Sociale Netwerken

3,199 views

Published on

Presentatie over sociale netwerken. Met behulp van deze presentatie leg ik uit wat digitale sociale netwerken zijn en wat hun betekenis voor ons en onze kinderen is.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,199
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
60
Actions
Shares
0
Downloads
26
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Via een netwerk, met maximaal vijf tussenschakels, is een ieder op onze planeet met elkaar verbonden. Deze hypothese is voor het eerst geopperd door de  Hongaarse  schrijver Karinthy Frigyes. Het concept is gebaseerd op het idee dat het aantal kenniskringen  exponentieel  toeneemt met het aantal schakels in de netwerkketen.
 • Het wordt steeds normaler om foto’s, video’s en andere persoonlijke informatie online te zetten. De jongere generatie maalt er niet om, de oudere generatie is nog wat conservatief. Feit is dat de enorme groei van de participatie van Nederlanders op online netwerken in de laatste jaren, ervoor zorgt dat we steeds meer persoonlijke gegevens achterlaten, die samen onze online identiteit vormen. In dit hoofdstuk gaan we in op vragen als: Op welke netwerken bevinden we ons? En waar zijn we het meest actief? Hoe zien we onze online identiteit, zijn we ons er bewust van in Nederland? En zijn we er actief mee bezig, om er iets van te maken of laten we het gewoon gebeuren? Welke gevolgen heeft al dat genetwerk voor onze échte vrienden? Ook gaan we in op issues die we tegenkomen op het web, zoals privacy en het achterlaten van ‘sporen’ en online trends.
 • 72% van de Nederlanders heeft een profiel op een online netwerk. Nederlandstalige netwerken domineren. Ruim de helft van de Nederlanders (56%) heeft een profiel op de sociale netwerksite Hyves. Eén op de drie heeft een profiel op Schoolbank. Opvallend is dat 12% inmiddels een profiel heeft op Facebook, vorig jaar gebruikte nog maar 2% Facebook regelmatig.
 • Uitleg over Hyves, en wat een profielsite inhoudt Profielsites zijn over het algemeen goed voor het zelfbeeld van de kinderen.
 • Verhaal tussendoor over modellenscouts
 • Leerlingen van het Mondriaan
 • Met Google Dashboard krijg je zelf inzage in de gegevens die Google over je (account van Google diensten) bewaart. http://www.zdnet.be/news/109835/dashboard-toont-privegegevens-die-google-bewaart/
 • En nu naar onze kinderen
 • Z is van zedonisten het tegenovergestelde van hedonisten. Hedonisten gaan puur voor het zinnelijk genot.. Ongeveer 7 op de 10 personen uit deze generatie is regelmatig te vinden op hyves.nl. Scholieren bezoeken daarnaast partyflock.nl en pp2g.com. Facebook is vooral populair onder VWO-scholieren. Linkedin is binnen deze leeftijdsgroep nog niet aan de orde. Opvallend is dat Twitter wel relatief vaak gebruikt wordt. Toch is dit maar een beperkt deel van het totaal (1 op de 30). Veelbezochte sites zijn youtube.com, scholieren.com, gamer.nl en girlscene.nl. In de ogen van deze generatie zijn deze sites ogenschijnlijk net zo "social" als Hyves..Dat geldt ook voor tweakers.net. Verder worden online TV-uitzendingen bekeken op uitzendinggemist.nl of rtlgemist.nl. Nieuws wordt geconsumeerd via nu.nl en fok.nl. VWO-scholieren zijn ook vaak op nrc.nl of depers.nl te vinden. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt houdt deze generatie zich wel degelijk bezig met mailen. Hotmail en Gmail worden het meest gebruikt. Verder worden online relatief vaak weblogs bezocht, met name door VWO-scholieren. Geenstijl.nl is het meest populair, maar ook vkmag.com en retecool.com worden regelmatig genoemd. VWO scholieren en HBO/WO studenten lezen nog best wel af en toe een krant. De thuiswonende scholieren pakken het betaalde dagblad van de ouders. Vanaf het moment dat men gaat studeren wordt dat ingeruild voor gratis dagbladen. Verder lijkt het erop dat jeugdigen met een streng gelovige opvoeding relatief vaak dagbladen lezen. We zien in ieder geval relatief hoge percentages bij titels als Reformatorisch Dagblad en Nederlands Dagblad. De Generatie Z leest minder tijdschriften dan voorheen, maar de titels blijven nagenoeg hetzelfde. Meisjes lezen Girlz!, CosmoGIRL, Fancy en Hitkrant. Jongens lezen bladen als Donald Duck, Quest, Top Gear Magazine en Power Unlimited.
