Your SlideShare is downloading. ×
0
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Esettanulmányok
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Esettanulmányok

340

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
340
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Készítették: Kajári Katalin (IMZY30) Ficzere Éva (F1SZGG) Informatikus könyvtáros hallgatók II. évfolyam2012.12.11.
 • 2. Bevezetés: A tudományos esettanulmányokat, tapasztalatokat, felfedezéseket publikáló dokumentumok szerepe. A szakkönyvtárak napjainkban.
 • 3. Mi is az a szakkönyvtár? Olyan információs intézmény, melynek feladata valamely tudományterület vagy ismeretág tartalmának, dokumentumainak a teljesség igényével történő, dokumentumtipológiailag nem kötött gyűjtése, illetve reprezentálása, és ennek alapján egy körülhatárolható felhasználói kör adott tudományhoz köthető szakmai információs igényének teljes, azonnali és pontos kielégítése.
 • 4.  A szakkönyvtár feladatait, működését és fejlődését a tudományok és szakmák előrehaladása, a használói igények és a piac vezérlik. Szolgáltatásaival meg kell felelnie a piac elvárásainak, meg kell őriznie versenyképességét.
 • 5. Az országos szakkönyvtárak „Országosnak az a szakkönyvtár tekinthető, amely szolgáltatásait az egész országra kiterjedően képes megszervezni és nyújtani, valamint önálló költségvetése van.” Az országos szakkönyvtárak legfontosabb feladata az adott szakterület országos információellátásának biztosítása.
 • 6.  A nemzeti szakirodalom gyűjtése mellett azok analitikus és generális számbavételére is vállalkoznak, a hazai dokumentumtermés bibliográfiai számbavétele is kizárólag ebben a körben megy végbe az UBC (egyetemes számbavétel) részeként.
 • 7. A kutatókönyvtárak Ez a könyvtártípus speciálisan a kutatómunkák szolgálatára kötelezte el magát. A kutatókönyvtár „a maga sajátos eszközeivel aktívan részt vesz a kutatásban, előkészíti azt és közreműködik a tervezésben és a lebonyolításban egyaránt”.
 • 8. A felsőoktatási könyvtárak,mint szakkönyvtárak A felsőoktatási könyvtárak hármas funkciója: 1. A hallgatók és oktatók kiszolgálása 2. Az intézmény keretén belül folyó tudományos kutatómunka támogatása 3. Nyilvános tudományos szakkönyvtári szolgálat
 • 9. A vállalati szakkönyvtárak Ezen a területen a gazdaságosság a meghatározó, a fenntartó vállalat kizárólagos döntése a könyvtár léte vagy nem léte, csak akkor és addig léteznek, míg a fenntartó szerv szükségesnek véli.
 • 10. Egyéb szakkönyvtárak Ebbe a kategóriába sorolhatjuk többek között a múzeumok, levéltárak, bíróságok, hivatalok, egyházak könyvtárait, azokat a könyvtárakat, melyek nem tartoznak a szakkönyvtári hálózathoz, de funkciójuk szerint részét képezhetnék.
 • 11. A (közel)jövő szakkönyvtárai:a virtuális szakkönyvtár „Egy virtuális szakkönyvtár a tudományosan releváns információkhoz és dokumentumokhoz nyújt szakspecifikus hozzáférést, függetlenül attól, hogy hol találhatók meg ezek a világon, nyomtatott vagy elektronikus formában léteznek-e.”
 • 12.  Mivel a virtuális szakkönyvtár nem helyhez kötött, a határokon túli anyagot is elérhetővé kell tennie, amihez ki kell építeni nemzetközi együttműködési kapcsolatokat.
 • 13. Fontosabb SzakkönyvtárakMagyarországon BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (BME OMIKK) Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Goethe Intézet könyvtára Hadtörténeti Könyvtár, Budapest Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár
 • 14.  Magyar Szabadalmi Hivatal Könyvtára A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Országgyűlési Könyvtár Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Országos Idegen Nyelvű Könyvtár
 • 15. ESETTANULMÁNYOK
 • 16. Kovács Kármen: Az egyetemikönyvtárak referenszszolgáltatásai: kihívások éslehetőségek A tanulmányban az egyetemi könyvtárak referensz szolgáltatásaival foglalkozik Dr. Kovács Kármen.
 • 17. A referensz könyvtárosok főfunkciói: a felhasználók könyvtárhasználati oktatása, az olvasók kérdéseinek megválaszolása, a felhasználók segítése a források választásában, a könyvtár népszerűsítése a felhasználók körében.
 • 18.  a tájékoztató könyvtárosok oktatási és web-alapú szolgáltatás-fejlesztési szerepe megnövekedett az elektronikus folyóiratokat tartalmazó online adatbázisok száma és jelentősége növekszik
 • 19.  A hagyományos referensz szolgáltatások alapvető jellemzője, hogy közvetlenek, szemtől szembe vagy telefonon kerül kontaktusba a könyvtáros és az olvasó, és többnyire a könyvtárban nyújtják őket. Az ideális referensz modell
