Sabatul controversa mondiala-part-l

1,342 views
1,152 views

Published on

Daca ar fii sa fie acum sfarsitul lumii, tu ai fii mantuit?

Published in: Spiritual
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,342
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
26
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sabatul controversa mondiala-part-l

 1. 1. “Adu-ti aminte de ziua de odihna ca s-o sfintesti ! Sa lucrezi sase zile si sa-tifaci lucrul tau.Dar ziua a saptea este ziua de odihnainchinata Domnului, Dumnezeului tau.Sa nu faci nicio lucrare in ea, nici tu,nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau,nici roaba ta, nici strainul care este incasa ta. Caci in sase zile a facutDomnul cerurile, pamantul si marea, sitot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantatDomnul ziua de odihna si a sfintit-o.”Exod 20, 8-11
 2. 2. Pe parcursul istorieicrestinismului, porunca apatra a fost cea maicontroversata dintre toateporuncile Decalogului. Si, dacatinem cont de profetiile bibliceescatologice ( privitoare lasfarsitul istoriei ), aflam caporunca a patra va ficontroversata pana laincheierea luptei dintre bine sirau, dintre Christos si Satana (vezi profetiile din Daniel 7,25 siApocalipsa cap. 13
 3. 3. 1) Cei care pun in discutieautoritatea si valabilitatea acesteiporunci nu sunt paganii, ateii siliber-cugetatorii in primul rand, cicrestinii. Adica tocmai aceia carear fi trebuit sa fie primii pebaricade in apararea cerinteloracestei porunci !
 4. 4. 2) Al doilea paradox constain faptul ca tocmai poruncace ne promite odihna,sfintire si binecuvantare,tocmai ea este pusa la zid sicontroversata in majoritateabisericilor crestine.
 5. 5. Discutiile pro sicontra, legate devalabilitateaporuncii a patra, autrecut de multe oridincolo de sferaunor dezbateriteologice, ajungandu-se lapersecutarea celorcare au sustinut siau crezut cacerintele poruncii apatra sunt valabilepentru orice om.
 6. 6. Apocalips 12:6Si femeia a fugit inpustie intr-un locpregatit de Dumnezeuca sa fie hranita acolo1260 de zile.
 7. 7. Cine a persecutat 1260 sau 1290 ani dindiferite motivepe crestini si a martirizat peste 50 demilioane, între 508/538—1798? Blazonul papal - Catacombe Dragonul romane
 8. 8. Persecutia papala a fost infinal contracarata demiscarea protestanta si Wickliffe,eroii ei: Ioan Hus, Ieronim, Luther, Tindale, Zwingli, Calvin
 9. 9. Adevaratii credinciosi ai lui Dumnezeu din aceaperioada puteau fi gasiti printre vechile biserici încanesupuse Romei (culdeii sau iro-scotienii dinIrlanda, stramosii valdenzilor din nordul Italiei)printrealbigenzi, valdenzi, pasagini, lollarzi, husiti, fratiimoravi, sabatarieni; în bisericile Reformei(luterani, reformati, anglicani), printre radicaliiprotestantismului(anabaptisti, mennoniti, baptisti, sabatarieni, independenti), printre miscarile de tip pietist(pietisti, hernhutieni, fratii germani simoravi, metodisti).
 10. 10. Persecutarea violenta acrestinilor valdenzi ( numeprovenit de laValdo, intemeietorul miscariivaldenze ). Pe la 1180, laLyon, valdenzii erau numiti «insabbatati » , datorita paziriiSabatului biblic. In cartea sa« Practica inquisitionis», scrisa in anul1322, Bernard Gui preiaaceasta titulatura avaldenzilor, dovada ca acesticrestini ai Alpilor, cruntpersecutati de armateletrimise de pontifiiromani, erau pazitori ai
 11. 11. Anabaptistii au fost cei care au dorit sa completeze reforma luiLuther si Calvin, intorcandu-se la punctele de credinta alebisericii apostolice. Andreas Fisher si Oswald Glait, doidintre conducatorii anabaptisti, au platit cu viatavederile lor sabatariene. Ei au murit ca martiri, in maremasura datorita credintei lor in doctrina Sabatului zilei asaptea.
