Jaquizzi chapter xiv
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Jaquizzi chapter xiv

on

  • 1,067 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,067
Slideshare-icon Views on SlideShare
950
Embed Views
117

Actions

Likes
1
Downloads
124
Comments
0

5 Embeds 117

http://jaipurquizzing.blogspot.com 88
http://jaipurquizzing.blogspot.in 25
http://www.jaipurquizzing.blogspot.in 2
http://www.jaipurquizzing.blogspot.com 1
http://jaipurquizzing.blogspot.ae 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment
  • Q1. In which Indian city was this service implemented?
  • Connect
  • Connect
  • Give the origin of the name of this car.
  • What is shown in the graph?

Jaquizzi chapter xiv Jaquizzi chapter xiv Presentation Transcript

  • JAQUIZZI CHAPTER XIV
    A New Beginning
  • Round 1
  • Q1. Pre independence, which brand used to run ads with the following lines: “Makes white clothes stay white. Pure swadeshi and free from animal fat”?
  • Ans. Tata 501 Soap
  • Q2. This tiny island first came to European attention due to its sandalwood trees. In the 16th & 17th centuries, it was the center of the sandalwood trade first under the Portuguese & then under the Dutch. The trade in sandalwood made the Dutch East India co the (then) richest in the world. Ironically this tiny island today ekes out a miserable existence exporting coffee and survives on foreign aid. Name?
  • Ans. Timor
  • Q3. He took over his father's billboard business and in 1970 bought a TV station in Atlanta, Georgia. Also owns the Atlanta Hawks basketball team and the Atlanta Braves baseball team, raises bison in Montana and has pledged a billion dollars of his money to the United Nations. Who?
  • Ans. Ted Turner
  • Q4. Name the board game that was invented in 1933 during the American Depression by an unemployed man by the name of Charles Darrow.
  • Ans. Monopoly
  • Q5. According to Usenet legend, an inmate of Canberra zoo bit a visitor, inspiring him (the visitor!) to create a mascot for his new product based, of course, on the animal that bit him. Name the product and the mascot?
  • Ans. Linux (Tux The Penguin)
  • Q6. This is the only appliances company in India that offers a life-time warranty on its product. In fact, this product was invented by the company in 1963. Name it.
  • Ans. Faber (Electric Chimney)
  • Q7. Hallmark was named for its founder Joyce C Hall. The company would have probably been an also-ran and the greeting-card industry itself would have been a fringe industry but for an innovation that Hallmark brought to the industry. The innovation has to do with the way greeting cards are sold. What is the innovation?
  • Ans. They started the display racks system for selling cards. Earlier they were sold over the counter
  • Q8. Which venture was financed by the sale of souvenir stamps and medals and the donation of money by a wealthy businessman called GeorgiosAveroff?
  • Ans. Athens Olympics, 1896
  • Round 2(Print Ads)
  • Ans. Pollution free Rickshaw Cab Service started in Fazilka (Punjab)
  • Ans. Kiwi Shoe Polish
  • Ans. Mazda MX-5
  • Ans. PS2
  • Ans. Alpenliebe
  • Ans. Jaipur Foot
  • Ans. Times of India
  • Ans. Luxor Marker
  • Round 3
  • Q1. Connect a Govinda movie to a consumer durable brand that uses the tag line “the name is enough” and what do you get?
  • Ans. Khaitan, Govinda was the MD of Khaitan Industries in the movie ChhoteSarkar
  • Q2. Other than performing its core job, X is also used for creating waterproof microphones & protecting rifle barrels from clogging. Identify X.
  • Ans. Condom
  • Q3. A Jaipur based company manufactures a special product whose colour varies from season to season & it depends upon the diet of an animal without whom, this product can’t be manufactured. Identify the brand name, animal & the interesting product.
  • Ans. HaathiChaap, Elephant, They manufacture paper from Elephant Dunghttp://elephantpoopaper.com/
  • Q4. Which company other than Willys Overland, responded to the request of the US Army to submit working prototypes of a four wheel drive reconnaissance car, when US decided to enter the World War II?
  • Ans. The American Bantam Car Company
