Pagina 1 van 3
Juni 2013
Congres In voor Zorg! Presentatie scheiden wonen en zorg 24 juni 2013
Christien Baas-Borsje (dire...
Pagina 2 van 3
Juni 2013
Plaats van de complexen centraal in de wijk met een wijkfunctie (winkels in de nabijheid,
met opz...
Pagina 3 van 3
Juni 2013
Daarnaast is het hele pand uitgerust met uitgebreide toegangscontrole systemen die op
afstand te ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Spectrum de wielborgh: Scheiden wonen en zorg in Dordrecht - congres 24 juni 2013

490 views
349 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
490
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Spectrum de wielborgh: Scheiden wonen en zorg in Dordrecht - congres 24 juni 2013

  1. 1. Pagina 1 van 3 Juni 2013 Congres In voor Zorg! Presentatie scheiden wonen en zorg 24 juni 2013 Christien Baas-Borsje (directeur/bestuurder stichting de Wielborgh) Pieter Baanvinger (manager extramuraal & innovatie Het Spectrum) Mieketrien van Oort (bestuurssecretaris stichting de Wielborgh) In een interview-vorm hebben wij weer willen geven op welke wijze de Wielborgh in het verleden het scheiden van wonen en zorg heeft bewerkstelligd en hoe Het Spectrum dit momenteel aanpakt. Hieronder een beknopte weergave. Voor vragen kan men terecht bij mvanoort@wielborgh.nl. Algemene punten die we terug hebben laten komen in het interview: • In het verleden was er nooit of nauwelijks contact met de gemeente vanuit zorgaanbieders. Dat is er nu wel en dat is een constructief contact. We willen laten zien dat we met elkaar in gesprek zijn en dat dit een groot goed is. Er is wederzijds vertrouwen en partijen durven zich kwetsbaar op te stellen. • Benut de kansen die de veranderingen in het zorgstelsel bieden. • Innoveren gaat tegenwoordig op een andere manier. De Wielborgh was destijds het paradepaardje van VWS en daarmee fors gesubsidieerd. In de huidige tijd ziet dat er anders uit. • Het vergt een cultuuromslag: bij medewerkers, klanten, de gemeente, de aanbieders De Wielborgh: Bijna 20 jaar geleden beschikte de Wielborgh over een traditioneel verzorgingshuis en stond men voor de vraag hoe nu verder. Gaan we renoveren of gaan we het anders doen. Gesprekken gevoerd met MT, medewerkers, klanten, familie. Werkgroep geformeerd. Uitgangspunten: • Regie over eigen leven • Eigenaar van eigen voordeur, eigenaar van eigen portemonnee • Volwaardige woning, maar aangepast aan de leeftijd. Mogelijkheden om te koken, logeren etc. • Niet meer verhuizen, ook als je meer zorg nodig hebt • Wonen in de wijk waar je het laatst woonde, toen voor de kinderen, nu voor het netwerk Uitgangspunt in de samenwerking met de woningcorporatie: inspanningen leveren op het terrein waar je verstand van hebt. Wat biedt de Wielborgh in de complexen: • Beschermd maar zelfstandig wonen • Integriteit van een eigen woondomein • Wonen/welzijn, zorg • Veiligheid met 24-uurs hulp op afroep • Alle zorg altijd thuis • Wens ouderen: handhaven zelfstandigheid met ‘zorg’/dienstverlening op eigen manier
  2. 2. Pagina 2 van 3 Juni 2013 Plaats van de complexen centraal in de wijk met een wijkfunctie (winkels in de nabijheid, met opzet niet in de complexen zelf, openbaar vervoer dichtbij, open gebouwen). Naast goede zorg, is het vooral belangrijk om aan de welzijnskant te werken. Inzet van welzijn zorgt voor een afname in zorg. Helaas nooit gemeten, maar de klanten worden zelfstandiger, voelen zich sterker door de afleiding in combinatie met een beschermde woonomgeving. Het scheiden van wonen en zorg wordt nu sterk ingegeven vanuit financiële overwegingen. Destijds was de keuze gebaseerd op het welzijn van klanten, op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Welzijnsaspecten, plintvoorzieningen zijn uitermate belangrijk, wellicht nog belangrijker dan zorg. Financieel hier een oplossing voor verzinnen is een lastige. De succesformule is destijds met 13 subsidies in de lucht gezet. In tegenstelling tot 1 subsidie in de huidige tijd (die ook nog onzeker is). Het vraagstuk is hoe je het aanbod behoudt voor ieders portemonnee. Eten is belangrijk; gezelschap is nog belangrijker. Dus