 12. 12. In Rusia tarista a anului1487, arhiepiscopul Ghenadiude Novgorod i-a cerut taruluiIvan al 3-lea( 1462-1505 ) sa aplicepedeapsa focului si aspanzuratorii fata de iudaizanti( cei ce pazeau Sabatul, numitisi sabatisti sau sambatari ).Tarul s-a conformat acesteicereri si sabatarienii au avutde suportat persecutii crunte inacea perioada.
 13. 13. Sec.XVI - 1521Discipoli ai lui ZwingPrincipiul“SolaScriptura”
 14. 14. In 1568 se proclama laTurda libertateanelimitata a predicariioricarei credintecrestine.
 15. 15. Saxonii – LuteraniSecuii – CalviniRomânii – BizantiniNationalitati- Catolici
 16. 16. •Predicatorul Ferencz David (1510-1579) •1571 – Are loc la curtea lui Sigismund I proclamarea Edictului de Toleranta •Johan Somer(1540-1574) – nascut in Germania, s-a asezat in serviciul lui Despot Voda, principe al Moldovei•Se faciliteaza introducerea protestantismuluiin Moldova•Se infiinteaza scoala de la Cotnari in 1563
 17. 17. Prin intermediulcurentelorantitrinitariene alelui Miguel Servetsi Fausto Sozzinisunt asociateinceputurilemiscariisabatariene.
 18. 18. Adam Neuser, reformatorgerman, fuge din cauzaereziei, ajunge in Turcia, cucerit dedoctrina islamica acorda o mareimportanta Vechiului Testament. El s-a aflat la originea miscariisabatariene.
 19. 19. Sabatarienii din Transilvania auavut si ei parte de persecutiiviolente datorita loialitatii lorfata de cerintele poruncii apatra.In jurul anului1624, sabatarienii transilvaneninumarau circa 15-20 000 desuflete.
 20. 20. Istoria aparitiei sabatarienilor pe pamant transilvanean este cat se poate de interesanta. In secolul al 16-lea, traia la Dumbraveni ( jud. Sibiu ) un mare proprietar de pamant pe nume Eosi Andrei. Pe mosia lui se aflau 72 de sate de iobagi, intinse de laBiserica Armeneasca Turda pana laDumbraveni - 1776 Odorhei.
 21. 21. In familia marelui latifundiar a intrat insanenorocirea: tuberculoza i-a ucis, perand, toti copiii, apoi sotia. Ramassingur si nemangaiat, Eosi Andrei ainceput sa citeasca Biblia. Pe masurace citea, vedea tot mai clardiscrepantele dintre cerintele Bibliei sipractica religioasa pe care o intalnise inbiserica lui. Intre alte adevaruridescoperite, s-a aflat si cel referitor laSabatul zilei a saptea, pe care a inceputsa-l pazeasca si sa-l raspandeascaintre locuitorii de pe proprietatea sa.Acestia au primit noul adevar, astfelincat sambata o serbaucantand, rugandu-se, studiind Biblia siodihnindu-se de toata truda saptamanii.
 22. 22. Ramas singur dupa pierdereafamiliei, mosierul l-a adoptatca fiu si mostenitor pe tanarulPechy Simon care, dupa ce astudiat 10 ani in Occident si laContantinopol, s-a intorsacasa. Ca mostenitor al celor72 de sate si avand functia decancelar al Transilvaniei laCluj, el a impartasit credintasabatariana intreintelectuali, profesori, medici,ofiteri etc. Multi dintre acestiaau devenit si ei sabatarieni.
 23. 23. Bisericile oficiale nu au privitcu ochi buni miscareasabatariana si au influentatstapanirea sa emita catevadecrete care interziceaunoua credinta. Astfel, in1638 sabatarienii au fostinterzisi de un tribunalformat din capii bisericiloroficiale ( romano-catolic, ortodox, unitarian, reformat, luteran etc. )
 24. 24. La scurt timp, sute desabatarieni au fostarestati, iar inchisoriles-au umplut.Persecutia nu s-a opritinsa aici. Vazandrezistenta pazitorilorSabatului, tribunalul atrecut la pedeapsa cumoartea, persecutiadurand mai multedecenii.
