Lär dig grunderna i Twitter

2,191
-1

Published on

Om du har försökt dig på Twitter men mest blivit förvirrad kan den här guiden hjälpa dig på vägen. Med hjälp av bilder får du lära dig om knapparna i huvudmenyn, hur du ändrar dina profilinställningar och framförallt om hur du skriver inlägg, så kallade tweets. Med guiden vid din sida kommer du ett steg närmare att bli en proffstwittrare.

Guiden är gjord i utbildningssyfte i EU-projektet Kvarken på webben, som är en del utav Botnia-Atlanticaprogrammet. Följ oss på kvarkenpawebben.wordpress.com för att få fler tips i ämnena webbutveckling, sociala medier och digitala medier.

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
2,191
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Lär dig grunderna i Twitter

 1. 1. Grunderna i Twitter Lär dig tweeta och andra funktioner. Kvarken på webben. 26-06-13.
 2. 2. Du kommer få lära dig: 1. Landningssidan. - Genomgång av landningssidan layout och funktioner. 2. Ändra din profil - Välj användarnamn och fixa till din profilsida. 3. Börja interagera - Skriva tweets, få följare och börja följa andra användare Kvarken på webben. 26-06-13. I guiden kommer vi att gå igenom grundläggande funktioner för dig som är nybörjare i Twitter.
 3. 3. Kvarken på webben. 26-06-13. Registrera dig eller logga in Du kan följa med i guiden utan att vara inloggad på Twitter.
 4. 4. Kvarken på webben. 26-06-13. 1. Landningssidan
 5. 5. Kvarken på webben. 26-06-13. Huvudmenyn Tillbaka till landningssidan. Se dina interaktioner och omnämnanden. Få tips på tweets att läsa och konton att följa. Din profil. Sök efter konton och hashtags. Snabbknapp för att skriva ett inlägg. Ändra inställningar och läs direktmeddelanden.
 6. 6. Kvarken på webben. 26-06-13. Flödet med tweets Tweet betyder uppdatering och är ett inlägg på max 140 tecken. På landnings- sidan ser du tweets som både du och de du följer har skrivit. Inlägg där du eller någon du följer har interagerat med andra personer syns också.
 7. 7. Kvarken på webben. 26-06-13. Se skillnaden på olika tweets Den översta tweeten är en retweet. Nedtill ser du vem av de du följer som har retweetat inlägget. Användaren som skrev urpsrungstweeten kommer, på grund av retweeten, att synas i ditt flöde även om du inte följer det kontot. Den undre uppdateringen är skriven av en användare som du följer.
 8. 8. Kvarken på webben. 26-06-13. Se skillnaden på olika tweets Denna tweet är ett svar på en tweet som en annan användare skrivit och dessutom blivit retweetad. Om du trycker på ”Visa konversation” får du se det ursprungliga konversationsflödet.
 9. 9. Din profilsida På landningssidan finns en sammanfattning av din profil. Där kan du se din profilbild, hur många inlägg du skrivit, hur många du följer och hur många som följer dig. Det finns en ruta för att skriva nya tweets. Om du vill se hur din profil ser ut för andra trycker du antingen på ”Visa min profilsida” i den sammanfattande profilvisningen eller på ”Jag” i huvudmenyn. Kvarken på webben. 26-06-13.
 10. 10. Din profilsida På profilsidan syns all din information och dina interaktioner. I menyn till vänster kan besökare ta del av dina favoritmarkerade tweets och dina listor. Kvarken på webben. 26-06-13.
 11. 11. Andras profilsidor För att se andras profiler trycker du antingen på profilbilden eller på användarnamnet. Du får då upp en sammanfattad profilsida. Välj ”Visa full profil” för att se hela profilen. Kvarken på webben. 26-06-13.
 12. 12. Andras profilsidor Fullständiga versionen av andras profilbilder. Tryck på ”hem” i huvudmenyn för att komma tillbaka till startsidan/landningssidan. Kvarken på webben. 26-06-13.
