Internet je moj prijatelj

446 views
269 views

Published on

Rad učanika IV - 2 OŠ "Kralj Petar I" Niš. Mentor Suzana Miljković

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
446
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
114
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Internet je moj prijatelj

  1. 1. Internet je moj prijatelj
  2. 2. Internet  Internet je javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mrežekorištenjem istoimenog protokola (internet protokol=IP).  To je "mreža svih mreža" koja se sastoji od milijuna kućnih, akademskih, poslovnih i vladinih mreža koje međusobno razmjenjuju informacije i usluge kao što su elektronička pošta, chat i prijenos datoteka te povezane stranice i dokumente World Wide Weba.
  3. 3. Bezbednost na Internetu  Postoje određeni rizici upotrebe Interneta koje veliki broj korisnika nedovoljno ili uopšte ne poznaje.  Mogu da budu ugroženi vaša privatnost i reputacija, opljačkan vaš novac na bankarskim računima, potrošeno vaše vreme kod Internet provajdera, onesposobljen vaš računar... Čak i lična i porodična bezbednost mogu da budu ugroženi ako se neoprezno ponašate na Internetu.
  4. 4. Bezbednost na Internetu        Zlonamerni pojedinci, organizovane hakerske grupe, pa i sajber kriminalci, mogu da nanesu štetu na sledeće načine: da zaraze vaš računar špijunskim softverom kako bi vam ukrali identitet ili pratili vaše Internet i životne navike da naprave probleme u funkcionisanju vašeg računara pomoću virusa i drugog zlonamernog softvera da preuzmu kontrolu nad vašim računarom i da ga koriste za napad na druge korisnike širom sveta da vas navedu da posetite lažni sajt nekog od onlajn servisa koje koristite i tamo ostavite lične podatke da upadnu u vašu bežičnu mrežu i besplatno koriste vašu Internet konekciju da ukradu i potom koriste vaše naloge za slanje e-pošte i četovanje
  5. 5. Opasnosti za decu na Internetu  Izlaganje sadržajima za odrasle, rasističkim i drugim uznemirujućim sadržajima  Onlajn susreti sa zlonamernim i opasnim pojedincima  Narušavanje privatnosti  Neoprezno korišćenje programa za deljenje sadržaja (File-Sharing ili Peer-to-Peer)
  6. 6. Zaštitita identiteta i privatnosti       Vaš identitet i vaša reputacija na Internetu su dragoceni. Sajber kriminalci će na prevaru pokušati da dobiju lične podatke od vas, kakao uzmu novac s vašeg računa i koriste vaše kreditne kartice. Zaštitite se od uzimanja podataka na prevaru i uhođenja: Blokirajte neželjenu e-poštu. Koristite novije verzije Internet pretraživača koje će vas upozoriti na poznate lažne veb sajtove. Ne otkrivajte svoju lozinku i druge lične podatke. Zapamtite da na Internetu nema opcije "undo" - u najvećem broju slučajeva šta ste uradili, uradili ste. Ukoliko, na primer, objavite svoju fotografiju na nekoj od društvenih mreža, nećete moći da kontrolišete način na koji se ona dalje koristi, kopira ili arhivira.
  7. 7. Prezentaciju pravila Emilija Petrović IV2

×