Ink! bijeenkomst_zorgzaam_purmerend

280 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
280
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Titeldia Kop Arial bold, 60 pt. Kleur donkerblauw Subtitel Arial, 20 pt. Kleur donkerblauw Naam Arial bold, 10 pt. Kleur Purmerendgroen Afdeling Arial bold, 10 pt. Kleur wit Datum Arial bold, 10pt. Kleur wit
 • Ink! bijeenkomst_zorgzaam_purmerend

  1. 1. "Zorgzaam Purmerend 2030" Verslag van de iNK!-bijeenkomst op 25 mei 2010 te Purmerend
  2. 2. Op dinsdag 25 mei was de officiële kick-off van iNK! met de bijeenkomst "Zorgzaam Purmerend 2030". 40 enthousiaste collega's gingen samen met vertegenwoordigers van het Waterland Ziekenhuis, Evean, Zorghoteladvies, Vitaalzorgvast en de Ouderenbond in discussie met als centrale vraag: "Hoe kan de gemeente bijdragen aan een zorgzaam Purmerend in 2030?"
  3. 3. Na een welkomstwoord van Jan Boot (teammanager RO- Vormgeving) volgde een inleidende presentatie van Bert Mentink (onderzoeker) over vergrijzing in Purmerend. Purmerend zich typeert door een bovengemiddelde vergrijzing die na 2025 daadwerkelijk zijn stempel drukt op de zorgbehoefte. In de praktijk betekent dit meer vraag naar diverse disciplines binnen zorgverlening, maar ook veel hogere kosten van individuele voorzieningen in de sfeer van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).
  4. 4. Toekomstige trends bij senioren De bejaarde van nu is niet die van de toekomst. Zoveel werd wel duidelijk in de presentatie van Roel Schoemaker van bureau Motivaction. De aankomende generatie senioren is hoger opgeleid, is welgesteld, heeft een andere woonbeleving en is veel individualistisch. Dit leidt tot een andere zorgvraag dan nu. De senior van straks wil bijvoorbeeld op een aantrekkelijke manier zorg ontvangen en het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen en als het even kan met gelijkgestemden. Men zou het liefst dichtbij kinderen wonen zodat die een mantelzorgfunctie kunnen vervullen. Tegelijkertijd blijkt de bereidheid tot mantelzorg in de toekomst af te nemen. Kortom, volop stof tot nadenken.
  5. 5. Na de twee plenaire presentaties werden de deelnemers verdeeld onder vijf werkgroepen. Tijdens iedere sessie hield een vertegenwoordiger van het Waterland Ziekenhuis, Evean, Zorghoteladvies, Vitaalzorgvast en de Ouderenbond een presentatie over een onderwerp gerelateerd aan vergrijzing en zorg. Na de presentatie volgde een sessie 'brainwriting'. Volgens dit snelkookpanprincipe werden de deelnemers gevraagd om met elkaar tot ideeën te komen of hoe de gemeente kan bijdragen aan kwalitatieve goede zorg in een vergrijzend Purmerend.
  6. 6. <ul><li>Ideeën uit brainwriting-sessies : </li></ul><ul><li>Mix jong en oud door voorzieningen voor ouderen nabij scholen te situeren; </li></ul><ul><li>Ontwerp een concept voor steunpunten voor ouderen voor advies; </li></ul><ul><li>Zorg voor betere communicatie: promotie Wmo-loket via Postbus 51. </li></ul><ul><li>Marktwerking prima, maar de regie ligt bij de gemeente </li></ul><ul><li>Vervolgens werden de ideeën van de werkgroepen voorgelegd aan </li></ul><ul><li>een discussiepanel in een afsluitende plenaire terugkoppeling. </li></ul>
  7. 7. Reacties panel: “ De regierol ligt inderdaad deels bij de gemeente maar mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Dit zijn twee kanten van dezelfde medaille. Maatschappelijke organisaties moeten rekening houdend met winstoogmerk, hun verantwoordelijkheid nemen. Te vaak wordt te snel naar de overheid gekeken. De overheid kan niet alles oplossen, dit is te duur, dus is een andere kijk nodig. Verder is het belangrijk te beseffen dat de senior van de toekomst niet als zwak of gebrekkig moet worden gezien, maar eerder als onafhankelijk met koopkracht. Digitalisering onder ouderen neemt toe en dit moet meer gebruikt worden in de communicatie. Een mix van oud is niet verstandig omdat er sprake is van individualisering; men wil samenleven met gelijkgestemden. Niet lukraak mengen”.
  8. 8. Afdrukken, uitsnijden, plakken! iNK! is een initiatief dat zijn oorsprong vindt in de gemeente Purmerend, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Deelnemers aan iNK! zijn zowel gemeentelijke professionals als professionals die samen werken met gemeenten op het gebied van project- en gebiedsontwikkeling. Door het organiseren van interactieve bijeenkomsten, excursies en workshops bereikt iNK! zijn doel: iNK! wil een brug slaan tussen gemeenten en (markt)partijen door elkaar te inspireren, te netwerken en kennis uit te wisselen. Ook jij bent zo’n brug! 

  ×