Emas/Perak - Duit Sunnah

  • 1,079 views
Uploaded on

Gold is Sunnah Money, Not an Investment

Gold is Sunnah Money, Not an Investment

  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
    Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
1,079
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
28
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. © 2012 Gold and silver are money. Everything else is credit”— J.P. Morgan Emas/perak – Duit Sunnah Dalam Islam (al-Qur’an dan ahadith), emas/perak BUKAN PELABURAN atau simpanan atau bahan koleksiAllah membenarkan hanya perempuan memakai emas sebagaiperhiasan
  • 2. © 2012 tapi…… emas semenjak 11 tahun dulu asyik naik je harganya – bolehlah kita beli, dapat untung! 20-30% setahun, purata! Beli saham atau rumah, pun tak dapat macam ni
  • 3. © 2012Betul ke emas naik harga… mungkin nilai duit kertas kita jatuh tak??? Carta diatas (2001 – 2011) menunjukkan perbandingan menarik hubungan emas dengan berbagai mata wang dunia. Dollar America dan Pound Sterling jatuh hampir 80% sementara Euro dan Yen menunjukkan kejatuhan 70%. Mata wang terbaik ialah Swiss Franc. Bagaimanapun ia masih jatuh nilainya berbanding dengan emas. Aliran kejatuhan Ringgit Malaysia mengikut aliran kejatuhan Dollar America.
  • 4. © 2012MasyaAllah! – seakan-akan Allah swt mengawal harga emas/perak 1 Dirham RM 14.00 2.975 gram Perak tulen 3 gram Perak 999.0 1 Dinar RM 730.00 4.25 gram Emas tulen 4.3 gram Emas 999.9Zaman Nabi Muhammad SAW Harga Zaman kitaKalaulah saya ada 1 dirham (bersamaan 2.975g perak) dan hidup di zaman Nabi MuhammadSAW, saya boleh membeli seekor ayam. Pastinya, jika saya ada 3g perak 999.0 (bersamaanRM13-15) saya akan memperolehi juga seekor ayam. Ini bermakna dengan mata wang peraknilainya tidak susut berzaman-zaman, SubhanAllah!Apa kata kalau kita ada emas. Di zaman NabiMuhammad SAW, saya boleh membeli seekor kambingdengan 4.25g (bersamaan 1 dinar). Di zaman ini, sayaperlu 4.3g emas 999.9 (bersamaan RM650-800) untukmemperolehi seekor kambing. Ini bermakna denganmata wang emas nilainya juga tidak akan susutberzaman-zaman, SubhanAllah!
  • 5. © 2012 Kenapa harga emas akan sentiasa meningkat dalam jangkamasa panjang? • Inflasi – kelemahan dan krisis ekonomi dunia yang tiada kesudahannya • Mengambil/memberi Riba – berleluasa • Bekalan wang kertas meningkat – mencetak duit tanpa batasan! • Belanjawan negara dan rakyat yang sentiasa berhutung • Bank-bank pusat dunia akan sentiasa membeli emas (25% sejak 2008) • Bekalan emas (galian baru) berkurangan • Pengunaan duit elektronic yang meluas ((97% transaksi dunia) • Spekulasi dan manupulasi bukan pelaburan – berjudi dan penipuan! • Dan lain-lain sebab seperti perang, krisis politik dan jatuh kepercayaan keatas matawang dunia Harga Emas Berganda 5X sejak 10 tahun 40 tahun dahuluAsasnya, sebab-sebab diatas amat negative (zalim serta mengundungi elemen-elemenpenipuan dan tamak) dan menyebabkan ekonomi negara serta global tidak menentu. Dalammasa terdekat dan jangka panjang, harga emas akan tetap naik atau dipandang daripadasudut yang lebih tepat lagi, nilai sebenar duit kertas yang kita guna setiap hari, akansentiasa menurun!
