Your SlideShare is downloading. ×
0
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Gr.8 Final Jeopardy
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Gr.8 Final Jeopardy

1,038

Published on

This is a jeopardy game used for Grade 8 curriculum review for the final exam.

This is a jeopardy game used for Grade 8 curriculum review for the final exam.

Published in: Education, Technology, Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,038
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
22
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Grade 8 Final Jeopardy Geology Heredity Chemistry Ecology Evolution 100 100 100 100 100 200 200 200 200 200 300 300 300 300 300 400 400 400 400 400 500 500 500 500 500
  • 2. Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the outline view. (3) View as a slideshow. (4) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2000
  • 3. Geology-100 • ANSWER: The theory that states that the continents have moved apart horizontally to their current positions. • QUESTION: What is the continental drift? Answer Question
  • 4. Geology-200 • ANSWER: The theory that states that Earth’s crust and upper mantle are broken into sections. • QUESTION: What is Plate Tectonics? Answer Question
  • 5. Geology-300 • ANSWER: The theory that suggested that hot, less-dense material in the mantle is forced upward to the surface at a mid-ocean ridge then turns and flows sideways carrying the seafloor away in both directions. • QUESTION: What is Seafloor Spreading? Answer Question
  • 6. Geology-400 • ANSWER: This is a process done by measuring the amounts of parent and daughter material in a rock. • QUESTION: What is radiometric dating? Answer Question
  • 7. Geology-500 • ANSWER: Fossil Clues, Climate Clues, and Rock clues are all types of evidence that scientists collected for this theory. • QUESTION: What is the Continental Drift Theory? Answer Question
  • 8. Heredity-100 • ANSWER: The process in which the nucleus divides to form two identical nuclei with the same number and type of chromosomes as the original. • QUESTION: What is Mitosis? Answer Question
  • 9. Heredity-200 • ANSWER: A process of nuclear division that produces sex cells of 23 chromosomes. • QUESTION: What is Meiosis? Answer Question
  • 10. Heredity-300 • ANSWER: This stores the blueprints for making proteins which determines how traits appear in you. • QUESTION: What is DNA? Answer Question
  • 11. Heredity-400 • ANSWER: This is any permanent change in a gene or chromosome of a cell. • QUESTION: What is a mutation? Answer Question
  • 12. Heredity-500 • ANSWER: Protein assembly begins with this as it moves out of the nucleus and attaches to ribosomes in the cytoplasm and the other type of this acid temporarily matches the code. • QUESTION: What is mRNA and tRNA? Answer Question
  • 13. Chemistry-100 • ANSWER: This number is used to tell how many protons are in the nucleus of an atom. • QUESTION: What is the atomic number? Answer Question
  • 14. Chemistry-200 • ANSWER: This is an atomic particle that may either be shared or given away. • QUESTION: What is a valent electron? Answer Question
  • 15. Chemistry-300 • ANSWER: This tells chemists what elements make up a compound. • QUESTION: What is a chemical formula? Answer Question
  • 16. Chemistry-400 • ANSWER: This is an equation that shows what materials a chemical reaction begin with (reactants) and ends with (products). • QUESTION: What is a chemical equation? Answer Question
  • 17. Chemistry-500 • ANSWER: A covalent bond in which electrons are shared unequally. • QUESTION: What is a polar bond? Answer Question
  • 18. Ecology-100 • ANSWER: These are the surrounding factors in an environment that all organisms depend on. • QUESTION: What are abiotic and biotic factors? Answer Question
  • 19. Ecology-200 • ANSWER: Groups of populations that interact with each other in a given area for this. • QUESTION: What is a community? Answer Question
  • 20. Ecology-300 • ANSWER: This system is made up of a biotic community and the abiotic factors that affect it. • QUESTION: What is an ecosystem? Answer Question
  • 21. Ecology-400 • ANSWER: This method is used by ecologists to check on an endangered species population in Asia. • QUESTION: What is the mark and recapture method? Answer Question
  • 22. Ecology-500 • ANSWER: Organism, population, community, ecosystem, biosphere contain the biotic and abiotic factors that determine this. • QUESTION: What are the Levels of Biological Organization? Answer Question
  • 23. Evolution-100 • ANSWER: This is any remain of life from an earlier time. • QUESTION: What is a fossil? Answer Question
  • 24. Evolution-200 • ANSWER: Organisms with traits that are best suited to their environments are more likely to survive is due to this theory. • QUESTION: What is the theory of evolution by Natural Selection? Answer Question
  • 25. Evolution-300 • ANSWER: This is the appearance of an inherited trait that makes an individual different from other members of the same species. • QUESTION: What is a variation? Answer Question
  • 26. Evolution-400 • ANSWER: This is a rock type formed by mud, sand, or other fine particles that settle out of a liquid. • QUESTION: What is sedimentary rock? Answer Question
  • 27. Evolution-500 • ANSWER: Body parts that are similar in origin and structure that give evidence that two or more species share common ancestors. • QUESTION: What are homologous structures? Answer Question

×