 • Generatie kloof tussen ouders van middelbare scholieren en ouders van basisschool kinderen. Ouders van kinderen tussen de 8-10 jaar zijn actief bezig met internetopvoeding.
 • (Nep) modellenscouts: doe research naar persoon of het bureau Goede modellenbureau’s hebben geen scouts die het internet afstruinen. Iemand kan je als vriend toevoegen ook al is het profiel afgeschermd.
 • Kies een 'sterk' wachtwoord   Om te beginnen is een ‘sterk’ wachtwoord belangrijk. Sterke wachtwoorden bestaan niet uit 1 woord maar zijn een combinatie van hoofd-, kleine letters en cijfers. Zorg ook dat je wachtwoord op zijn minst 8 tekens lang is. En dit is een beetje een open deur, maar geef je wachtwoord niet aan anderen. Accepteer alleen betrouwbare uitnodigingen   Niet iedereen is wie hij of zij beweert te zijn. Accepteer alleen uitnodigingen van mensen die je kent. Je kan natuurlijk ook altijd even kijken wat je connectie is met diegene. Nodig zelf ook alleen mensen uit die je kent. Pas op met vertrouwelijke informatie   Wees je bewust van wat je plaatst op plekken waar iedereen kan komen. Met andere woorden: wees voorzichtig met het plaatsen van vertrouwelijke informatie, zoals je telefoonnummer, je mailadres, waar je woont, of waar je precies bent. Pas op voor fake sites   Check altijd de url bovenaan de pagina als je niet via hyves.nl inlogt. Zo voorkom je dat je inlogt op een fake site. Pas op met dubieuze content   Hetzelfde geldt voor het plaatsen van content waar je misschien later spijt van kunt krijgen. Denk aan foto’s van late feestjes die je baas of je ouders misschien niet hoeven te zien! Meld misbruik   Meld misbruik van Hyves altijd bij ons via Hulp nodig > Contact. Voeg hier altijd zoveel mogelijk informatie bij, zoals de eerdergenoemde screendumps of links. Maak een screenshot   Als je een vervelende krabbel krijgt of op andere manier wordt lastiggevallen, maak dan altijd een screenshot van de reactie of het bericht. Op die manier heb je later altijd bewijs van wat er gebeurd is, ook als de krabbel bijvoorbeeld verwijderd wordt. Een screenshot maak je als volgt: Druk op Print Screen. Vervolgens open je Paint via het menu Start en druk je op Ctrl-V. Hiermee plak je de gemaakte schermafdruk in het nieuwe venster. Kies Bestand, Opslaan en sla de schermafdruk op.
 • Contact met leeftijdsgenoten. Belangrijk voor vormen identiteit tieners in pubertijd. Hebben ze veel behoefte aan. Hoe kom je over op een ander? Experimenteren met identiteit Uitproberen verschillende soorten zelfpresentatie Hoe meer positieve reacties des te groter wordt zelfvertrouwen Maar 7% heeft negatieve reacties Jongeren voelen zich onzeker, door een profiel te maken wil je bereiken dat anderen je profiel zien en contact met je maken, zodat je dit niet zelf hoeft te doen Een andere reden kan zijn om een netwerk van vrienden op te bouwen. Jongeren maken een online profiel aan waarin ze veel over zichzelf vertellen. Andere mensen kunnen dit bekijken en daardoor de persoon leren kennen. Zo leren ze steeds meer mensen kennen.
