Informatie op de kaart

789 views
685 views

Published on

Tijdens de Waterinfodag 2012 en AGGN (ArcGIS bij de waterschappen)2012 hebben Wim Kers van Waterschap Zuiderzeeland en Jeroen Aarts van Esri Nederland een presentatie verzorgd over eenvoudig en snel (geografische) informatie delen met interne en externe klanten.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
789
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
15
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Esri ontving eerder dit jaar een mail van de veiligheidsregio Hollands Midden over de applicatie ‘Legger op internet’ van Hoogheemraadschap van Rijnland. Deze persoon had waardevolle informatie kunnen onttrekken van deze legger applicatie. Zijn uitdaging was om ook juist deze informatie te verkrijgen buiten de grenzen van dit hoogheemraadschap, namelijk regio Hollands Midden. Esri Nederland heeft daaropvolgend deze persoon ook leggers op internet van omringende ‘schappen’ aangeboden, namelijk HH Delfland, Waternet/AGV en HH Schieland en de Krimpenerwaard.
 • Hoe kan een veiligheidsregio geholpen worden met geografische informatie van waterschappen? Welke klanten hebben baat bij waterschapsinformatie? Een kaart met de benodigde waterschapsinformatie, in plaats van meerdere viewerapplicaties te openen. Deze vraag heeft Esri ertoe bewogen om de Geo-voorziening van Het Waterschapshuis ook via ArcGIS Online aan te bieden. Dankzij Het Waterschapshuis heeft Esri de download pagina van de Geo-voorziening gekregen en haar gegevens opnieuw geserveerd via ArcGIS Online. Esri loopt in de pas met updates, dankzij het RSS Feed abonnement op de bewuste pagina. Bekijk daarvoor ook de metadata van de webmap via de volgende url http://www.arcgis.com/home/item.html?id=a91f218abbef436fa39a3dfeb804c108
 • Bekijk de Geo-voorziening in ArcGIS Online via de volgende url’s: Zoekresultaat in ArcGIS Online - http://www.arcgis.com/home/search.html?q=geo-voorziening&t=content Metadata van de webmap - http://www.arcgis.com/home/item.html?id=a91f218abbef436fa39a3dfeb804c108 De kaart - http://www.arcgis.com/home/webmap/viewer.html?webmap=a91f218abbef436fa39a3dfeb804c108 De INSPIRE plichtige data is als download van de volgende site te verkrijgen http://maps.waterschapservices.nl/www/download/nl.xml Atomfeeds of downloads zijn via NGR de INSPIRE Hydrography downlable service op te vragen. Zoeken op “INSPIRE Download service Hydrografie en Administratieve eenheden” in het NGR De downloadbare Geo-voorziening data is beschikbaar gesteld binnen ArcGIS Online
 • ArcGIS Online stelt u in staat om bruikbare kaarten en GIS data gericht aan te bieden over alle lagen van uw organisatie. De nadruk ligt daarbij op het onderling samenwerken op het gebied van geo assets binnen uw organisatie. GIS-professionals zijn daarbij de sleutel tot het verstrekken van betrouwbare content aan uw organisatie, en om dat op een overzichtelijke manier in de vorm van een catalogus aan te bieden, met daarin de datasets en webservices. De rest van uw organisatie kan eenvoudig verbinden en gericht zoeken naar deze GIS bronnen. Van managers en beleidsmakers, tot vak experts en medewerkers in het veld. Uw medewerkers kunnen daarnaast ook eigen data weer toevoegen aan kaarten om zo tot de informatie te komen die ze nodig hebben in het werkveld. ArcGIS Online maakt daarbij uiteraard gebruik van gegevens die GIS-professionals maken ArcGIS Desktop en ArcGIS Server. Maar het is ook een open systeem, dat werkt met bijvoorbeeld KML, WMS, CSV, GPX en andere vormen van informatie. Het brengt de verschillende vormen van informatie samen die belangrijk zijn voor anderen in de organisatie en voor hun werk.