 • 20. Hajnal Ward Judit:Változások menedzselése afelsőoktatási könyvtárakban Átalakultak az olvasók információs és olvasási szokásai, újabb és újabb technológiai megoldások nyernek teret és változik az információ jellege és formája is.
 • 21.  Szükség van a könyvtárak folyamatos változására Magáról a könyvről…
 • 22. Winkler Bea: SEO akönyvtárban, avagy a SZIEÁllatorvos-tudományi Könyvtárúj portálja és akeresőoptimalizálás A Szent István Egyetem Állatorvos- tudományi Könyvtára szeretné, ha most készülő új honlapját minél több látogató keresné fel.
 • 23.  A keresőoptimalizálás az a folyamat, amely lehetővé teszi, hogy az információkeresők nagyobb valószínűséggel találják meg és nyissák meg a weboldalunkat. Kettős feladata: a keresők által generált forgalom mennyiségének és minőségének javítása.
 • 24. Az elvégzendő feladatok: kulcsszavak, szókapcsolatok felderítése - kiválasztása, a keresők indexébe való bekerülés elérése, az oldal optimalizálása az oldalunkra mutató linkek szerzése
 • 25.  Külső linkek szerzésének több módszere létezik, például: önkéntes linkadás, linkcsere, linkkatalógusok és térítéses szolgáltatások. Mivel a google a legnépszerűbb kereső, ezért erre fektetik a hangsúlyt az optimalizálás során. Keresőbarát URL-ek. Felhasználóbarát felület.
 • 26. Orbán Éva : Életre szólótapasztalat –Folyamatszabályozás egy kiskönyvtárban (Esettanulmány)1 A Szent István Egyetem Állatorvos- tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum kapcsolódott a Könyvtári Minőségfejlesztés 21 projekthez.
 • 27.  Munkájuk, fejlesztéseik középpontjában a könyvtár használói állnak; a könyvtár kidolgozott célrendszerrel és stratégiai tervvel rendelkezik; illetve biztosított mind a vezetők, mind a munkatársak elkötelezettsége. Amire nem került eddig sor, az a folyamatok folyamatos javításának beépítése a minőségirányítási rendszerbe és a megfelelő dokumentáció.
 • 28.  A hibák és az okok feltárása után annak a lehetőségét vizsgálták meg, hogy a folyamatszabályozás eszközeivel orvosolhatók-e a problémák, ha igen, hogyan vezethető be a szabályozás a könyvtárban. A könyvtári szervezet jellemzően egyszerű: egy vezető van, a többiek beosztottak, nincsenek szervezeti egységek, a munkamegosztás csekély.
 • 29.  Gyakori probléma még a minőségbiztosítási rendszerek dokumentumigényessége. Gondot okoz még a többfunkciós munka által okozott terhelés. A vezetés nehezen szakít megszokott vezetési stílusával, a kézi irányítás módszerével. Nagyon fontos, hogy a könyvtárra szabott és fenntartható rendszert alakítsunk ki.
 • 30. A TQM : középpontjában a külső és belső vevők elégedettsége áll a munkatársak és a vezetés elkötelezettségére alapoz, a folyamatos javítás és fejlesztés záloga elsődlegesnek tekinti a humán szempontokat, és ennek megfelelő vezetést igényel előkészítője lehet egy majdani könyvtári minőségdíj elérésének
 • 31. Könyvtárban vannak olyanfolyamatmenedzselési ésfolyamatszabályozási feladatok,amelyeket minden folyamatra kikell terjeszteni, ésdokumentumban kell rögzíteni:
 • 32.  meg kell határozni a folyamatmenedzsment dokumentumainak formáját ki kell jelölni a folyamatgazdákat meg kell határozni a folyamat végrehajtóinak feladat-, felelősségi és hatáskörét meg kell határozni a folyamat áttekintésének, ellenőrzésének, értékelésének rendszerét, a szükséges indikátorokat és mérési eljárásokat döntést kell hozni arról, hogy szükséges-e a folyamat szabályozása vagy újjáalakítása
 • 33. Források: Könyvtárosok kézikönyve 3. köt. / szerk. Horvát Tibor, Papp István. - Budapest, Osiris, 1999. - p. 108 - 131 Magyarországi könyvtárak listája http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C 3%A1gi_k%C3%B6nyvt%C3%A1rak_list% C3%A1ja
 • 34.  KOVÁCS Karmen: Az egyetemi könyvtárak referensz szolgáltatásai: kihívások és lehetőségekhttp://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=k%C3%B6nyvt%C3%A1ros%20szakt%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%A1s%20esettanulm%C3%A1ny&source=web&cd=2&ved=0CDUQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.eco.u-szeged.hu%2Fegyetemrol%2Ftudomanyos-kozlemenyek%2Fszte-gazdasagtudomanyi%2Fszolgaltatasok-vilaga%2Fkovacs&ei=2qu0UNOlKMiKswaA8IHIDg&usg=AFQjCNGK3-cEyN82jxS2KkrENzzLdKSBmA&cad=rja Könyvtári Figyelő 2009. 2. szám (55. évfolyam) TMT, 2010. 57. évf. 8. szám Könyvtári Figyelő 2010. 56. évf. 3. szám
 • 35. Köszönjük afigyelmet!!!

×