Bab 5 luka & patah

30,932 views
30,203 views

Published on

2 Comments
10 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
30,932
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
22
Actions
Shares
0
Downloads
1,520
Comments
2
Likes
10
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bab 5 luka & patah

 1. 1. Department of Sport & Exercise ScienceKECEDERAAN DAN REHABILITASI SUKAN (DKK 4114)LUKA & PATAH Khairul Azlan Taib BSc .(hons) UiTM
 2. 2. LUKA
 3. 3. DEFINISILuka ialah sejenis kecederaan kpd tisu-tisu badan yg mengakibatkan pengaliran darah dibahagian luar atau dalam badan disebabkan alat tajam atau tumpul.
 4. 4. PENDARAHAN KECILTerbahagi kepada tiga iaitu:1) pendarahan eksternal (dibahagian luar) – luka terhiris -disebabkan benda tajam seperti pisau – luka terkoyak -disebabkan cakaran binatang atau dawai – luka berdarah -kena pukulan tepat benda tidak tajam – luka tembus -seperti kena tikaman pisau, atau jarum
 5. 5. 2.a) pendarahan internal (dibahagian dalam) perut –muntah berdarah rahim – tumpah darah tali usus – darah pada dubur buah pinggang – kencing berdarah paru-paru / salur pernafasan – batuk berdarah tengkorak – darah mengalir melalui telinga dan hidung2.b) pendarahan internal tanpa kesan limpa dan hati pecah pendarahan dalam otak
 6. 6. JENIS JENIS LUKATerbahagi kepada 2 kategori:1) Luka terbuka- luka teruk yang melibatkan organ-organ lain, menyebabkan tumpahan darah yang banyak, renjatan dan juga jangkitan kuman.2) Luka tertutup- kebiasaannya kulit tidak pecah, tumpahan darah terjadi dalam tisu dan bahagian yang tercedera menjadi lebam.
 7. 7. LUKA TERBUKA
 8. 8. Luka terhiris (Incision)- disebabkanalat tajam seperti pisau atau kaca.- Luka senang dirawat dan bercantum semula.- Mungkin berlaku pendarahan yg banyak disebabkan terpotong salur darah.
 9. 9. Luka tikaman (punctured)-Disebabkan tercucuk paku, jarum atau serpihan kayu-Mempunyai liang yg kecil tetapi dalam-Luka dalam menyebabkan kekotoran atau kuman mudah meresap dan risiko jangkitan tinggi.
 10. 10. Luka terkoyak (laceration)-Disebabkan terkena dawai kawat atau alat jentera- Mengakibatkan kerosakan tisu yg teruk
 11. 11. Luka terkopak (Avulsion)- tercabut atau terkopak dari kulit luar daripada struktur
 12. 12. Luka terputus (Amputation)
 13. 13. Luka hancur (Crush Injury)
 14. 14. Luka tembakan (Shot wound)- Disebabkan terkena peluru tembakan- Mengakibatkan kecederaan dalaman yg teruk- Luka kecil dibahagian tembusan tetapi luas diruang keluar
 15. 15. LUKA TERTUTUP
 16. 16. Lebam (contusion) – Akibat drpd terkena pukulan yg kuat spt ketukan tukul besi – darah yg keluar bewarna kemerahan berkumpul dibawah lapisan kulit
 17. 17. Haematoma- pembekuan darah kebiru-hitaman- berlaku didalam organ atau tisu disebabkan kecederaan atau pembedahan
 18. 18. Calar balar (Abrasion)- Kulit yg tersiat yg menampakkan lapisan tisu luar yg tipis
 19. 19. RAWATAN PENDARAHAN EKSTERNAL SECARA UMUMA) Luka-luka kecil. - memerlukan pembalutan kecil seperti plaster sahaja. - perlu diberi untuk mengelakkan risiko jangkitan kuman. - Langkah-langkah rawatannya adalah:# bersihkan tangan dengan sabun.# Jangan sentuh luka dengan tangan kotor.# cuci luka supaya tidak dijangkiti kuman.# keringkan menggunakan tisu atau tuala yang steril.# lekatkan plaster mengikut saiz luka.# Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka.# gunakan pembalut untuk memegang plaster.
 20. 20. B) luka kecil yang ada benda asing.Sekiranya ada benda asing yang sukar untuk dikeluarkan dari luka seperti kaca yang terbenam atau objek-objek lain, jangan keluarkan objek tersebut.Tindakan ini akan mengakibatkan lebih banyak kerosakan pada tisu dan pendarahan.Matlamat rawatan adalah untuk mencegah pendarahan tanpa menekan atau mencabut objek dan mendapatkan rawatan perubatan.
 21. 21. Langkah-langkah rawatannya bersihkan tangan dengan sabun. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. cuci luka supaya tidak dijangkiti kuman. keringkan perlahan-lahan menggunakan tisu atau tuala yang telah disteril. kawal pendarahan dengan menggunakan tekanan yang teguh ke atas kedua-dua bahagian atau sekitar tepi objek. tutup luka dengan sekeping pembalut kasa untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman. Kemudian buat balutan sekeliling objek sehingga boleh membalut tanpa menekan objek. bawa mangsa ke hospital.
