Debate-ul sau Dezbaterea. Corneliu Niste, Cluj

818
-1

Published on

Lucrare finala elaborată în cadrul cursului e-learning „Învăţăm Democraţia prin Dezbateri” pe platforma de colaborare internaționala www.civicportal.org (1.XI-20.XII.2012).
Moderator – Valeriu Gorincioi, director, Liceul Teoretic “Mihai l Sadoveanu” din Călăraşi.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
818
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Debate-ul sau Dezbaterea. Corneliu Niste, Cluj

 1. 1. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI DEBATE-UL SAU DEZBATEREA Debate = dezbatere, discutie, disputa, controversa
 2. 2. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI “Democraţia înseamnăguvernare prin dezbatere, dar este eficientă doar dacă îi poţi opri pe oameni să vorbească.” Clement Atlee
 3. 3. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI DEBATE- ul Forma structurata de dezbatere educationala, compusa formal din echipe cu un numar egal de membri. Acestia sunt pusi in situatia de a pune in valoare "pro" si "contra" argumente diferite pentru ambele fatete ale unor chestiuni asupra carora oamenii, desi bine intentionati, pot fi in dezacord.
 4. 4. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI Club de debate intr-o scoala sau universitate? Pentru a deprinde argumentarea. Indiferent daca abordarea unui subiect este de natura practica sau teoretica, argumentarea este vitala pentru a hotari in multele situatii in care apar diferente de opinii, intrebari sau incertitudini. Capacitatea de a lucra in echipa, de a face documentare riguroasa, de a identifica surse credibile de informatii, de a construi discursuri publice de impact, de a iti ascuti umorul si fair play-ul, acestea ar putea fi alte castiguri.
 5. 5. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERIDebate si Democratie, doua cuvinte care incep la fel.Spre deosebire de regimurile totalitare sau nedemocratice in care unset limitat de idei este impus ca adevar absolut, societatiledemocratice depind de schimbul liber si deschis de opinii.Pentru ca democratia sa functioneze, valorile pe care debate-ul leincurajeaza – gandirea critica, toleranta si atenta cantarire a dovezilor- se cer pretuite si incurajate.Urmarind istoria dezbaterii din Grecia Antica si pana astazi, KarlPopper a descris inventarea argumentului critic ca un pas important indezvoltarea gandirii umane: adevarul nu este final, ci deschisimbunatatirii, iar discutia critica este singura care ne duce maiaproape de adevar.
 6. 6. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI Dezbaterile publice de consultare a cetatenilor, cele parlamentare, dezbaterile din campaniile electorale dar si cele stiintifice sau pe teme economice apar de fiecare data cand cetatenii nu sunt de acord asupra unui subiect si aleg sa isi expuna argumentat punctele de vedere. Diferentele principale intre dezbaterile generale dinsocietate si dezbaterile educationale sunt structura formala, restrangerea temei aflate in discutie si caracterul de competitie.
 7. 7. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI Orice dezbatere este un semn de civilitate, atata timp cat e purtata cu bunacredinta, ascultare atenta, discernamant si fair play. Si pentru ca intr-o societate moderna, lucrurile merg inainte datorita schimbului liber de idei.
 8. 8. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERIAbordarea din debate dezvolta paticipantilor capacitatea de analiza a problemelor controversate si ajuta la obtinerea unei imagini nedistorsionate de prejudecati.In acest context, participantii vor fi determinati sa emita judecati asupra unei "motiuni" folosind criterii obiective, si totodata, sa apere o pozitie folosind argumente sustinute de dovezi si nu de simple opinii. Practicarea dezbaterilor îi pregateste pe tineri sa actioneze si sa participe inteligent în viata sociala, sa investigheze si sa analizeze probleme importante ale lumii contemporane, sa fie critici si constructivi in abordarile asupra unui subiect.
 9. 9. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERIIndiferent de format, ceea ce este important desubliniat este ca tema dezbaterii reprezinta inprimul rand un pretext pentru exersareaabilitatilor de comunicare in spatiul public, degandire critica si de argumentare logica, si nu oincercare de a stabili valoarea de adevar a uneiadin cele doua pozitii exprimate in timpuldezbaterii.
 10. 10. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI In cadrul competitiilor de dezbateri arbitrii urmaresc masura in care participantii reusesc sa argumenteze convingator, sa organizeze prezentarea, sa raspundaprompt si analitic contra-argumentelor echipei oponente si daca sunt persuasivi.Nu in ultimul rand, ascultarea atenta, toleranta, umorul si fair play-ul conteaza in acordarea deciziei. Juriul esteformat dintr-un numar impar de arbitri, care sunt invitati sa nu ia in considerare opinia personala asupra temei puse in discutie.
