Plenair_Lia de Jongh

2,522 views

Published on

Lia de Jongh, voorzitter raad van bestuur MagentaZorg

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,522
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Plenair_Lia de Jongh

 1. 1. Zorgzwaartebekostiging: De hele organisatie in de achtbaan!! Lia de Jongh Magentazorg
 2. 2. De invoering van zorgzwaartebekostiging grijpt in op allefacetten van de organisatie:
 3. 3. Hoe hebben we het aangepakt inDe Pieter Raat Stichting: Waar gaat het eigenlijk over? Wat gaat er dan veranderen? Wie nemen we allemaal mee daarbij? Wat moeten we dan doen? En hoe snel moeten we het dan doen? Wat zijn de resultaten?
 4. 4. Informeren Alle personeelsleden informeren Alle cliënten en hun familie informeren Waar gaat het over en wat gaat er dan veranderen?
 5. 5. Van A naar B: Budgetfinanciering  Zorgzwaarte bekostiging Prijs per bed  Prijs per individuele klant Eenheidstarief  Opbouw in ZZP van verschillende zaken
 6. 6. Wat moeten we dan doen? Alle ADL-handelingen in kaart brengen ZZP per stuk uiteenrafelen: wat staat er nou eigenlijk? Beoordelen wat er nog wel kan en wat er anders kan Onze organisatie doorlichten en aanpassen
 7. 7. Waar en wat is er uiteindelijkveranderd Voor de cliënt De strategie Personeel en vrijwilligers De systemen De benodigde vaardigheden De structuur Managementstijl De cultuur
 8. 8. Cliënten Cliënt is mondiger en veel meer aan het roer: hij bepaalt wat er gebeurt en wanneer. Eerlijkere verdeling van de zorg over cliënten: men krijgt waar men volgens het ZZP recht op heeft. Bijkopen van zorg is geen vies woord meer. Andere aanpak activiteiten: meer betaald, meer door vrijwilligers.
 9. 9. Strategie Uitgangspunt is dat de zorg opgebouwd wordt vanuit de wens en behoeftes van de cliënt: de cliënt bepaalt, niet het systeem! Dus meer servicegerichtheid die uitgaat van de wensen van de cliënt. Zoeken naar nieuwe oplossingen: we verkopen geen nee!
 10. 10. Personeel en vrijwilligers EVV-er vormt de rode draad voor de cliënt. Personele opbouw is veranderd: meer kleine contracten. Opbouw deskundigheidsniveau van personeel is veranderd. Roosterplanning is veranderd. Flexibele schil is opgebouwd. Meer inzet vrijwilligers bij taken die niet meer gefinancierd worden. Middenkader biedt ruimte in de planning voor EVV-ers om tijd te hebben voor hun cliënten en bijhouden zorgdossier.
 11. 11. Systemen Bewonersadministratie is geautomatiseerd en aangepast aan zorgzwaartebekostiging. Meer transparantie in de organisatie: helder is waar geld naar toe gaat. Zorgarrangementen opgebouwd. Centrale zorgbemiddeling ingesteld: centralisatie van herindicaties. Opnieuw definiëren van werkprocessen: Andere verdeling van geld: geld van behandeling naar zorg, van facilitair naar zorg, opbouw hotelmatige dienst. Naast CQ-index ook invoering kwaliteitsspel van het LOC om nog beter de vraag van de cliënt boven tafel te krijgen.
 12. 12. Vaardigheden Meer sociale vaardigheden bij EVV-ers opgebouwd. Het personeel is getraind op klantwaarde: invoering belevingsgerichte zorg. Opbouw deskundigheid bij centraal cliëntservicebureau voor aanvraag herindicaties. Scholen op ZZP en het belang hiervan voor cliënt en organisatie.
 13. 13. Structuur Beperkte hiërarchie: de besluitvorming ligt zo dicht mogelijk bij de medewerkers die het contact met de cliënten hebben. Kleine teams rondom de cliënt. Een nieuw centraal zorgbemiddelingsbureau is opgezet: het cliëntservicebureau.
 14. 14. Managementstijl Stijl is gericht op servicegericht denken van personeel. Invoering belevingsgerichte zorg helpt bij het centraal stellen van de wens van de cliënt bij de invulling van de ZZP.
 15. 15. Cultuur De cultuur is gericht op het creëren van trots op de organisatie en de meerwaarde die de organisatie levert aan de klant: “wij verkopen geen nee, bij ons kan in principe alles”. Er wordt gewerkt vanuit vertrouwen in het personeel en personeel wordt aangemoedigd om zoveel mogelijk te doen wat de cliënt vraagt.
 16. 16. En wat als je dat nu allemaal nietgedaan hebt? Ruzie tussen diensten: wie heeft waar recht op? Onduidelijkheid bij cliënten: ik heb een individueel zorgzwaartepakket, maar krijg ik wel waar ik recht op heb?! Onduidelijkheid bij personeel: wel of niet activiteitenbegeleiding, wel of niet taakgericht blijven werken. Onduidelijkheid over werkprocessen. Geen helderheid over de financiën.
 17. 17. Oftewel: Je vliegt uit de bocht!

×