Your SlideShare is downloading. ×
0
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Tulevaisuuden tulevaisuus
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Tulevaisuuden tulevaisuus

590

Published on

Espoon 550-vuotisjuhlissa esitetty johdanto megatrendien haasteista Suomen ja Espoon tulevaisuudelle lähivuosikymmeninä.

Espoon 550-vuotisjuhlissa esitetty johdanto megatrendien haasteista Suomen ja Espoon tulevaisuudelle lähivuosikymmeninä.

Published in: News & Politics
2 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Yksi 'slide' sai minut heräämään. Kun vertaan suomalaista opiskeluelämää muissa maissa näkemääni, niin Suomessa opiskellaan kaikkein pisimpään !!
  Ei ole epätavallista, että vielä 30 vuotiaana opiskellaan.

  Monissa maissa 18 vuotiaana mennään jatko-opintoihin, niistä valmistutaan ammatteihin noin 22-24 vuotiaina ja henkilöt ovat sen jälkeen tuottavassa työelämässä.

  Minulla on tuntuma, että tämän päivän suomalaiset opiskelijat ovat 'ammatti-opiskelijoita' ja kun joskus valmistuvat, niin ovat työelämässä vähemmän aikaa.

  Tämä kierre pitäisi pystyä jotenkin katkaisemaan. Miten? En tiedä. Mutta tunnen monia nuoria, he itse haluaisivat valmistua nopeasti, mutta löytävät kymmeniä syitä miksi eivät valmistu. Noihin syihin olisi kait pyrittävä vaikuttamaan, jotta opiskelijat valmistuisivat nopeammin työelämään.

  Etenkin työelämässä työasiat muuttuvat nopeasti. Viidessä vuodessa asiat ovat jo vanhentuneet. Siksi monet työelämässä olevat myös joutuvat jatkuvasti opiskelemaan pysyäkseen uusissa asioissa mukana.

  Oppia ikä kaikki

  T. Lauri Hirvonen
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Huono huoltosuhde on ympäristön ja vihreiden tavoitteiden kannalta loistava asia. Sen parantaminen lyö kasvoille kaikkia tavoitteita kulutuksen ja ilmastopäästöjen leikkaamiseksi.
  Mikä on paremmin Suomessa, jossa on miljoona ihmistä enemmän kuin nyt?
  Mikä on huonommin Suomessa, jossa on miljoona ihmistä vähemmän kuin nyt?

  -Pekka Raukko
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
590
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
2
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide
 • Muista Japani ja Hong Kong
 • Transcript