  • Q5. X originally developed and manufactured diesel and gas engines for Zeppelins, and then rail cars. It first built an experimental car in 1919, with the first production model introduced two years later at the Berlin Motor Show. Between 1921 and 1940, the company produced various classic opulent vehicles. X contributed to the Nazi German war effort in World War II by producing the engines for many self-propelled guns and tanks. This included such as the Jagdpanther, Panther and Tiger tanks with the X HL230. After the war the factory performed some repair work, but automotive production was never restarted, and some 20 years later, the company was renamed into MTU Friedrichshafen. Identify X.
  • Ans. Maybach
  • Q6. A full page ad was released on the front page of the Daily Mail, UK, in 1927 proclaiming `the greatest triumph in watch- making' and that `the wonder watch that defies the elements' had achieved the impossible. The advertiser was Rolex. What sub- brand was being advertised and what was the occasion?
  • Ans. Rolex Oyster, The occasion was that a London swimmer, swam continuously for 16 hours through the English Channel, wearing an Oyster
  • Q7.In 1888 at the age of 30, Dr. Wallace C. _____, an 1885 graduate of the University of Michigan, founded the _______ Alkaloidal Company. At the time he was a practicing physician and owned a drug store. His innovation was the use of the active part of a medicinal plant, generally an alkaloid, which he formed into tiny pills which he called “dosimetric granules.” Fill in the Blanks
  • Ans. Abbott
  • Q8. X was invented by French engineer Louis Réard in 1946. He named it after a place in the Pacific,which was the site of the Operation Crossroads nuclear weapon tests in July that year. Identify X.
  • Ans. Bikini
  • Round 4Visuals
  • Ans. Connect is TitanicStructure of the ship on topRed Logo – White Star Line, owner of the shipNext Logo – Harland & Wolff, ManufacturerPic – J.P.Morgan, He funded the construction
  • Ans. The Dyer FamilyStructure lies in the JallianwalaBagh (Gen.Dyer)Old Monk – Founder of the company who made Old Monk was Edward Dyer (Grandfather of Gen.Dyer)
  • Ans. BugattiVeyronNamed after Pierre Veyron who won at the 24 Hours of Le Mans (a race) driving a Bugatti Type 57 in 1939
  • Ans. Dutch Tulip Mania, which is reported to be the earliest Bubble
  • Ans. Connect – Leo BurnettBowl of Apples – Kept at all Leo Burnett office receptions Bottom Left – Marlboro Man, created by Leo Burnett Logo – Leo Burnett graduated from Univ. of MichiganTop Right – Brad Johnson, Marlboro Man in 1987
  • Ans. Mahindra Axe for the Indian Army
  • Ans. Silk Route
  • Ans. Monalisa made by computer chips kept at Asus Headquarters
  • Round 5
  • Q1. Who was the official timekeeper for Commowealth Games 2010?
  • Ans. Tissot
  • Q2. Which GPS-based phone in India, meant exclusively for the Jain community, locates Jain temples, tracks Jain acharyas’ movements, and includes a community calendar with scriptures?
  • Ans. The Munoth Brand
  • Q3. The first practical ____ was introduced in 1950 by physicians in the New York city area. The first ______ system had a range of approximately 25 miles and the physicians paid $12 dollars a month for the service. The actual device was developed and manufactured by Reevesound Company of New York and weighed approximately six ounces. Fill in the blanks.
  • Ans. Pager
  • Q4. Today X alone produces 80% of the country's gross ceramic production and around 80% of compact fluorescent lamp (CFL) production. Sonam Quartz, Ajanta Clocks and Samay Clocks are the world's largest clock manufacturers & are located in X. Identify X.
  • Ans. Morbi (Gujarat)
  • Q5. Founded by Rinaldo X in 1884, X initially produced locomotives and railway carriages. During World War I the company focused on producing aircraft. During World War II the company produced bomber aircraft, but X emerged from the conflict with its Pontedera plant completely demolished by Allied bombing. Identify X.
  • Ans. Piaggio
  • Q6. Which café, founded in 1871, found mentions in the popular novel Shantaram?
  • Ans. Leopold Cafe
  • Q7. Which corporation is considered to be the first to use the technique of benchmarking in the late 1970s? It took all the key parts of business, from production to sales and maintenance, and measured them against their counterparts in other companies abroad as well as at home. 
  • Ans. Xerox Corporation
  • Q8. What system was made available for civilian use after the accidental shooting of Korean Airlines flight 007 over the Soviet airspace in 1983? 
  • Ans. Navstar GPS
  • Finito