 25. 25. Printre cei condamnati lamoarte pentru credinta lor invalabilitatea poruncii a patra s-anumarat chiar fiul capului bisericiiunitariene, Toroczkoi Janos, acestafiind ucis prin lapidare la Dej, jud.Cluj. Propriul sau tata, ToroczkoiMate, era membru al tribunaluluicare l-a condamnat la moarte petanarul sabatarian...
 26. 26. In final, dupa decenii de persecutii, sabatarieniitransilvaneni au decis sa paraseasca tara, alegand caleapribegiei. Multi au trecut Carpatii, in Romania, in timp cealtii au ajuns la Constantinopol unde au gasit intelegerepentru convingerile lor religioase. Cele 72 de sate deiobagi au ramas aproape pustii, iar cei care auramas, pentru a scapa de prigoana, au trecut la religiamozaica in anul 1868.
 27. 27. •Transilvaneanul•1673 – 1708 – nascut langaSighisoara•Absolva universitatea Altdorf dinNurnberg ca master in teologie•Infiinteaza o colonie britanica inPennsylvania, America de Nord.•Primul compozitor si muzician dinPennsylvania.•Isi bazeaza credinta in asteptareacelei de a doua veniri si sprijinalibertatea religioasa
 28. 28. •Profesand mai multe discipline, el preda in calitate depreot, educator, poet, compozitor si cercetator.•Scrierile cu caracter religios, poeziile si opereleteosofice il recomanda intr-un cuvant ca fiindreprezentantul miscarii pietiste si adventiste in istoriaculturala a Pennsylvaniei.•Guvernatorul de atunci al Pennsylvaniei, John Evans apublicat in anul 1704, sub influienta lui Kelpius o decizieimpotriva imoralitatii si injuraturilor.• Kelpius isi instruia elevii potrivit cu cea de-a patraporunca.•A creat prima culegere de imnuri din America, marcanddebutul muzicii religioase in Lumea Noua.•Si-a construit o coliba in pitorescul desert dinWissahickon unde isi gasea refugiul pentru rugaciune simeditatie.
 29. 29. Orizontul sau teologic depasea cadrulbisericii baptiste de ziua a saptea. Inmintea lui incoltise o viziune adventist-milenarista care nu se va realiza decatincepand cu secolul XIX cand se vanaste biserica adventista.A reusit sa uneasca diferentele dintregruparea bisericii baptiste de ziuasaptea si gruparea sabatarianakelpinista cu privire la principiilesabatului biblic, educatie si sanatate.Dupa 10 ani de existenta acomunitatii, Kelpius a ajuns in culmeadisperarii de a nu fi vazut venireaimparatiei biblice de o mie de ani.
 30. 30. S-a intristat vazand comunitateadestramata din cauza acestei deceptiisi care se afla in pericol de dizolvare,intorcandu-i spatele.Din cauza rigorilor climatice s-aimbolnavit grav de tuberculoza si amurit in 1708 la varsta de 35 de ani.Data si locul inmormantarii sale auramas necunoscute.In 1961, nu departe de cabana sa destudiu, a fost ridicata o piatracomemorativa in onoarea lui Kelpius.In 1963, a fost inaltat in memoria saun alt monument, in Cleveland, langaOhio.
 31. 31. Dupa moartea sa, comunitateasabatarienilor lui Kelpius s-adestramat. Aceasta a dus la o maredezamagire in randurile bisericiibaptiste de ziua a saptea.Realizarile lui Kelpius in viata culturalasi religioasa i-a marcat pe StephanMunford si pe Abel Noble si prinintermediul lor mostenitorii sai autransmis sabatul primilor adventisti, ceicare au format mai tarziu biserica AZS.In acest fel germenul adventist a trecutdin Transilvania in Pennsylvania.