 • Alle ideëen nemen het gelijkwaardig tegen elkaar op  2. De bijdrage is meer waard dan het diploma  3. De hiërarchie groeit natuurlijk en wordt niet opgelegd  4. Leiders dienen liever dan te bevelen  5. Taken worden gekozen, niet toegewezen  6. Groepen groeien en organiseren zich spontaan  7. Het web is een markteconomie  8. Informatie delen genereert invloed  9. Slimme ideëen breken hoe dan ook snel door  10. Gebruikers bezitten de online community  11. Erkenning en verwezenlijking zijn de sleutels  12. Hackers zijn helden  Cia analyseert sociale netwerken Volgens  Wired  doorzoekt Visible Technologies dagelijks een half miljoen Web 2.0-sites en oogst het bedrijf de content van meer dan 1 miljoen blogberichten (ongetwijfeld ook dit bericht omdat de bedrijfsnaam erin voorkomt), commentaren, forumberichten, tweets en commentaren op Flickr, YouTube en Amazon. Facebook valt nog niet binnen het bereik van Visible Technologies, maar het doorzoeken van wie wat zegt op Facebook wordt al eenvoudiger gemaakt door Bing, die de netwerksite real time gaat indexeren.
 • Sociale Netwerken

  1. 1. Sociale netwerken En onze digitale identiteit… Door Irma Heisterkamp Internetbegeleiding.nl © 2009
  2. 2. Inhoud <ul><li>Wat zijn dig. Sociale netwerken? </li></ul><ul><li>Iedereen op aarde bereikbaar in 6 stappen </li></ul><ul><li>Wie maakt gebruik van een sns? </li></ul><ul><li>Leeftijden? En voorbeelden </li></ul><ul><li>Hyves </li></ul><ul><li>Aantrekkingskracht </li></ul><ul><li>Je naam Googelen </li></ul><ul><li>Wieowie </li></ul><ul><li>Online identiteit </li></ul><ul><li>Generatie Z </li></ul><ul><li>Afspraken, tips en begeleiding </li></ul>Internetbegeleiding.nl
  3. 3. Wat zijn sociale netwerken <ul><li>Definitie volgens Wikipedia: </li></ul><ul><ul><li>Een  sociaal netwerk , dat in het spraakgebruik als 'netwerk' wordt aangeduid, is een netwerk van mensen of groepen mensen. Bijvoorbeeld een verzameling van mensen die elkaar kennen, of organisaties (bedrijven, instellingen) die vaak samenwerken. Daarom kan een bedrijvennet-werk ook gezien worden als een vorm van sociaal netwerk. </li></ul></ul>Internetbegeleiding.nl
  4. 4. Internetbegeleiding.nl
  5. 5. De 6 niveaus van scheiding Volgens de Hongaarse schrijver Karinthy Frigyes Internetbegeleiding.nl
  6. 6. In hoeveel stappen naar de president van de VS? Internetbegeleiding.nl
  7. 7. Digitale sociale netwerken Sociale Netwerk Sites (SNS) <ul><li>Een  sociale netwerksite  is een website die gebruikers een profiel laat aanmaken, die ze vervolgens kunnen koppelen aan de profielen van anderen binnen hun sociaal netwerk. </li></ul><ul><li>Digitale sociale netwerken maken (het maken van) sociale contacten via het internet gemakkelijker. </li></ul>Internetbegeleiding.nl
  8. 8. Soorten Sociale netwerken Internetbegeleiding.nl
  9. 9. Sociale netwerken? <ul><li>Sociale netwerken van alle tijden </li></ul><ul><li>Vanaf 2000, digitale sociale netwerken </li></ul><ul><li>Verschillen? </li></ul><ul><ul><li>Vrouwen sociaal, mannen functioneel </li></ul></ul><ul><ul><li>Ouderen (35+) domineren op Schoolbank, jongeren (35-) op sociale netwerken </li></ul></ul>Internetbegeleiding.nl