 • GIS professionals en gebruikers van geo-informatie, zijn de spil in het maken en bedenken van geo producten. Ze beheren data, maken kaarten, ontwikkelen applicaties……en moeten deze geo-informatie producten vaak delen met anderen. ArcGIS Online helpt u daarbij en breidt het ArcGIS-systeem verder uit met nieuwe mogelijkheden om samen te werken en geo-informatie met elkaar te delen. Een open geo-platform, gebaseerd op de laatste web-technologie, voor het maken, beheren, en delen van kaarten. Een plek waar gebruikers van geo-informatie, zowel binnen als buiten de organisatie, kunnen samenwerken, eenvoudig een kaart kunnen maken en de content kunnen organiseren. Het vormt een uitbreiding op het werken met Desktop en Server GIS, en biedt organisaties nieuwe mogelijkheden om GIS nog breder beschikbaar te stellen aan iedereen of het nu binnen of buiten uw organisatie is.
 • Een abonnement op ArcGIS Online biedt u een organisatieportaal met beheerfunctionaliteiten voor gebruikers en GIS professionals. Hoe werkt u met ArcGIS Online? De volgende url geeft u tekst en uitleg http://www.esri.nl/ago
 • Via de gallerij ziet elk lid van uw portaal de kaarten en applicaties van uw organisatie. Hoe werkt u met ArcGIS Online? De volgende url geeft u tekst en uitleg http://www.esri.nl/ago
 • Elk lid kan kaarten maken en aanpassen voor eigen gebruik. Hoe werkt u met ArcGIS Online? De volgende url geeft u tekst en uitleg http://www.esri.nl/ago
 • Beheer van uw kaarten en applicaties is belangrijk. Dankzij de groepen functionaliteit zorgt u ervoor dat bepaalde kaarten bedoeld zijn voor een bepaalde groep. Via deze weg kunt u eenvoudig op hoofdlijnen de gebruikers en kaarten kanaliseren. Hoe werkt u met ArcGIS Online? De volgende url geeft u tekst en uitleg http://www.esri.nl/ago
 • Elk lid van uw portaal heeft een eigen kaartenbak. Hierin staan de kaarten en applicatie van de individuele gebruiker. De gebruiker bepaalt welke kaarten geschikt zijn voor collega’s of grotere groepen. Hoe werkt u met ArcGIS Online? De volgende url geeft u tekst en uitleg http://www.esri.nl/ago
 • Maak Excel data inzichtelijker door de informatie op de kaart te zetten. Deel dit via een PowerPoint presentatie en/of via ArcGIS Online. http://www.esri.com/software/esri-maps-for-office
 • Centraal in ArcGIS Online staat de webmap. Een webmap is een slimme kaart, waarin functionaliteit, services en data verzameld en geconfigureerd wordt. Een webmap ondersteunt veel formaten, waaronder WMS, Shapefiles, ArcGIS Server services, KML en CSV bestanden. Een webmap is intelligent. Hiermee bedoelen we dat een webmap meer is dan een kaartje. Het ondersteunt informatie pop-ups, tijd, editing en nog veel meer. De kracht van de webmap is dat het overal gebruikt kan worden. Maar je een webmap, dan is het te gebruiken op elk device. Je kunt het gebruiken in desktop applicaties zoals ArcGIS for Desktop, maar ook op tablets, smartphone apps, en uiteraard ook op het web via webviewers, websites en social media. De voornaamste tool om deze webmaps te maken is de ArcGIS.com kaart. Dit is de viewer die onderdeel is van de website ArcGIS.com.
 • Mobiel werken Gegevens ontsluiten met ArcGIS Online betekent dat u ook uw gegevens kunt raadplegen en/of muteren in het veld op een tablet of smartphone. Bekijk daarvoor ook de ArcGIS voor Water mobiel productlijn via de volgende url http://www.esri.nl/nieuws-media/nieuws-gis/productlancering-van-arcgis-voor-water-mobiel
 • ArcGIS Online is een aanvulling op uw bestaande ArcGIS platform. Dankzij ArcGIS Online heeft u de mogelijkheid om meer bruggen te bouwen binnen uw organisatie en daar buiten. Het wordt u eenvoudiger gemaakt om informatie te delen.
 • Wat ziet Waterschap Zuiderzeeland na een periode van onderzoek voor mogelijkheden met ArcGIS Online. We maken al een aantal jaren gebruik van ander techniek om gegevens op kaarten op onze internetsite te publiceren. Kan dit ook worden ingevuld door ArcGIS Online? Hoe eenvoudig is het inrichten van applicaties die ingezet kunnen worden op mobiele apparaten? Als je gegevens wilt ontsluiten, wie heeft daar behoefte aan en aan welke bijkomende zaken moet je denken?
