Crònica de Bernat Desclot

1,264 views
1,112 views

Published on

Treball elaborat per Raquel Ruís i Rocio Olivares

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,264
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Crònica de Bernat Desclot

 1. 1. Crònica de Bernat Desclot .
 2. 2. Què és una crònica?Una crònica és una obra que narra fets històrics en ordrecronològic. En una crònica els fets es narren segons lordretemporal en què van ocórrer, sovint per testimonispresencials o contemporanis, ja siga en primera o en tercerapersona. Sutilitza un llenguatge senzill, directe, moltpersonal i admet un llenguatge literari amb ús reiteratiudadjectius per a fer èmfasi en les descripcions.És un text amb lestil literari del cronista, qui a més comenta,amplia i ordena els fets a la seua manera. En la crònica lainformació apareix en el mateix orde en què succeïxen elsfets en el temps, és a dir en un orde cronològic. De fet, laparaula ‘crónica’ prové del llatí ‘chronica’, que significatemps.
 3. 3. Característiques de la crònica: és extensa, amb detalls, presenta unaseqüència temporal i inclou una interpretació personal de lautor aixícom els seus valors i opinions personals.La crònica posseïx dos cossos: PRIMER COS SEGON COS Titular i tupé Situació inicial Resum del contingut Desenvolupament Desenllaç
 4. 4. La crònica de Bernat DesclotRelata els esdeveniments del regnat de Jaume I, especialment laconquesta de Mallorca, i, més minuciosament, els del seu fill Pereel Gran, per a lestudi del qual constitueix la millor de les fonts.Encapçalen el text uns capítols dedicats a episodis dels regnats desde Ramon Berenguer IV fins a Pere el Catòlic, sumàriamentenllaçats entre ells i basats en fonts predominantmentllegendàries; per al temps del Conqueridor són especialment decaràcter historiogràfic, i té en compte, sens dubte, una crònica dela conquesta de Mallorca i una altra sobre linfant Pere abans quefos rei, que no han estat conservades en forma independent; peral regnat de Pere II són posats principalment a contribució elsrecords personals del cronista i dels seus informadors i ladocumentació coetània. Al llarg de tota la crònica, hom ha pogutrastrejar la utilització de poemes narratius de caràcter popular.
 5. 5. La primera redacció de la crònica es situa als voltants de l’any 1283 sotael regnat de Pere el Gran, finalitzant-la pels voltants de l’any 1286..Immediatament després, l’autor va fer-ne una segona revisió, acaba pelsvoltants de l’any 1288, ja sota el regnat d’Alfons el Franc.A diferència del “Llibre dels Fets”, on és el monarca qui explica (dicta) laseva vida, tot explicant-la en primera persona, a la Crònica de BernatDesclot el narrador es situa clarament fora del relat. No hi ha dadesprecises sobre l’autor d’aquesta crònica, Bernat Desclot, encara quesegons Miquel Coll i Alentorn ben bé podria ser Bernat Escrivà, escrivàde Pere II i cambrer d’Alfons II.Narrativament la Crònica explica la història del regne d’Aragó, primerd’una forma molt genèrica per centrar-se en els regnats de Jaume I i dePere el Gran. Entre els grans fets que narra la Crònica hi ha la conquestade Sicília i la derrota dels francesos que van envair Catalunya.
 6. 6. La Crònica està articulada en 168 unitats narratives en ledició de Coll i Alentorn, i apareix dividida en tres sectors ben destacats:. · Del capítol 1 al capítol 10. Desclot recorda en una sèrie cronològica desordenada grans esdeveniments a la Corona dAragó abans de Jaume I (la llegenda de Guillem Ramon I de Montcada, la de lengendrament de Jaume I, la narració de la batalla dÚbeda i la llegenda del bon comte de Barcelona i lemperadriu dAlemanya). · Del capítol 11 al capítol 73. Es tracta la vida de Jaume I. · Del capítol 74 al capítol 168. Es narren els fets que tingueren lloc entre 1276 i 1285, els anys en què puja a la corona Pere el Gran. És la darrera part, i la central (els fets que precedeixen lexpedició a Alcoi i Sicília, la conquesta de Sicília i la victòria davant la invasió francesa de Catalunya, com a lluita contra la injustícia. En la pacífica conquesta de Sicília, Desclot supleix la manca dacció amb una gesta novel·lesca duta a terme pel rei, i que està documentada; és el conegut Desafiament de Bordeus). Al final, es parla del setge de Girona i lespera dels reforços que han d’arribar de Sicília. Larribada de les tropes sicilianes acaba amb la victòria damunt dels francesos i significa la victòria de la lleialtat. Pere el Gran mor de pesta el 1285 a Vilafranca del Penedès.
