SEBASTIÃO SALGADO

Joana Lleonart
Marta Carballo
BIOGRAFIA
Sebastião Salgado va nàixer a Aimorés, Minas Gerais (Brazil) el 1944.
El 1973 abandona la seva professió per ded...
MINES DE SERRA
PELADA
Títol: Serra Pelada, Figure Eight.
Autor: Sebastião Salgado
Nacionalitat: Brasiler
Any: 1986
Procedè...
Aquesta fotografia pertany al llibre Mines de Serra Pelada de Sebastião Salgado. Aquest llibre
concentra un recull de foto...
La profunditat de la imatge no només es forma

horitzontalment sinó que també es percep la verticalitat
de la imatge gràci...
COAL MINERS
Títol Coal miners. Dhanbad, Bihar, India . 1989
Autor Sebastião Salgado
Nacionalitat Brasiler
Any 1989
Procedè...
El principal punt d’atracció d’aquesta fotografia és la
cara de l’home que està més endavant, seguida
de les dues altres, ...
Respecta la llei de terços, en la primera cara, l’ull dret cau
en la línia vertical dreta i la boca està a l’altura de la ...
Aquesta fotografia em fa pensar en les condicions de vida dels treballadors d’abans, i també d’alguns
d’ara, els quals ten...
MOSTRARI DE FOTOGRAFIES
Presentació Sebastião Salgado de Cultura Audiovisual, per Joana Lleonart Sabio
Presentació Sebastião Salgado de Cultura Audiovisual, per Joana Lleonart Sabio
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Presentació Sebastião Salgado de Cultura Audiovisual, per Joana Lleonart Sabio

310 views
205 views

Published on

Published in: Art & Photos
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
310
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
60
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentació Sebastião Salgado de Cultura Audiovisual, per Joana Lleonart Sabio

