Tema

1,111 views
891 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,111
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tema

 1. 1. TEMA:EKONOMI NEGARANAMA AHLI: ADRIANA ZAFIRAH SITI NURADILLAH ABDUL LATIF MOHD RAZMAN (SK PARIT SULAIMAN)
 2. 2. ISI KANDUNGAN 1 .SUMBER SEMULA JADI DAN KEGUNAANYA. A. JENIS SUMBER B. HASIL DAN KEGUNAANYA C. CARA – CARA MELOMBONG2. KEGIATAN EKONOMI DAN LOKASI A.PERINDUSTRIAN B. PERTANIAN C.PERHUTANAN D.PERLOMBONGAN
 3. 3. SUMBER SEMULA JADI DANKEGUNAANYA A. JENIS SUMBER Kita bertuah kerana negara kita dianugerahi dengan pelbagai jenis sumber semula jadi antaranya: a. sumber mineral b. sumber alam c. sumber tenaga d. sumber manusia
 4. 4. SUMBER MINERALSumber mineral terdapat di dalam tanah di darat dandi dasar laut .Sumber mineral dalam tanah di daratialah arang batu, bijih timah dan emas. Sumbermineral yang terdapat di antara lapisan batuan di di dasar laut antaranya ialah petroleum dan gas asli.
 5. 5. Bijih timah emasGasasli Sumber mineral Arang batu petroleum
 6. 6. SUMBER ALAM Sumber alam merujuk kepada sumber semulaYang terdapat di alam ini iaitu:a. airb.tanihc.hutand.hasil laut
 7. 7. AIRamat penting kepada manusia dan semua hidupan1. Air lain.2. Manusia menggunakan air setiapa hari untuk minum , memasak, mandi dan membasuh.3. Manusia menggunakan air untuk menjalankan kegiatan ekonomi seperti pertanian,perlombongan , perindustrian dan perniagaan. 4. air juga penting untuk menjanakan tenaga elektrik .
 8. 8. 5. Kita amat beruntung kerana negara kita mempunyai sumber air yang mencukupi untuk keperluan kerana negara kita mengalami hujan sepanjang tahun.6. Sumber air di negara kita diperolehi dari sungai ,tasik,kolam,laut,mata air dan air bawah tanah
 9. 9. TANIH1. Tanih merupakan lapisan tebal yang terdiri daripada batu- batan serta bahan – bahan yang telah hancur dan reput yang terdapat di permukaan bumi .2. Terdapat beberapa jenis tanih di negara kita . Antaranya termasuklah tanih gambut,tanih liat , tanih pasir , tanih laterit .3. Tanih penting untuk : a. diusahakan sebagai kawasan pertanian
 10. 10. b. dijadikan tapak kawasan perindustrianc. dijadikan kawasan petempatan dan perumahand. dijadikan tapak kawasan perternakane. dijadikan tapak untuk pembinaan jalan raya dan jalan kereta apif. dijadikan bahan untuk menghasilkan barangan seramik ,kaca dan batu- bata
 11. 11. HUTAN1. Negara kita kaya dengan hutan semula jadi2. Hutan meliputi kira –kira 60% daripada keluasan negara kita .3. Jenis-jenis hutan di negara kita termasuklah hutan khaltulistiwa ,hutan gunung, hutan paya dan hutan pantai.4. hutan di negara kita menghasilkan tumbuhan untuk pelbagai kegunaan.
 12. 12. 5. Hasil hutan di negara kita juga dapat digunakan untuk membuat perabot dan membina rumah.6. Kawasan pembalakan utama di malaysia ialah kawasan pendalaman Sabah,Sarawak,Pahang ,Perak, dan Johor.7. Antara pokok balak yang berharga di negara kita ialah meranti, seraya ,cengal , nyatoh dan balau8. Kebanyakan kayu balak ini dieksport.
 13. 13. HASIL LAUT1. Negara kita dikelilingi laut yang kaya dengan pelbagai hasil .2. Antara hasil laut yang penting termasuklah ikan,ketam, udang , sotong dan siput.3. Hasil-hasil makanan dan protein untuk penduduk negara kita.4. Selain itu, laut di negara kita juga kaya dengan batu karang yang cantik5. Laut juga diteroka untuk mendapatkan petroleum dan gas asli.