  10. 10. 72 % Van de Nederlanders heeft een profiel op een online netwerk Internetbegeleiding.nl
  11. 11. Sns van wieg tot het graf <ul><li>Babysite.nl </li></ul><ul><li>Kindertent.nl </li></ul><ul><li>Kinderlines.nl </li></ul><ul><li>CU2 </li></ul><ul><ul><li>April 2000, </li></ul></ul><ul><ul><li>Eerste NL profielenwebsite </li></ul></ul><ul><li>MSN Spaces </li></ul><ul><li>Facebook </li></ul><ul><li>Schoolbank </li></ul><ul><li>Hyves </li></ul><ul><li>Condoleance.nl </li></ul>Internetbegeleiding.nl
  12. 12. Zwangerschap en geboorte op Babysite.nl Internetbegeleiding.nl
  13. 13. Kindertent.nl groep 6 Internetbegeleiding.nl
  14. 14. Kinderlines.nl groep 7 Internetbegeleiding.nl
  15. 15. www.kinderlines.nl groep 8 Internetbegeleiding.nl
  16. 16. Contact houden met oudklasgenoten Internetbegeleiding.nl
  17. 17. Profielensite Hyves <ul><li>Eerst naar de bekendste en grootste profielsite: </li></ul><ul><li>Hyves ! www.hyves.nl </li></ul><ul><li>Vijf jaar oud en bijna 9,5 Miljoen Nederlandse leden. </li></ul>Internetbegeleiding.nl
  18. 18. Internetbegeleiding.nl
  19. 19. Ook op Hyves: leerlingenraden …. Internetbegeleiding.nl
  20. 20. … en beroemdheden ….. Internetbegeleiding.nl
  21. 21. … en bedrijven…. Internetbegeleiding.nl
  22. 22. … en tot het graf…. Internetbegeleiding.nl
  23. 23. Voorbeeld Een willekeurig voorbeeld van soort foto’s dat op een profielsite geplaatst kan worden . Internetbegeleiding.nl
  24. 24. Buiten bedrijven kunnen ook scholen een Hyves profiel starten Internetbegeleiding.nl
  25. 25. Internetbegeleiding.nl
  26. 26. Maar ook: op het randje…. Internetbegeleiding.nl
  27. 27. Krabbels Internetbegeleiding.nl
  28. 28. Aantrekkingskracht <ul><li>Onderhouden van persoonlijk contact (naast MSN) </li></ul><ul><li>Jezelf laten zien: Dit ben ik! </li></ul><ul><li>Ontdekken wie je bent </li></ul><ul><li>Contact met leeftijdsgenoten </li></ul><ul><li>Hoe ga je met anderen om </li></ul><ul><li>Ouderen komen minder in sociaal isolement </li></ul>Internetbegeleiding.nl
  29. 29. Je naam Googelen Internetbegeleiding.nl
  30. 30. Resultaten: Internetbegeleiding.nl
  31. 31. Google Dashboard www.google.com/dashboard Internetbegeleiding.nl
  32. 32. Wieowie.nl Internetbegeleiding.nl
  33. 33. Wieowie.nl en privacy <ul><li>Enquete op website wieowie.nl over online identiteit </li></ul>Internetbegeleiding.nl
  34. 34. Leeftijd en aantal profielen Internetbegeleiding.nl
  35. 35. Bewaak online identiteit Internetbegeleiding.nl
  36. 36. Populairste profielensites Internetbegeleiding.nl
  37. 37. Website/blog en privacy Internetbegeleiding.nl
  38. 38. Internetbegeleiding.nl
  39. 39. Internetbegeleiding.nl
  40. 40. Net als in het echte leven… Internetbegeleiding.nl
  41. 41. Generatie z ( iGeneration ) <ul><li>Meest “connected” generatie ooit </li></ul><ul><li>Geboren na 1990 </li></ul><ul><li>Realistisch, conformistisch en rustig….. </li></ul>Internetbegeleiding.nl
  42. 42. Generatiekloof? <ul><li>8-10 jaar </li></ul><ul><ul><li>Ouder als vriend toegevoegd op Hyves </li></ul></ul><ul><ul><li>Wachtwoord onder beheer van ouder </li></ul></ul><ul><ul><li>Ouder is actief bezig met internetopvoeding. </li></ul></ul><ul><li>Van de 16-17 jarigen praat nog maar 1 op de 10 kinderen regelmatig over Hyves </li></ul><ul><li>75% van 8-18 jarigen heeft ouder als Hyves vriend. </li></ul>Internetbegeleiding.nl