  • 1. Tulevaisuuden tulevaisuus Espoo 600 v. 26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 2. Suomen ja Espoon haasteet <ul><li>Ilmastonmuutos ja ympäristökysymykset lopulta politiikan keskiöön </li></ul><ul><ul><li>Päästöjen vähentäminen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutuminen vievät nopeasti kasvavan osan tuottavuuden kasvusta </li></ul></ul><ul><ul><li>Päästöt työvoiman, pääoman ja raaka-aineiden rinnalle keskeiseksi kustannustekijäksi </li></ul></ul><ul><li>Väestön ikärakenteen muutos, Suomen demografinen kriisi </li></ul><ul><ul><li>2011 ek-vaaleissa yli puolet äänioikeuden käyttäjistä on eläkkeellä </li></ul></ul><ul><ul><li>Suomen vähennettävä työvoiman tarvetta, parannettava huoltosuhdetta parannettava ja luotava uusi työvoimareservi </li></ul></ul><ul><li>Uudet teknologiat muokkaavat yhteiskuntaa </li></ul><ul><ul><li>Tieto- ja viestintäteknologia kypsynyt läpäisemään ubiikkiyhteiskunnan </li></ul></ul><ul><li>Globaali verkostoituminen ja riippuvuus </li></ul><ul><ul><li>BRIC-maiden nousu Yhdysvaltojen, EU:n ja Japanin rinnalle taloudellisiksi, kulttuurisiksi ja sotilaallisiksi suurvalloiksi. </li></ul></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 3. <ul><li>Suomesta maailman suurin hoitokoti? </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 4. Huoltosuhde heikkenee pysyvästi 26.8.2008 Espoo 550 v. Tilastokeskus
  • 5. Mattoa jatkettava molemmista päistä <ul><li>Työvoimapulaan sopeutuminen </li></ul><ul><ul><li>Joka toinen suomalainen nuori on koulutettava hoiva- tai sosiaalialalle </li></ul></ul><ul><ul><li>Työvoimavaltaisten alojen siirtäminen pois Suomesta </li></ul></ul><ul><ul><li>Julkisen sektorin tuottavuuden merkittävä parantaminen </li></ul></ul><ul><li>Huoltosuhteen parantaminen </li></ul><ul><ul><li>Lukion ja opiskelun väliset sapattivuodet pois </li></ul></ul><ul><ul><li>Todellisen eläkeiän nostaminen eli työhyvinvoinnin parantaminen ja työhön palaamisen helpottaminen </li></ul></ul><ul><ul><li>Opintojen-, työnteon ja perheen yhteensovittaminen </li></ul></ul><ul><li>Uuden työvoimareservin löytäminen </li></ul><ul><ul><li>Ensisynnyttäjien keski-iän laskeminen 28 vuodesta </li></ul></ul><ul><ul><li>20 vuodessa Suomeen on kotoutettava 100.000-400.000 ulkomaalaista työntekijää perheineen </li></ul></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 6. <ul><li>Suuret ikäluokat ovat mullistaneet kaiken läpi mennessään: koulun, yliopiston, sosiaaliturvan, työelämän, … </li></ul><ul><li>Miten suuret ikäluokat mullistavat eläkejärjestelmän ja vanhustenhoidon? </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 7. <ul><li>Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa suurin osa äänioikeuden käyttäjistä on eläkkeellä. </li></ul><ul><li>Kuka puolustaa lasten, lapsiperheiden ja palkansaajien etuja? </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 8. <ul><li>Ilmasto muuttuu, muuttuuko Suomi? </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 9. 26.8.2008 Espoo 550 v. Global warming art.
  • 10. Haitatonta energiaa ei ole <ul><li>Fossiiliset polttoaineet </li></ul><ul><ul><li>Kasvihuonekaasupäästöt ja tuotannon ympäristöhaitat </li></ul></ul><ul><ul><li>Riippuvuus Venäjän tuonnista </li></ul></ul><ul><ul><li>Esiintymät hupenevat _kiihtyvää_ tahtia. </li></ul></ul><ul><li>Ydinenergian suurvalta Suomi </li></ul><ul><ul><li>Uraanikilon jalostus tuottaa 1-2 tn radioaktiivista jätettä </li></ul></ul><ul><ul><li>Voimalan elinkaari on 100 vuotta (luonnonkatastrofit, sodat, … ) </li></ul></ul><ul><ul><li>Jätteen loppusijoituspaikkoja ei vielä ole (merkittävä tuhansiksi vuosiksi) </li></ul></ul><ul><ul><li>Edulliset uraanivarat ehtyvät nopeasti </li></ul></ul><ul><li>Uusiutuvien lisärakentaminen </li></ul><ul><ul><li>Tekojärvien kasvihuonekaasu- ja ravinnepäästöt </li></ul></ul><ul><ul><li>Vesistörakentamisen ympäristö- ja taloushaitat </li></ul></ul><ul><ul><li>Säätövoiman tarve jos tuulivoiman osuus ylittää 10% </li></ul></ul><ul><ul><li>Biomassan polttamisen pienhiukkaspäästöjen terveyshaitat </li></ul></ul><ul><ul><li>Biomassan tuotanto vaatii peltoalaa ja nostaa ruoan ja puun hintaa </li></ul></ul><ul><li>Kulutuksen vähentäminen on edullisin ja tehokkain keino </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 11. <ul><li>Energiatehokkuuden parantaminen on edullisin ja tehokkain tapa vähentää kasvihuonekaasu-päästöjä. </li></ul><ul><li>Miksi Suomessa keskustellaan vain siitä mitä energiaa pitäisi rakentaa lisää? </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 12. Kulutuksen kääntäminen laskuun <ul><li>Jos ihmiskunta aikoo selvitä, maailmantaloudesta on tehtävä hiilipihi. </li></ul><ul><li>Pystyykö kansainvälinen yhteisö ilmastopoliittisiin kauppapakotteisiin? </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 13. <ul><li>eSuomesta uSuomeen, </li></ul><ul><li>teknologia muuttaa yhteiskuntaa! </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 14. 