  • 6. © 2012 SPEKULASI HARGA ITU HARAM BELILAH EMAS KERANA ALLAH SPEKULASI = JUDI Ramai membeli emas melalui akaun emas Apakah tujuan mereka berbuat begitu? Terkini, spekulasi harga emas berleluasa Tentu sekali bila emas tiada di tangan,NIAT pembelian bukan untuk menggunakannya sebagai DUIT SUNNAH – terang-terang ianya sekadar SPEKULASI dan perjudian yang HARAM – menyimpan bertujuan meraih keuntungan bila harga emas naik
  • 7. © 2012 KUASA BELI dan KEBERKATAN EMAS DINAR – petikan Hadith Dilaporkan oleh Imam Ahmad dalam Musnadnya, daripada ‘Urwah yang bermaksud:“(Pada suatu hari) Rasulullah s.a.w menemui sekumpulan binatang ternakan yanghendak dijual. Lalu Rasulullah s.a.w memberi kepada ku satu dinar dan berkata:“Wahai Urwah, pergi kepada lelaki tersebut dan belikan untuk ku seekor kambing.”Aku pun pergi menemui lelaki tersebut dan melakukan tawar menawar sehingga akudapat membeli dua ekor kambing dengan harga satu dinar. Kemudian aku membawakedua ekor kambing tersebut. Di perjalanan, seorang lelaki menemui aku dan inginmembeli salah seekor kambing daripada ku. Lalu aku menjualnya dengan harga satudinar. Kemudian aku berjumpa Rasulullah s.a.w dengan membawa seekor kambing dansatu dinar lalu aku berkata: “Wahai Rasulullah, inilah dinar dan kambing milik mu.”Rasulullah bertanya: Bagaimana kamu melakukannya? Aku pun menceritakan kepadaBaginda apa yang telah aku lakukan lalu Baginda berkata: “Ya Allah, berkatilahperniagaannya.” BERKATLAH SESEORANG ITU APABILA IA BERJUAL-BELI DAN BERAQAD (TRANSAKSI) DENGAN EMAS – Duit Sunnah! Perkataan ” Dinar” bukanlah berasal dari bahasa Arab, tetapi berasal dari bahasa Yunani dan Latin atau mungkin merupakan kata lain dari bahasa Aramaic-Persia “Denarius”
  • 8. © 2012 Berjihadlah! – gunalah emas/perak sebagai wang700 – 1924 Masihi: Sejak awalnya, umat Islam telah mengunakan emas syiling (Dinar)sebagai wang mereka. Emas Gold Dinar telah menjadi mata wang Islam yang rasmihinggalah kejatuhan Kerajaan Ottoman pada 1924... Selama 88 tahun, Dinar (emas) dandirham (perak) hilang kegunaan sebagai mata wang Islam! Cara-cara emas boleh digunakan sebagai duit di masa kini – • Sandarkan gaji/pendapatan kepada emas untuk pembelanjaan harian • Beli kenderaan, rumah atau apa jua aset dengan emas • Tambah pemegangan emas/perak sebagai simpanan hari hujan • Bayar zakat dengan emas • Bagi pinjaman/sedekah dengan emas • Pergi Umrah/Haji dengan mengunakan emas • Biayai kos pendidikan anak-anak dengan emas • Emas untuk melabur dalam perniagaan yang tulen lagi halal • Menukarkan hasil tuai kepada emas dan perak • Wakaf/Wasiat dengan emas
  • 9. © 2012 Apa anda perlu tahu tentang emasA. Di mana asalnya emas dan perak? Allah swt berfirman –Sesungguhnya Kami (Allah) telah mengutuskan para rasul Kami (Allah) dengan bukti-bukti yang nyata, dan Kami (Allah)turunkan bersama mereka kitab dan mizan (neraca) supaya berdirilah manusia dengan keadilan. Dan Kami (Allah)turunkan besi yang padanya terdapat kekuatan yang hebat dan berbagai manfaat bagi manusia, dan supayadibuktikan Allah siapa yang menolong-Nya dan para rasul-Nya dengan ghaib. Sesungguhnya Allah adalah al-Qawiyy(Maha Kuat), lagi al-‘Aziz (Maha Perkasa) – Al-Hadid (57);25.Jelas bahawa pada kurun ke-7, Allah telah memberitau kita besi (serta unsur-unsur berat sepertitembaga, aluminum, plumbub, zinc, platinum, rodium, uranium, emas, perak dan lain-lain) diturunkandari langit (dari bintang-bintang gergasi yang jauh), sekali sahaja (anzalna), melalui meteor-meteor,seperti mana juga Hajar Al-Aswad diturunkan ke dunia. Maklumat ini baru difahami oleh para ilmuwanastronomi moden pada abad ke-20. MasyaAllah! Emas/perak asalnya bukan dari bumi tetapi di langit! Emas/perak amat terhad! – hanya sekali sahaja ia diturunkan ke bumi Rahmat Allah! - Amat berkat jika memilikinya dan menggunkannya