 • Zoals gezegd op onze website www.zuiderzeeland.nl hebben we een stukje ingericht als digitaal loket. Daar vindt je ook een sectie met “Kaarten”.
 • Dit is de oude vormgeving met de oude techniek. Je hebt bij de bestrijdingsmiddelen kaart de mogelijkheid om een middel te selecteren en een jaar te kiezen. Vervolgens worden de gegevens op de kaart gepresenteerd.
 • Na wat testen is uiteindelijk dit het resultaat. Een kaart embeded in onze eigen website, gemaakt met ArcGIS Online. Er worden gegevens gepresenteerd van één afzonderlijk jaar.
 • Wat zijn de voors en tegens? Direct zichtbaar de lagere licentiekosten van ArcGIS Online ten opzichte van de oude techniek. Je kunt direct de gegevens vanuit ArcGIS verservicen naar de cloud. ArcGIS is hierbij de desktop omgeving waarin je de set met gegevens klaarzet. Het is eenvoudig te bedienen, het werkt snel en je hebt zelf in de hand wat je publiceert. Door de beperkte functionaliteit, wat het eenvoudig houdt, zijn de selecties zoals met de oude techniek niet mogelijk. Ook wordt er nog steeds niet voldaan aan de webrichtlijnen.
 • Bij het mobiel werken loop je er tegen aan dat je wel on-line moet zijn om de app’s te gebruiken. In ons gebied levert dat behoorlijke problemen op in verband met de dekking. Als je verbinding hebt draait het op smartphones, tablets en pc’s.
 • Vanuit ArcGIS publiceer je de gegevens naar de cloud. Het resultaat is een feature service. Op basis van daarvan is het mogelijk om een kaart te maken. Aan deze Map kan je één of meerdere services toevoegen. Je eigen, maar ook services van andere organisaties. De Map is weer het uitgangspunt van een applicatie, de App. Daar is ook weer veel aan te configureren.
 • Zo ziet dan de App er uit voor de zuiverings technische werken van Zuiderzeeland. Voorwaarde is nog steeds dat je on-line bent. Caching is nog niet mogelijk.
 • Voordat je bezig gaat met het ontsluiten van je gegevens is het raadzaam hiervoor eerst beleid op te stellen en dit te laten vaststellen door het bestuur.
 • Voor Waterschap Zuiderzeeland heeft dat gevolgen voor hoe actief we hiermee bezig gaan. We publiceren niet al onze gegevens. Op dit moment krijgen we wel verzoeken. Dit handelen we af door een shapefile met de gegevens te versturen. Zien we echter dat dezelfde gegevensvraag vaker terugkomt, dan regelen we het in via ArcGIS Online. Het sturen van de link is dan al voldoende. Voor het up to date houden van de gegevens moet dan wel een procedure worden opgesteld. Gemeenten in ons gebied hebben al aangegeven belangstelling te hebben voor de informatie die in de legger aanwezig is.
 • Wat zijn dan partijen waar we mogelijkheden zien om gegevens op verzoek mee te delen? Provincie Gemeenten Educatie Adviesbureaus Gemeenten beschikken op dit moment ook al over gegevens op basis van services. Deze worden ook aan het waterschap ter beschikking gesteld.
 • Bij ontsluiting van gegevens moet je bewust zijn van wat er mee gebeurt. Lever je gegevens of informatie. Het waterschap weet wat de gegevens betekenen. Als je gegevens openstelt, mogen andere partijen er van alles mee doen. Mogelijk dus ook een eigen App ontwikkelen en er geld aan verdienen.
 • Ook uitgevoerd; de gegevens van de keringen op de kaart.
 • Op dit moment ontsluiten we al gegevens van INSPIRE via de Geovoorziening van HetWaterschapsHuis. Waterschap Zuiderzeeland zou het prima vinden dat we onze gegevens op ArcGIS Online plaatsen en de Geovoorziening daar de gegevens gaat ophalen. Enkelvoudig publiceren en meervoudig gebruiken.
 • ArcGIS Online is een product wat ons een aanvulling geeft in het gemak gegevens te publiceren, te raadplegen en te muteren. Het is zeker geen vervanging van het product GeoWeb. Hier zijn de aanwezig functionaliteiten veel uitgebreider.
