Tips bij de verkoop van uw bedrijf
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Tips bij de verkoop van uw bedrijf

on

 • 2,167 views

 

Statistics

Views

Total Views
2,167
Views on SlideShare
1,364
Embed Views
803

Actions

Likes
0
Downloads
4
Comments
0

11 Embeds 803

http://www.kvk.nl 608
http://onderneem.blogspot.com 123
http://onderneem.blogspot.be 21
http://www.onderneem.blogspot.be 19
http://staging-www.k94.kvk.nl 12
http://kvk.nl 5
http://www.kvk.nl:80 5
http://se94atrd1 5
http://kwaliteitsslag.kvk.nl 3
http://www.slideshare.net 1
http://www.yatedo.fr 1
More...

Accessibility

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Tips bij de verkoop van uw bedrijf Tips bij de verkoop van uw bedrijf Presentation Transcript

 • Uw bedrijf verkopen? 10 tips van de KvK
 • Tip 1 Stel een overdrachtsplan op > Laat een kritische analyse los op uw bedrijf en maak een overdrachtsplan. Zo weet u precies wat u te koop aanbiedt en in welke richting u een koper moet zoeken.
 • Tip 2 Maak een profielschets > Geef potentiële kopers een goed beeld van uw bedrijf. In een profielschets zet u onder andere de reden van de verkoop. Ook beschrijft u in een profielschets uw bedrijfsactiviteiten.
 • Tip 3 Maak uw bedrijf up-to-date > Met een bijgehouden boekhouding en een adequaat administratief systeem zet u een modern en up-to-date bedrijf in de verkoop. Zo maakt u een grotere kans uw bedrijf te verkopen.
 • Tip 4 Bekijk cijfers in uw branche > Vergelijk uw financiële kengetallen met die van ondernemingen in uw branche. Als u slechter scoort, onderzoek dan de oorzaak zodat u maatregelen kunt treffen om uw bedrijf net zo gezond te maken. > Een accountant of bedrijfsadviseur kan u hierbij helpen. De Branchewijzer helpt u bij het zoeken naar cijfers.
 • Tip 5 Stel uw personeel op de hoogte > Ook voor de koper is tevreden personeel belangrijk (goodwill), dus stel uw werknemers op een bepaald moment op de hoogte van de geplande verkoop. > Voor uw personeel verandert er bij de overdracht eigenlijk niets, want de koper neemt de lopende contracten gewoon over.
 • Tip 6 Neem de organisatie onder de loep > Als uw bedrijf een open ondernemingscultuur heeft, is dit makkelijker te verkopen. Bekijk of u in uw bedrijf functies moet opheffen, toevoegen of opnieuw moet indelen. Misschien zijn er personele veranderingen of opleidingen nodig.
 • Tip 7 Pas uw bedrijfsvoering aan > Vaak bent u het gezicht van het bedrijf, vooral als u een kleinere onderneming drijft. Laat uw eventuele zakenpartner of personeel zelfstandig werken en beslissingen nemen. Zo is het bedrijf niet van u alleen afhankelijk en is dit makkelijker overdraagbaar.
 • Tip 8 Verander de rechtsvorm van uw bedrijf > Het kan fiscaal interessant zijn om bijvoorbeeld uw eenmanszaak of vof minimaal 3 jaar voor de overdracht om te zetten in een bv. U kunt ook een extra bv (holding) oprichten, zodat u bij de verkoop de verkoopwinst doorsluist naar deze holding. > U hoeft dan niet af te rekenen met de Belastingdienst. Laat u hierover adviseren door een deskundige.
 • Tip 9 Denk na over uw inkomsten na de verkoop > Met de berekening Vermogensafbouw van de KvK krijgt u een beeld hoe lang u kunt leven van de opbrengst. Bekijk ook welke opties u heeft voor inkomsten na de verkoop.
 • Tip 10 Doe de Verkoopklaartest > Is uw bedrijf klaar voor de verkoop? Doe de Verkoopklaartest van de KvK.