  • 10. © 2012 Apa anda perlu tahu tentang emasB. Berat dan kualiti emas • Berat emas ditimbang mengunakan unit gram, kilogram atau ounce • 1 ounce (oz.) bersamaan 31.105g • 1 dinar – 4.25g • Gred-gred atau kehalusan atau ketulenan emas di ukur dengan ‘karat’nya – • 24K atau peratusan emas 99.99% atau 999.9 atau emas 10 • 22.8K atau peratusan emas 95.0% atau 950 atau ‘emas kelantan’ • 22K atau peratusan emas 91.6% atau 916 • 20K atau peratusan emas 83.5% atau 835 • 19K atau peratusan emas 80.0% atau 800 atau ‘emas paun’ • 18K atau peratusan emas 75.0% atau 750 • 14K atau peratusan emas 58.5% atau 585 atau emas campur • 9K atau peratusan emas 37.5% atau 375 atau suasa Emas putih juga emas, hanya ia dicampurkan dengan logam putih seperti platinum, rhodium, perak dan lain-lain Breaking News Mengatasi kezaliman dengan emas! India to pay for Irans oil in gold January 24, 2012 18:27 IST
  • 11. © 2012 Apa anda perlu tahu tentang emasC. Harga emas • Harga spot emas • Di Malaysia – RM/g, seperti terdapat di laman web: http://www.mks.ch/mobile/myr/ • Di USA - US$/oz., seperti terdapat di laman web: http://www.kitco.com/kitco-gold-index.html • Harga emas retail (Federation of Goldsmith and Jewelers Association of Malaysia) • Selalulunya, 20% daripada harga spot • Harga di kedai emas, sebelum upah, seperti terdapat di laman web: http://www.fgjam.org.my/ • Harga emas ar-rahnu • 12-17% daripada harga spot • Harga digunakan untuk menilai Marhun, seperti terdapat di laman web: http://www.arrahnuxchange.com.my/v1/
  • 12. © 2012 Apa anda perlu tahu tentang emasC. Pengiraan harga emas – Berat emas (g) X harga spot (RM/g) X perpuluhan kandungan emas; dan ditambah premiumnya serta upah beliannya (jika pembelian melalui wakil) Contoh: Australian Nugget 1 oz, 999.9 pada 24/1/12; harga spot RM167.12/g; 1oz = 31.105g; Premium – 5%, Upah pembelian 2% 31.105 x 167.12 x .9999 = RM5,197.75 Premium = 5,197.75 x 5% = RM259.89 Upah pembelian = (5,197.75 + 259.89) x 2% = RM109.15 Jadi, harga belian emas = RM5,197.75 + RM259.89 + RM109.15 = RM5,566.79 Premium Emas 999.9 (24k) Tarikh 14/1/21 Spot price , RM/g 165.66 Nubex 4-14% rantai, dinar OUB 5-9% coins Maybank 7-9% coins Agent/Individual 10-20% bermacam Public Gold 10-24% bar Kedai emas 20% keatas bermacamcampur upah tukang Khalidahessa 7-16% coins, dinar, rantai 2 % Upah pembelian
  • 13. © 2012 Ar-RahnuPajak Gadai Islam yang berdasarkan Syariah – Al-Qard (pinjaman atas principalsahaja), Al-Wadiah (simpanan berjamin) serta Al-Ujrah (Upah simpanan al-Marhun)sebagai sumber pembiayaan serta-merta untuk menolong individu mengatasikeperluan aliran tunai, memberi peluang-peluang simpanan beruntung sertamengelak aktiviti-aktiviti pinjaman haram. Ar-Rahn, kontrak Syariah yangdikenali sebagai sunnah selepas Nabi Muhammad SAW wafat bila diketahuibahawa Rasullah telah meninggalkan perisai besinya sebagai cagaran kepadaseorang Yahudi atas pinjaman beliau sebelum itu. Juga, Allah berfirman –Dan jika kamu berada dalam musafir (lalu kamu berhutang atau memberi hutang yang bertempoh), sedang kamu tidak mendapatijurutulis, maka hendaklah diadakan barang gadaian untuk dipegang (oleh orang yang memberi hutang). Kemudian kalau yangmemberi hutang percaya kepada yang berhutang (dengan tidak payah bersurat, saksi dan barang gadaian), maka hendaklah orang (yangberhutang) yang dipercayai itu menyempurnakan bayaran hutang yang diamanahkan kepadanya, dan hendaklah ia bertaqwa kepadaAllah Tuhannya. Dan janganlah kamu (wahai orang-orang yang menjadi saksi) menyembunyikan perkara yang dipersaksikan itu. Dansesiapa yang menyembunyikannya, sesungguhnya ia adalah orang yang berdosa hatinya. Dan (ingatlah), Allah sentiasa Mengetahui akanapa yang kamu kerjakan.