 22. 22. CARA MENAHAN DARAHa) Tekanan tepat - tekan terus pada luka tersebut dengan kain bersih jika tiada apa-apa benda pada luka atau luka tidak disertai dengan patah.1. Pembebatan (dressing) sebaik-baiknya gunakan kain / bahan yang disterilkan.2. Pada keadaan mendesak, tangan kosong boleh juga digunakan dengan menekan pada tempat berdarah.3. Gunakan pembalut (bandage) untuk memegang pembebat.4. Penekanan hendaklah dikekalkan sampai darah berhenti biasanya 10 – 15 minit.
 23. 23. b) Tekanan tidak tepat – Tekan pada urat nadi. Gunakan ikatan penjerut (tourniquet). Jangan biarkan ikatan penjerut lebih dari 15 minit. Komplikasi penggunaan cara ini ialah boleh menyebabkan kecederaan pada otot, saraf dan pembuluh darah jika terlalu ketat. Ikatan yang longgar memburukkan lagi pendarahan. Ikatan yang lupa dilonggarkan sehingga beberapa jam menyebabkan anggota mati dan terpaksa dipotong. Gunakan kaedah ini jika anda mahir dengan ikatan tersebut.
 24. 24. c) Anggota terputus – Kawal darah dari berterusan keluar. Bahagian putus hendaklah dibungkus dengan kain kasa yang basah, sebaik-baiknya dibasah dengan air garam isotonik yang suci kuman. Masukkan anggota putus dalam bekas plastik. Masukkan plastik tersebut ke dalam satu lagi bekas plastik yang mengandungi ketulan ais. Jangan rendam anggota putus secara langsung ke dalam ais. Hantar mangsa ke hospital.
 25. 25. PEMBEBATAN & PEMBALUTANPembebatan adalah diperbuat daripada jenis kain kasa yang boleh digunakan untuk menutup luka.Fungsi pembebat dan balutan adalah: Mencegah jangkitan kuman Menyerap kotoran yang keluar seperti tanah dan darah Mengwal pendarahan dan melindungi lukaJenis-jenis pembebatan ialah: Paraffin – biasanya digunakan untuk luka besar Pembebat melekat – plaster, digunakan untuk luka kecil Pembebat berubat – kain kasa yang disapu ubat pembunuh kuman Pembebat biasa – gauze
 26. 26. PEMBEBATAN & PEMBALUTANPeraturan membalut: Bersihkan tangan dengan sabun. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. Cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. Lekatkan pembebat mengikut saiz luka. Jangan bercakap atau batuk kearah tempat luka. Gunakan pembalut untuk memegang pembebat.Jenis-jenis pembalut yang biasa ialah : Pembalut bergulung – berasal dari kain kasa, WOW bandage Pembalut segi tiga, lebar dan tirus – terdiri dari kain segi tiga dari jenis kain kaliko Pembalut cincin – diperbuat dari pembalut tirus Pembalut kain krep – biasanya digunakan untuk kes terseliuh
 27. 27. PATAH TULANGDefinisi– sebarang kepatahan atau keretakan pada tulang.Sebab Patah- Kekuatan hentakan tepat (direct force)- Kekuatan hentakan sipi (indirect force)
 28. 28. JENIS-JENIS PATAH
 29. 29. Patah tebu (Green stick fracture)– kepatahan separa di mana tulang patah dan membengkok- Darah tidak mengalir keluar- selalu terjadi kepada kanak-kanak.
 30. 30. Patah remuk (Comminuted) -Kepatahan tulang yangmenjadi serpihann kecilakibat dari impak yangsangat kuat.
 31. 31. Patah melintang (Tranverse) -kepatahan yang mendataratau merentas disebabkanoleh aktiviti yang sangatlasak.
 32. 32. Patah terpusing (Spiral)-Kepatahan yang disebabkan dari daya putaran yang kuat dan menghasilkan kepatahan seperti “spring”.
 33. 33. Patah menyerong (Oblique)-kepatahan yang bersuduttajam yang disebabkan darihentakan kuat secaratiba-tiba.
 34. 34. Patah lesung (Impacted)-patah yg tulangnyacucuk-mencucuk antarasatu sama lain.-kepatahan yang terjadiakibat terjatuh dari tempatyang tinggi dan terpecahdari pelbagai sudut.
 35. 35. TANDA-TANDA KECEDERAAN TULANG Rasa sakit pada bahagian tulang, sendi atau otot. Mangsa mendengar bunyi atau merasa tulang patah. Tidak berupaya menggerakkan anggota cedera. Bunyi atau terasa geselan hujung tulang yang tak normal. Keadaan bengkak atau warna kebiruan pada tulang,sendi atau otot. Bentuk,kedudukan atau pergerakan sendi tidak normal.
 36. 36. PRINSIP RAWATAN SECARA AMPrinsip rawatan untuk kecederaan patah adalah seperti berikut : Memberi rawatan segera sekiranya berlaku keadaan yang mengancam nyawa seperti gangguan pernafasan dan pendarahan yang banyak. Jangan pindahkan pesakit kecuali nyawanya terancam. Lakukan rawatan ditempat kejadian. Kurangkan kesemua pergerakan mangsa dan anggota yang cedera. Jangan cuba meluruskan bahagian yang cedera. Sekiranya kulit dibahagian patah terluka, jangan sentuh. Tutup dengan kain yang bersih. Haling / ampu pergerakan anggota yang patah menggunakan belat (splin), anduh dan pembebat. Periksa denyutan nadi seberapa kerap yang boleh dan pastikan jari- jari tangan tidak menjadi kebas akibat pembebatan yang terlalu ketat.
 37. 37. ANDUH ATAU BALUTAN PATAH
 38. 38. END (“,

×