1 pengenalan bm

1,179 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,179
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
51
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

1 pengenalan bm

 1. 1. JABATAN PENGAJIAN UMUMPENGENALAN BAHASA MELAYU Khairul Azlan Taib BSc .(hons) UiTM
 2. 2.  Catatan orang China menyatakan ia berasal daripada sebuah kerajaan Mo-lo-yue yang berpusat di Jambi, Sumatera. Catatan rahib Buddha bernama I-Tsing yang menggunakan kata ma-lo-yu tentang dua buah kerajaan yang dilawatinya. Dalam bahasa Jawa Kuno, perkataan ‘Mlayu’ bermaksud berlari @ mengembara iaitu orang Indo-Melayu (Austronesia) dari Yunan.
 3. 3.  Dipercayai berasal daripada golongan Austronesia di Yunan. Kumpulan Pertama dikenali sebagai ‘Melayu Proto’ @ Zaman Batu Baru (2500 S.M) Kumpulan Kedua dikenali sebagai ‘Melayu Deutro’ @ Zaman Logam (1500 S.M)
 4. 4.  Keturunan Melayu Proto; - Orang Asli di Semenanjung Malaysia - Dayak di Sarawak - Batak di Sumatera Bilangannya agak kurang Mendiami kawasan gua dan tebing sungai Tidak mahir dalam ilmu pelayaran
 5. 5.  Keturunan Melayu Deutro; - Orang Melayu di Malaysia Lebih bijak dan mahir daripada orang Melayu Proto Bijak dalam bidang astronomi, pelayaran dan bercucuk tanam. Mendiami kawasan pantai dan lembah
 6. 6. Mengikut Perlembagaan Malaysia: Orang yang lazim berbahasa Melayu. Berkebudayaan Melayu. Beragama Islam. Warganegara Malaysia.
 7. 7. Melayu dari segi suku bangsa (1) Mestilah daripada keturunan suku Melayu dari segi darah daging. Bertutur bahasa atau dialek Melayu. Berkebudayaan serta beradat resam Melayu. Agama Islam tidak menjadi syarat.
 8. 8. Melayu dari segi suku bangsa (2) Syarat beragama Islam. Syarat keturunan darah suku Melayu ditiadakan. Ini bermakna jika terdapat suku lain memeluk agama Islam dan tinggal di kalangan orang Melayu, ia akan turut menjadi Melayu. Pertukaran agama Islam itu dikatakan masuk Melayu.
 9. 9. Tiga tahap utama; Bahasa Melayu Kuno Bahasa Melayu Klasik Bahasa Melayu Moden
 10. 10.  Bermula dari abad ke-7 hingga abad ke-13 pada zaman kerajaan Srivijaya Penuturnya di Semenanjung, Sumatera dan Kepulauan Riau. Menjadi lingua franca sebagai bahasa pentadbiran Banyak dipengaruhi oleh bahasa Sanskrit Terdapat pengaruh agama Hindu
 11. 11.  Kegemilangannya boleh dibahagikan kepada tiga zaman penting; - Zaman Kerajaan Melaka - Zaman Kerajaan Acheh - Zaman Kerajaan Johor-Riau Menggunakan bahasa Istana Ayatnya panjang dan berbelit-belit Banyak ayat songsang dan kata2 klasik
 12. 12.  Bermula pada abad ke-19 Hasil karangan Munsyi Abdullah dianggap permulaan zaman bahasa Melayu Moden Selepas Perang Dunia Kedua, British mengubah dasar mejadikan B.Inggeris sebagai bahasa pengantar dalam sistem pendidikan Selepas Merdeka, bahasa Melayu diangkat sebagai bahasa kebangsaan
 13. 13.  Bahasa Melayu mengalami perkembangan yang pesat Selepas merdeka, martabat bahasa Melayu dinaikkan sebagai bahasa kebangsaan. Bahasa Melayu juga mendukung peranan sebagai bahasa perpaduan
 14. 14.  Dasar bahasa di Malaysia meletakkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi Proses penentuan bahasa melibatkan aspek perancangan bahasa secara berperingkat- peringkat Oleh sebab negara mempunyai pelbagai kaum, jadi kita memerlukan satu bahasa kebangsaan iaitu bahasa Melayu
 15. 15. • Bahasa Kebangsaan • Bahasa Rasmi• Bahasa Perpaduan• Bahasa Ilmu
 16. 16.  Melambangkan identiti negara Lambang penyatuan:-mengatasi masalah perbezaan bangsa dan kebangsaan. Dipengaruhi oleh faktor bilangan penduduk iaitu penduduk Melayu paling ramai. BM dituturkan oleh semua penduduk sebagai lingua franca termasuklah golongan bukan Melayu. BM yang dituturkan agak seragam.
 17. 17.  Digunakan dalam situasi rasmi iaitu dalam urusan pemerintahan dan pentadbiran, sistem pendidikan negara, urusan perdagangan dan perusahaan, kehakiman dan sebagainya. Bahasa kebgsaan boleh menjadi b.rasmi. Namun begitu, bahasa rasmi tidak semestinya bahasa Kebangsaan. Bahasa kebgsaan melambangkan sesuatu negara. Contohnya: - Singapura mempunyai 1 bhasa kbgsaan iaitu bahasa Melayu Bahasa Rasmi boleh berjumlah lebih daripada satu. Contohnya: - Singapura mempunyai 4 bahasa rasmi iaitu BM, BI, B.Cina dan B.Tamil.
 18. 18.  BM sebagai asas kebudayaan kebangsaan dan menyatupadukan rakyat. BM berfungsi sbg alat yang menghubungkan penutur-penutur yang menuturkan pelbagai dialek bahasa yang sama. Berfungsi sebagai alat pengisi fikiran dan alat untuk melahirkan pendapat dan fikiran.
 19. 19.  Bahasa yang mampu menjadi perantara bagi menyampaikan ilmu pengetahuan sehingga ke peringkat tinggi. Bahasa ilmiah- bahasa yang bersifat ilmu pengetahuan, keilmuan, dan akademik. BM berfungsi sebagai pengantar ilmu pengetahuan dalam bidang: Sains dan teknologi Kedoktoran Ekonomi Undang-undang Sastera dan agama.
 20. 20.  Bahasa bersifat dinamik Mengalami perubahan selari dengan pengaruh daripada pelbagai bahasa dan kebudayaan lain. Pertambahan perbendaharaan dan istilah yang bersesuaian bersesuaian dengan perubahan masa dan kehendak sosioekonomi serta politik.
 21. 21. Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan Menyatakan bahawa bahasa Kebangsaan ialah bahasa Melayu dan hendaklah ditulis dalam apa2 tulisan sebagaimana yang diperuntukkan dengan undang2 oleh parlimenAkta Bahasa Kebangsaan 1963/67 Akta ini mengandungi seksyen tentang penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi, kebenaran melanjutkan penggunaan bahasa Inggeris, teks yang sahih bagi undang- undang, bahasa mahkamah, bentuk angka dan tulisan bahasa Kebangsaan.Akta pendidikan 1961 Peranan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar di sekolah2. Penyata Razak dan penyata Rahman Talib. - BM merupakan bahasa Pengantar utama dalam sistem pendidikan Negara - Menyatukan pelajar2 dari semua bangsa.
 22. 22. Adalah wajar bahawa sebagai satu negaramembangun, kita memerlukan satu bahasa kepunyaansendiri. Jika bahasa kebangsaan tidak diadakan, negara kita akan ketiadaan nyawa. Berikan pendapat anda.
 23. 23. Sekian…..

×