 1. 1. SEBASTIÃO SALGADO Joana Lleonart Marta Carballo
 2. 2. BIOGRAFIA Sebastião Salgado va nàixer a Aimorés, Minas Gerais (Brazil) el 1944. El 1973 abandona la seva professió per dedicar-se a la fotografia, de manera autodidacta. En la seva carrera com a fotògraf va començar treballant per l’agència Gamma amb seu a París però el 1979 s’uní a Magnum Photos. Al 1994 abandona Magnum per formar la seva pròpia agència, Amazonas Images, a París. El 1998 rep el Premi Príncep d’Astúries de les Arts. Als inicis de l’any 2000 Sebastião Salgado va ser acusat d’utilitzar de manera cínica i comercial la misèria humana. Salgado pertany a aquests fotògrafs compromesos amb el social, en la tradició de la fotografia sociodocumental. Destaca en la seva obra la documentació del treball de persones en països menys desenvolupats o en situació de pobresa. Va ser nominat representant especial d'UNICEF l'any 2001. INICIS ANY 2000 va ser acusat d'utilitzar de manera cínica i comercial la misèria humana, d'exposar de manera bella les situacions dramàtiques corrent el risc de fer perdre la seva autenticitat Les seves fotografies més conegudes podrien ser les realitzades en les mines d'or de Serra Pelada a Brasil. Sol fotografiar en blanc i negre amb Leica.
 3. 3. MINES DE SERRA PELADA Títol: Serra Pelada, Figure Eight. Autor: Sebastião Salgado Nacionalitat: Brasiler Any: 1986 Procedència: Llibre de les Mines de Serra Pelada Gènere: Reportatge documental Moviment/Estil: Fotografia sociodocumental B/N-Color: Blanc i Negre Format: Vertical
 4. 4. Aquesta fotografia pertany al llibre Mines de Serra Pelada de Sebastião Salgado. Aquest llibre concentra un recull de fotografies fetes a les mines de Serra Pelada de Brasil . En la fotografia podem observar una part de les mines abarrotada de treballadors en moviment. La fotografia és en blanc i negre i en l’escala de grisos els únics elements que contrasten són alguns treballadors vestits de blanc o amb sacs de tela blanca al cap. La fotografia està realitzada des d’un picat des d’ones pot abastar un gran pla general de la mina. En la composició podem percebre un ritme vertical creat pel moviment dels treballadors pujant i baixant pel gran mur que s’aixeca verticalment. Les zones amb més pes visual de la imatge són lesdues entrades a la mina que és on ens porta la enorme fila de treballa-dors en marxa. Com podem veure a l’esquema les dues llargues files de treballadors es creuen entre elles i finalitzen fent dues formes d’espiral on es pot percebre el màxim pes visual. Tot i que no percebem la línia de l’horitzó en la fotografia, la considerem de paisatge obert perquè ens dona una gran sensació de profunditat gràcies als diferents plans que creen els nivells de la mina.
 5. 5. La profunditat de la imatge no només es forma horitzontalment sinó que també es percep la verticalitat de la imatge gràcies a les línies ascendents i descendents de treballadors. La imatge dona una gran sensació d’instantaneïtat degut a que retracta un moviment que sembla constant i sense fi. La fotografia ens explica la precarietat de la situació laboral dels treballadors de les mines de Serra Pelada de Brasil, així, té una intensa narrativitat i l’autor domina al cent per cent la funció expressiva de les imatges. La imatge, juntament amb la resta de fotografies d’aquest llibre, és una imatge molt impactant que personalment m’ha fet pensar en un primer moment en un cau de formigues, animals treballadors que actuen coordinadament amb un objectiu superior. La imatge és commovedora.
 6. 6. COAL MINERS Títol Coal miners. Dhanbad, Bihar, India . 1989 Autor Sebastião Salgado Nacionalitat Brasiler Any 1989 Procedència Llibre “Workers” (1993) Gènere Reportatge documental Moviment/Estil Fotografia sociodocumental B/N-Color Blanc i negre Format Horitzontal
 7. 7. El principal punt d’atracció d’aquesta fotografia és la cara de l’home que està més endavant, seguida de les dues altres, per això en el recorregut visual comencem per la dreta on està la primera cara i seguim per les altres dues. En aquesta imatge hi predominen les línies verticals en cada protagonista de la imatge i en les finestres del darrere. La fotografia és un primer, en el qual la primera cara és molt nítida i les altres dues estan borroses. Hi ha la forma geomètrica d’un triangle creada per les cares dels homes. La llum és natural i prové de la part superior de la fotografia. És una fotografia sense gaire contrast, ja que tots els tons de grisos tendeixen a ser bastant semblants. Hi ha una certa perspectiva gràcies als tres homes de la fotografia, però no es veu la línia d’ horitzó. Això provoca que sigui un espai tancat, ja que la sensació de perspectiva és mínima, és a dir, té poca profunditat. El pes de la fotografia recau en la primera cara, per això podem dir que està bastant centrat però amb més pes a la dreta.
 8. 8. Respecta la llei de terços, en la primera cara, l’ull dret cau en la línia vertical dreta i la boca està a l’altura de la línia hortizontal de baix; en la segona cara, l’ull esquerre està posicionat en la línia vertical esquerra, i per últim, la tercera cara està enquadrade en un dels rectangles. És una fotografia concreta en un espai exterior. La fotografia no sembla feta instantàneament, sinó que sembla que els hagi dit que es posin allí i s’estiguin quiets per a la fotografia. Els tres homes estan amb una postura bastant rígida, i tot i que els dos primers estan bastant seriosos (sobretot el segon), el tercer està somrient. La seva actitud demostra serietat i cert cansanci, però també se’ls veu en la mirada que encara els queda esperança i que tot i la duresa i les dificultats són feliços. Aquesta imatge és bastant narrativa, ja que només mirant-la ens podem imaginar tota una història sobre aquests homes i el seu treball. El fotògraf ha posat la fotografia cara a cara dels homes, en línia recta amb les seves mirades, que es troben en la mateixa línia horitzontal. Les mirades dels personatges estan fixades directament en l’espectador (o en el fotògraf en el moment de fer la fotografia).
 9. 9. Aquesta fotografia em fa pensar en les condicions de vida dels treballadors d’abans, i també d’alguns d’ara, els quals tenen unes condicions de vida molt dures i ho passen bastant malament. Però que tot i això són feliços junt amb la seva família. Aquesta és una fotografia que et fa pensar sobre el que és realment important. I t’impacta bastant la mirada que “et dediquen” aquests tres homes, però no t’incomoden ja que semblen mirar com una mica més enllà.
 10. 10. MOSTRARI DE FOTOGRAFIES

×