 11. 11. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI Desi toate metodele (formatele) de debate dezvolta în principal aceleasi abilitati, fiecare accentueaza în mod deosebit unele dintre ele. Astfel, formatul de dezbateri "Karl Popper" pune un accent deosebit pe procesul de documentare, pe calitatea si cantitatea de informatii (dovezi) furnizate în sprijinul argumentelor, are reguli foarte stricte în ceea ce priveste structura sistemului de argumentare si abordeaza în general teme cu posibilitati restrânse de interpretare.
 12. 12. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI Formatul de dezbateri "Parlamentare" pune accentul în mod special pe filosofia promovata de fiecare dintre cele doua echipe, pe stilul de prezentare si pe abilitatile de persuasiune, are reguli mult mai flexibile în ceea ce priveste structura sistemului de argumentare, abordeaza în general teme cu posibilitati extrem de largi de interpretare si se bazeaza pe cunostinte pe care orice persoana mediu- informata ar trebui sa le aiba, folosirea informatiilor specifice fiind chiar interzisa.
 13. 13. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI Tipuri de dezbateri Acestea se diferentiaza prin algoritmul de desfasurare a dezbaterii, numarul de membri ai echipei, modul în care vorbitorii se pregatesc pentru dezbatere si prin accentul diferit pus pe diverse abilitati cerute vorbitorilor participanti. Mai jos sunt prezentate succint cele mai importante formate de dezbateri: Dezbaterile tip Parliamentary (American si British) - un format extrem de flexibil în care se înfrunta fie 2 echipe a câte 2 sau 3 vorbitori fiecare (în versiunile europene si americana, respectiv în versiunea australiana), fie 4 echipe a câte 2 vorbitori fiecare (în versiunea britanica). Motiunea pe marginea careia se dezbate este dezvaluita participantilor cu 15 minute înaintea dezbaterii. In acest format, accentul se pune pe persuasiune, strategii de argumentare, impactul asupra auditoriului, mai putin pe informatie exhaustiva despre subiect. Acesta este formatul oficial practicat în cadrul programului universitar de dezbateri.
 14. 14. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI Dezbateri tip Karl Popper Un format foarte structurat care opune 2 echipe a câte 3 vorbitori. Tema dezbaterii se cunoaste cu mult timp înaintea desfasurarii dezbaterii si accentul cade pe dezvoltarea argumentelor pe baza dovezilor materiale si a informatiilor precise despre subiectul dezbatut. Formatul KP este un format axat pe informatii, structura, sinteza si dezbateri tip Lincoln-Douglas - un format care opune 2 echipe ce dezbat o tema (în general filosofica sau etica) din punct de vedere al justetii, respectiv valorii unor concepte. Aceste dezbateri se mai umesc si dezbateri de valoare, iar accentul cade în special pe retorica.
 15. 15. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI Dezbateri tip Policy Similare din punct de vedere al formatului cu dezbaterile Lincoln-Douglas, cu deosebirea ca dezbaterea se poarta în special pe teme pragmatice, care propun o actiune sau o atitudine concreta (un plan de rezolvare a unei probleme identificate) în viata economico-social-politica. Accentul cade pe demonstrarea eficientei si a viabilitatii unor masuri sau actiuni, mai putin pe conceptul de valoare sau pe performantele retorice. Un exercitiu excelent de rezolvare a problemelor.
 16. 16. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI Extemporaneous Speaking Un format în care un numar nelimitat de vorbitori sunt evaluati succesiv si individual de catre o comisie de arbitri, pentru luarea unei atitudini (pro sau contra) fatade o tema. Se prezinta un numar restrâns de teme dintr-oarie mai larga de subiecte, vorbitorul îsi alege una si are ladispozitie 30 de minute pentru pregatirea unui discurs de 7 minute, timp în care poate consulta orice materiale bibliografice doreste. Arbitrii evalueaza abilitatile oratorice si retorice ale vorbitorului, modul în care reuseste sa capteze atentia auditoriului, structura discursului si consistenta ariilor de analiza a temei alese.
 17. 17. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI Tehnicile de dezbateri dezvolta: *Toleranta fata de opiniile adverse; *Gândirea critica; *Persuasiunea; *Concizia în exprimare; *Ascultarea activa; *Stilul de prezentare într-o aparitie publica; *Abilitatile de lucru în echipa.
 18. 18. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI Practicarea dezbaterilor îi pregateste pe tineri: *sa actioneze si sa participe inteligent în viata sociala; *sa investigheze si sa analizeze probleme importante ale lumii contemporane; *sa sintetizeze informatii; *sa lucreze în echipa alaturi de colegi; *sa raspunda prompt si analitic unor solicitari; sa fie ascultatori critici.
 19. 19. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI “Dezbaterea este o formă de artă. Are legătură cu victoria argumentărilor. Nu are legătură cu descoperirea adevărului.” Stephen Jay Gould
 20. 20. Corneliu Niste - ÎNVĂŢĂM DEMOCRAŢIA PRIN DEZBATERI Va multumesc! Corneliu Niste
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×