 13. 13. Rekommenderade konton På landningssidan, under sammanfattningen av din profil, finns en ruta med rekommenderade konton, där ges förslag på konton du kan följa. Kvarken på webben. 26-06-13. Verifierade konton har en blå bock och bestäms av Twitter för att underlätta för användarna att hitta rätt.
 14. 14. Trender Trender, på landningssidan, vad som är det mest aktuella ämnet att diskutera på Twitter just nu. Du kan ändra inställningarna för om du vill se trender i ett visst land eller få skräddarsydda trender som anpassat till dig. Kvarken på webben. 26-06-13.
 15. 15. Kvarken på webben. 26-06-13. 2. Ändra din profil
 16. 16. Kvarken på webben. 26-06-13. Vad som visas på din profil Profilbild Användarnamn Namn Biografi på max 160 tecken om dig. Adressen till din hemsida Platsen där du är lokaliserad Sidhuvudet är rutan med dina profiluppgifter
 17. 17. Ändra profilinställningar Kvarken på webben. 26-06-13. Vissa profiluppgifter kan du ändra direkt genom din profilsida. Välj ”redigera profil” för att få upp redigeringsrutan. De fält du kan ändra kommer att gråmarkeras. Tryck på fältet för att göra din ändring och välj sedan ”spara ändringar”.
 18. 18. Ändra profilinställningar Kvarken på webben. 26-06-13. För andra ändringar måste du in på ”inställningar” som finns under kugghjulet, högst upp till höger i huvud- menyn. En ny meny kommer dyka upp på vänster sida. Konto: Språk och sekretess. Profil: Sidhuvud, användarnamn och ansluta till Facebook. Design: Ändra bakgrundsbilden.
 19. 19. Kvarken på webben. 26-06-13. Välj rätt användarnamn Användarnamnet visas med ett @ framför sig. Du omnämns av andra i inlägg genom @dittanvändarnamn. Välj ett kort användarnamn för att ta upp få tecken i ett inlägg när andra vill skriva till eller om dig. Ditt användarnamn ska vara kopplat till ditt företag. Om du har ett starkt varumärke kan det vara klokt att inte förkorta det. Om du har olika twitterkonton för olika tjänster eller språk är det bra om du kan förmedla det genom att ha exempelvis @användarnamn_sv .
 20. 20. Kvarken på webben. 26-06-13. Ditt namn Förutom användarnamnet kan du också välja ett vanligt namn. Här skriver du företagets fullständiga namn, speciellt om du varit tvungen att korta ned det på användarnamnet. Du är sökbar på Twitter både genom ditt användarnamn och ditt ordinarie namn. Om du har olika twitterkonton för olika tjänster eller språk är det bra om du kan förmedla det även på namnet. Du kan enkelt ändra både ditt användarnamn (förutsatt att det nya är ledigt) och ordinarienamn under inställningar.
 21. 21. Kvarken på webben. 26-06-13. Profilbilden och sidhuvudet Profilbilden visas tillsammans med dina tweets även när du blir retweetad och när ditt konto blir rekommenderat för andra följare. För att öka igenkänningsfaktorn bör din profilbild bestå av företagets logga. Sidhuvudet kan redigeras för att passa din grafiska profil. Twitter rekommenderar storleken 1252×626 samt att filstorleken inte överskrider 5 mb.
 22. 22. Kvarken på webben. 26-06-13. Bakgrundsbilden Din valda bakgrundsbild ligger i bakgrunden på din profil och på din startsida. På andras användares fullständiga profil är det bakgrunden för det kontot som syns i bakgrunden. Du kan välja mellan färdiga teman eller ladda upp en egen bakgrundsbild. Filstorleken får inte vara mer än 2 mb.
 23. 23. Kvarken på webben. 26-06-13. 3. Börja interagera
 24. 24. Kvarken på webben. 26-06-13. Sök efter konton att följa Skriv in ett namn eller en kategori i sökrutan. Det kommer upp en lista på konton medan du skriver. Ifall du trycker Enter får du upp vyn undertill. Där visas tweets som skrivits och förslag på konton. Scrolla igenom för att hitta något intressant för dig.
 25. 25. Kvarken på webben. 26-06-13. Så följer du andra Välj ”följ” under sidhuvudet på användarens profil för att börja följa. Det kommer att stå ”Följer” när du följer användaren. Tryck på ”Följer” för att avfölja. Du kan trycka direkt på ”Följ” vid rekommenderade konton.