  • 14. © 2012Ar-Rahnu Ar-Rahnu X’Change hanya menerima – • Syiling Canadian Maple Leaf • Syiling Australian Nugget • Syiling Kijang Mas Coins • Dinar Emas Kelantan • Emas 1Asia Gold • Barang kemas emas 65% Pinjaman keatas Marhunnya berdasarkan harga emas ar-Rahnu 0.75% sebulan – Upah simpanan
  • 15. © 2012 Ar-Rahnu MEMBENA KEKAYAAN Tambah pemegangan emas sebagai simpanan hari hujan Plan Beli-1-dapat-5Beli 1 barangan emas, kemudian rihankannyauntuk mendaptkan wang tunai. Top-up duitar-Rahnu dengan wang sendiri dan pergi belibarangan emas yang serupa.Seterusnya, rihan barangan emas yang dibelitadi. Kemudian top-up dengan duit sendiri danbeli satu lagi barangan emas yang serupa.Ulangi proses ini sebanyak 5 kali. Simpanbarangan kemas yang ke-5 sebagai ‘Queen’.Tunggu hingga harga emas naik ketahap yangsesuai dan rihan ‘Queen’ tadi, dan tebuskelima-lima barangan emas anda daripada Ar-Rahnu, Insyallah.
  • 16. © 2012 Ar-Rahnu Kira-mengira Ar-Rahnu Contoh: Australian Nugget 1 oz. (31.105g), 999.9 pada 25/1/12; harga ar-rahnu RM188.12/g (24K); 1. Marhun Berat emas (g) X harga ar-rahnu (RM/g) mengikut grednya 31.105 x 188.12 = RM5,851.47 2. Pinjaman Marhun (RM) X 65% RM5,851.47 x 65% = RM3,803.46 Nota: Dengan pinjaman ini, % pegangan anda keatas barangan emas yang dirihankan hanya 35% 3. Upah Simpanan Marhun (RM) X 0.75% RM5,851.47 x 0.75% = RM43.89 sebulan atau RM43.89 x 6 = RM263.34 setiap 6 bulanDisyorkan bahawa dalam masa barangan emas berada di Ar-Rahnu, pinjaman dibayar balik untuk meningkatkan % pegangan emas anda di Ar-Rahnu keatassetiap barangan yang dirihankan. Umpamanya, setelah selesai melaksanakan ‘Plan-1-dapat-5’, bolehlah pinjaman dibayar balik mengikut kemampuan.Walaubagaimanapun, upah wajib dibayar setelah matang (dalam masa 6 bulan) untuk mengelakkan barangan dilelong. Setelah upah dibayar, Ar-Rahnubarangan tersebut boleh disambung dan proses pengambungan dibuat dengan persetujuan pihak Ar-Rahnu. Di Ar-Rahnu X’Change tiada had masa untukpenyambungan, asalkan upah dibayar mengikut jadual.
  • 17. © 2012 Ar-RahnuRe-Ar-Rahnu atau ‘Overlap’Jika anda tidak mempunyai wang membayar upah, mithalnya pada tarikh matang (6 bulan), anda bolehmelakukan Re-Ar-Rahnu atau juga dipanggil ‘Overlap’. Re-Ar-Rahnu adalah tebusan dan merihankan semulasecara kontra and serta-merta seperti contoh berikut –Australian Nugget 1 oz. (31.105g), 999.9 pada 25/1/12; Harga ar-rahnu RM188.12/g; kemudian pada24/7/12, Harga ar-rahnu RM207.03Mula syiling dirihankan (25/1/12), pinjaman RM3,803.46, upahnya RM263.34 untuk 6 bulanSelepas 6 bulan –• Marhunnya – 31.105 x 207.12 = RM6,439.70. Jika dirihankan semula pinjaman barunya – RM6,439.70 x 65% = RM4,185.80 Dikontrakan dengan pinjaman lama, lebihannya – RM4,185.80 – RM3,803.46 = RM382.34• Upah – Ditolak upah lama, lebihan yang perolehi ialah RM382.34 – RM263.34 = RM119.00Kemudian, anda akan meneterai penjanjian Ar-Rahnu yang baru dengan pinjamanRM4,185.80, Upah RM289.79 untuk 6 bulan dan anda akan menerima wang lebihansejumlah RM119.00 daripada pihak Ar-Rahnu.Proses ini boleh diulangi. Sebaiknya, bayarlah upah jika ada wang supaya nilai pegangan emas meningkat.Kemudian, bolehlah gunakan ‘Queen’ untuk menebus semula emas yang berada didalam Ar-Rahnu apabilaharga emas naik ketahap yang sesuai. Peringatan! Untuk barangan emas yang dirihankan sediakan ‘Queen’ untuk tujuan menebus – Jangan simpan duit untuk menebus emas