 32. 32. Acestea sunt doar cateva franturiale marei controverse existente inlumea crestina in legatura cuvalabilitatea poruncii a patra.Controversa insa nu s-a incheiat.Viitorul, asa cum ne estedesfasurat de profetiileescatologice, va readuce in primplan cerintele poruncii a patra aDecalogului. Istoria lumii noastrenu se va incheia pana ce fiecaresuflet nu va fi luat o decizie clarain legatura cu Sabatul poruncii apatra. In contextul finalului deistorie, porunca a patra va deveniun adevarat test al credinciosieiomului fata de Creatorul siMantuitorul sau.
 33. 33. Cateva exemple de biserici si grupari crestinecare au redescoperit in ultima perioada Sabatulbiblic: •Biserica Apostolica Penticostala de Ziua a Saptea •Biserica Baptista de Ziua a Saptea
 34. 34. Cateva exemple de biserici si grupari crestinecare au redescoperit in ultima perioada Sabatulbiblic: •Biserica lui Dumnezeu de Ziua a Saptea •Biserica Crestina de Sabat
 35. 35. Cateva exemple de biserici si grupari crestine care au redescoperit in ultima perioada Sabatul biblic:Se estimeaza ca in ultima perioada detimp, peste 300 de biserici si gruparicrestine au acceptat Sabatul biblic.Sunt raportate mai multe cazuri depastori care si-au condus congregatiilede la pazirea duminicii la pazireaSabatului zilei a saptea. Existapublicatii care promoveazareintoarcerea la pazirea Sabatuluibiblic, asa cum este revista “Restore”,editata de John D.Garr, fondatorul luiRestoration Foundation
 36. 36. Cateva exemple de biserici si grupari crestine care au redescoperit in ultima perioada Sabatul biblic:- Wesley Synod, o miscare reformatametodista care a redescoperit Sabatul in1996. Miscarea porneste de la traditiawesleyana, sustinand ca insusi JohnWesley a respectat, pentru un timp, atatSabatul biblic, cat si legilebiblice referitoare la dieta. Membriiacestei congregatii nou infiintate pazescSabatul de vineri de la apus panasambata la apus, merg la bisericasambata dimineata, se abtin de la muncazilnica obisnuita si folosesc timpul,dedicandu-l preocuparilor spirituale.
 37. 37. Cateva exemple de biserici si grupari crestine care au redescoperit in ultima perioada Sabatul biblic:- Open Bible Church, devenita Biserica lui Israeldupa redescoperirea Sabatului biblic in 1987,dupa doi ani de studiu intens al Bibliei. PastorulDan Gayman, cel care a condus studiile in cei doiani, conchide: “Transferarea de la duminica laSabatul biblic a fost unul din cele mai importanteevenimente din viata bisericii. Ea a produs oputernica transformare in viata tuturor membrilorbisericii. Biserica s-a dublat ca marime si si-aextins lucrarea evanghelistica in fiecare stat alAmericii. Biserica a impartasit marturia ei despreSabat unui mare numar de persoane si mai binede o mie de persoane din cuprinsul Statelor Unites-au unit cu biserica in sarbatorirea SfantuluiSabat.”
 38. 38. Cateva exemple de biserici si grupari crestine care au redescoperit in ultima perioada Sabatul biblic:- Comunitatile mesianice evreiesti ,care initial au serbat duminica incinstea invierii lui Iisus, auredescoperit Sabatul biblic, observandca atat Iisus, cat si apostolii, au serbatziua a saptea, nu duminica. De altfel,daca apostolul Pavel, atat de multcombatut pentru problemacircumciziunii, ar fi incercat saschimbe ceva din Legea morala, indeosebi Sabatul, ar fi fost violent atacatde catre evrei. Absenta oricareicontroverse pe aceasta tema este odovada ca el niciodata nu a intentionatsa schimbe ziua de odihna si sapredice acest lucru.
 39. 39. Cateva exemple de biserici si grupari crestine care au redescoperit in ultima perioada Sabatul biblic:- Menonitiisabatarieni, urmasi aianabaptistilor, dovedescsi ei interes fata deSabatul biblic, tinandcont de faptul cainaintasii lor au cunoscutacest adevar.