 • Informatie op de kaart

  1. 1. Waterinfodag 2012 & AGGN 2012 ArcGIS bij de waterschappenInformatie op de kaart Wim KersWaterschap Zuiderzeeland & Jeroen Aarts Esri Nederland
  2. 2. Case
  3. 3. Zoek op ‘geo-voorziening’ in http://www.arcgis.com
  4. 4. GIS voor iedereen Managers ExpertsBeleidsmakers Medewerkers in het veld ` Catalogu s Klant Data &GIS-professionals Apps voor Service gebruikers s ZZL
  5. 5. ArcGIS Online, de volgende stap Een open platform voor kaarten en geografische informatie Cloud / WebDeskto Server p Intelligent web maps
  6. 6. ArcGIS Online Een aanvulling
  7. 7. InspiratieLaat zien aan uw organisatie welke gegevens u heeft
  8. 8. Kaarten makenZet uw waterschapsgegevens in en laat de anderen het gebruiken
  9. 9. GroeperenBeheer en heers
  10. 10. KaartenbakOrganiseer uw kaarten; voor wie met welk doel?
  11. 11. Esri Maps for OfficeMaak Excel data inzichtelijker door deinformatie op de kaart te zetten.Deel dit via een PowerPoint presentatieen/of via ArcGIS Online. http://www.esri.com/software/esri-maps-for-office
  12. 12. Enkelvoudige opslag, … Smartphone Sociale s media Publieke galerijenTablets Web Maps Websites Desktop GeoWeb Browsers MS Services en
  13. 13. Gegevens ontsluiten, dus ook…
  14. 14. Met ArcGIS Online… ondersteunt u afdelingen en processen presenteert u open data Communicatie Vergunningverlening en Handhaving Publieke Intern en kaarten externInformatie: http://www.esri.nl/ago
  15. 15. Toepassingen ZZL• Vervangen kaarten op site• Mobiel werken• Data ontsluiten derden – Data ontsluiten wetgeving – Open data
  16. 16. Vervangen kaarten op site
  17. 17. Vervangen kaarten op site
  18. 18. Vervangen kaarten op site
  19. 19. Vervangen kaarten op site• Voor – Lagere kosten – Vrijheid – Eenvoud – Snelheid• Niet – Selecties niet mogelijk (wel met GeoWeb) – Voldoen aan webrichtlijnen (iFrames, workarround)
  20. 20. Mobiel werken• Platvorm onafhankelijk• Hardware onafhankelijk• Eenvoudig in te richten• NB. Het bereik in de polder – Caching nodig
  21. 21. Mobiel werken• Zuiverings Technische Werken toepassing
  22. 22. Mobiel werken
  23. 23. Data ontsluiten derden• Eigen beleid: – Voldoe aan externe verzoeken om gegevens te verstrekken of te ontsluiten, voor zover deze niet vallen onder de uitzonderingsgronden van de Wet Openbaarheid van Bestuur; – Hanteer als waterschap een eenduidige gedragslijn voor het ontsluiten van gegevens, zodat van willekeur geen sprake is; – Vanuit onze “blauwe” taakopvatting lijkt het niet nodig om een voortrekkersrol te spelen op het gebied van Open Data, wel dienen ontwikkelingen actief gevolgd te worden en kan deel worden genomen aan initiatieven van anderen.
  24. 24. Data ontsluiten derden• Gevolg beleid Open Data – Niet pro-actief ontsluiten • Alleen veel herhaalde verzoeken – Wel met collega overheden
  25. 25. Data ontsluiten derden• Data ontsluiten op basis van services voor: – Provincie – Gemeenten – Educatie – Adviesbureaus – Etc.
  26. 26. Data ontsluiten derden• Bewustzijn: – Risico’s – Voorwaarden – Interpretatie – Juridische aspecten – Gevolgen – Cloud
  27. 27. Data ontsluiten derden• Drie smaken – Service – Map – App• Beschermingszones• Watergangen• Onderhoudsverplichtingen
  28. 28. Dataontsluiting wetgeving• INSPIRE datasets–Aanleveren conform INSPIRE • Waterlopen • Kunstwerken • Afwateringsgebieden • Waterschapsgrenzen• Nu in Geovoorziening en NGR• Wat is mogelijk met ArcGIS online?
  29. 29. Aanvullingen• Inzet ArcGIS online intern – Geen vervanging voor GeoWeb • Beperkte functies – Eenvoudige muteer mogelijkheden • Op kantoor • In het veld
  30. 30. ContactWim Kersw.kers@zuiderzeeland.nl06 1132 4117Jeroen Aartsjaarts@esri.nl06 2959 0513

  ×