sabine Van Dooren, schepen van cultuur, Kapellen.
 • 19. Journalist in de bib
 • 20.  
 • 21. Babbelbox
 • 22. Op de markt… “ We wisten niet er in de bib ook tijdschriften konden uitgeleend worden” “ We zijn toch wel fier op onze bib… dat jullie de bib op een dergelijke manier onder de aandacht brengen”
 • 23. Klasjes
 • 24.  
 • 25. Getuigenissen ontsluiten In een zelfgemaakt filmpje
 • 26. Artikel in infoblad gemeente
 • 27. Fototentoonstelling
 • 28. Afhakersbrief
 • 29. Getuigenissen ontsluiten In uw jaarverslag
 • 30.  
 • 31. Jaarverslag Bib
 • 32. Getuigenissen ontsluiten
  • Quotes/interviews op uw website, blog, Facebook…
 • 33. Website Middelkerke
 • 34. Facebook
 • 35. Facebook
 • 36.  
 • 37.  
 • 38. Getuigenissen ontsluiten
  • Nog voorbeelden:
  • Quotes op uw website, blog, Facebook…
  • Terugkerende rubriek in infokrant
  • Persbericht met samenvatting acties en sterkste getuigenissen.
  • Officiële overhandiging aan burgemeester en schepenen. Met de pers.
  • Toonmoment in de bib voor gebruikers.
  • Lokale auteur maakt verhaal van getuigenissen.
 • 39. Praktische afspraken
  • Op www.locusnet.be :
   • Campagnebeeld online
   • Afhakersbrief, artikel infoblad …
   • Foto’s en getuigenissen
   • Materialen bestellen 15 mei – 15 juni
  • Materialen tegen 15 juli in de bib.
  • Inspiratie op wiki.bibliotheekweek.be
 • 40. Niet vergeten
  • Vertel aan LOCUS wat je zal ondernemen
   • Maak kans op een fotoreportage in jouw bib.
  • Filmpje de Bib, het leven van A tot Z
   • Op website LOCUS
  • Uw programma op www.uitinvlaanderen.be
 • 41. Slot - Algemene tips
  • Uit de Bib Bang-wedstrijd
   • Maak keuzes
   • Sla geen stappen over
   • Bib in gemeente of stad
  • Deel uw initiatief met collega’s en ontvang feedback van een deskundige jury.
  • Bib Wachtebeke:
  • 'De ideale stimulans om verder te bouwen… Steen per steen. De ingekaderde illustratie zal zeker een ereplaatsje krijgen in de bib.'