 40. 40. Cateva exemple de biserici si grupari crestine care au redescoperit in ultima perioada Sabatul biblic:- Adunarile lui Yahveh ( Assembliesof Yahveh ) cu sediul inBethel, Pensylvania, bisericaaparuta in 1962 in urma lucrarii luiIacob O. Mayer. Acesta, in urmastudiului personal al Bibliei, aajuns la convingerea ca adevaratulSabat este ziua a saptea, nuduminica, hotarandu-se sa-lpazeasca impreuna cu familia. Caurmare a lucrarii lui, numeroasecomunitati din America pazescSabatul biblic.
 41. 41. Cateva exemple de biserici si grupari crestine care au redescoperit in ultima perioada Sabatul biblic:- Adevarata Biserica a lui Iisus, o bisericasabatariana din China si Pacificul deSud, infiintata in 1917 la Beijing de PaulWei, Ling-Shen si Barnabas Chung. Intrepunctele de credinta, figureaza si pazireaSabatului: “Ziua de Sabat, ziua a saptea asaptamanii ( sambata ) este o zisfanta, binecuvantata si sfintita de Dumnezeu.Ea trebuie sa fie pazita prin harulDomnului, pentru comemorarea Creatiunii si amantuirii si cu speranta odihnei vesnice”Activitatea acestei biserici s-a extins din Chinain Pacificul de Sud, in Rusia, Asia de Sud-Vest, numarand peste un milion de membri
 42. 42. Cateva exemple de biserici si grupari crestine care au redescoperit in ultima perioada Sabatul biblic:- Biserica Unitatii FratilorPolonezi , la o intalnire a1500 de conducatori decomunitati din Ucraina deVest, din 1992, au pusbazele unei noi bisericipazitoare a Sabatului.
 43. 43. Biserica Adventista de Ziuaa Saptea se deosebestefundamental de toatecelelalte biserici sabatarieneprin doctrina despresanctuar, judecata pre-adventa si darul profetic.Cele trei solii ingeresti dinApocalipsa sunt temacentrala a propovaduiriicelei de a doua veniri aMantuitorului.
 44. 44. Acestea sunt doar catevaexemple din numeroaselegrupari existente caredovedesc interesul tot maicrescand al crestinilor sinceride a se conforma cerintelorporuncii a patra. Eledovedesc insa si implinireapromisiunii divine potrivitcareia, inainte de revenirea inglorie a Mantuitorului,“sparturile” facute inLegea lui Dumnezeu de catreoameni rau-voitori, de-alungul secolelor, vor fireparate.
 45. 45. Apocalipsa 13:7 “I s-a dat sã facã rãzboi cu sfintii, sisã-i biruiascã. Si i s-a dat stãpânirepeste orice semintie, peste oricepopor, peste orice limbã si peste oriceneam.”Apocalipsa 13:8 “Si toti locuitorii pãmântului i se vorînchina, toti aceia al cãror nume n-afost scris, de la întemeierea lumii, încartea vietii Mielului, care a fost Aceasta tema va continua in partea ajunghiat.” II-a
 46. 46. “Dar cine varabda pana lasfarsit, va fimantuit” Matei24:13
 47. 47. “Aici esterabdarea sfintilorcare pazescporuncile luiDumnezeu sicredinta lui Isus.””Apocalipsa 14,12
 48. 48. “Ramane dar o odihna cacea de Sabat pentrupoporul lui Dumnezeu.Fiindca cine intra inodihna Lui se odihnestesi el de lucrarile lui, cumS-a odihnit Dumnezeu delucrarile Sale. Sa ne grabim darsa intram in odihnaaceasta, pentru ca nimenisa nu cada in aceeasipilda de neascultare.” (Evrei 4, 9-11 )
 49. 49. http://www.slideshare.net/christianvictor/fii-gata-pentru-criza-finalahttp://www.apocalipsa.ro/article.php?id=161http://www.cercetatiscripturile.org/article.php?id=2942&search=sabatarieni

×