  43. 43. Let op <ul><li>Privacy </li></ul><ul><ul><li>Alles wat je op Hyves zet is vindbaar via Google (zet achternaam op privé, beter nog: gebruik alias) </li></ul></ul><ul><ul><li>Zet profiel op privé (profielfoto is altijd zichtbaar!) www.mijnkindonline.nl/1568/hoe-zet-hyves-pagina-prive.htm </li></ul></ul><ul><ul><li>Vrienden van vrienden is een heel groot netwerk </li></ul></ul><ul><li>Pesten, sexuele intimidatie </li></ul><ul><ul><li>(Nep) modellenscouts </li></ul></ul><ul><ul><li>Fake profiel </li></ul></ul><ul><li>Denk na wat je op een sns zet. </li></ul><ul><li>Tijdbeperking als schoolresultaten eronder lijden. </li></ul><ul><li>Uitdagende foto’s </li></ul>Internetbegeleiding.nl
  44. 44. Risicokinderen <ul><li>Kinderen die: </li></ul><ul><ul><li>Depressief zijn </li></ul></ul><ul><ul><li>Een negatief zelfbeeld hebben </li></ul></ul><ul><ul><li>Een sociale angst hebben </li></ul></ul><ul><ul><li>En/of eenzaam zijn </li></ul></ul>Internetbegeleiding.nl
  45. 45. Hoe begeleid je je kind? <ul><li>Toon interesse </li></ul><ul><li>Heb begrip voor podium </li></ul><ul><li>Laat het zijn/haar profielsite zien </li></ul><ul><li>Wijs op traceerbaarheid en kwetsbaarheid </li></ul><ul><li>Heel vaak gaat het goed </li></ul><ul><li>Laat het weten wat te doen bij problemen </li></ul><ul><li>Verbieden zorgt voor illegaliteit </li></ul><ul><li>Praten en regels stellen </li></ul><ul><ul><li>Het niet toevoegen van onbekenden als vriend </li></ul></ul><ul><ul><li>Afschermen van profiel </li></ul></ul><ul><ul><li>Je naam, leeftijd, adres </li></ul></ul><ul><ul><li>Naam en adres van je school </li></ul></ul><ul><ul><li>Je MSN adres, e-mail adres en (mobiele) telefoonnummer </li></ul></ul><ul><li>Denk na over privacy </li></ul><ul><ul><li>marketing van het product IK </li></ul></ul>Internetbegeleiding.nl
  46. 46. Veilig Hyven <ul><li>Kies sterk wachtwoord </li></ul><ul><li>Accepteer alleen betrouwbare uitnodigingen </li></ul><ul><li>Pas op met vertrouwelijke informatie </li></ul><ul><li>Pas op voor fake sites </li></ul><ul><li>Pas op met dubieuze content (dronken..) </li></ul><ul><li>Meld misbruik </li></ul><ul><li>Maak een screenshot </li></ul><ul><li>www.hyves.nl/help/ </li></ul>Internetbegeleiding.nl
  47. 47. Zijn profielsites dan niet goed? <ul><li>Digitale hangplek </li></ul><ul><li>Contact met leeftijdsgenoten </li></ul><ul><li>Experimenteren met identiteit </li></ul><ul><li>Uitproberen verschillende soorten zelfpresentatie </li></ul><ul><li>Vergroot het zelfvertrouwen </li></ul><ul><li>Opbouwen van sociaal vriendennetwerk </li></ul>Internetbegeleiding.nl
  48. 48. Nog meer informatie? <ul><li>Mijn Kind Online -  mijnkindonline.nl/ </li></ul><ul><li>Digi Bewust -  mijndigitalewereld.nl/ </li></ul><ul><li>Internet Soa -  www.internetsoa.nl/ </li></ul><ul><li>Surf Wijzer -  www.surfwijzer.nl/ </li></ul><ul><li>Help wanted -  helpwanted.nl/ </li></ul><ul><li>Faq Hyves - www.hyves.nl/help/ </li></ul>Internetbegeleiding.nl
  49. 49. Vragen? Internetbegeleiding.nl

  ×