niet een keer maar vier keer kunnen eten is beter. Door het wegvallen van de subsidies is er verplichte zorgafname bij het huren van een woning. Gedwongen winkelnering heeft in de afgelopen jaren een negatieve klank gekregen, maar is wel de enige mogelijkheid tot nu toe om de complexen financieel in de lucht te houden. Komst van de Wmo, plaats van de locaties midden in de wijk, samen gebruik en samen betalen is de weg naar de nieuwe toekomst. Het Spectrum: Hoe bereiden wij ons voor op het scheiden van wonen en zorg? Nieuwe visie anders werken en ondersteund door technologie. Visie op zelfredzaamheid en vitaliteit met een bredere technologische toepassing dan zorg alleen. De Prinsemarij is een voorbeeld van hoe wij anticiperen (woningen zijn geschikt voor extramurale zorgverlening, onder andere d.m.v. domotica) Het gebouw is fysiek uitgerust met een plintfunctie waar een gezondheidscentrum is gevestigd, een restaurant en winkel en aangevuld met een wijkinformatiepunt waar alle partners in de wijk op het gebied van wonen, zorg en welzijn hun uitvalsbasis hebben. Dit onder regie van onze organisatie en in nauwe samenwerking met de gemeente. Wij bereiden ons voor door in de Prinsemarij woningen te realiseren met een eigen postcode en huisadres terwijl we nu nog onder de intramurale regelingen vallen. De eerste huurder heeft getekend en valt nu onder het nieuwe regime. De huizen zijn ruim opgezet met naast een eigen woon en slaapkamer ook een logeerkamer en eigen keuken. Verder is elk appartement voorzien van eigen was en droogfaciliteiten. En eigen warmte aansluitingen etc. Net als een zelfstandig huurappartement. Daarnaast zijn de woningen voorzien van uitgebreide technologische ondersteuning in de vorm van touchscreen- schermen en uitgebreide alarmering. Ook zijn de appartementsdeuren met videocommunicatie uitgerust en op afstand te openen.
  3. 3. Pagina 3 van 3 Juni 2013 Daarnaast is het hele pand uitgerust met uitgebreide toegangscontrole systemen die op afstand te beheren zijn. In de nacht is geen nachtzorg meer aanwezig en onze zorgpost (video centralist) is de centrale spil ook in de primaire zorgverlening. We begeven ons op de scheidslijn van de huidige wet en regelgeving. In de bedrijfsvoering moet nog een hoop gebeuren. De effecten op de huishouding, activiteitenbegeleiding, keuken, etc. zijn nog niet concreet in kaart gebracht. We weten nu wel dat we door de nieuwe visie en ondersteuning door technologie dezelfde (intramurale ) zorg kunnen leveren met op korte termijn 20% minder personeel. Dit zal voor de toekomst ook noodzakelijk zijn om de extramuraliseringsslag te kunnen maken. Uitsluitingscriteria op dit moment : - matige tot ernstige vorm van dementie - zeer hoog gebruik van alarmering met name in de nacht Op welke wijze zoeken wij daarin de samenwerking met de Wielborgh? Doordat de Wielborgh haar tijd ver vooruit was en al bijna 20 jaar ervaring heeft kunnen wij hier veel van leren. Op het gebied van thuiszorg leveren in de complexen, hoe je de restaurants in de markt zet en hoe je de dienstverlening anders kan organiseren etc. Daarnaast kan de Wielborgh profiteren van onze doorontwikkeling op het gebied van domotica en het breed betrekken van alle partijen in de wijk in de locatie Op welke wijze zoeken wij daarin de samenwerking met de gemeente? Zoals beschreven geloven wij dat de klassieke intramurale organisatie niet meer bestaat. Verzorgingshuizen zullen verdwijnen en ge-extramuraliseerde complexen kunnen rendabel gemaakt worden mits je je breder oriënteert in samenwerking met derden. De gemeente, de Wmo en de decentralisatie maken de gemeente een belangrijke stakeholder. Samen staan voor de geweldige uitdaging om de wijken optimaal te bedienen is een Vanzelfsprekende drijfveer geworden Valkuilen/tips - draagvlak bij medewerkers en bewoners essentieel voor slagen en implementeren visie (cultuurverandering) - veel investeren in scholing, training on the job en reflectie - lange adem en niet opgeven - nieuwe visie vertalen in andere werkprocessen - technologie is een middel en geen doel - dit doe je er niet even bij!

×