Your SlideShare is downloading. ×
Esettanulmányok
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Esettanulmányok

336
views

Published on


0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
336
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Készítették: Kajári Katalin (IMZY30) Ficzere Éva (F1SZGG) Informatikus könyvtáros hallgatók II. évfolyam2012.12.11.
 • 2. Bevezetés: A tudományos esettanulmányokat, tapasztalatokat, felfedezéseket publikáló dokumentumok szerepe. A szakkönyvtárak napjainkban.
 • 3. Mi is az a szakkönyvtár? Olyan információs intézmény, melynek feladata valamely tudományterület vagy ismeretág tartalmának, dokumentumainak a teljesség igényével történő, dokumentumtipológiailag nem kötött gyűjtése, illetve reprezentálása, és ennek alapján egy körülhatárolható felhasználói kör adott tudományhoz köthető szakmai információs igényének teljes, azonnali és pontos kielégítése.
 • 4.  A szakkönyvtár feladatait, működését és fejlődését a tudományok és szakmák előrehaladása, a használói igények és a piac vezérlik. Szolgáltatásaival meg kell felelnie a piac elvárásainak, meg kell őriznie versenyképességét.
 • 5. Az országos szakkönyvtárak „Országosnak az a szakkönyvtár tekinthető, amely szolgáltatásait az egész országra kiterjedően képes megszervezni és nyújtani, valamint önálló költségvetése van.” Az országos szakkönyvtárak legfontosabb feladata az adott szakterület országos információellátásának biztosítása.
 • 6.  A nemzeti szakirodalom gyűjtése mellett azok analitikus és generális számbavételére is vállalkoznak, a hazai dokumentumtermés bibliográfiai számbavétele is kizárólag ebben a körben megy végbe az UBC (egyetemes számbavétel) részeként.
 • 7. A kutatókönyvtárak Ez a könyvtártípus speciálisan a kutatómunkák szolgálatára kötelezte el magát. A kutatókönyvtár „a maga sajátos eszközeivel aktívan részt vesz a kutatásban, előkészíti azt és közreműködik a tervezésben és a lebonyolításban egyaránt”.
 • 8. A felsőoktatási könyvtárak,mint szakkönyvtárak A felsőoktatási könyvtárak hármas funkciója: 1. A hallgatók és oktatók kiszolgálása 2. Az intézmény keretén belül folyó tudományos kutatómunka támogatása 3. Nyilvános tudományos szakkönyvtári szolgálat
 • 9. A vállalati szakkönyvtárak Ezen a területen a gazdaságosság a meghatározó, a fenntartó vállalat kizárólagos döntése a könyvtár léte vagy nem léte, csak akkor és addig léteznek, míg a fenntartó szerv szükségesnek véli.
 • 10. Egyéb szakkönyvtárak Ebbe a kategóriába sorolhatjuk többek között a múzeumok, levéltárak, bíróságok, hivatalok, egyházak könyvtárait, azokat a könyvtárakat, melyek nem tartoznak a szakkönyvtári hálózathoz, de funkciójuk szerint részét képezhetnék.
 • 11. A (közel)jövő szakkönyvtárai:a virtuális szakkönyvtár „Egy virtuális szakkönyvtár a tudományosan releváns információkhoz és dokumentumokhoz nyújt szakspecifikus hozzáférést, függetlenül attól, hogy hol találhatók meg ezek a világon, nyomtatott vagy elektronikus formában léteznek-e.”
 • 12.  Mivel a virtuális szakkönyvtár nem helyhez kötött, a határokon túli anyagot is elérhetővé kell tennie, amihez ki kell építeni nemzetközi együttműködési kapcsolatokat.
 • 13. Fontosabb SzakkönyvtárakMagyarországon BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (BME OMIKK) Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Goethe Intézet könyvtára Hadtörténeti Könyvtár, Budapest Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár
 • 14.  Magyar Szabadalmi Hivatal Könyvtára A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Országgyűlési Könyvtár Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Országos Idegen Nyelvű Könyvtár
 • 15. ESETTANULMÁNYOK
 • 16. Kovács Kármen: Az egyetemikönyvtárak referenszszolgáltatásai: kihívások éslehetőségek A tanulmányban az egyetemi könyvtárak referensz szolgáltatásaival foglalkozik Dr. Kovács Kármen.
 • 17. A referensz könyvtárosok főfunkciói: a felhasználók könyvtárhasználati oktatása, az olvasók kérdéseinek megválaszolása, a felhasználók segítése a források választásában, a könyvtár népszerűsítése a felhasználók körében.
 • 18.  a tájékoztató könyvtárosok oktatási és web-alapú szolgáltatás-fejlesztési szerepe megnövekedett az elektronikus folyóiratokat tartalmazó online adatbázisok száma és jelentősége növekszik
 • 19.  A hagyományos referensz szolgáltatások alapvető jellemzője, hogy közvetlenek, szemtől szembe vagy telefonon kerül kontaktusba a könyvtáros és az olvasó, és többnyire a könyvtárban nyújtják őket. Az ideális referensz modell