 7. 7. Pàgines de la crònica
 8. 8. PROTAGONISTA: PERE EL GRAN II Va naixer al regne de Valencia a 1240, va ser sobirà de la corona d’Aragó amb els títols de compte de Barcelona, rei d’Aragó i rei de València. Començà a regnar a l’edat de 36 anys , regnà 9 anys i morí a l’edat de 45. El regnat de Pere II fou breu, tan sols 9 anys, degut duna banda a la longevitat del seu pare el rei en Jaume I, i daltre banda a la seva prematura mort a ledat de 45 anys. Tot i així, en aquest breu període el rei Pere prosseguí el militarisme que lhavia caracteritzat quan encara era infant i aconseguí la conquesta del Regne de Sicília, fita que obrí el camí a la posterior expansió mediterrània de la Corona dAragó durant el segle XIV.
 9. 9. Bernat DesclotBernat Desclot, historiador,probablement originari del Vescomtat deCastellnou, va viure a la segona meitatdel segle XIII. Escrigué la més antiga deles quatre grans Cròniques: Llibre del reien Pere dAragó e dels seus antecessorspassatsconeguda com la Crònica deBernat Desclot.Pel que sembla de la seua vida privadaconeixem que es va casar amb la damade Cabrils Marta Recatalinus lany 1256.Van tindre set fills, però més tard es vadescobrir que un dels fills havia nascutduna infidelitat que la Dama Recatalinusva tindre amb un altre home. BernatDesclot es va separar della.
 10. 10. Per a la redacció de la Crònica l’autor vacompilar els materials necessaris per escriure-la. Se suposa que Desclot era un funcionarireial, ja que utilitza documents dels arxius ise’n serveix amb força coneixement.Això no obstant, el nom de Desclot no estroba reflectit en cap document de l’èpocade Pere el Gran, cosa estranya, ja que enaquests documents hi podem trobarreferències i noms de personatges i servidorsdel rei, fins i tot d’alguns força humils:correus, joglars, dides.Aquesta manca de referències ha fet pensarels investigadors que Desclot podia tenir unaltre nom i que podia tractar-se de BernatEscrivà, funcionari reial que ocupà lescrivaniade la cúria de Gandia al 1282 i un any méstard fou nomenat tresorer reial, fins a la mortdel rei (1287), continuant a la cort,amb Alfons II el Liberal, amb el càrrecde cambrer reial i morí el 1288.
 11. 11. Resum de la crònicaLa crònica es centra, en el regnat de Jaume I el Conqueridor –posaespecial atenció en la conquesta de Mallorca i els seusantecedents–, i en Pere el Gran, personatge central de la crònica,de qui relata la conquesta de Sicília arran de la revolta de lesVespres Sicilianes, el misteriós desafiament de Bordeus amb el reiCarles dAnjou, i la victòria final davant la invasió francesa deCatalunya, per part de Felip III, que acaba amb la fi del regnat dePere el Gran, mort de pesta el 1285 a Vilafranca del Penedès.Constituïx una de les millors fonts destudi de Pere III, a quèDesclot presenta com un heroi cavalleresc. La vivacitat i eldramatisme de la narració augmenten a partir de 1283: els dosúltims anys del seu regnat ocupen 64 capítols, més de la mitat dela crónica.
 12. 12. La crònica de Bernat Desclot ha gaudit dun gran prestigi literari ihistoriogràfic, i des dun inici fins als nostres dies, ha sigut objectede nombroses còpies manuscrites, traduccions i edicions, així comuna font dinfluència i informació per a escriptors i historiadorsposteriors.Diferents adaptacions de la crònica:
 13. 13. BIBLIOGRAFIAhttp://www.llibrevell.cat/wp/les-quatre-grans-croniques-la-cronica-de-bernat-desclot/http://ca.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%B2nica_de_Bernat_Desclothttp://www.escriptors.cat/autors/desclotb/pagina.php?id_sec=3485http://www.bromera.com/fitxa-llibre-coleccions/items/cronica.htmlhttp://ca.wikipedia.org/wiki/Bernat_Desclothttp://www.xn--espaaescultura-tnb.es/es/obras_culturales/cronica_de_bernat_desclot.htmlhttp://www.aula365.com/post/la-cronica/http://ca.wikipedia.org/wiki/Pere_el_Gran#Regnat_de_Pere_el_Gran_.281276-1285.29
 14. 14. RAQUEL RUIZ MENDEZ-VILLAMIL ROCÍO OLIVARES CASTELLANO 1º BACH. A

×