26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 15. Osallisuuden uhat ja mahdollisuudet <ul><li>Mahdollisuuksia osallisuudelle </li></ul><ul><li>Kuka tahansa voi olla joukkoviestin! </li></ul><ul><ul><li>Internetin sisällöstä ~90% käyttäjien itse ilmaiseksi tuottamaa </li></ul></ul><ul><li>Uusia ihmisiä ja kansalaisjärjestöjä mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun </li></ul><ul><ul><li>Tekijänoikeuslaki ja internetin suodatus aktivoi passiivisina pidetyt nuoret </li></ul></ul><ul><li>Yhdessä tuotetut sisällöt ja päätöksenteko </li></ul><ul><ul><li>Koska näemme esim. Google Earthin päälle rakennetun kaupunginosa-portaalin, jossa asukkaat osallistuvat esim. kaavoitukseen, katu- ja viheraluesuunnitteluun? </li></ul></ul><ul><li>Haasteita osallisuuden kehittymiselle </li></ul><ul><li>Aktiivisuuskuilu </li></ul><ul><ul><li>Samaa teknologiaa käytetään sekä aktiivisuuden että passiivisuuden välineenä </li></ul></ul><ul><li>Omaa ennakkonäkemystä tukevan tiedon valikointi </li></ul><ul><ul><li>CNN:n vs. Foxin kuva Irakista edustaa eri todellisuutta </li></ul></ul><ul><li>Populistinen gallupkratia </li></ul><ul><ul><li>Jatkuva suora vuorovaikutus äänestäjien kanssa ei automaattisesti kannusta perehtyvään, kompromisseja etsivään päätöksentekoon </li></ul></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 16. <ul><li>Tieto- ja viestintäteknologiaa voidaan käyttää sekä yhteisten asioiden seuraamiseen ja niihin vaikuttamiseen … että passiivisuuden maksimointiin. </li></ul><ul><li>Miten aktiivisuuskuilu ylitetään? </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 17. <ul><li>Lawrence Lessig: ”Code is law.” </li></ul><ul><li>Määrittelevätkö ihmisten päätökset vai teknologian rajoitukset ja mahdollisuudet ihmiskunnan tulevaisuuden? </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 18. <ul><li>Globaalissa maailmassa </li></ul><ul><li>kaikki liittyy kaikkeen </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 19. Globalisaation voittajia <ul><li>Suomi on ollut globalisaation suuri voittaja </li></ul><ul><ul><li>Länsimaat ovat olleet hyvin itsekkäitä tullien, kaupparajoitusten ja immateriaalioikeuksien säätäjiä </li></ul></ul><ul><li>Missä ja miten pääoma tuottaa eniten inhimillistä hyvää? </li></ul><ul><ul><li>Kolme miljardia ihmistä haluaa elää yhtä hyvin kuin me </li></ul></ul><ul><ul><li>Hallittu, reilu globalisaatio levittää hyvinvointia </li></ul></ul><ul><ul><li>Miten parantaa ihmiskunnan enemmistön elintasoa tuhoamatta samalla yhteisiä luonnonvaroja? </li></ul></ul><ul><li>Globalisaation suuri haaste: Viimeinen miljardi </li></ul><ul><ul><li>Kun nuorella miehellä on toivoa paremmasta huomisesta, hän ei ala rakennella pommeja </li></ul></ul><ul><ul><li>Onko Afrikka tuomittu ikuiseen köyhyyteen vai pelastaako Kiina? </li></ul></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 20. Eucalyptuspuupelto 26.8.2008 Espoo 550 v. Kuva: Verace Sustainability Report 2006
  • 21. <ul><li>Eukalyptuspuusta pystytään jo valmistamaan </li></ul><ul><li>laadukasta aikakauslehtipaperia: </li></ul><ul><li>Miksi tehdä paperia suomalaisesta hitaasti kasvavasta pitkäkuituisesta puusta kalliilla työvoimalla kaukana kasvavista markkinoista? </li></ul><ul><li>Mitä keksimme bulkkipuun kasvattamisen ja jalostamisen tilalle? </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.
  • 22. <ul><li>Teollisuusmaiden kehittyvien maiden tuotteille asettamien tuontirajoitusten purkamisen on arvioitu tuottavan kehittyville maille seitsemän kertaa kehitysavun verran tuloja. </li></ul><ul><li>Mitä voimme tehdä viimeisen miljardin hyväksi ja oman turvallisuutemme turvaamiseksi? </li></ul>26.8.2008 Espoo 550 v.

  ×