 • 20. Hajnal Ward Judit:Változások menedzselése afelsőoktatási könyvtárakban Átalakultak az olvasók információs és olvasási szokásai, újabb és újabb technológiai megoldások nyernek teret és változik az információ jellege és formája is.
 • 21.  Szükség van a könyvtárak folyamatos változására Magáról a könyvről…
 • 22. Winkler Bea: SEO akönyvtárban, avagy a SZIEÁllatorvos-tudományi Könyvtárúj portálja és akeresőoptimalizálás A Szent István Egyetem Állatorvos- tudományi Könyvtára szeretné, ha most készülő új honlapját minél több látogató keresné fel.
 • 23.  A keresőoptimalizálás az a folyamat, amely lehetővé teszi, hogy az információkeresők nagyobb valószínűséggel találják meg és nyissák meg a weboldalunkat. Kettős feladata: a keresők által generált forgalom mennyiségének és minőségének javítása.
 • 24. Az elvégzendő feladatok: kulcsszavak, szókapcsolatok felderítése - kiválasztása, a keresők indexébe való bekerülés elérése, az oldal optimalizálása az oldalunkra mutató linkek szerzése
 • 25.  Külső linkek szerzésének több módszere létezik, például: önkéntes linkadás, linkcsere, linkkatalógusok és térítéses szolgáltatások. Mivel a google a legnépszerűbb kereső, ezért erre fektetik a hangsúlyt az optimalizálás során. Keresőbarát URL-ek. Felhasználóbarát felület.
 • 26. Orbán Éva : Életre szólótapasztalat –Folyamatszabályozás egy kiskönyvtárban (Esettanulmány)1 A Szent István Egyetem Állatorvos- tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum kapcsolódott a Könyvtári Minőségfejlesztés 21 projekthez.
 • 27.  Munkájuk, fejlesztéseik középpontjában a könyvtár használói állnak; a könyvtár kidolgozott célrendszerrel és stratégiai tervvel rendelkezik; illetve biztosított mind a vezetők, mind a munkatársak elkötelezettsége. Amire nem került eddig sor, az a folyamatok folyamatos javításának beépítése a minőségirányítási rendszerbe és a megfelelő dokumentáció.
 • 28.  A hibák és az okok feltárása után annak a lehetőségét vizsgálták meg, hogy a folyamatszabályozás eszközeivel orvosolhatók-e a problémák, ha igen, hogyan vezethető be a szabályozás a könyvtárban. A könyvtári szervezet jellemzően egyszerű: egy vezető van, a többiek beosztottak, nincsenek szervezeti egységek, a munkamegosztás csekély.
 • 29.  Gyakori probléma még a minőségbiztosítási rendszerek dokumentumigényessége. Gondot okoz még a többfunkciós munka által okozott terhelés. A vezetés nehezen szakít megszokott vezetési stílusával, a kézi irányítás módszerével. Nagyon fontos, hogy a könyvtárra szabott és fenntartható rendszert alakítsunk ki.
 • 30. A TQM : középpontjában a külső és belső vevők elégedettsége áll a munkatársak és a vezetés elkötelezettségére alapoz, a folyamatos javítás és fejlesztés záloga elsődlegesnek tekinti a humán szempontokat, és ennek megfelelő vezetést igényel előkészítője lehet egy majdani könyvtári minőségdíj elérésének
 • 31. Könyvtárban vannak olyanfolyamatmenedzselési ésfolyamatszabályozási feladatok,amelyeket minden folyamatra kikell terjeszteni, ésdokumentumban kell rögzíteni:
 • 32.  meg kell határozni a folyamatmenedzsment dokumentumainak formáját ki kell jelölni a folyamatgazdákat meg kell határozni a folyamat végrehajtóinak feladat-, felelősségi és hatáskörét meg kell határozni a folyamat áttekintésének, ellenőrzésének, értékelésének rendszerét, a szükséges indikátorokat és mérési eljárásokat döntést kell hozni arról, hogy szükséges-e a folyamat szabályozása vagy újjáalakítása
 • 33. Források: Könyvtárosok kézikönyve 3. köt. / szerk. Horvát Tibor, Papp István. - Budapest, Osiris, 1999. - p. 108 - 131 Magyarországi könyvtárak listája http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C 3%A1gi_k%C3%B6nyvt%C3%A1rak_list% C3%A1ja
 • 34.  KOVÁCS Karmen: Az egyetemi könyvtárak referensz szolgáltatásai: kihívások és lehetőségekhttp://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=k%C3%B6nyvt%C3%A1ros%20szakt%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%A1s%20esettanulm%C3%A1ny&source=web&cd=2&ved=0CDUQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.eco.u-szeged.hu%2Fegyetemrol%2Ftudomanyos-kozlemenyek%2Fszte-gazdasagtudomanyi%2Fszolgaltatasok-vilaga%2Fkovacs&ei=2qu0UNOlKMiKswaA8IHIDg&usg=AFQjCNGK3-cEyN82jxS2KkrENzzLdKSBmA&cad=rja Könyvtári Figyelő 2009. 2. szám (55. évfolyam) TMT, 2010. 57. évf. 8. szám Könyvtári Figyelő 2010. 56. évf. 3. szám
 • 35. Köszönjük afigyelmet!!!