 14. 14. SUMBER TENAGA1. Sumber tenaga yang utama di negara kita termasuklah petroleum,gas asli, arang batu dan solar.2. Sumber tenaga ini penting untuk menggerakkan pelbagai jenis jentera dan mesin untuk pembagunan negara.3. Sumber tenaga ini juga digunakan untuk kemudahan orang ramai seperti untuk mengerakkan kenderaan,memasak,memanaskan rumah,dan mengeringkan pakaian
 15. 15. 4. Sejenis lagi sumber tenaga yang penting di negara kita ialah sumber elektrik hidro.5.Sumber ini diperolehi melalui pembinaan empangan di sungai .Contohnya Empangan Kenyir di Terenganu, Empangan Batang Ai di Sarawak dan Empangan Temenggor.6.Sumber elektrik hidro penting untukmenghasilkan tenaga elektrik untuk kegunaan di rumah , pejabat, kilang,pusat beli belah untuk mengerakkan kereta api dan sebagainya.
 16. 16. SUMBER MANUSIA1.Sumber manusia merangkumi aspek yang berkaitan dengan jumlah penduduk,tenaga kerja dan kepakaran.2. Jumlah penduduk merujuk bilangan penduduk yang menetap di sesuatu kawasan .3. Jumlah penduduk di negara kita pada tahun 1194 ialah 19.49 juta orang dan kebanyakan penduduk bertumpu di kawasan bandar.
 17. 17. 4. Tenaga kerja pula merujuk kepada penduduk yang dapat menyumbang tenaga mereka untuk mengerjakan sesuatu .Mereka termasuklah pekerja mahir, separuh mahir, tidak mahir.5. Di negara kita , penduduk yang dianggap sebagai tenaga kerja yang produktif ialah mereka yang berumur di antara 18 hingga 55 tahun .6.Kepakaran merujuk kepada kemahiran dan pengatahuan yang dimiliki oleh seseorang.
 18. 18. B.HASIL DAN KEGUNAAN SUMBERHASIL MINERAL .Petroleum merupakan sumber mineral utama negara kita .Petroleum mentah diproses di loji penapisan untuk menghasilkan pelbgai jenis produk.
 19. 19. PRODUK DAN KEGUNAANYA MINYAK PETROL: Bahan bakar yang digunakan oleh kenderaan ringan seperti kereta,motosikal dan van. MINYAK DIESEL : Bahan bakar yang digunakan oleh kenderaan berat. KEROSIN: Bahan bakar yang digunakan untuk mengerakkan kapal terbang. NAFTA: Bahan asas yang digunakan untuk membuat plastik. BITUMEN: bahan untuk menurap jalan atau atap dan minyak pelincir untuk enjin bermotor.
 20. 20. EMAS DAN BIJIH TIMAH Bijih timah dan emas diproses untuk menghasilkan pelbagai produk bagi kegunaan kita . Contohnya ,bijih timah dan emas diproses menjadi barang perhiasan .Selain itu , bijih timah digunakan untuk menyadur tin supaya tidak berkarat. Arang batu digunakan sebagai bahan bakar untuk menghasilkan tenaga elektrik.Contohnya ialah:
 21. 21.  JONGKONG BIJI TIMAH : Boleh diproses menjadi piuter, plak cenderamata,tin makanan . JONGKONG EMAS: Boleh diproses menjadi rantai emas dan gelang emas. ARANG BATU: Arang batu digunakan untuk mengerakkan jana kuasa elektrik.
 22. 22. CARA-CARA MELOMBONG YANGDIGUNAKANTEMBAGA: Cara dilombog: Lombong dedah Kawasan Utama:Mamut,Sabah KEGUNAAN:penting untuk industriBIJI BESI: Cara dilombong :Lombong dedah Kawasan Utama: Termangan,Kelantan Kemaman,terengganu Kota Tinggi dan Endau di Johor
 23. 23.  BIJI BESI: Kegunaanya: membuat alat elektrik dan industri besi dan keluliBAUKSIT: Cara dilombong: Lombong dedah :Kawasan Utama: Teluk Ramunia,Johor : Kegunaan:dilebur untuk menghasilkan aluminium.
 24. 24.  EMAS:Cara dilombong:Mendulang,pam kelikir :Kawasan Utama:Bau ,Sarawak dan Kelantan :kegunaan: untuk dijadikan barang perhiasan.
 25. 25. LAMPIRAN
 26. 26. SK PARIT SULAIMAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 (EKONOMI NEGARA) KUMPULAN ADRIANA ZAFIRAH SITI NURADILLAH ABDUL LATIF MOHD RAZMAN

×