  • 18. © 2012 Mainlah Kutu dengan Emas Harga berubah setiap hari RM403 Betul ke Main Kutu Ni Adil? Sebagai contoh, ada 20 orang yang menjadi peserta dan jumlah kutipan bulanan yang dipersetujui antara mereka adalah sebanyak RM100. Jadi, setiap seorang akan mengeluarkan RM100 setiap bulan 1/20oz selama 20 bulan. Peserta akan mengundi sesama mereka bagi RM645 mendapatkan nombor giliran. Jadi, setiap peserta akan mendapat sebanyak RM2,000 apabila sampai ke nombor giliran mereka. Secara matematiknya, adil bagi setiap orang peserta kerana mereka bayar RM100 setiap bulan selama 20 bulan dan masing-masing menerima RM2,000. Jika mereka bermula pada Januari 1/10oz 2010, maka giliran peserta terakhir adalah pada Ogos 2011. Jadi, apabila peserta yang memegang nombor giliran no.1 mendapat RM1,550 RM2,000 pada bulan Januari 2010, peserta ke-20 juga mendapat RM2,000 pada bulan Ogos 2011. Adakah ini adil? Sekali lagi, secara matematiknya, ianya dilihat adil. Tetapi secara ekonominya, jauh sekali untuk mengatakannya adil. Kenapa? Cuba kita bandingkan harga barang pada bulan Januari 2010 dengan 1/4oz Rantai Tangan Pasir, Emas 10 Ogos 2011, adakah harga barang ketika itu sama? Adakah dengan nilai 10g – RM1,973 RM2,000 pada Ogos 2011 masih boleh membeli barang yang sama RM2,892 20g – RM3,771 dengan nilai RM2,000 pada Januari 2010? Inflasi kenaikan harga 50g – RM9,363 barang di Malaysia adalah sekitar 4-6% setahun. Jadi, inflasi kenaikan Harga berubah setiap hari harga barang dalam masa 20 bulan itu (1 tahun 8 bulan) menyamai inflasi sebanyak 8-10%. Ini membuktikan sistem kutu menggunakan wang kertas 1/2oz sama sekali tidak adil di kalangan setiap peserta lebih- RM5,632 lebih lagi antara pemegang giliran No.1 dengan No.20 kerana nilai RM2,000 itu semakin berkurang!TAK ADIL! = PENERIMA TERAKHIR DAPAT DUIT YANG NILAINYA TELAH JATUH 1 oz
  • 19. © 2012 Mainlah Kutu dengan Emas Harga berubah setiap hari RM403Keadah Main Kutu Emas 1/20oz 1. Dapatkan persetujuan menerima syiling emas atau RM645 barang kemas emas apabila sampai giliran 2. Setiap awal bulan Ketua memungut pembayaran Rantai Tangan Pasir, Emas 10 mengikut kadar semasa pertukaran emas dengan duit 10g – RM1,973 1/10oz 20g – RM3,771 ringgit – sila lihat contoh. 50g – RM9,363 3. Setiap bulan Ketua akan membeli emas dari wakil- RM1,550 Harga berubah setiap hari wakil atau agen-agen emas dengan aqad (ijab/kabul) pembelian emas mengikut hukum Syara’. 4. Ketua akan menyerahkan emas yang dibeli kepada peserta yang naik gilirannya 5. Proses ini diulangi hingga semua peserta menerima 1/4ozContoh pungutan kutu emas emasnya. RM2,89220 orang peserta bersetuju untukmenerima syiling 1 oz Maple Leafsebagai pembayaran giliran.Awal Bulan 1, 1 oz = RM5,700Tiap-tiap peseta perlu bayar KEADILAN + BARAKAHRM5,700/20 = RM285.00 1/2ozAwal Bulan 2, 1 oz = RM5,800 Peserta boleh jual emas untuk dapatkan duit RM5,632Tiap-tiap peserta perlu bayar atau lebih baik lagi,RM5,700/20 = RM290.00Awal Bulan 2, 1 oz = RM5,900 Rihankan emas dan dapatkan duitTiap-tiap peserta perlu bayar (DUIT ADA, EMAS MASIH DIMILIKI)RM5,700/20 = RM295.00Dan seterusnya … 1 oz