 26. 26. Kvarken på webben. 26-06-13. Tre tips för att få fler följare Följ de du vill ska följa dig Ett av de bästa tipsen för att få nya följare är att börja följa de du vill ska följa dig. Chansen är väldigt stor att användaren går in på din profil och följer dig om du verkar intressant. Sprid ordet Berätta på dina andra kommunikationskanaler, som på Facebook, Instagram och din hemsida, att du finns på Twitter. Ha en strategi Bestäm vad du ska twittra om. Ska du bara bedriva kundtjänst eller nyhetsvärde för pressen? Hur personlig vill du vara? Det blir lättare om du redan innan bestämt inriktningen.
 27. 27. Kvarken på webben. 26-06-13. Skriv en tweet Twittra antingen genom rutan som finns på din lilla profilsida på landningssidan eller tryck på symbolen med fjäderpenna högst upp till höger i huvudmenyn för att få fram en ruta att skriva ditt inlägg i. En tweet får vara max 140 tecken.
 28. 28. Kvarken på webben. 26-06-13. Tre tips till dina tweets Hashtags Symbolen #, som är en hashtag, används för att kategorisera tweets och förklara en stämning. Du kan skapa en helt ny hashtag enbart genom att sätta # framför ett ord. Du kan lägga upp bilder och plats med din tweet genom att trycka på antingen kamera- eller platssymbolen. Bilden kommer att visas som en länk. Bitly Gå in på bitly.com för att förkorta länkar. Den nya, kortare länken kommer att visas som http://bit.ly. Beskriv i tweeten vad följarna kommer till när de trycker på länken för att få klick.
 29. 29. Kvarken på webben. 26-06-13. Svara på en tweet Håll pekaren över inlägget du vill svara på för att få en menyn som syns under tweeten. Välj ”Svara” för att få fram konversationsrutan. När du svarar eller skriver till någon använder du deras användarnamn i tweeten.
 30. 30. Kvarken på webben. 26-06-13. Retweeta Håll pekaren över inlägget och tryck på ”Retweet”. Rutan undertill kommer att dyka upp. När du trycker på ”Retweeta” kommer en grön pil i högra hörnet på inlägget att dyka upp. Dina följare kommer inte se pilen i hörnet, utan texten ”retweeted” under inlägget. RT används ofta som en förkortning för retweet för att uppmana följare att retweeta ett inlägg. Tacka de som har retweetat dig.
 31. 31. Kvarken på webben. 26-06-13. Favoritmarkera en tweet Välj ”Favoritmarkera”. En stjärna i högra hörnet kommer att dyka upp. Om du dessutom hade retweetat inlägget syns hälften av varje symbol. De som går in på din profil kan ta del av dina favoritmarkerade inlägg.
 32. 32. Kvarken på webben. 26-06-13. Ha koll på vart du nämns Under ”@Anslut” i huvudmenyn kan du se i vilka tweets du har blivit omnämnd. Du kan dessutom se interaktioner på vilka som börjat följa dig, besvarat dina tweets, retweetat dig och favoritmarkerat dina inlägg.
 33. 33. Kvarken på webben. 26-06-13. Tack! Du har nu fått lära dig de mest grundläggande funktionerna för att börja använda Twitter. När du lär känna sajten bättre kommer du även få bättre insikt i hur du ska använda den för att nå ut till dina målgrupper. Håll utkik efter nästa Twitterguide där vi går igenom olika hjälpmedel för omvärldsbevakning på Twitter. Till dess, besök vår blogg! kvarkenpawebben.wordpress.com
 34. 34. Om Kvarken på webben Kvarken på webben. 26-06-13. I det här EU-projektet, som är en del av Botnia-Atlanticas program, deltar sex stycken turistbyråer från Kvarkenregionen; Skellefteå, Umeå, Närpes, Jakobstad, Karleby och Vasa. Målet är att turistbyråerna utvecklas och kommunicerar via webbplatser, sociala och digitala medier för att få fler besökare. Kunskapen ska spridas vidare till turistföretagen i destinationerna. Gå in på umea.se/kvarkenpawebben för att läsa mer om hur projektet finansieras. Hälsningar Theres Hiltunen, projektledare Theres.hiltunen@umea.se

×